Karanfil yağı, bilimsel olarak syzygium aromaticum veya eugenia caryophyllata olarak bilinen karanfilin kurutulmuş çiçek tomurcuklarından elde edilir. Çok sayıda tıbbi özelliği vardır ve topikal olarak ağrı kesici olarak kullanılır. Yağ, bitki kaynaklı fenilpropanoidler açısından zengindir ve ana bileşik öjenol’dur. Diğer biyoaktif bileşikler arasında timol, karvakrol ve sinnamaldehit bulunur. Bu yağın rengi soluk sarıdan altın kahverengiye kadar değişir. Karanfile benzer baharatlı bir kokusu vardır. Karanfil yağı aynı zamanda bir koku ve tatlandırıcı madde olarak da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Karanfil Yağı Fiyatı
Bu esansiyel yağın fiyatı 18 lira ile 210 lira arasında değişir.
Karanfil Yağı Ne İşe Yarar?
Yağ, öncelikle diş bakımı için bilinmesine rağmen, faydaları bununla sınırlı değildir. Bu güçlü yağ sizin için harikalar yaratabilir. Karanfil yağının sunduğu birçok faydaya bir göz atalım.
Akne için Cilt Bakımı
Akne, gençlerde yaygın bir sorundur, ancak herhangi bir yaşta herkesi rahatsız edebilir. Uçucu yağlar cilt bakımı rutinlerimize giriyor ve olumlu etkileriyle, burada kalmak için buradalar gibi görünüyor. Cilt bakımı için kuşburnu, lavanta veya limon otu yağını duymuş olabilirsiniz, ancak bu yağın iyiliği genellikle göz ardı edilmektedir. Antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu bilinmesine rağmen, bir çalışma akneye neden olan propionibacterium suşlarına karşı özellikle etkili olduğunu buldu.
Karanfil yağı içindeki eugenol, cilde kan akışını artırabilen ve parlak görünmesini sağlayan gençleştirici ve uyarıcı özelliklere sahiptir. Onu gece cilt bakımı rejiminizin bir parçası yapmayı düşünebilirsiniz, ancak bir taşıyıcı yağ ile kullanmanız gerektiğine dikkat edin. Cildiniz geçmişte yağlara tepki verdiyse, önce bir yama testi yapmak veya profesyonel danışmanlık almak en iyisidir.
Candida Enfeksiyonlarını İyileştirir
Karanfil yağında bulunan karvakrol ve öjenol, antikandidal ve mantar önleyici etkiye sahiptir. Bir araştırmaya göre, candida albicans adlı bir mantarın neden olduğu kandidiyazı iyileştirmek için kullanılabilir. Bu maya enfeksiyonları tipik olarak ağızda, kulaklarda, burunda, tırnaklarda, gastrointestinal sistemde ve vajinada meydana gelir. Bu yağ ile bağırsak temizliği için az miktarda tüketin. Ancak bunu bir doktor gözetiminde yapmak en iyisidir.
Diş bakımında kullanılır
Bu yağın en popüler ve geleneksel olarak yaygın kullanımlarından biri diş ağrısı veya diş etlerinde ağrıdan kurtulmaktır. Karanfillerin en popüler unsurlarından biri olan eugenol, topikal olarak uygulandığında doğal bir anestezik görevi görebilir. Karanfil yağı, diş sorunlarınızın temel nedenini tedavi edebilecek gerçekten iyileştirici özelliklere sahip olmasa da, evde tutabileceğiniz doğal bir palyatif bakım seçeneği olarak harikalar yaratıyor. Genellikle bir taşıyıcı yağ ile seyreltmek ve sorunlu bölgede kullanmak en iyisidir.
Diş Çıkarma Ağrısını Giderir
Bebeklerde diş çıkarma sorunu üzerine yayınlanan bir araştırma, karanfil yağının “alternatif bütünsel” bir yöntem olarak kullanılmasını önermektedir. Bu yağın tıbbi özellikleri onu bebekler için yatıştırıcı balsam formüle etmeye uygun hale getirir. Son derece seyreltilmiş bir şekilde bebeğin diş etlerine uygulanabilir. Yağın antiseptik ve yatıştırıcı özellikleri ağrıyı hafifletebilir ve rahatsızlığı azaltabilir.
Afrodizyak Etkisi Vardır
Karanfil yağı ve hatta karanfil, güçlü bir afrodizyak olarak kabul edilir. Ilık suda iki ila üç damla yağ olması, cinsel dürtüyü artırmaya, cinsel organlara kan dolaşımını artırmaya ve etkili bir afrodizyak görevi görmeye yardımcı olabilir.
Antimikrobiyal Özellikleri Vardır
Antimikrobiyal özelliklerinden dolayı karanfil yağı enfeksiyonları önlemek için kullanılabilir. Yaralar, kesikler, uyuzlar, atlet ayağı, mantar enfeksiyonları, çürükler, dikenli ısı ve diğer yaralanma türleri için yararlı olabilir. Böcek ısırıkları ve sokmalarının tedavisinde de kullanılabilir. Yağ çok güçlüdür ve her zaman seyreltilmiş bir formda kullanılmalıdır. Hassas cilde sahip kişiler tarafından dikkatli kullanılmalıdır.
