Bollaşan Kazaklar Eski Haline Nasıl Gelir?
Sürekli giyip çıkarmaktan bollaşan kazaklar eski haline nasıl gelir merak konusu olmuştur. Özellikle gün içerisinde kıvrılmalar, toplanmalar ve pantolonların içine sokulan kazakları dokundukça bollaştırırız. Bollaşan kazaklar üzerimize oturmadığı için kötü bir görüntü oluşturur. Bu yazımızda bollaşan kazakları eski haline getirmeyi ve kazakları doğru saklamanın yöntemlerini sizlere anlatacağız.
Kış aylarında soğuk havalar hepimizin korkulu rüyası. Kendimizi sıcak tutmak için giyindiğimiz kıyafetler diğer tür kıyafetlere göre daha hassas yapıdadır. Belli bir süre sonra bollaşırlar ve eski güzel görüntülerinden uzaklaşırlar. Atkı, bere, hırka ve kazaklar bu kategoriye girmektedir.
Bollaşan Kazaklar Nasıl Eski Haline Gelir?
Bollaşan kazakları korumak için aslında pek çok yöntem mevcuttur. Bu yazımızda sizlere kabul görmüş ve her denemede olumlu sonuç alınan kesin çözümleri detayları ile anlatacağız.
Sıcak Suda Yıkama
Yüksek sıcaklıkta çamaşır yıkandığında çektiği hepimizin bildiği bir yöntemdir. Dolayısı ile bollaşan kazakların da sıcak suda yıkanması ile çekmesi ve eski haline gelmesi mümkündür. Ancak bu işlemi yaparken kullanılan suyun sıcaklığına çok dikkat edilmelidir.
Yüksek sıcaklıklar kullanılması durumunda kazaklarınızı giyilemez duruma gelebilir. Buradaki doğru işlem sünmüş ve bollaşmış kazakların 60 derecede yıkanması yönünde olacaktır. Bu şekilde kazaklarını doğru ölçüde çekecek ve eski haline dönecektir.
El Dikişi ile Daraltma
Sünmüş ve bollaşmış kazakları elde dikiş yöntemi ile daraltmanız mümkün. Bu yöntem için önce üzerinize tam oturan bir kazağa ihtiyacınız var. Bu işlemi yaparken kazakların tersinden yapmanız gerekiyor. Bollaşan kazağın üzerine tam oturan kazağı koyarak sabun ile dikiş hizası belirlemelisiniz. Ardından el örgüsü bollaşan kazağınızın daraltma hizasından el dikişi ile daraltma işlemi yapılır. Bu işlemi elde yapmak zor olursa dikiş makinası da tercih edebilirsiniz.
Sirkeli Suda Bekletin
Bol ve sünmüş kazakların eski haline dönmesi için kullanılan bir diğer yöntem de sirkeli su yöntemidir. Öncelikle kazağınızı normal ayarlarda yıkamanız ardından ılık su içerisinde bir süre bekletmeniz gerekiyor. Akabinde biraz sirkeli suda bekleyen kazağınızı kurutmak için düz bir zemine sermeniz yeterli olacaktır.
Lastik Geçirerek Daraltma
Belli bir kullanım sonunda bollaşan kazakları eski haline getirmek için kazağın alt kısmına ve orta kısmına fazla sıkı olmayan bir bebe lastiği geçirilebilir. Bu sayede kazak her zaman toplu kalacak ve sünmesi bir nebze engellenecektir. Ayrıca lastik kullanımı sayesinde kazaklarınız her zaman vücudunuza tam oturacağı için hoş bir görüntü elde edebilirsiniz.
Kışlık Kıyafetler Nasıl Korunuz?
Öncelikle kışlık kıyafetler ve sünmüş kazakları korumak için dikkat etmemiz gereken noktaları bilmemiz gerekir. Bu konu ile alakalı püf noktaları hayatınızı kolaylaştırır.
- Kışlık kıyafetler ve kazaklar mecbur kalmadıkça yıkanmaması gereken kıyafetlerdir. Dolayısı ile mümkün olduğu sürede lekelenmiş ise lekeli bölümleri temizlenmelidir.
