Bezelye Çiçeği Bakımı ve Özellikleri Nelerdir?
Bezelye Çiçeği; baklagiller ailesinden olan ve ıtırşahi, kokulu bezelye, nazende çiçeği ve İstanbul nazendesi gibi birbirinden güzel isimleri olan bir bitkidir. Mürdümlük sınıfında yer alan çiçeğin ana vatanları; Ege Adaları, Sicilya ve Güney İtalya’dır.
Soyu gittikçe azalan ve neredeyse tehlike altında olan bu eşsiz çiçek; mor, mavi, kırmızı ya da pembe renkleriyle bilinmektedir. Tek halde ya da salkım olarak büyüyebilir. Kolay tırmanan ve hızlı büyüyen bir çiçek olduğu için; büyük saksılarda veya bahçede rahatlıkla yetiştirilebilir.
Özellikle çiçek büyümeye başladığı esnada yanına konulacak destekler ile Bezelye çiçeğiniz uzayıp gidebilir ve harika renkleriyle görsel bir şölene dönüşebilir. Bu şekilde 1 metreyi aşan boylara ulaşabilen güzel bitki; evlerde ve diğer yaşam alanlarında sergilemek için ideal bir çiçektir.
Bezelye Çiçeği Bakımı
Bezelye çiçeğinin bakımı için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edildiğinde çiçeğin yetiştirilmesi gayet rahattır. Şimdi diğer adıyla ıtırşahinin bakımıyla ilgili ayrıntılara değinelim:
- Öncelikle bu nazende çiçeğin güneşli ve hava alan mekânları sevdiğini söyleyebiliriz.
- Toprağının nemli tutulması gereken çiçek; bol su seven bitkilerden birdir.
- Sulama yönteminin devamlı ve yeterli miktarda yapılması gerekir.
- Mineral yönünden zengin ve su tutma kapasitesi yüksek topraklar, tam bu çiçeğe göredir.
Bahçelerde yetiştirilmesi 1800’lere kadar giden bu muhteşem kokulu çiçek; renk çeşitleriyle de görenleri büyülüyor.
Bezelye Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Bu çiçeğin başlıca özellikleri; kendine has bir görsele ve kokuya sahip olması; aynı zamanda bahçe ve saksı gibi pek çok ortamda yetiştirilebilmesidir. Bunların yanı sıra, potasyumlu ve nemli toprak seven diğer adıyla İstanbul nazendesi; kolay büyüyebilen bir çiçek türü olarak öne çıkar. Bezelye bitkisi çiçeği de denilen bu çiçeğin; bildiğimiz yiyecek olan bezelyeyle bir ilgisi bulunmamaktadır.
Bu çiçeğin bir başka özelliği de güneş sevmesi ve tırmanıcı yapıya sahip olmasıdır. Bu özelliğiyle, çardak tarzı alanlarda rahatlıkla kullanılmaktadır. Yoğun ve hoş kokulu çiçekleri sevenlerin tercih edebileceği bir çiçek türüdür.
Bezelye Çiçeği Ne Zaman Açar?
Bu çiçeğin açma dönemi; yaz mevsimiyle başlar ve sonbahara dek çiçekli kalır. Bu hoş kokulu çiçeğin; yaz aylarında toprağın neminin daha sık kontrol edilmesi ve daha yoğun sulanması gerekir.
Bezelye Çiçeği Nasıl Canlandırılır?
Bu çiçeğin son zamanlarda halsiz ve cansız duruyorsa; ona daha fazla özen göstermek gerektiğinin sinyallerini veriyordur. Eğer çok özen gösterilmesine rağmen hala bir canlanma yoksa bakımına dair püf noktalarına bakmak gerekir; belki de bir bakım hatası söz konusudur. Bu çiçeğin canlandırılması konusunda neler yapılabilir, bir bakalım: Öncelikle toprağın yeterli nemde olduğundan düzenli bir sulama yapıldığından emin olmak gerekir.
Güneş alan ve havadar bir bölgede bulunması gereken çiçek; özellikle bahçede yetişiyorsa, yanına destek konulması gerekir. Bu sayede tüm çiçeklerinin güneş alması mümkün olur ve solma durumu olmaz.
Bu güzel çiçeğin; toprağı da özel olmalı. Potasyum yönünden zengin ve nem tutan toprak kullanmak ya da çiçeğinizde solgunluk varsa; toprağını yenilemek iyi bir tercih olabilir.
Bezelye Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Bu çiçeğin bakımı hususunda dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. İlk olarak çevre şartları ve toprak yapısı bu hassas çiçeğin tarzına uygun olmalıdır. Yani nazende çiçeği ne yakıcı güneşte durmayı sever ne de gölgelik ve karanlık ortamda. Bu çiçeğin kararında güneş alan bir ortama ihtiyacı vardır. Aynı zamanda havadar mekânları seven çiçek; hasar verecek kadar rüzgârlı bir alanda tutulmamalıdır. Dediğimiz gibi; nazlı bir çiçek kendisi.
