Evde çiçek yetiştirmenin püf noktalarını paylaştığımız köşemizde bugünkü konuğumuz zarafetin ve asaletin sembolü olan nilüfer (lotus) çiçeği. Nilüfer çiçeği zarif görüntüsü ve narin yapısından dolayı son yıllarda pek çok kişinin dikkatini çekmeye başladı. Bataklıklarda ve durgun sularda kendine bir yaşam alanı kuran bu zarif çiçeğin bilinen diğer ismi Lotus çiçeğidir, fakat bilimsel adı Nelumbodur. Yağmur ormanlarının bir armağanı olan nilüfer uzun süre havuz ve tuzlu olmayan durgun suların sembolü iken, bir süredir evlerde de yetiştirilmeye başlandı. Beyaz, kırmızı, mor, yeşil ve pembe renkleri, hoş kokusu, narin görünümü, su içerisinde yetişmesi ve etrafa yaydığı mistik atmosfer bu çiçeği başka çiçeklerden ayıran en belirgin özellikler arasında.
Kendi kendini temizleme ve asla kirlenmemesinden dolayı dünyanın en temiz çiçeği olarak nitelendirilen nilüfer çiçeğinin birçok türü bulunmasına rağmen Hint nilüferi ve Amerikan nilüferi en sık karşılaşılan türleridir. Üzerine birçok mitolojik anlamlar yüklenmiş olan nilüfer bazı bölgelerde kutsal sayılıyor ve mistik güçleri harekete geçirdiğine inanılıyor. Son zamanların popüler çiçeklerinden olan ve çok merak edilen; evde nilüfer yetişir mi, nilüfer çiçeği evde nasıl yetiştirilir, nilüfer çiçeğinin özellikleri ve bakımı ile nilüfer çiçeğine verilen anlamları paylaştığım yazımız inanıyorum ki bu çiçeğe karşı ilgisi olan okurlarımızın merakını gidermeye yardımcı olacaktır.
Nilüfer çiçeğinin özellikleri nelerdir?
- Elbette nilüfer çiçeğinin en önemli ve ayırt edici özelliği su içinde yaşıyor olması ve yeryüzünde kendi kendini temizleme yeteneği bulunan tek çiçek olmasıdır. Öyle ki, nilüfer çiçeğine rüzgar yoluyla toz geldiğinde dahi yapraklarını kullanarak bu tozu temizleyebiliyor.
- Birçok türe sahip olan lotus çiçeğinin en yaygın türleri; Hint lotusu ve Amerikan lotusu ismi verilen türlerdir.
- Ruh ve beden sağlığına olan sayısız faydaları nedeniyle birçok Avrupa ülkesinde koruma altına alınmış olan nadide çiçeklerdendir.
- Başta beyaz, pembe, sarı, mor ve kırmızı olmak üzere geniş bir renk skalasına sahiptir.
- Nilüfer çiçeğinin zarif görünmesini sağlayan ve her birine farklı isimlerde farklı mistik anlamlar yüklenen 12 adet taç yaprağı bulunuyor.
- Şayet bir çiçekte 13 taç yaprak varsa, bunun şanssızlık ve uğursuzluk getireceğine inanılır.
- Anavatanı Yağmur ormanları olan bitki, yağış oranı fazla olan bölgelerde 3 metreye kadar uzayabiliyor.
- Lotus çiçeğinin kendine has kokusu, sakinleştirici ve uyku problemlerini iyileştirici özelliğinden dolayı aromaterapinin vazgeçilmez çiçeklerinden biridir.
- Çin su zambağı olarak da bilinen nilüfer aynı zamanda sonsuz yaşamın ve ruhsal uyanışın simgesi olarak atfedilir.
Nilüfer çiçeğinin bakımı nasıl olmalıdır?
Nilüfer çok narin bir yapıya sahiptir ve bu sebeple bakımı bir hayli zor olan çiçekler arasında yer alır. Nilüferin bakımı zor olduğu gibi ona uygun şartları hazırlamak için de biraz emek vermeniz gerektiğini söylemeliyim. Su içinde yetişen bir bitki olmasından dolayı park ve evlerin bahçelerinde yetişmeye uygun olan nilüfer, gerekli şartlar oluşturulduğunda evde de yetiştirilebiliyor.
Nilüfer bakımı nasıl olmalıdır? Nilüfer bol humuslu ve zengin topraklar ile kaliteli gübreyi sever ve güneş ışığından uzakta yaşayamaz. Yeterli miktarda dik açıdan güneş alması halinde bolca çiçek verme özelliği bulunan bitkinin bir suçiçeği olduğu unutulmamalı ve suyu belirli aralıklarla kontrol edilerek değiştirilmelidir.
Nilüfer çiçeği evde yetiştirme
Son yılların trend akımlarından olan evde nilüfer yetiştirmeye merak sardıysanız, nilüfer evde nasıl yetiştirilir konusunu yeterince araştırmalısınız. Bakımı oldukça zor olduğu ve en ufak bir yanlış müdahaleniz sonucu çiçeği kaybetme ihtimalinden dolayı lotus çiçeğine özel bir ilgi göstermelisiniz. Nilüferi evde yetiştirmeniz için öncelikle orta boyda ve yayvan şekilde bir saksıya ihtiyacınız var ve aynı zamanda evinizin en fazla güneş gören bölümünü çiçeğiniz için ayırmanız gerekiyor.
Çiçeğin saksına mutlaka humuslu toprak koymalı ve ara sıra keçi gübresi ile toprağı ve bitkiyi beslemeyi ihmal etmemelisiniz. Nilüferi dikme işlemini gerçekleştirdikten kısa bir süre sonra çiçek vermeye başladığını görebilirsiniz, bu sırada dikkat etmeniz gerekenler ise bitkinin filizlerinin daima suyun içerisinde kalmasını sağlamak ile yaprakları solmaya ve çürümeye başladıkça onları kesip almanızdır. Çürüyen yaprakların suyu zehirlemeye başlaması muhtemeldir ve bu durum çiçeğin kök kısmına zarar vererek nilüferin ölmesine neden olur.
Nilüfer (Lotus) çiçeği saksıya nasıl ekilir?
Saksıda nilüfer yetiştirmek için öncelikle herhangi bir çiçekçiden veya online olarak çiçeğin tohumunu satın almalısınız. Aldığınız tohumu bir cisimle zarar vermeden delmeli ve en alta toprağın sızmaması için bir çuval sererek, sonrasında sert bahçe toprağı ya da humuslu toprak koyduğunuz geniş saksının içine yerleştirmelisiniz. Toprağın su yüzeyine çıkmasını önlemek için üzerine mutlaka çakıl taşları koymayı unutmamalısınız. Aksi takdirde toprak suya karışarak hem bitkiye zarar verecek, hem de kötü bir görüntüye neden olur. Tüm bu noktaları doğru şekilde uygulayarak lotus çiçeğini güzel bir şekilde saksıya ekebilir ve evinizin en güzel köşesinde yetiştirebilirsiniz.
Nilüfer çiçeği ne zaman açar?
Havuz, göl ve son zamanlarda evlerde de yetiştirilen nilüfer, güneş ışığını çok seven bir bitkidir. Çiçek verme zamanı Temmuz ve Ağustos aylarıdır, çiçeğin toprak ve su bakımı doğru şekilde yapılması ve saksının yeri değiştirilmemesi halinde bu aylarda pek çok nilüferin su üzerinde yüzdüğünü görebilirsiniz.
Nilüfer neden ıslanmaz?
Öyle bir çiçek düşünün ki, suyun içinde yaşamasına rağmen çiçekleri ve yaprağı asla ıslanmıyor. Nilüferin ta kendisi olan bu bitki, nilüfer neden ıslanmaz sorusunu akla getirmekle kalmıyor ve gerçekten kafa karıştırıyor. Aslında bilimsel ve mantıklı bir açıklaması var bu doğa mucizesinin; nilüferin yapraklarında bulunan suyu itme özelliğinden dolayı hidrofobik bir etki yaratıyor ve ıslanmayı önlüyor. Lotus çiçeğine has olan bu özellik, bilimsel araştırmalara ışık tutmuş ve nanoteknolojik verilerin keşfedilip gelişmesine yardımcı olmuştur.
Nilüfer Çiçeğinin Anlamı Nelerdir?
Genel inanışa göre Nilüfer çiçeğinin anlamı; güneşin doğuşu, ruhun uyanışı, sonsuz yaşam ve sadakattir. Mitolojide farklı ülkelerde değişik anlamlar yüklenen lotus çiçeği bazı yerlerde kutsal dahi sayılmıştır. Bu konuya geçmeden önce nilüfer çiçeğinin sahip olduğu renge göre hangi anlama geldiğine göz gezdirelim.
Beyaz nilüfer çiçekleri | Masumiyet, saflık, huzur ve ruhu simgeler. |
Kırmızı nilüfer çiçeği | Merhamet, sevgi ve uysallık anlamını taşır. |
Pembe nilüfer çiçeği | Manevi hayatı ve manevi güçlerin baskınlığı ile aydınlığı simgeler. |
Mavi nilüfer çiçeği | Zekanın simgesidir ve özellikle doğu toplumlarında çok önem verilerek bilgeliği temsil ettiği düşünülür. |
Mor nilüfer çiçeği | Akılcılık ve öğreticiliğin güçlü simgelerinden sayılıyor. |
Nilüfer çiçeğinin mitolojideki yeri nedir?
Ruhsal uyanışın bir parçası olduğuna inanılan nilüfer çiçeğinin mitolojideki yeri çok fazladır ve birçok toplum tarafından değişik şekillerde kutsallaştırılmıştır. Çin ve Hindistan’da mavi nilüfer doğuşu ve Nirvanaya ulaşmayı temsil ediyorken, aynı zamanda Budizm dini ile özdeşleştirilmiştir. Bu nedenle Budist tapınaklarındaki kişiler dini inançları gereği nilüferin şeklini alarak oturur ve ruhsal arınmayı hızlandırmaya çalışırlar. Bunun yanı sıra Eski Mısır döneminde de mavi nilüfer, güneş tanrısının çiçeği olarak kabul edilmiş ve özellikle dini törenler sırasında sıkça kullanılmıştır.
Nilüfer (Lotus) çiçeği efsanesi nedir?
Pek çok çiçekle ilişkilendirilen efsaneler arasında nilüfer ile ilgili ve bu çiçeğin kutsallaştırılmasına neden olan bir efsanede yer alıyor. Eski Mısır’da yaşandığına inanılan efsaneye göre o dönemler Mısır ülkesi sonsuz bir karanlık altındaydı ve tüm Nil bölgesinde bitmek bilmeyen bir karmaşa yaşanıyordu. Ve bir gün Nil nehrinde nilüfer ortaya çıkana dek bu karmaşa ve karanlık etti. Nilüferin görülmesinden sonra ise Nil bölgesine güneşin doğduğu, eşsiz kokusu ile doğayı uyandırdığına inanılır, nilüfer (Lotus) çiçeğine güneş tanrısının çiçeği denilmesinin altında yatan sebepte bu gösterilir.
Bugünkü yazımızda sıkça sorduğunuz ve çok kişi tarafından merak edilen nilüfer çiçeğinin özellikleri, Nilüfer Çiçeği Anlamı, nilüfer çiçeğinin evde yetiştirileceği ve bakımı, nilüfere yüklenen anlamlar ve mitolojideki özel yeri hakkındaki bilgileri paylaştık. Farklı çiçeklerin bakımı ve özellikleri ile ilgili merak ettiğiniz bilgilere de sitemiz içerisinden ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek içerik: Yasemin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Begonya Instagram hesabı: Begonya Kadın