Çiçekler

Çiğdem Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Çiğdem çiçeği; süsengiller familyasına ait olan ve ana vatanı Güney Avrupa, Akdeniz ve Alpler bölgesi olan bir bitkidir. Çok yıllık bitkilerden biri olan çiğdem; genelde mavi ve çingene pembesi renkleriyle bilinir. Yumrulu bir bitki türü olmakla birlikte; yumruları yenen bir yapıya sahiptir. Çiğdem türünün bu isimle anılmayan tek çeşidi; baharatların sultanı olarak da tanımlanan safrandır. Ülkemizde genelde Safranbolu bölgesinde yetiştirilen bir bitki türüdür.

Çiğdem; yenilen bir bitki çeşidi olduğu için, bu anlamda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunların başında da zehirli bir türü bulunan acı çiğdem olarak da geçen bitki gelir. Bu yüzden yenilen çiğdem ve zehirli olanının ayırt edilmesi için; bilen bir kişi tarafından toplanması şarttır.

Çiğdem Çiçeği Bakımı
Çiğdem Çiçeği Bakımı

Çiğdem Çiçeği Bakımı

Çiğdem çiçeği bakımı açısından çok rahat bir çiçek türüdür. Kendiliğinden pek çok yerde yetişebilen bu güzel bitkinin bakımı açısından önemli bazı noktalar aşağıdaki gibidir:

Reklamlar
  • Fazla bakım ihtiyacı olmayan bir çiçek olan çiğdem; yoğun sulamaya da gerek duymaz. Bu nedenle çok fazla bölgede yetişir.
  • Çok dayanıklı bir çiçek olan çiğdem; uzun ve çetin kışlarda dahi hayatta kalır. Sıfırın altındaki sıcaklıklarda bile yaşayabilen çiçek; yaz mevsiminde yapraklarını kurutur.
  • Bu çiçek pek çok farklı ve zor şartta yetişebilme özelliğine sahip bir bitki olmakla beraber; en iyi yeterli miktarda sulanmış olan ve minarel bakımından zengin toprak çeşidinde yaşar.
Çiğdem Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Çiğdem Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Çiğdem Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Çiğdem çiçeği; muhteşem görseliyle oldukça dikkat çeken ve dekor olarak sıklıkla kullanılan çiçekler arasındadır. Pek çok bölgede rahatlıkla yetişen bu çiçek; yumrulu ve farklı türleri bulunan bir bitkidir. Aynı zamanda özel bir bakıma ihtiyaç duymayan bu özel çiçek; bahçe gibi mekânlarda dikilmek istendiğinde, organik içeriği bol olan funda toprağında çok iyi bir şekilde yetişir. Bu güzel çiçeğin soğanları, belli aralıklarla ekilmelidir.

Çiğdem Çiçeği Ne Zaman Açar?

Bu çiçek farklı türleri bulunan bir bitki türüdür ve çeşidine göre sonbahar ya da ilkbahar aylarında açar. Çiçeklerini geceleri ve kapalı havalarda saklayan bu çiçek; safran gibi pek çok türüyle doğada sıklıkla bulunur.

Çiğdem Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Tüm çiçeklerde olduğu gibi bu çiçek de kendi içinde anlam ifade eder. Çiğdem çiçeği anlamı bakımından da kendisine has bir yapıya sahiptir. Renklerine göre farklı anlamlar taşıyan çiçek; çeşitli mevsimlerden haber verir. Örneğin sarı ve mor renkli çiğdem çeşitleri; yaz aylarını simgelerken; pembe ve lila renklere sahip olanlar ise; kış aylarını çağrıştırır.

Çiğdem çiçeği cansız bir hal almaya başladıysa ve solgun görünüyorsa; çok susuz kalmış olabilir. Ya da toprağı çok verimsiz ve çiçeğin yapısına uygun olmayabilir. Aslında bu çiçek pek çok hava şartlarına ve ortam değişikliğine uyum sağlama özelliğine sahiptir. Bu nedenle çiçeğin solması için bariz bir sebep olması gerekir.