- Yıkadığınız zamanlarda çamaşır makinelerinde uygun programı seçmelisiniz.
- Ancak mümkünse kışlık yünlü kıyafetlerinizi elde yıkamanızı öneririz.
- Kazaklar ve buna benzer yünlü kıyafetler suyu çekmeye müsait yapıdadır. Dolayısı ile ıslak olarak asıldıklarında sünme yapmaları kaçınılmazdır. Düz bir zeminde kurumaya bırakılması gerekmektedir.
- Yıkanan kıyafetlerin kurutulması işlemi yıkama sonrası tersine çevrilerek yapılmalıdır. Bu sayede yıpranma geciktirilebilir.
- Ayrıca yıkanan kazakların sıkılmaması da gerekmektedir. Kazakları sıkmak yapılarını bozacak ve bollaşmasına yardımcı olacaktır.
- Kıyafetlerinizi ütüleyeceğiniz zaman mutlaka ütünüzdeki doğru ve uygun programı kullanın. Buhar ve ısı derecesi kışlık yün kıyafetler için oldukça önemlidir.
Kazakların Tüylenmesine Karşı Ne Yapabiliriz?
Kazakların örgü ve yün yapılarından dolayı zaman içinde tüylenmesi normaldir. Ancak bazı önlemler alarak tüylenmenin önüne geçmek mümkün olabilir. Genel olarak kullanılan jilet yöntemi bu konuda size fayda sağlayabilir. Düz bir zemine serilen kazağa jiletin çapraz bir şekilde hafifçe sürtülmesi ile tüylenme giderilebilir. Bunun yanında jilet kullanımı bazı tehlikeleri de yanında getirmektedir. Dolayısı ile daha sağlıklı yöntemler kullanmanızı öneririz.
Tüylenen kazakları temizleme yöntemleri içinde en sık kullanılanı koli bandı yöntemidir. Koli bandı ile tüylenmiş kazağın tüylü kısımlarından arındırmak mümkün. Ancak bu yöntemde de koli bandının yapışkanlık oranı fazla olduğu için kazaklarınıza zarar vermesi mümkün.
Kazaklardaki tüylerin temizlenmesi için en pratik yöntem japon pazarı, ev malzemesi satan mağazalar yada pet shoplarda satılan tüy temizleyici yapışkan ruloların kullanılması kesin çözüme ulaştırır. Kullanımı açısından çok kolay olan tüy temizleyici rulo sayesinde tüylenmiş kazaklarınızı kısa sürede ve pratik olarak temizleyebilirsiniz. Ayrıca bu ruloların yedekleri uygun fiyatla satılmaktadır. Kullanım ömürleri de oldukça fazladır. Ortalama 7 Türk Lirası gibi bir tutar ile tüm kazaklarınızı temizleyebilirsiniz.
Kışlık Kazaklar Nasıl Saklamalıyız?
Kışlık kıyafetler yünlü yapıda olduğu için saklanılacak ortamın tozlardan temizlenmiş olması gerekir. Ayrıca katlama sırasında bastırılmamalı ve çekiştirilmemelidir. Ayrıca kışlık kıyafetlerin en büyük düşmanı güve ve kelebeklerden kurtulmak için naftalin kullanabilirsiniz.
Ancak naftalin kimyasal yapısından dolayı sağlığa kıyafetlerinize bulaşması yönünden ve naftalinden çıkan buharı soluma riskinizden ötürü zararlı olabilir. Güvelerden kurtulmak için naftalin yerine lavanta yağı kullanabilirsiniz. Sadece 3-4 damla lavanta yağı güveleri ve kelebekleri dolaplarınızdan uzak tutacak, hem de gardıroplarınızdan çok güzel bir koku bırakacaktır.
Lavanta yağının yanı sıra güvelerden kurtulmak için bir diğer pratik yöntem ise sabun rendesidir ya da ufak sabunları kıyafetlerin üstüne / arasına koymaktır. Bu da lavanta yağı gibi hoş koku ve koruma sağlayacaktır.