Hardal yağı, uzun zamandır insanlar için zehirli olduğu düşünülen bir süredir zorlu bir iş çıkardı. Ancak, daha yaygın hale geliyor. O kadar ki, dünyanın en popüler restoranlarından bazılarındaki şefler bile bunu yemeklerine eklemiş.
Bu toksisite endişesi nereden geliyor? Hardal yağı, hardal tohumlarının soğuk sıkıştırılmasıyla elde edilirken, uçucu yağ versiyonu, suya batırılmış hardal tohumlarının buharla damıtılmasıyla ekstrakte edilir.
Hardal yeşillikleri yetiştirmek için kullanılan hardal tohumları (siyah veya beyaz), mirosinaz adı verilen bir enzim ve sinigrin adı verilen bir glukozinolat içerir. Bu ikisi hardal tohumlarında normal koşullar altında izole edilmiş halde kalır ancak tohumlar basınca veya ısıya maruz kaldığında reaksiyona girer.
Suyun varlığında, bu iki bileşen, ağızdan veya deri yoluyla yutulduğunda zehirli olduğu belirtilen toksik bileşikler olan allil izotiyosiyanat (siyah hardal durumunda) ve normal izotiyosiyanat (beyaz hardal durumunda) oluşturmak üzere reaksiyona girer. Ancak, hardal tohumu yağı söz konusu olduğunda her şey felaket ve kasvet değildir. Aslında, kesinlikle sağlıkla ilgili endişeler varken, bu giderek daha popüler hale gelen bu petrolün sayısız faydası da var.
Bu yazımızda hardal tohumu yağı nedir, hardal tohumu yağı fiyatı, hardal tohumu yağı cilde faydaları, hardal tohumu yağı nasıl kullanılır ve hardal tohumu yağı nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını inceleyeceğiz.
Hardal Yağı Nedir?
Hardal yağı, kanola yağının kısmi kaynağı olan kolza tohumu ailesinden olan brassica ailesinin tohumlarından elde edilir. Brassica nigra (siyah hardal), alba (beyaz) ve juncae (kahverengi) hardal tohumu yağı kaynaklarıdır.
Hardal yağı, Doğu Hindistan ve Bangladeş mutfağında kullanılan ana malzemelerden biridir ancak 20. yüzyılın ikinci yarısında, kitlesel üretilen bitkisel yağların bulunabilirliği çok daha kolay hale geldiği için Kuzey Hindistan ve Pakistan’da popülaritesi azaldı.
Hardal tohumu yağı yüzyıllardır gıda katkı maddesi olarak kullanılmıştır, birçok rahatsızlığı tedavi eder ve hatta afrodizyak olarak da bilinir. Dünyada, ezilmiş veya preslenmiş hardal tohumlarından yapılır ve çoğu yerde bulunması kolaydır.
Koreliler genellikle hardal tohumu yağını sıcak baharat karışımında kullanırken, bazı Çin mutfakları soslarda kullanır. Bununla birlikte, en yaygın olarak, ilish adı verilen popüler Güney Asya balıklarının lezzetini sergileyen, hardal tohumu ve yağından oluşan güçlü bir hamur olan shorshe bata’da kullanılır. Hardal tohumu yağı, lahana, karnabahar, şalgam, turp, yaban turpu veya wasabi dahil olmak üzere hardal ailesindeki tüm bitkilerin ortak bir özelliği olan kendine özgü ve oldukça keskin bir tada sahiptir.
Hardal yağında yüzde 60 tekli doymamış yağ asitleri (yüzde 42 erusik asit ve yüzde 12 oleik asit), yüzde 21 çoklu doymamış yağ (yüzde 6 omega-3 alfa-linolenik asit ve yüzde 15 omega-6 linoleik asit) yüzde 12 doymuş yağ vardır. Hardal tohumu yağı, diğer yemeklik yağlara kıyasla düşük doymuş yağa sahip bir yağ olarak kabul edilir. Yağ asidi bileşimi onu bir omega-3, omega-6 ve omega-9 kaynağı yapar.
Hardal Yağı Fiyatı
Bu yağın fiyatı 10 lira ile 90 lira arasında değişir.
Hardal Yağı Cilde Faydaları
Hardal yağı, özellikle masajlar sırasında sıklıkla harici olarak uygulanır. Yağ, cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan yüksek düzeyde E vitamini içerir. Cildin ultraviyole ışık ve kirlilikten kaynaklanan serbest radikal hasarına karşı korunmasına yardımcı olabilir ve hatta ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, cilde sürüldüğünde, yağdaki E vitamini kan dolaşımını ve bağışıklığı artırmaya yardımcı olabilir.
