Çiçekler

Barış Çiçeği Bakımı, Tohumu ve Özellikleri

Reklamlar

Barış çiçeği, zarif görünümü sayesinde pek çok bireyin tercih ettiği bir süs çiçeğidir. Barış çiçeği, halk arasında yelken çiçeği olarak da bilinen beyaz renkte bir bitkidir. Genellikle ev içinde bakılan bu çiçek barış ve huzurun sembolü olarak kullanılmaktadır.

Barış Çiçeği Bakımı
Barış Çiçeği Bakımı

Barış Çiçeği Bakımı: Narin çiçekler arasında yer almaktadır. Bu nedenle bu çiçeğe bakım yaparken özenli davranmak gerekmektedir. Çok özel bakımlar gerektirmeyen bu bitki, yine de düzenli olarak ilgi gösterilmesi gereken bir çiçektir. Zira ısıdan ışığa, topraktan sulamaya kadar pek çok unsura dikkat edilmesi gerekmektedir. Doğru bakıldığı zaman uzun yıllar boyunca evinizi süsleyebilecek bu çiçek, yanlış bakıldığı zaman kısa sürede solma eğilimi gösterecektir.

Barış Çiçeği Özelliği Nelerdir?

Barış Çiçeği Özellikleri Nelerdir

Barış çiçeği, barış zambağı olarak da bilinen bir bitki türüdür. Zambak türü bitkilere benzeyen bu çiçek, beyaz renkli taç yapraklara sahiptir. Yeşil dik dalları ve yaprakları olan bu bitkinin bakımı oldukça kolaydır. Narin görünümüne rağmen soğuk havalara karşı dayanıklıdır.
Barış çiçeği anlamı huzur, ferah ve barıştır. Güzel kokusu nedeniyle pek çok insan salon bitkisi olarak bu çiçeği tercih etmektedir. Çiçek, henüz bitki açmadığı dönemlerde yemyeşil bir otumsu bitkidir. Bu nedenle çiçek açmadığı zamanda da ev dekorasyonuna büyük katkıda bulunmaktadır.

Reklamlar

Barış Çiçeği Ne Zaman Açar?

Yılda 2 defa çiçek açmaktadır. İlkbahar ve sonbahar olmak üzere her sene iki kere çiçeklenme görülmektedir. Eğer bakımları doğru yapılan bir çiçeğiniz varsa, istisnasız her sene çiçeklenmelere şahit olabilirsiniz. Ancak çiçek açmayan barış çiçekleriniz varsa, bu durumun ana sebebi sıcaklık ve ışık ile bağlantılıdır.

Barış Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Barış çiçeği nasıl canlandırılır sorusuna cevap arayan bireyler, cansızlaşmanın iki temel nedenden ötürü gerçekleşebileceğini bilmelidir. Barış çiçekleri bahar ayları dışında uyku dönemine girmektedir. Uyku dönemi, bitkilerin tekrar çiçek açmak için uygun hava şartlarının oluşmasını beklediği bir süreçtir. Bu sürecin sonunda anca çiçek açma gözlemlenebilmektedir. Bu demek oluyor ki, uyku döneminde cansızlaşan barış çiçeğini canlandırmanın tek yolu beklemek olacaktır.

Çiçek açma döneminde açmıyorsa bu durumun birden fazla sebebi olabilmektedir. Ancak ilk ve en önemli sebeplerinden bir tanesi de bakımsızlıktır. Bakımı yapılmayan barış çiçekleri, çiçek açacak kadar güçlenememektedir. Bu noktada ısı, ışık, su, toprak, gübre, ilaç gibi pek çok bakım faktörünün düzgün yapıldığından emin olunması gerekmektedir.

Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Barış çiçeği bakımı, daha önce bahsettiğimiz gibi oldukça kolaydır. Ancak bu çiçeğe bakmanın biraz ayrıntılı olduğunun söylenmesi gerekmektedir. Barış zambağı bakım aşamaları ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar için aşağıdaki listeye göz atmanız tavsiye edilmektedir.

Reklamlar
  • Barış çiçeğinin bulunacağı mekân mutlaka 10 ila 28 derece arasında olmalıdır. Belirtile aralığın üstünde ya da altındaki sıcaklıklarda bitki güçsüzleşebilmektedir.
  • Barış çiçeğinin toprağı lif ve torf bakımından zengin olmalıdır. Bu tür topraklar, yapı marketlerden temin edilebilmektedir
  • Doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Serin havalardan hoşlandığı için direkt olarak güneş görmesi sakıncalıdır.
  • Barış çiçeğinin yapraklarına düzenli aralıklarla sprey şişesiyle su sıkılmalıdır.
  • Barış çiçeğinin toprağı hiçbir zaman nemsiz bırakılmamalıdır.
  • Barış çiçeğini sularken aynı günlerde ve aynı ölçüler kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Sulama günlerini ise, toprağı kontrol ederek ayarlayabilirsiniz.    
  • Barış çiçeğinin sulanmasında kullanılacak olan su mutlaka oda sıcaklığında ve kireçsiz olmalıdır. Soğuk ya da sıcak su, köklere zarar vermektedir.
  • Bu çiçek, değişikliklerden pek hoşlanmamaktadır. Bu nedenle saksının yeri sürekli değiştirilmelidir. Aynı şekilde saksı değişimleri de 2 ya da 3 yılda bir yapılmalıdır. Sık değişiklikler, çiçeğin adapte olmasını zorlaştırmakta ve büyümeyi yavaşlatmaktadır.
Barış Çiçeği Tohumu
Barış Çiçeği Tohumu

Barış Çiçeği Tohumu

Barış çiçeği, tohumdan yetiştirilebilmektedir. Ancak çoğu insan büyütülmüş fideler almayı tercih etmektedir. Zira tohumdan yetiştirme işlemi hem uzun hem de meşakkatli olmaktadır.  Genellikle çoğaltma işlemi tohumla değil, kök ile yapılmaktadır.