Antibakteriyel Özellikleri Vardır
Karanfil yağı, güçlü antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir ve küf, maya ve bakterilerin büyümesini engelleyebilir. Araştırmaya göre, yağdaki fenolik bileşikler birkaç gram negatif ve gram pozitif bakteriyi öldürebilir.
Karanfil Yağı Faydaları
Karanfil yağının cilde ve sağlığa faydalarını bu bölümde yazdık.
Bağışıklık Sistemini Artırır
Hem karanfil hem de yağı bağışıklık sistemini güçlendirmek için faydalıdır. Antiviral özellikleri, çok sayıda hastalığa karşı direnci güçlendirmeye yardımcı olabilir çünkü karanfil esansiyel yağındaki antioksidanlar, vücudu tehlikeli serbest radikallerden arındırır.
Yüksek Antioksidan İçeriğe Sahiptir
Bu yağdaki eugenol, yüksek serbest radikal temizleme aktivitesine sahip güçlü bir antioksidandır. Bazı antioksidanlara sahiptir ve ORAC (Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi) değerinde üst sıralarda yer alır, bu da küçük miktarlarda kullanılması veya cilde uygulanması oksidatif stresi azaltabileceği ve kronik hastalıkları önleyebileceği anlamına gelir.
Kan Dolaşımını Artırır
Eugenol, kan dolaşımını uyarmaya da yardımcı olan çok yönlü bir bileşendir. Artan dolaşım, kan ve organ sistemlerinin oksijenlenmesine katkıda bulunur ve bu da metabolizmayı artırır.
Ülseri Önler
Bir araştırma çalışmasına göre karanfil yağı, önemli bir mide koruyucu faktör olan mukus sentezini uyarmaya yardımcı olur. Bu nedenle, ana bileşiği olan yağ ve öjenol, sindirim sistemi astarını korumaya ve ülser ve gastrit oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Genel sindirim sağlığını iyileştirir ve mide bulantısını azaltmaya yardımcı olur.
Anti-enflamatuar Özellikleri Vardır
Karanfil yağındaki flavonoidler, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu güçlü doğal yağ, vücuttaki diş ağrısı, iltihaplı diş etleri, cilt döküntüleri veya kas ve eklem ağrısından bağırsakta iltihaplanmaya kadar her türlü iltihabı tedavi etmek için kullanılır.
Kalp Sağlığını Korur
Karanfil yağı kalp sağlığını birçok yönden artırabilir. Bir araştırma, karanfil yağındaki öjenolün sistemik kan basıncını düşürürken arterleri genişletmeye yardımcı olduğunu gösterdi. Yağdaki bir başka biyoaktif bileşik olan asetil öjenol, güçlü bir trombosit inhibitörüdür. Trombüs veya kan pıhtısı oluşumunu engeller.
Karanfil, doğal bir kan incelticidir ve diğer kan inceltici ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
Ağrı Tedavisi İçin Harikadır
Karanfil yağı genellikle ağrı kesici olarak kullanılır. Eklemlere ve aşırı çalışan kaslara uygulandığında birkaç damla yağ, ağrı ve şişlikten kurtulma sağlar. Topikal uygulamadan önce yağı seyrelttiğinizden emin olun ve hassas cildiniz varsa bir yama testi yapın.
Diyabeti Kontrol Etmeye Yardımcı Olur
Karanfil yağı, diyabet yönetimine yardımcı olma potansiyeli nedeniyle incelenmiştir. Bir hayvan araştırması, karanfil ve zencefil yağlarının diyabetik sıçanlar üzerindeki etkilerini inceledi. Bu yağların antioksidan ajanlar olduğunu ve diyabet ve bunlardan kaynaklanan semptomları yönetmeye yardımcı olabileceğini belirtti.
Hepatoprotektif Özellikleri Vardır
Araştırma çalışmaları, karanfil yağındaki biyoaktif bileşiklerin karaciğer sağlığını geliştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Yağlı karaciğer hastalığını önlemeye ve karaciğer sirozu belirtilerini tersine çevirmeye yardımcı olabilirler.
Yaşlanma belirtileriyle mücadelede yardımcı olur
Karanfil yağı, cildin sarkmasını azaltmaya yardımcı olur ve ince çizgi ve kırışıklıkların oluşmasını engeller. Çoğu kozmetikte kullanılan güçlü bir yaşlanma karşıtı bileşendir. Ölü cilt hücrelerini yok ederek kan dolaşımına yardımcı olur, dolaylı veya direkt olarak genç ve ışıltılı görünen bir cilt sağlar.
Pamuklu bir pedin içine birkaç damla karanfil yağı alın ve yeni yıkanmış yüze hafif bir tabaka uygulayın veya yağı serum veya krem ile karıştırarak kullanabilirsiniz. Karanfil yağının gece kullanılması tavsiye edilir.
