Koşu öncesi ve sonrasında su tüketimi ne kadar olmalıdır?
Uzun zamandır sporu yaşam biçimi haline getirmiş olanlar iyi bilirler ki, spor öncesinde ve spor sonrasında hem beslenme hem de su tüketimi çok önemlidir. Koşu sırasında beklenen performansı yakalayabilmek için hangi besini ne kadar tükettiğiniz kadar, öncelikle içme suyu ve daha sonra diğer sıvıları ne miktarda içtiğinizde sizi etkilemektedir. Koşu sporunu yapanlar için bilinçli su tüketimi bu kadar önemliyken, koşu öncesi ve sonrasında su tüketimi ne kadar olmalıdır? Gereğinden fazla ya da az su tüketmek sporcuyu nasıl etkiler?
Koşu öncesinde ve sonrasında tüketilecek olan su miktarı neden önemlidir?
Düzenli olarak egzersiz ve koşu yapan kişilerin gün içerisinde tükettiği su miktarı, yaşam kalitelerini artırmak ve spor aktivitelerini verimli şekilde gerçekleştirebilmeleri için mühim bir durumdur. İnsan vücudunun neredeyse % 60’lık bir bölümü sudan oluşur ve yaşamsal fonksiyonların devamı için bu su miktarının korunması gerekir. Hiç spor yapmayan kişilerin günde 2 – 2,5 litre su içmesi gerektiği düşünüldüğünde bu oran spor yapan kişilerde çok daha fazla miktarda olmaktadır. Özellikle yaz mevsiminde koşu yapan kişilerin günlük su alım miktarını biraz daha artırıp, terleme yoluyla kaybedilen suyu yerine koyması önemlidir.
Koşu yapmadan önce su tüketimi nasıl olmalıdır?
Koşu sırasında içilmesi gereken su miktarı ne kadar önemli ise, koşmaya başlamadan önce ne kadar su içilmesi gerektiği de önemlidir. Fakat bu durumu sadece koşu yapılacak gün olarak değerlendirmek kesinlikle yanlış bir düşünce olur. Özellikle uzun mesafeli koşu yapacak veya maratona katılacak kişiler, belirlenen günden birkaç güz ve hatta bir hafta önce su tüketimini artırmalı ve yeterince sıvı aldığından emin olmalıdır.
Koşu yaparken dehidrasyon yaşamamak ve performansı en yüksek seviyede tutabilmek için koşuya başlamada 4-5 saat önce 2 bardak su içilmeli ve son bir saat kaldığında ise mutlaka 1 ya da 1,5 bardak su tüketilmelidir. Koşudan hemen önce içilen suyun tamamı birden içilmemesi gerekir, aynı zamanda son ana kadar su tüketimi devam ettirilmelidir. İçilen su miktarı yavaş yavaş azaltılmalı ve son yarım saat içerisinde en fazla 1 bardak su tüketilmelidir. Tabii koşu yapacak olan herkes maratona hazırlanmıyor, egzersiz amaçlı olarak koşuya çıkacak olan kişiler ise mutlaka 1 veya 2 bardak su içtikten sonra koşuya başlamalıdır.
Koşudan sonra su tüketiminin önemi nedir? Koşudan sonra ne kadar su tüketilmelidir?
Koşu öncesi ve sonrasında su tüketimi ne kadar olmalıdır başlıklı yazımızda sıra, koşudan sonra su tüketiminin önemi ve ne kadar su tüketilmesi gerektiği hakkındaki bilgi ve önerilerimize geldi. Koşu yapanların su tüketimlerini belirli bir disiplin içerisinde gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu nedenle nasıl ki koşudan önce bol miktarda, koşu sırasında belirli bir sistemle su tüketiliyorsa, aynı durum koşu sonrası içinde geçerlidir.
Her ne kadar koşu sırasında su içmeye devam ediliyor olsa bile, koşu bittikten sonra da sıvı alımına devam edilmelidir. Maraton koşucuları yarışı takip eden ilk iki gün boyunca su tüketimini yüksek seviyede tutmalıdır. Su içmenin yanı sıra vücudun kaybettiği mineralleri yerine koymak ve dehidrasyonun neden olduğu belirtileri azaltmak amacıyla sporcu içecekleri de tüketilmesi gerekir. Koşu bittiğinde ilk yarım saat içerisinde en az 500 ml su tüketilmeli ve aralıklarla su içmeye devam edilmelidir.
Koşu sırasında fazla su kaybedip yerine koymadığınızda ne olur?
Yaşamsal fonksiyonlar için büyük önemi olan doğru ve bilinçli su tüketimi, sürekli efor sarf eden sporcu ve koşu yapanlar için çok daha mühimdir. Koşu sırasında yeterli su içilmediği takdirde dehidrasyon yani susuz kalma belirtileri gösterir ve bu rahatsızlık koşu bitiminde de devam eder. Vücutta su kaybı olduğunun en belirgin semptomları; ağız kuruluğu, halsizlik, yorgunluk ve aşırı susuzluk hissedilmesidir. Koşu bittikten sonra ise yorgunluğa eşlik eden mide bulantısı, kaslarda kramplar, baş dönmesi be şiddetli baş ağrısı olarak kendini gösterir. Uzun mesafeli ve de maraton koşularından sonra sporcu vakit kaybetmeden kilosunu ölçmeli ve koşu sırasında ne kadar ağırlık kaybettiğini belirlemelidir. Ve tüketilecek su miktarı, kaybedilen ağırlığa göre belirlenmelidir.
Ayrıca yazımızı beğendiyseniz Koşu yaparken diz ve diz kapağı sızlamalarının nedenleri nelerdir? hakkında yazdığımız yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.
Yeni yayınlanan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube kanalımızı da ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.