Barış çiçeği tohumu kullanarak çimlendirme yapmak istiyorsanız, mutlaka kullanacağınız tohumların taze olmasına dikkat etmelisiniz. Bayat tohumlar, genellikle yetişmekte zorluk çekmektedir. Tohumları diğer tohumlar ile aynı şekilde yetiştirilebilmektedir. Ancak sulamayı yavaşça yapmanız gerekmektedir. Zira suyu birden boca ederseniz, tohumlar toprağa tutunmakta zorluk çekecektir.

Barış Çiçeği Neden Kurur?

Barış çiçeği kuruması birden fazla sebebe bağlı olabilmektedir. Yanlış bakım, çiçeğinizin kurumasına neden olabilmektedir. Özellikle az sulama, yetersiz ışık, gereğinden fazla ışık ve ısı gibi nedenlerden dolayı kurumalar olabilmektedir. Eğer çiçeğiniz kuruyorsa, bakım aşamalarını doğru yaptığınızdan emin olmalısınız. Ancak bakımı doğru yaptığınıza inanıyorsanız ve hala kurulamalar oluyorsa, çiçeğinizde bitki hastalıkları olabilir.

Barış çiçeği hastalıkları, bazı zamanlarda görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda, çiçek hastalıkları hakkında bilgili değilseniz yapı market ya da çiçekçilerden uygun ilacı temin etmeniz önerilmektedir. Eğer bitkinizin köklerinde bir sorun varsa bozulmuş kökleri temizlemeli ve aynı işlemi yapraklara da uygulamalısınız.

Barış Çiçeği Nerede Durmalı?

Barış çiçeğinin bulunduğu yer, bu bitkinin büyümesi için oldukça önemlidir. Bu çiçek için en uygun sıcaklık aralığı 10-28 derece olmaktadır. Bu sıcaklıklara dayanıklılık gösterebilen çiçek, aşırı hava sıcaklarına dayanamamaktadır. Çiçek, yapısı gereği oldukça kırılgandır. Bu nedenle rüzgârlı bir alana koyulmamalıdır.

Barış çiçeği, ev ortamında bakılabilecek bir bitki türüdür. Ancak evin doğrudan güneş alan bir bölümüne yerleştirilmesi sakıncalı olabilmektedir. Dolaylı olarak güneş almasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.  Eğer nispeten sıcak bir yerde duruyorsa, sulama işlemi biraz daha arttırarak çiçeğinize dayanıklılık kazandırabilmeniz mümkündür. Tüm bu hususlara dikkat ederek çiçeğinizi evinizde konumlandırabilirsiniz. 

Barış Çiçeği Çeşitleri

Beyaz bir zambağı andıran çiçekleri ve koyu yeşil yapraklarıyla iç mekanların sevilen bitkisi olan barış çiçeği, bakımı doğru yapıldığı zaman bütün yıl çiçekli halini koruyan bir bitkidir. Spathiphyllum çiçeği olarak da bilinen ve birbirine benzeyen birkaç türü bulunmaktadır. Çiçeğin cinsini, çiçek sayısı belirlemekte ve bir iki çiçek açan barış çiçeği olduğu gibi çok sayıda açan ve yapraklanan türleri de bulunmaktadır. Çok bilinen barış çiçeği çeşitleri ise şöyledir;

  • Spathiphyllum floribundum,
  • Spathiphyllum piccolino,
  • Spathiphyllum blandum,
  • Spathiphyllum sensation,
  • Spathiphyllum wallisii,
  • Spathiphyllum mauna loa,

Şeklindedir. Bakımı çok zor olan bir çiçek değildir. Fakat susuz ve ilgisiz kalmaya karşı çok hassastır. Yerini seven barış çiçeğinin yeri değiştirilmemelidir. Havasız ve sigara dumanının yoğun olduğu ortamlarda küsen bir çiçektir. Barış çiçeğini direkt güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde, yerden yüksekte  ve pencereye uzak, çok fazla ışık almayacağı yarı gölge bir ortama koymalısınız. İlgiyi seven bir çiçek olsa da yapraklarının kırılmasından ya da yaprakları ile oynanmasından hiç hoşlanmaz.

Barış çiçeği saksı değişimi çok sık yapılmamalıdır. Saksı değişim süresi 2 yılda birdir. Çünkü çok sık saksı değişimi yapıldığı zaman bu çiçeğintekrar tekrar alışma sürecine gireceğinden büyümesi yavaşlayarak çiçek açması durabilir. Barış çiçeği sulama işlemi yaz aylarında haftada birkaç kez olacak şekilde yapılmalıdır. Hatta her gün azar azar sulanabilir. Kışın ise sıcak iklime sahip yerlerde toprağının kuruma ihtimali göz önüne alarak haftada iki kez sulanabilir.

Bu yazımızı beğendiyseniz Atatürk Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

YouTube Kanalımıza Abone olarak yeni çıkan videolarımıza ulaşabilirsiniz.

Barış Çiçeği Bakımı, Tohumu ve Özellikleri 2024 barış çiçeği
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

5 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
5
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx