Bael yağı, odun elması bitkisinden elde edilen ve Hindistan gibi Asya ülkelerinde sıkça yetiştirilen bir bitkiden elde edilen bir yağdır. Sağlığa pek çok faydası olan bael yağı, ülkemizde pek bilinmiyor. Bu yazımızda bael yağı nedir, bael yağı faydaları, bael yağı cilde faydaları ve bael yağı nasıl kullanılır gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.
Bael Yağı Nedir?
Sanskritçe’de Bilva, Tamil’de Bilva Pazham, Telugu’da Bilva veya Maredu Phalam ve Bengal olarak da bilinen Bael veya odun elması, Hindistan, Malezya, Tayland, Sri Lanka ve Güneydoğu Asya ülkelerine özgüdür.
Botanik adıyla Aegle marmelos ile giden bael, ince dalları, genellikle yenilebilir bir sakız sızdıran soluk kahverengi kabuğu olan orta boy bir ağaçtır. Bael yaprakları oldukça benzersizdir, üç yapraklıdır, bu da her yaprağın kenarda bitişik yaklaşık dört ila on iki çift yan damardan oluştuğu anlamına gelir.
Bael meyveleri küre şeklindedir, sert bir dış yüzeye sahiptir ve olgunlaştıktan sonra bile açılmaz. Ham meyveler yeşilimsi gri görünürken, odunsu dış kısım olgunlaştıktan sonra sarıya döner. Olgunlaşmış meyve, doğal yapıştırıcı ile doldurulmuş bir kese içinde yaklaşık on ila on beş tohum içeren aromatik hamur içerir.
Bael ağacı Hindu kutsal metinlerinde de büyük bir dini öneme sahiptir. Lord Maha Shiva’nın en sevdiği ağaç olduğuna inanılan bu botanik harikanın iyiliği, Rig Veda’da özel bir söz buldu ve aynı zamanda zenginlik ve refah için Tanrıça Lakshmi’nin ikametgahı olduğuna inanılıyor. Bilva yaprakları, meyveler Lord Shiva’ya ibadet ederken önemli bir yer oluşturur.
Bael meyveleri beta-karoten, protein, riboflavin ve C vitamini gibi çeşitli besinlerin güçlü bir yumruğudur. B1 ve B2 vitaminleri, tiamin, riboflavin, niasin, karoten ile yüklüdür, iyi yağlar içerir ve kalsiyum, potasyum, lif gibi iyi miktarda mineral içerir.
Bu meyveler ayrıca antioksidan, antienflamatuar ve müshil özellikleri için popülerdir ve tıbbi ve tedavi edici özellikleri nedeniyle Ayurveda, Siddha ve diğer alternatif tıp formlarında binlerce yıldır kullanılmaktadır.
Ve bu sert dış meyveleri günlük diyetinize nasıl dahil edeceğinizi merak ediyorsanız, en iyi yol ev yapımı bael yağı kullanmaktır.
Bael Yağı Faydaları
Bael bir bitkidir. Olgunlaşmamış meyve, kök, yaprak ve dal ilaç yapımında kullanılır. Bael kabızlık, ishal, diyabet ve diğer durumlar için kullanılır, ancak bu kullanımları destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.
Bael yağı tanenler, flavonoidler ve kumarinler adı verilen kimyasallar içerir. Bu kimyasallar şişmeyi (iltihabı) azaltmaya yardımcı olur. Bu astım, ishal ve diğer durumların tedavisine yardımcı olabilir. Ayrıca, bu kimyasallardan bazıları kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.
Araştırmalar, bael meyvesi yağı ve boswellia sakızı içeren bir ürün almanın astımı olan kişilerin daha iyi nefes almasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Etkilerin bael’den mi, boswellia’dan mı yoksa kombinasyondan mı kaynaklandığı belli değil.
Shigella bakteri enfeksiyonundan (shigellosis) kaynaklanan hastalık tedavisinde de bael yağı kullanılır. Erken araştırmalar, bael yağını cilde uygulamanın, shigelloz adı verilen bir enfeksiyonun neden olduğu ishalli kişilerde dışkı sayısını azaltmadığını göstermektedir.
Bael yağı genel olarak kabızlık, depresyon, şeker hastalığı, i̇shal, hafıza, cilde uygulandığında yılan ısırığı, karın ağrısı ve diğer durumların tedavisinde kullanılır. Bu kullanımlar için bael yağının etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.
Potasyum açısından zengindir. Bael yağındaki potasyum bolluğu, onu hipertansiyondan muzdarip insanlar için uygun bir meyve yapar. Damarların sertleşmesini engeller, böylece felçleri azaltır ve kalp rahatsızlıklarını önler. Bael yağındaki potasyumun zenginliği, sodyumun idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur ve ayrıca kan basıncını düşürmeye ve çeşitli hipertansiyon semptomlarını tedavi etmeye yardımcı olan kan damarı duvarlarındaki gerilimi azaltır.
Bael yağı kalsiyum yüklüdür. Bael yağında bulunan ikinci bol element olan kalsiyum, kemik sağlığı için hayati önem taşır. Dişlerin, kemiklerin güçlenmesine atfedilir ve osteoporozu önler. Ayrıca yaralanma durumunda kan kaybını kontrol etmede önemli bir rol oynar.
Zengin bir demir kaynağı olan bael yağı, doğal bir kan temizleyici görevi görür ve kandaki kırmızı kan hücresi ve hemoglobin sayısını artırır. Anemiden muzdarip insanlar için son derece faydalıdır.
Bael Yağı Cilde Faydaları
Bael yağı cilt için de oldukça faydalıdır.
Bael yağı genel olarak vitaminlerle yüklü olması sayısız sağlık yararına sahiptir. Zengin bir A vitamini, B vitamini ve C vitamini kaynağıdır ve bu multivitaminlerin varlığı, bael yağı göz problemleri, sindirim bozuklukları, kalp rahatsızlıkları, cilt hastalıklarının tedavisinde ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruyarak ve genel bağışıklık sistemini güçlendirerek meyveler arasında bir numaralı tercih yapar.
Antioksidanların Güç Merkezi olan bael yağı antioksidanlar bakımından zengindir. Flavonoidler gibi yüksek fitokimyasal içeriği, bael yağı, kalp ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı güçlü bir meyve olmasını sağlayan antioksidan özelliklerine atfedilir, yüksek kolesterolü düşürür ve ayrıca çeşitli enfeksiyonlara karşı faydalıdır.
Bael yağındaki antibakteriyel özelliklerin varlığı nedeniyle cilt enfeksiyonlarına karşı oldukça etkilidir, birçok cilt rahatsızlığını tedavi eder ve cilt sağlığını destekler.
Bael Yağı Nasıl Kullanılır?
Bu yağı kullanmadan önce mutlaka yama testi yapın. Bu yağdan birkaç damla bir pamuk topa alın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Derin kesiklere ve açık yaralara kesinlikle uygulamayın.
Yazımızın faydalı olduğunu umuyoruz. Bunun yanı sıra, cilt bakımı ile ilgileniyorsanız Çikolatalı Sabun Nedir? Çikolatalı Sabun Nasıl Kullanılır? adlı yazımızı da okumanızı öneririz.
Bizi Instagram’dan takip etmeyi unutmayın!