Bol bol su seven bu güzel çiçeğin; toprağının nem oranı her daim yüksek olmalıdır. Yaz aylarında su miktarına özellikle dikkat edilmelidir ve daha sık sulanmalıdır. Aynı zamanda düzenli sulama için; belirli günler oluşturulabilir.
Toprağında bolca mineral bulunması gereken bu çiçek türü; nem tutma kapasitesi yüksek olan ve bakımlı toprakları sever. Bu noktalara özen gösterildiğinde; bu çiçeğin bakımı da kendisi gibi güzel olacaktır.
Bezelye Çiçeği Tohumu
Tohumdan ekilebilen bitki türlerinden biridir. Piyasada tohumları bulunabilen bitkinin ekimine dair bazı ayrıntılar söz konusudur. İlkbahar başlarında direkt olarak büyütülecek yere ekilen tohumlar; fidan olarak büyümeye geçtiği sırada çıta vb. desteklerle desteklenirse; çok daha rahat ve hızlı büyür. Ekim yapılacak toprağın minarelce zengin ve nem oranı yüksek olması gerekir.
Bezelye Çiçeği Neden Kurur?
Bezelye çiçeğinin kuruma nedenlerinin başında yeterli su almaması gelir. Su miktarı yeterli ve düzenli verilmesine rağmen yine de sorun varsa; bir ihtimal de çiçeğin toprağının yeterli su tutma kapasitesine sahip olmayan veya bitkinin yapısına uygun olmayan bir toprak tercih edilmiş olmasından kaynaklı olabilir.
Yakıcı güneşe maruz kalan ya da haddinden fazla rüzgârlı bir alanda tutulan çiçek kısa süre içinde kuruyacaktır. Aynı zamanda karanlık ve havasız ortamlar da çiçeğin kuruma sebeplerinden biri olabilir. Toprak değişimi zamanında yapılmayan bezelye çiçeği ya da diğer ismiyle ıtırşahi; kendini kolaylıkla bırakabilir.
Bu noktalara dikkat edildiği halde çiçeğiniz kuruduysa; özellikle saksıda yetişenler için geçerli olmak üzere; toprak miktarı az ve saksı küçük gelmiş olabilir.
Bezelye Çiçeği Nerede Durmalı?
Bezelye çiçeğinin durması gereken en doğru yer genelde merak edilir. Saksıda yetiştirilen türler için merak edilen bu konuda; güneş alan ve havadar olan ama hava akımında bulunmayan mekân tercihi önerilebilir.
Bezelyenin çiçeği; yenilen bezelye bitkisinin çiçeğini tarif ettiği için; burada bahsettiğimiz bezelye çiçeğiyle karıştırılmamalıdır. İsim benzerliği bulunan çiçeğin; bezelye bitkisiyle ilgisi yoktur.
- İlginizi Çekebilir: Begonvil Çiçeğinin Bakımı
Bezelye Çiçeği Çeşitleri Ve Çoğaltımı
Bezelye çiçeği çeşitleri ve çoğaltımı konusu sıklıkla araştırılmaktadır. Bu konunun ayrıntılarına yazımızda değindik. Bezelye çiçeği yalnızca tohumla üretilmektedir. Tohumlarının ise Ege ve Akdeniz kıyı kesimlerinde sonbahar mevsiminde ekilmesi gerekmektedir. Bu şekilde mart ayında çiçek açmaya başlayıp aşırı sıcaklar gelene kadar üç dört ay süresince çiçeksiz kalmamış olurlar. Kışları -7C derece ve üzerinde olan bölgelerde ise ilkbahar başında tohumları ekin.
Kokulu Bezelye Çiçeği Bakımı
Bezelye çiçeğinin iyi bir çiçeklenme yaşaması ve güçlü büyümesi için oldukça fazla gıdaya ihtiyacı vardır. Bu bitki düzenli olarak sulanmalı ve senede birkaç kez gübreleme yapılmalıdır. Çiçeklerini artırmak için ölü sürgünlerin budaması yapılabilir. Yeni tomurcuk oluşumunda düzenli budamanın etkisi oldukça fazladır. Kompost ile beslenen bitkiler, temmuz ayında daha da güçlü bir biçimde filizlenerek yoğun bir çiçeklenme yaşarlar.
Bezelye Çiçeği Sulama
Bezelye çiçeği sulamada dikkat edilecek noktalar:
- Kurak ve sıcak bir bölgede iseniz bitkiye verilen su miktarını artırabilirsiniz. Bunun yanında çiçeklenme döneminde su miktarını daha da artırmaya özen göstermelisiniz.
- Çiçek açma mevsimini uzatmak için solmuş çiçekleri düzenli olarak temizlemelisiniz.
- Bu bitki türü, nemli bahçe toprağında verimli olacaktır. Bunun nedeni ise organik maddece zengin toprakları sevmesidir.
- Bezelyeler için suyu içinde tutabilen topraklar idealdir. Bunun yanında toprağın havalandırılması da önemlidir. Bitki bu şekilde daha sağlıklı gelişebilir.
Bezelye çiçeği bitkisinin yukarıda yazan bakımları düzenli yapıldığı takdirde oldukça fazla verim alınacaktır.
Bu yazımızı beğendiyseniz Siklamen Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.
Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.