Kişinin kendi beslenme alışkanlıklarını düzenleyerek kendine uygun en sağlıklı beslenmeyi ayarladığı sezgisel beslenme konulu yazımız ile kilonuzu kontrol edin.
Sezgisel beslenme alışkanlığını kazanarak siz de kendi kilonuzu kontrol altında tutabilirsiniz. Bir diyet ile değil kişinin kendi kilosunu kontrol edebildiği bir beslenme alışkanlığı ya da prensibi olarak tanımlanabilecek sezgisel beslenme sayesinde size sıkıcı gelen ya da zorlayan diyetler yapmak zorunda değilsiniz. Ancak unutulmaması gereken bir konu aldığınız gıdaların besin değerleri ve kalorileridir.
Vücudunuzun ihtiyacı olanı almak için gıdalara savaş açmak yerine vücudunuzun size verdiği sinyalleri takip etmelisiniz. Temel olarak bu sistem bir diyet yapılmasına karşıdır. Kuralları yoktur ve kararlar size bağlıdır.
Sezgisel Beslenme Nedir?
Sezgisel beslenme demek yeme içme alışkanlıklarının kişinin sağlık durumuna göre kendisinin ayarlamasına dayalı bir sistemdir. Temel mantık açken doyana kadar yemek yemektir. Ama yemek yemeyi doyduğunuz ana kadar yemek. Pek çok doktor ve diyetisyen belirli diyet kalıplarını kullanır ve kilo sorunu yaşayanların bu şekilde çözüme ulaşmalarını ister. Her kişi bu şekilde kilo vermesi pek mümkün değildir. Çünkü kişinin yaşadığı yaşam tarzı ve tükettiği besinler ile kalıp şekilde kilo vermek ve öğünleri ayarlamak pek mantıklı değildir. Kilo vermenin ilk noktası kişinin kendisine güvenmesidir.
Kişiler sezgisel beslenmede en çok kendilerine güven konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Bu konudaki en önemli nokta kişinin gıda ürünlerine karşı olan açlığını fiziki açlık ile karıştırmamasıdır.
Fiziksel Açlık Nedir?
Bu açlık türü biyolojik olarak vücudumuzda gelişen bir güdüdür. Bize besinleri tüketmenizi söyler. Yemek yediğinizde bu açlığınızı giderirsiniz. Fiziksel açlık normal ve olması gereken bir açlıktır.
Duygusal Açlık
Duygusal açlık ise sevdiğimiz gıdalara karşı hissettiğimiz açlıktır. Psikolojik durumumuz aslında bu açlığımızı tetikleyen bir durumdur. Yavaşça gelişir ve üst seviyeye ulaşır. Üzüntü, gerilimli durumlar, yalnızlık, depresyon gibi durumlar bu açlığı direk olarak tetikler. Ancak tezat olarak bazı durumlarda istediğimiz besinleri tüketmemiz kendimizden nefret etme boyutuna kadar ilerleyebilir.
Sezgisel Beslenme ilk olarak 1995 yılında Evelyn Tribole ve Elyse Resch tarafından kaleme alınmış bir kitaptan ortaya çıkmıştır. Temelleri ise 1978 yılından 1982 yılına kadar çeşitli çalışmalarla atılmıştır. 1973 yılında ise Green Mountain isimli kilo kontrol programında diyetlerin pek çok kişilere iyi gelmediğini, yaşam tarzının değişmediği kişilerde diyet listelerinin işe yaramadığı ve ancak yaşam tarzı değişikliğinde kolayca kilo vermenin mümkün olabileceği belirtiliyor.
Sezgisel Beslenme Sisteminin Temel Kuralları
Sezgisel beslenmede önemli olan bazı prensip ve kurallar vardır. Bu kural ve prensipler sizlerin daha kolay kilo vermesini ya da kilonuzu kontrol altında tutabilmesine yardımcı olan noktalardır.
- Diyet zorunluluğundan kurtulun. Diyet kilo sorunlarınızı çözmek için tek yöntem değil. Dolayısı ile kilo vermek için önce kendinizi ve vücudunuzun ihtiyaçlarını bilmelisiniz. Sezgisel beslenmede diyetin yeri yoktur.
- Açlık her ne kadar canınızı yaksa da düşmanınız değildir. Açlık metabolizma ile alakalı bir durumdur. Vücudunuzu sağlıklı ve kalori açısından ihtiyacı olan kadar beslerseniz aç kalmazsınız. Aç kalma riskini azalttığınızda vücudunuzdan açlığı uzaklaştırmış olursunuz.
- Gıdalar sizin düşmanınız değildir. Vücudunuz size acıktığında tepkiler verir, doyduğunda ise yine aynı şekilde tepkiler verir. Bu tepkileri iyi analiz ederek tokluk durumuna geçene kadar istediğiniz besini alabilirsiniz. Önemli olan miktar ve sizin doyduğunuzu gerçekten hissedebilmeniz.
- Yemek yemek keyifli bir şeydir. Siz de bu eylemi eğlenceli kılarak sizi iyi hissettiren gıdaları tüketin. Ancak yemeyi zevk haline getirirken bunu aşırı yemek yemek olarak algılamayın. Vücudunuzun ihtiyacı kadar tüketin.
- Bu felsefede vücudunuza saygı duymanız gerekiyor. Kendiniz ile ilgili olumsuz düşüncelere değil olumlu yanlarımıza odaklanmalıyız.
- Kilonuzu tartmaya değil sağlıklı olmaya odaklanın. İyi hissetmeye ve kilonuzu kontrollü olarak beslenmeye özen gösterin. Sadece kilo vermeye odaklanmanız sizi yolunuzdan saptırır.