Yapılan bir araştırma, hardal tohumu yağının birçok farklı ülkede yeni doğan bebekler için bir masaj yağı olarak rutin olarak kullanılmasına rağmen, cilt için toksik olma potansiyeline sahip olduğunu bildiriyor. İlk kez kullanırken cildinizin kızarıklık veya şişlikle reaksiyona girip girmediğini görmek için dikkatli olun. Bu yüzden mutlaka hardal tohumu yağını cilt üzerinde kullanmadan önce yama testi yapın.
Hardal tohumu yağı, B vitamini kompleksi, A vitamini, E vitamini, kalsiyum, protein ve omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengin bir maddedir. Bu, ciltteki yaşlanma belirtileri olan ince çizgileri ve kırışıklıkları giderir. Ayrıca ciltteki bronzluğu silmeye de yardımcı olur. Hardal tohumu yağı, dudaklarınız çatlamışsa harikalar yaratır ve dudaklarınızı nemlendirir hatta yumuşatır. Bu yağın antibakteriyel ve antifungal özellikleri akne oluşumunu engeller ve cildimizi temiz ve ışıltılı tutar.
Hardal Yağı Nasıl Kullanılır?
Hardal yağının çeşitli kullanım biçimlerini bu bölümde bulabilirsiniz.
Çatlak topukların tedavisi için hardal yağı kullanın
Hardal yağı, çatlak topukları tedavi eder. Çatlak topuklar kış aylarında can sıkıcı bir sorundur. Çatlak topuklara veda etmek için hardal tohumu yağı kullanabilirsiniz. Sadece balmumunu eşit miktarda hardal tohumu yağı ile ısıtıp kalın bir karışım haline getirerek bir karışım oluşturun. Çatlamış topuklarınıza bu karışımı uygulayın ve topuklarınızı daha pürüzsüz hale getirmek için pamuklu çoraplarla uyuyun.
Bakımlı tırnaklar için hardal yağı kullanın
Hardal tohumu yağı tırnaklara uygulanabilir. Faydaları açısından hindistan cevizi yağı veya badem yağından daha iyidir. Tırnak yatağını yağlama gücüne sahiptir ve beslenmeyi sağlamak için kolayca emilebilir. Bu yüzden manikür yaptıktan sonra tırnaklarınıza hardal yağı uygulayın.
Enfeksiyon tedavisi için hardal yağı kullanın
Hardal yağı, anti-bakteriyel, mantar önleyici ve anti-viral özelliklere sahiptir. Hem harici hem de dahili kullanımının, sindirim sistemi enfeksiyonları dahil olmak üzere enfeksiyonlara karşı savaşmak için çeşitli şekillerde yardımcı olduğu söyleniyor. Bu yüzden mantar olan bölgelere pamukla hardal tohumu yağı uygulayabilirsiniz.
Kan dolaşımını artırmak için hardal yağı kullanın
Ayurveda’ya göre vücut masajı için hardal yağı kullanmak kan dolaşımını, cilt dokusunu iyileştirir ve kas gerginliğini azaltır. Aynı zamanda ter bezlerini harekete geçirir ve bu nedenle vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle, doğal bir temizleyici görevi görür. Bu yüzden vücudunuza duştan sonra hardal tohumu yağı ile masaj yapın.
Cildi iyileştirmek için hardal yağı kullanın
Hardal yağı, cilt için gerekli bir besin olan E vitamini ile doludur. Bu nedenle cilde uygulandığında ince çizgileri ve kırışıklıkları azalttığı ve güneş kremi görevi gördüğü söylenir. Geleneksel olarak birçok ülkede bebeklere genellikle hardal tohumu yağı ile masaj yapılır. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar hardal tohumu yağı masajının sınırlı miktarlarda yapılması gerektiğini belirtmiştir. Çok fazlası zararlı olabilir ve tahrişe neden olabilir.
Hardal yağının birçok topikal kullanımı vardır ve çeşitli şekillerde iyidir. Bununla birlikte, yağlı cilde ve hassas cilde sahip biri yüze masaj yapmaktan kaçınmalı ve ayrıca vücut masajlarından da kaçınılmalıdır. Ayrıca yüz maskeleri yapmak için diğer bileşenlerle birlikte kullanıldığında bronzluk ve koyu lekelerin giderilmesine yardımcı olduğu söyleniyor. Ayrıca, cilt tonunu iyileştirmek için cilde eşit miktarda hardal tohumu yağı ve hindistan cevizi yağı ile masaj yapılabilir.
Birçok organik hardal tohumu yağı markası var. Organik hardal tohumu yağı, hiçbir kimyasal kullanılmadan yetiştirilen hardal tohumlarından yapılır. Kimyasal gübre veya böcek ilacı kullanmazlar. Bu, yağın en saf halidir.
