Kumaş Boyama – Kumaş Boyası Nasıl Kullanılır?
Rengi solmuş olan giysiler için kullanılan kumaş boyaları, kıyafetlerin ilk günkü haline dönmesini sağlayan pratik yöntemlerden biridir. Kumaş boyama oldukça kolay olup, bir takım noktalara dikkat edilerek yıpranan ve rengini kaybeden her giysi boyanabilmektedir. Üstelik kumaş boyası ile boyanan giysilerin renkleri daha da kalıcı olmaktadır.
Aynı zamanda kumaş boyası, alınan yeni bir giysinin renginin sonradan beğenilmemesi durumlarında, giysinin rengini değiştirmek içinde kullanılabilmektedir. Özellikle siyah renkli pantolonların ve diğer giysilerin, bir kaç yıkamadan sonra renkleri solabilmektedir. Bu gibi durumlarda yeni olan bu giysileri kumaş boyası ile boyamak, onları yeniden kullanabilme şansı vermektedir.
Kumaş boyama işleminde boyanmak istenen kumaşların özellikleri de, boyamanın iyi sonuç vermesinde etkili olmaktadır. Bu bağlamda çok renkli giysileri kumaş boyası ile boyamak bir hayli zor olmaktadır. Bunun yanı sıra saten ya da ipek olan kumaşlarda ise boya tutmamaktadır. Kumaş boyama işinde en verimli sonuç pamuklu kumaşlarda alınabilmektedir.
Kumaş Boyama Yöntemleri Nelerdir?
Kumaş boyamak için 3 tane yöntem bulunmaktadır. Kumaş boyama yöntemleri şunlardır;
- Elle kumaş boyama
- Tencerede kumaş boyama
- Çamaşır makinesinde kumaş boyama
Bu 3 yöntemle boyanacak olan giysiler, eskisinden daha canlı ve kalıcı renklere kavuşmaktadır. Kıyafetleri kendi rengi dışında bir renge boyamakta mümkün olmaktadır. Kumaş boyamada farklı renkler kullanılmasında ise dikkat edilecek tek nokta, boya tonunun kıyafetin sahip olduğu renkten daha koyu olması gerekliliğidir.
Elle Kumaş Boyama Nasıl Yapılır?
Elle kumaş boyama için gerekli olan malzemeler; bir çift eldiven, 2 tane kova ve kumaş boyasıdır. Kumaş boyama işine başlamadan önce yüzeylere, boyadan korumak için mutlaka kâğıt ya da gazete sermek lazımdır. Aynı zamanda elleri kumaş boyasından korumak amacıyla eldiven takılmalıdır.
Bütün bunlar halledildikten sonra kovalardan birine boyanacak olan giysi ile kumaş boyası konulup, iyicene karıştırılır. Karıştırma işi sona erince kovayı bir yere alarak 2 saat bekletilir. Sürenin sonunda giysi ikinci kovaya aktarılarak, yine eldivenle iyice ovaladıktan sonra üzerine 10 litre su ilave edilir.
Boyanın daha da kalıcı olmasını sağlamak için kovanın içine ayrıca iki çorba kaşığı tuz ilave edilip, karıştırılır. 1 saat bekletildikten sonra giysi kovadan alınarak, iyicene temiz su ile durulanır ve güneş almayan bir ortamda kurumaya bırakılır. Son olarak kuruduktan sonra giysi ters çevrilip ütülenir. Böylelikle kumaş boyası tatbik edilen giysi kullanıma hazır hale gelmektedir.
Tencerede Kumaş Boyama Nasıl Yapılır?
Tencerede kumaş boyama için bir tencere, geniş bir leğen, bir çift eldiven ve kumaş boyası gerekmektedir. İlk olarak bir bardak sıcak su ile kumaş boyası iyicene karıştırılır. Geniş bir leğen içerisine, boyanacak giysiye yeterli olacak kadar ılık su eklenerek, giysi leğenin içine konulur.
Daha sonra leğenin içine kumaş boyası ve 2 çorba kaşığı tuz ilave edilerek iyicene hepsi karıştırılır. Karıştırma işi sonra erince leğenden alınan giysi tencereye konularak, ocağın üstüne alınır. 30 dakika arada karıştırmak suretiyle giysi ocakta kaynatılır.
Sürenin sonunda tencere ocaktan alınarak, bir kenarda 1 saat boyunca bekletilir. Daha sonra giysi temiz suyla durulanarak, güneş görmeyen bir yerde kurumaya bırakılır. Kuruyan giysi ters çevrilerek ütülenir. Kumaş boyası ile boyanan giysi böylelikle kullanıma hazır hale gelir.
Çamaşır Makinesinde Kumaş Boyama Nasıl Yapılır?
Çamaşır makinesinde kumaş boyama en kolay yöntem olup, kısa sürede giysiler bu yolla boyanabilmektedir. Öncelikle kumaş boyasını çamaşır makinesine koymadan önce, bir su bardağı sıcak suyun içine kumaş boyası alınarak, üstüne 1 çorba kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı sirke ilave edilip, iyicene karıştırılır.
Daha sonra çamaşır makinesine hazırlanan kumaş boyası ve giysi konularak, ön yıkama yapmadan 40 derece yıkanmaya alınır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kumaş boyası makineye konurken, deterjan gözüne değil, direk olarak kazan kısmına koyulması gerekliliğidir. Çünkü deterjan gözüne konan kumaş boyaları, deterjan haznesinin boya içinde kalmasına neden olmaktadır.
Yıkama devam ederken, deterjan kısmına yarım ölçek deterjan konduktan, program bitimi giysi alınarak, güneş görmeyen bir yerde kurumaya bırakılır. Giysi kuruduktan sonra ters çevrilerek ütülenir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise çamaşır makinesinde boyama yaparken, sıkma işleminin kapatılması gerekmektedir. Giysi sıkma yapılmadan sulu olarak asılmalıdır.
Çamaşır makinesinde boyama işlemi sonrasında kazanı, kumaş boyası kalıntılarından temizlemek için deterjan gözüne konan çamaşır suyu ile bir yıkama programında boş halde çalıştırmak, makinenin kazanının temizlemesini kolaylıkla sağlamaktadır.
Kumaş Boyası Nereden Satın Alınabilir?
Kumaş boyası aktarlardan kolaylıkla alınabilmektedir. Hemen her rengi bulunabilen kumaş boyaları toz olarak ve sıvı halde piyasada satılmaktadır. Aynı zamanda internet üzerinde bulunan ilgili sitelerden de, kumaş boyalarını temin etmek mümkün olmaktadır.
Kumaş Boyası Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
- İnce birden fazla giysiler için 1 paket toz halinde kumaş boyası yeterli olmaktadır.
- Kalın kumaşlı giysiler içinse örnek olarak kot boyamak için tek parçaya 1 paket toz kumaş boyası kullanmak lazımdır.
- Kumaş boyasının daha uzun süre giysilerde kalabilmesi için yine aktarlarda satılan boya sabitleyiciler satın alınıp, boyama esnasında kullanılabilmektedir.
- Hazır kumaş boyaları, giysilerin üzerinde farklı desenler ve şekiller oluşturmak içinde kullanılabilmektedir. Bunun için fırça ve şablonlar ile bu desenler kolaylıkla oluşturulabilmektedir.
Kumaş Boyası Nasıl Kullanılır? adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Kaşmir Kumaşlar Nasıl Temizlenir? adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.