Bebeğiniz 6 aylıkken ek gıdaya geçti. Peki 8 aylık bebek neler yiyebilir? Bebeklerin asıl beslenme kaynağı 1 yaşına kadar anne sütü olsa da 6. Aydan itibaren ek gıda sürecine geçilir. Bebeklerin 8. Ayda da 6 ve 7de olduğu gibi ana besin kaynağı anne sütü, yoksa da formül mama olmalıdır.
Bebekler ana öğün olarak anne sütü ya da formül mama vermeli kalan zamanlarda da ara öğün olarak ek gıdadan faydalanmalısınız. Bebeklere 1 yaşına kadar tuz, şeker, salça gibi besinler verilmemeli. Peki bebeklere 1 yaş öncesi yasak besinler nelerdir?
8 aylık bebekler ne yiyebilir, 8 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı? 8 aylık bebeğinize hazırlayabileceğiniz ek gıda tarifleri nelerdir? Yazımızın devamında bebeğiniz için hazırlayabileceğiniz örnek beslenme listesine göz atabilir ve diğer soruların cevaplarını bulabilirsiniz. İşte 8 aylık bebek beslenmesine dair merak edilenler:
İlginizi Çekebilir: Çocuklarda Boy Uzatan Yiyecekler Nelerdir?
8 Aylık Bebekler Ne Yiyebilir?
Bebekler 8 aylık olduğunda şu besinleri güvenle yiyebilir:
- Meyve püresi
- Sebze püresi
- Sebze çorbaları
- Yumurta
- Köfte
- Tavuk eti
- Kırmızı et
- Blenderdan geçirilmiş ev yemekleri
- Yoğurt
- Baklagiller
Bebekler için besin çeşitliğinin arttığı ay 8.aydır. Bu ayda bebekler yeni besinlerle tanışırlar. 6 ve 7. Aylarda tükettikleri besinlere ilave olarak büyük parçalardan oluşan doğranmış yiyecekler verilmeye başlanır. Çünkü 8. ayda bebeklerin çiğneme refleksleri biraz daha gelişmiş olur. Ve bebekler kendi kendilerine yemek yemeğe başlarlar.
BLW bebeğin ek gıdada bebek önderliğinde ek gıdaya geçiş yöntemini uygulayarak yani bebeğinizin eline kendi yemesini öğrenebilmesi için çubuk şeklinde parmak gıdalar verebilirsiniz. Bu gıdalar haşlanmış patates, havuç, yumurta ve muz olabilir. 8 aylık bebeklerin yiyebileceği besinler şöyle:
Baklagiller: Kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller 24 saat ıslatılır. Haşlanır ve püre şeklinde verilir.
Kırmızı et: Bebeklere dana eti verilmez bu nedenle kırmızı et deyince aklımıza kuzu kıyması gelmeli. Yapmanız gereken çift çekilmiş kuzu kıymasının içine baharat ilave etmeden köfte hazırlayarak bebeğinize kırmızı et yedirmektir.
Makarna: Makarnaya haşlamak için yeterli olacak kadar su ekleyip suyunu dökmeyelim. İnek sütüne alerjisi olan çocuklar için ise sütsüz makarna çeşitlerinden verebilirsiniz.
Sebzeler: Havuç, balkabağı, tatlı patates ve yeşil kabak gibi sebzeler 6.ayda verilmeye başlanır. Bunların yanında 8.ayda mevsimine uygun taze fasulye, brokoli, karnabahar, kereviz, bezelye ve barbunya verebilirsiniz.
Yoğurt: Günlük taze olarak mayalanmış ev yoğurdu bebeğiniz için çok faydalıdır. Bebeğinizin inek sütüne alerjisi varsa keçi ya da koyun sütünden yoğurt mayalayabilirsiniz. Yoğurt bebeklere 6.aydan itibaren verilebilmektedir.
Tahıllar: Buğday, irmik, bulgur, yulaf gibi tahılları yemeklerde kullanılabilir. Ve bebek ekmekleri de yapılabilir.
8 Aylık Bebek Ne kadar Yemeli?
8 aylık bebek de aynı şekilde ana öğünlerini anne sütü yetersizse formül mama ile yapmalıdır. Bunların yanında günde 1-3 öğün ek gıda takviyesi olabilir. Aynı 6 ve 7. Aylarda olduğu gibi ana öğünler anne sütü ile olmalıdır. 8 aylık olan bir bebek 3, 3 buçuk saatte bir beslenebilir.
8 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?