Herhangi bir hardal yağı türü kullanmak faydalı olabilir, ancak bazı yan etkileri olabilir. Bu nedenle dikkatli kullanılması tavsiye edilir. Masaj için vücuda uygulamadan önce mutlaka yama testi yapmalısınız.. Bebeklerde ve çocuklarda kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmalısınız. Ayrıca, pişirmeden önce etiketi iyice okumalısınız çünkü bazı hardal tohumu yağları sadece masaj içindir.
Hardal Yağı Nasıl Yapılır?
Hardal yağı normalde piyasadan getirilir. Şişe ve teneke kutularda gelirler. Ancak birçok insan evinde hardal tohumu yağı yapmayı tercih ediyor. Yağ yapma süreci çok basittir. Üç kolay yoldan yapılabilir.
Biri tohumları ezip yağı çıkarmaktır. İkincisi, tohumları suyla öğütmektir. Bu karışım damıtılır ve kullanılır. Üçüncüsü, bir taşıyıcı yağ kullanarak hardal tohumu yağı yapmanın başka bir yoludur.
Hardal tohumlarını kurutun. Tohumlardan tüm suyu çıkarmak gerekir. Suyu tamamen uzaklaştırdığı için güneşte kurutulması tercih edilir. Tüm kir ve yabancı maddelerden temizleyin. Saflığı sağlamak için tohumlarda başka partikül bulunmadığını görmek çok gereklidir. Tohumları ısıtın. Yağ verimini artırmak için yapılır. Bu ısıtılmış tohumları havanda iyice ezin. Yağı toplayın. Herhangi bir kirliliği gidermek için süzmeniz gerekir. Bu, yağın saf olmasını sağlamak için dikkatlice yapılır. Yağ bir şişeye konulabilir ve saklanabilir. Bu, hardal tohumu yağı yapmanın çok basit bir işlemidir. Bu işlem, küçükten büyüğe doğru yapılabilir.
Hardal tohumu yağını daha kolay bir yöntem ile yapmak için bir kase hardal tohumu alın. İçindeki tüm kiri temizleyin. Bir bardak taşıyıcı yağ alın. Bu, hindistan cevizi yağı, badem yağı ya da zeytinyağı olabilir. Bir tavada kaynatın. Hardal tohumlarını içine koyun. Kahverengileşene kadar kaynatın. Soğutun ve bir cam kavanozda saklayın. Buzdolabında saklamak daha iyi olur. Küçük gruplar halinde yapılmasını öneririm. Küçük bir parti yağ daha uzun ömre sahiptir. Ayrıca bazı uçucu yağlar eklemek isteyebilirsiniz. Bu keskin kokuyu azaltır ve koku verir.
Hardal Yağı ve Zerdeçal Karışımı
Öncelikle bir cam kasede yarım çay kaşığı hardal tohumu yağı ile bir çay kaşığı zerdeçal ve yarım çay kaşığı tuzu iyice karıştırın. Ardından bu karışımı günde iki defa dişlerinize ve diş etlerine sürün. Bu karışımı düzenli olarak uygularsanız dişleriniz ve diş etleriniz iyileşecek ayrıca dişleriniz beyazlaşacak.
Hardal Yağı Zayıflatır mı?
Bir araştırmaya göre, hardal yani tüketmek termojenez meydana getirdi. Termojenez, insan vücudunda ısı üretimi anlamına gelir. “Nutritional Needs in Hot Environments” başlıklı kitap, insanların kendilerini sıcak hissettiklerinde yani acı yediklerinde iştahlarının azaldığını belirtiyor. Daha az yemek yediğinizde, daha az kalori alırsınız. Hardal tohumu yağının kilo vermede en önemli faydalarından birisi vücudu ısıtması ve kalori kaybını hızlandırmasıdır.
Hardal Yağı Zararları
Yenidoğan masajı için hardal yağı kullanımı bazı ülkelerde yaygın bir uygulama olarak belirtilmiş olsa da, hardal tohumu yağı kullanımının bebekler üzerindeki olası olumsuz etkilerini gösteren bazı çalışmalar var. Hardal tohumu yağındaki erusik asit seviyeleri oldukça çok tehlikeli olabilir. Bu yüzden orjinal hardal tohumu yağı kullanmanız önemlidir. Bu yüzden hardal tohumu yağı tüketmeden önce ya da hardal tohumu yağı cilt üzerinde ve harici olarak kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Bu yazımızın yanı sıra, Selvi Yağı Cilde Faydaları adlı içeriğe de göz atmanızı öneririz.
begonyakadin adlı hesabımızdan bizi Instagram’dan takip edebilirsiniz!