Ciltteki izleri giderir ve lekeleri hafifletir
Karanfil yağı, cildin temizlenmesine yardımcı olan sivilce izlerinin giderilmesine veya hafifletilmesine yardımcı olur. Düzenli olarak karanfil yağı kullanımı lekeleri giderebilir ve eşit bir cilt tonu sağlayabilir. Kimyasal bir peeling görevi görür ve ölü deriyi soyarak yüzünüzü temiz ve berrak bırakır.
Karanfil Yağı Nasıl Kullanılır?
Böcek kovucu ve böcek kovucu mumlarda bileşen olarak karanfil yağı kullanılır çünkü buhar böceklere karşı çok güçlüdür. Geleneksel olarak, böcekleri uzak tutmak için geceleri çarşaflara birkaç damla yağ damlatılır.
Masaj yağı olarak kullanılan yaygın bir bileşendir. Güçlü aroması, yatıştırıcı etkisi ve antiseptik özellikleri nedeniyle, karanfil yağı genellikle sabun ve parfümlerde aktif bir bileşen olarak eklenir.
Karanfil yağı, fesleğen, biberiye, gül, tarçın, greyfurt, limon, hindistan cevizi, nane, portakal, lavanta ve sardunya gibi birçok uçucu yağ ile iyi uyum sağlar. Bu, karanfil yağını aromaterapide ve diğer bitkisel kombinasyonlarda popüler bir unsur haline getirir.
Karanfil yağı özellikle diş hijyeni için faydalı olabilir. Karanfil yağı, ağzı temizleme ve nefesi ferahlatma özelliğinden dolayı yıllardır şeker, sakız ve diş preparatlarında kullanılmaktadır. Evde dişler, diş etleri ve ağız için Karanfil yağının temizleyici ve yatıştırıcı faydalarından yararlanmanın birkaç yolu vardır. Örneğin, iki ons suya bir damla Karanfil yağı koyun ve yatıştırıcı bir etki için gargara yapın. Ayrıca diş macununuza temiz dişler ve ferah nefes almanızı sağlayacak bir damla karanfil yağı ekleyebilirsiniz. Ekstra temiz bir his için diş hekiminizle altı aylık randevunuzdan sonra dişlerinize ve diş etlerinize bir damla Karanfil yağı sürün.
Karanfil yağı cilde ısınma hissi verdiği için bazen masaj terapisi için kullanılmaktadır. Bununla birlikte, karanfil yağının sıcak bir yağ olarak bilindiğini ve her zaman fraksiyonlu hindistan cevizi yağı ile seyreltilmesi gerektiğini unutmayın.
Karanfil yağını ciltteki izleri ve lekeleri gidermek için de kullanabilirsiniz. Birkaç damla karanfil yağı alın ve badem veya hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırın. Düzgün kan dolaşımını sağlamak için dairesel hareketlerle yüzünüze masaj yapın. En iyi sonuçlar için yatmadan önce bunu her gece tekrarlayın.
Karanfil Yağı Nasıl Yapılır?
Keskin ve biberli karanfiller aromatikleri çok yönlü yemeklerde lezzetleri birbirine bağlar. Karanfilleri nadiren bir tabakta ana tatlandırıcı madde olarak bulursunuz. Karanfil yağını mutfakta, sağlık için ve cilt bakımında kullanmak için evde kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Orta ateşte bir tavada yaklaşık bir yemek kaşığı karanfili kavurun. Karanfillerin kızartılması, uçucu yağlarını harekete geçirir ve çıkarılmasını kolaylaştırır.
Karanfil yağı için kullanacağınız cam kavanozu ve kapağı, havan, havaneli ve huni ile yıkayın. Cam kavanozu suyla doldurun ve havan, tokmak ve huni ile birlikte bir tencereye koyun. Tenceredeki eşyaların üstünü suyla örtün ve on dakika kaynatın. Eşyaları sudan alın ve bir kağıt havlu üzerinde ters çevirin.
Karanfilleri bir kevgir içinde soğuk su altında durulayın ve kuruması için kağıt havluların üzerine yayın. Karanfilleri havaneli ile hafifçe vurarak kırın. Cam kavanozun içine dövülmüş karanfilleri ve ardından yüksek kaliteli iki su bardağı naturel sızma zeytinyağını dökün. Gerekirse huniyi kullanın. Cam kavanozun kapağı sıkıca kapatın ve doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklayın. Cam kavanozu birkaç günde bir sallayın.
Yağı karanfil ile iki hafta demlendirin, ardından tadına bakın. Daha güçlü bir tat istiyorsanız, karanfilleri birkaç hafta daha bekletin. Lezzet istediğiniz şekildeyse, yağı tülbentle kaplı bir elekten geçirip hava geçirmez sterilize edilmiş bir cam kavanoza süzün. Karanfil yağını buzdolabında saklayın ve bir ay içerisinde kullanın.
Yazımızın faydalı olacağını umuyoruz. Ayrıca, Jojoba Yağı Cilde Faydaları adlı yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Bizi YouTube kanalımızdan da takip edebilirsiniz.