Sezgisel beslenme vücudumuzun verdiği fiziksel açlık tepkilerine, tokluk durumunuza göre vücudunuzun verdiği sinyalleri izleyerek düzenlenen bir yeme içme biçimidir. Sizleri kısıtlayan diyet uygulamalarından uzaklaşarak kişiyi kendisine karşı sorumluluğuna bırakan bir sistemdir.
Sezgisel Beslenmede Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Sezgisel beslenmenin mucitleri diyetisyen Tribole ve Beslenme uzmanı Resch’in kitabında belirttiği 10 maddelik prensipleri belirtmekte fayda var.
- Öncelikle diyet anlayışı ve diyet zorlamasından kurtulmalısınız. Kilo vermenin tek yolu diyet değildir. Diyet yasaklar bütünüdür ve herkes için sağlıklı olmayabilir. Beslenmenizi düzene sokmak en kesin çözümdür.
- Açlık fizyolojiktir. Açlığınızı psikolojik açlık ile karıştırmayın.
- Gıda maddeleri ile savaş halinde olmayın. Size faydalı olan her türden gıdayı tüketebilirsiniz.
- Yemek hazırlamaktan bunu sunmaktan ve tüketmekten zevk almaya bakın. Bu şekilde bir eylemde bulunmak sizi rahatlatacaktır ve daha az yemenize yardımcı olacaktır.
- Acıktığınızda kendinizi duygularınız ile değil fiziksel olarak açlığınız ile doyurun. İyi hissetmek için yemeyin, yiyerek iyi hissedin.
- Vücudunuzdaki kusurlar yerine güzelliklerine odaklanın. Kimsenin kusursuz olmadığını unutmayın.
- Sporu ve egzersizi hayatınızın demirbaşı yapın. Böylece sağlığınızı koruyarak hem kendinize hem de vücudunuza saygılı davranırsınız. Ömrünüz uzar, daha sağlıklı olursunuz.
Kimler Sezgisel Beslenmelidir?
Araştırmalar yeme alışkanlığı bozulmuş ya da sağlıklı beslenemeyenlerin kontrollü bir şekilde sezgisel beslenmeye odaklanması gerektiğini belirtir. Kilo kontrolü ve obezitenin bertaraf edilebilmesi için, yemek tüketim hatalarının giderilmesi için mutlaka sezgisel beslenilmelidir. Kronik hastalığı olmayan herkes sezgisel beslenme yöntemini kullanarak daha sağlıklı bir hayata yelken açabilir. Bu sayede vücudunuzun ihtiyacı olan gıdaları alabilecek tercihler yaparak daha sağlıklı olabilirsiniz.
Sezgisel Beslenmeye Nasıl Başlanır?
Sezgisel beslenmeye ve düzenli, sağlıklı yeme alışkanlığın peşinde olanlar için bir öğrenme eğrisi vardır. Farklı gıdaların sizi ve beslenme alışkanlıklarınızı nasıl etkileyeceğini öğrenmeniz biraz zamanınızı alabilir. Örnek vermek gerekirse yanlış ya da sadece kendinizi tatmin etmek için bazı besinleri tüketmeniz sizi sonrasında kötü hissettirebilir.
Sezgisel beslenme alışkanlığında planlanandan fazla yemek yerseniz kendinizi suçlu hissetmek yerine bu davranışınızı değiştirmenizi öneririz. Bu davranışı yapmanızın altındaki sebebi bulmanız ve kendinize bunu sormanız en mantıklısı olacaktır. Planladığınızdan fazlasını yememek için bunu neden yaptığınızı bulmalısınız. Sezgisel beslenme alışkanlığı aslında insanın kendisi ile bir felsefe içine girmesi de demektir.
Sezgisel Diyet ile İlgili Son Önerilerimiz
Bazı kesim insanlar gıda maddeleri ile aralarındaki ilişkiyi şekillendirmek için sezgisel beslenme yöntemini tercih ederler. Sezgisel beslenmede uyarıcılar iyi analiz edilmeli. İhtiyaç olan kadar gıda tüketilmeli. Fazlasını tüketmeden doyduğunuzu hissetmeli ve bu yönde ilerlemelisiniz.
Zamanla sezgisel beslenme alışkanlığı sizin için bir prensip olacak, bu sayede kendi beslenme şeklinizi belirleyerek ana odağımız olan sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip olacaksınız.
Uzmanların sezgisel beslenme ile alakalı önerilerinde normal beslenme yönteminden bir farkı olmadığı ve kişinin kendine felsefi bir yaklaşımla yeme alışkanlıklarını sorgulaması yönündedir. Bu alışkanlığınız sayesinde neyi neden ve ne kadar yemeniz gerektiğini siz daha iyi bilecek ve kilo almak gibi sorunlardan uzaklaşacaksınız. Farklı besinlerden vücudumuzun ihtiyacı kadar tüketmek daha sağlıklı yaşamanıza ve kilonuzu kontrol etmenize tüm bunların yanında her şeyin kontrolünün sizde olmasını sağlayacak.
Sezgisel beslenme uygulayanların en önemli kazancı sınırlayıcı diyet listeleri yerine kararında yeme alışkanlığı kazanarak her şeyden ve her tattan tüketebilmek, bunu yaparken kilo almamak ve kontrolü sağlamak olarak sıralanabilir. Siz de kendinize güveniyorsanız mutlaka bu beslenme yöntemini deneyerek olumlu sonuçlar alabilirsiniz. Hepinizi sağlıklı günler dileriz.