8 aylık bir bebek 6 ve 7. aylara ek olarak,
Tarhana, mercimek ve unlu çorbalar yiyebilir. Ama bebeğinize çorba hazırlarken dikkat etmeniz gereken, ev yapımı çorbalar olması ve içerisine tuz ilave edilmemesidir. Hazır çorbaların içinde çok fazla katkı maddesi vardır. Bu nedenle hazır çorba vermenizi tavsiye etmiyoruz.
Tarhana çorbası bebekler için çok besleyici ve doyurucu bir çorbadır. İçinde A, B grubu vitaminleri, kalsiyum, demir ve çinko mineralleri vardır. Tarhana karbonhidrat kaynağıdır ve protein ve likopen içeren besinler arasındadır.
Mercimek
Mercimek çok faydalıdır içinde demir, protein, fosfor, B vitamini ve folik asit vardır. Güçlü bir antioksidandır. Bu nedenle de bağışıklık sistemini destekler. Bebeklerin zeka gelişimine olumlu katkıları vardır. Çünkü içinde fosfor bulunur. Bebeklerin öğünlerine 8. Aydan itibaren mercimek çorbasını eklenebilir.
Çok lezzetli olan mercimek çorbası gaz yapar diye bebeğinize verip vermemeye konusunda kararsız kalabilirsiniz. Bebeğinizde gaz oluşmaması için ilk önce kırmızı mercimek verebilirsiniz. Kırmızı mercimeğin özelliği daha çabuk pişmesi ve daha yumuşak olmasıdır. Bebeğinize yeşil mercimek yedirmek isterseniz yeşil mercimeği bir gece boyunca suda bekletmenizi tavsiye ederim. Ek gıdaya başlama aşamasında 8.ayda mercimeği çorba ya da ezme olarak verebilirsiniz.
Kıymalı Sebze Yemekleri
Kırmızı et 8.aydan sonra bebeğinize kıyma olarak verilebilir. Kırmızı et çok önemli demir kaynağıdır. Ve kırmızı etin emilimi oldukça kolaydır. Kıymayı bebeğinize verirken kıymanın minik minik olmasına dikkat edin. Kıymaları blenderdan geçirip sebze yemeklerinin içerisine veya çorbalara ilave edebilirsiniz.
1 Yaş Öncesi Yasak Besinler
Aşağıda bebeğinize 1 yaşından önce vermemeniz gereken besinleri liste halinde ele aldım. Ancak her bebeğin gelişimi, besinlere verdiği tepki ve ihtiyaçları farklı olduğu için doktora danışmadan diğer besinleri de vermemenizi tavsiye ederim.
1 yaş öncesi yasak besinler
- Bal (clostridium botulinum sporlarını içermesi sebebiyle)
- Tuz (böbrek hasarı, obeziteye neden olabilir)
- Şeker (metabolik rahatsızlıklara neden olabilir)
- Yumurta Beyazı (alerji potansiyeli çok yüksektir)
- Çilek (alerji potansiyeli yüksektir)
- Kivi (alerji potansiyeli yüksektir)
- Deniz ürünleri (ağır metal içeriği ve alerji nedeniyle)
- Kafein içeren içecekler (böbrek hasarlarına neden olabilir)
- Çikolata, kakao (ilave şeker, alerji, katkı maddesi nedeniyle)
- Domates, bakla (alerji potansiyeli yüksektir)
- Konserveler ve hazır gıdalar (katkı maddesi içeriyor)
- Çay (kansızlık problemi yaratabilir)
- Doğal olmayan meyve suları (çoğunda şeker ilavesi, katkı maddesi mevcut)
- Salam, sosis, sucuk vb. (kimyasal madde içeriyor)
- İnek sütü
8 Aylık Bebek Örnek Beslenme Listesi Nasıldır?
8 aylık bebek örnek beslenme programı şöyle:
Kahvaltı
- Bir yumurtanın sarısı (anne sütü ile ıslatabilirsiniz)
- 1 çay kaşığı pekmez
- 1 ince dilim ekmek içi
Ara Öğün
- Yarım muzu ezerek püre haline getirip bebeğinize verebilirsiniz
Öğle
- Sebze püresi
- Yarım çay bardağı yoğurt
Ara Öğün
- Yarım çay bardağı meyve püresi
Akşam
- Kıymalı sebze yemeği
- Yarım çay bardağı yoğurt
Bebekler 8 aylıkken balık, bal, bakla gibi yiyecekler verilmez. Ayrıca yukarıda yazan diğer besinleri de 1 yaşından önce vermeyiniz. Ve hazırladığınız ek gıdalarda dikkat etmeniz gereken nokta besinlerin içine tuz ve şeker eklememektir. Bunun yanında çay, bitki çayı, hazır gıda, konserve ve içeceklerin bebeğin beslenmesinde yerinin olmadığını unutmayınız.
Bebeğinizin midesi kendi yumruğu kadardır bu nedenle bebeğinize verdiğiniz öğünleri de ona göre ayarlayabilirsiniz. Fazla vermeniz bebeğinize gereksiz kilo aldırır.
Bebeğinize kahvaltıda bir haşlanmış yumurtanın 8’de 1’ini vererek başlayabilirsiniz 8 gün sonra bebeğiniz toplam bir yumurta yemiş olacak. Sonrasında her gün bir yumurta serisi verirseniz yanına da 1 çay kaşığı pekmez verebilirsiniz. Öğünün yanına birkaç tatlı kaşığı sağılmış anne sütü ya da taze sıkılmış meyve suyu ekleyebilirsiniz. Bebeğiniz ek gıdaya başladıktan sonra, her öğünden sonra birkaç tatlı kaşığı su verebilirsiniz.
8 Aylık Bebek Çorbaları Nasıl Yapılır?
8 aylık olan bebeğinize sebze çorbası ve yoğurt çorbası hazırlayabilirsiniz. Bebeğinize hazırladığınız çorbalara biraz kıyma ekleyebilirsiniz. Bebeğinize çorba hazırlarken dikkat etmeniz gereken çorbanın içinde herhangi bir katkı maddesi bulunmaması, ev yapımı olması, içinde tuz-baharat olmamasıdır.
Bunun yanında çorbanın içine daha besleyici olması için mümkünse kemik iliğinden hazırlanmış et suyu eklemeli ve çorba çok sulu değil, yarı katı kıvamda olmalıdır. Bebeğinizin çorbası piştikten sonra içine tereyağı ve zeytinyağı eklenmelidir.
8 Aylık Bebek Kahvaltıda Ne Yer?
8 aylık bebek kahvaltıda peynir, yumurta, ceviz, pekmez, bebe bisküvisi, labne peyniri, muz ve tahin yiyebilir. Bu besinlerden besleyici bir kahvaltı oluşturabilirsiniz.
8 aylık bebeğin kahvaltısındaki peynirin tuzsuz olması gerekir. Bu nedenle lor ya da labne peyniri verebilirsiniz. Her gün bebeğinize bir yumurta vermektense bir gün yumurtanın sarısından omlet yapabilir, bir günde yumurta sarısından krep yapabilirsiniz. Ayrıca 8 aylık olduğunda bebeğiniz pekmez de yemelidir. Özellikle demir eksikliği olan bebeklerde pekmez çok faydalıdır. Demir eksikliği olan bebeklerin kahvaltısına 1 tatlı kaşığı pekmez eklemek, iyi bir demir kaynağıdır.
Bebekler 2 yaşına gelene kadar anne sütüne devam edilmelidir. Büyüme ve gelişmesi yavaş olan bebeklere anne sütü ile yapılan irmikli muhallebiler kilo aldıran bir alternatiftir.
8 Aylık Bebek İçin Yemek Tarifleri
Bebekler 6.aydan ek gıdaya geçse de besin çeşitlilikleri 8.ayda artar. Bebekler 6 ve 7. ayda yediği besinlere ek olarak 8. ayda farklı besinlerle tanışırlar. Şimdi 8 aylık bebeğinize yapabileceğiniz çok lezzetli, doyurucu ve bol vitaminli ek gıda tariflerini sizlerle paylaşalım.
8 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Örneği
8 aylık bebeğinize lezzetli kahvaltı hazırlamak için gerekli malzemeler;
- Bir yumurtanın sarısı
- Bir tatlı kaşığı labne ya da beyaz peynir
- Yarım tatlı kaşığı pekmez
- 3 adet bebek bisküvisi
- Ilık su
Hazırlanışı
Hazırlamak için ilk önce yumurtayı haşlayalım. Başka bir kasede yukarıdaki tüm malzemeleri karıştıralım. İçine biraz ılık su ekleyip çatalla ezebilirsiniz. Bebeğiniz için besleyici bir kahvaltı hazır. Bebeğinize afiyet olsun.
+8 Ay Bebekler İçin Yayla Çorbası Tarifi
Yayla çorbası da çok besleyici bir alternatiftir. Gerekli olan malzemeler;
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım çay bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı un
- 1 tane yumurta sarısı
- 4 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı nane
Bebeklere yayla çorbası hazırlamak için ilk olarak yarım çay bardağı pirinci yıkayıp ve tencereye koyalım. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip ve pirinçleri çok az haşlayalım. Pirinçler haşlanırken ayrı bir kabın içine de yoğurt, un ve yumurta sarısını ekleyip ve çırpalım. Haşlanan pirinçleri ocaktan alıp içine 2 su bardağı su ekleyelim.
Hazırladığınız yoğurtlu karışımın içine 1-2 kepçe kadar pirinç suyundan ekleyelim. ( Yoğurt çorbasının kesmemesi için bu adım atlanmamalı) Yoğurtlu karışımı pirinçlerin üzerine ilave edelim. Ocağın altını açıp pirinçler haşlanıncaya kadar karıştırıcı ile sürekli karıştıralım. Cezvenin içine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip ocakta çok az kızdıralım. Sonra da naneyi ekleyelim ve ocağın altını kapatalım. Naneyi çorbanın üzerinde gezdirelim. Çorba ılıyınca bebeğinize yedirebilirsiniz.
+8 Ay Bebekler İçin Sebzeli Mücver Tarifi
Sebzeli mücver için malzemeler;
- Yarım patates
- Yarım kabak
- Yarım havuç
- Bir tutam maydanoz
- 2 adet badem rendesi
- 2 adet ceviz rendesi
- 1, 5 yemek kaşığı yoğurt
- 5-6 tatlı kaşığı un
- Sıvı yağ ya da tereyağı
Sebzeli mücver hazırlamak için patates, havuç, kabak, badem ve cevizi bir kabın içerisine rendeleyelim. İnce kıyılmış maydanoz, yoğurt, unu kabın içerisine ekleyip karıştıralım. Yapışmaz tavanın içine az bir yağ ekleyip ve mücverleri az yağda kızartalım. 8 aylık bebeklere uygun bir tariftir ve içi yumuşacık, lezzetlidir.
+8 Ay Bebekler İçin Fırında Patates Tarifi
Bebeğinize fırında patates yapmak isterseniz gerekli malzemeler;
- 1 adet patates
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kekik
Fırında patates hazırlarken ilk olarak patatesi istediğimiz şekilde dilimleyelim. Zeytinyağı ve kekikle birlikte güzelce harmanlayalım. Sonrasında da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin içerisine patatesleri yayalım. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dakika kadar pişirelim. Patatesler pişince blenderdan geçirip bebeğinize yedirebilirsiniz.
+8 Ay Bebekler İçin Yoğurtlu Kabak Meze Tarifi
Bebeğinize yoğurtlu kabak yapmak için gerekli malzemeler;
- 1 adet kabak
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 diş sarımsak (isteğe göre)
Yoğurtlu kabak hazırlamak için ilk olarak kabağı rendeleyelim. Tavaya zeytinyağı döküp kabağı da içine ekleyelim. Kabak yumuşayana kadar kavuralım. Kabaklar pişince soğuması için kenara alalım. Soğuyunca da isteğimize göre sade ya da sarımsaklı yoğurt ekleyelim. En son olarak kabağı blenderdan geçirebilirsiniz.
+8 Ay Bebekler İçin Besleyici Muhallebi Tarifi
Bebeğinize muhallebi yapmak için gerekli malzemeler;
- 2 yemek kaşığı süt
- 2 tatlı kaşığı irmik
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı mısır unu
- 1-2 adet bebe bisküvisi
Muhallebi hazırlamak için bütün malzemeleri tencerenin içerisine alalım. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirelim. Piştikten sonra içine bebe bisküvisi ekleyelim. En son blenderdan geçirebilirsiniz. Bebeğinize afiyet olsun.
+8 Ay Bebekler İçin Balkabağı Muhallebi Tarifi
Bebeğinize balkabaklı muhallebi hazırlamak için gerekli malzemeler;
- 1 dilim kabuğu soyulmuş balkabağı
- 1 adet kabuğu soyulmuş havuç
- Yarım adet kabuğu soyulmuş elma
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Balkabaklı muhallebi hazırlamak için balkabağı, havuç ve elmayı küp küp doğrayıp ve haşlayalım. Haşlandıktan sonra içine tarçın ekleyip ve blenderdan geçirelim. Lezzetli ve sağlıklı muhallebimiz hazır!
Buna benzer video içeriklerimiz için Youtube kanalımıza abone olmayı ihmal etmeyin.