Reklamlar

Çiğdem Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Çiğdem çiçeği bakımı çok kolay olan bitki türlerinden biridir. Sıfırın altındaki sıcaklıklardan, su azlığı olan ortamlara kadar pek çok alanda doğal olarak yetişen bu bitkinin bakımında bazı önemli noktalar vardır. Yani yabani olarak doğada rahatlıkla yetişen bu bitki; ev ve yaşam alanlarında yetiştirilirken daha fazla özen isteyebilir. Yani daha sağlıklı bir şekilde yetişmesi açısından yeterli sulama yapılmalı ve mineral bakımından zengin bir toprak türü tercih edilmelidir. Saksıda yetişen türlerinde; en az 10 cm derinlik ve 10 cm genişlik sağlanacak şekilde bir toprak yeterliliği olmalıdır.

Dikiminden sonra aniden güneşe maruz kalmaması gereken bu güzel çiçek; açılmasının ardından güneşte bulunabilir. Aynı zamanda günde en az bir kez sulanan çiçek; çok daha iyi bir şekilde yetişecektir.

Çiğdem Çiçeği Tohumu
Çiğdem Çiçeği Tohumu

Çiğdem Çiçeği Tohumu

Çiğdem yumrulu bir bitkidir ve soğanları ekilir. Bu soğanlar en iyi sonbahar döneminde ekilir. Bahçede ekim yapılacaksa; en az 15 cm derinliğindeki ve zengin mineralli bir toprak kullanmak gerekir. Soğanların dikimi aralıklı olmalı ve belli bir derinliğe sahip olmalıdır.

Çiğdem Çiçeği Neden Kurur?

Çok dayanıklı bir bitkidir. Çok yoğun soğuklarda don altında bile yetişebilen bu güzel çiçek; susuzluğa da dayanıklı yapısıyla kolay kolay kurumaz. Eğer çiçek kuruduysa; ya toprağı çok verimsiz bir hal almıştır ya da çok uzun süre susuz kalmıştır. Sınırlarından fazla soğuk veya sıcak havaya maruz kalması da aynı etkiyi yapacaktır.

Çiğdem Çiçeği Nerede Durur?
Çiğdem Çiçeği Nerede Durur?

Çiğdem Çiçeği Nerede Durur?

Çiğdem çiçeği; dışarıda yabani olarak çok fazla yetişen bir bitki türüdür; çünkü çok farklı şartlara uyumlu ve dayanıklı olan ender çiçeklerden biridir. Bu nedenle ev ve diğer yaşam alanlarında da bakımı kolay bir bitki çeşididir.

Bu çiçeğin nerede durması gerektiği konusu da merak edilmektedir. Öncelikle yarı gölge bir alanda tutularak ve yeterli su verilerek; çiğdem daha bakımlı olabilir. Bunun yanı sıra bu çiçek; havadar ortamlarda daha verimli yetişir.

Bu çiçeğin en çok öne çıkan özelliklerinin başında; harika bir görsele sahip olması ve pek çok farklı ortamda rahatlıkla yetişebilmesi gelmektedir.

Bu çiçeğin önem arz eden taraflarından biri de; manevi olarak taşıdığı anlamdır. Çiğdem; kışın ayazında ve yazın sıcağında hayatta kalan; ayrıca çok zorlu şartlar altında dahi yetişebilen bir çiçektir. Bu nedenle manevi olarak; zorlukları aşmayı ve güçlü olmayı temsil eder. Geçirilen yaz ve kışlar da; hayat döngüsündeki iyi ve kötü olayları; aynı zamanda bunları bir çiğdem çiçeği gibi kuvvetle aşmayı temsil eder. Her çiçeğin ayrı bir anlamı olduğunu biliyoruz; çiğdem de bu anlamda çok özel yeri olan bir çiçektir.

Bu yazımızı beğendiyseniz Çan Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Çiğdem Çiçeği Bakımı ve Özellikleri 2024 Çiğdem Çiçeği
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx