Dikenler Tacı Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Dikenler tacı çiçeği, geniş bir yayılıma sahip ve hoş çiçekleri ile iç mekanlarda ve dış mekanlarda yetiştirilebilen bir çiçektir. Asil ve zarif bir görüntüye sahip olan bu çiçeğin bakımı biraz özen ister. Bu yazımızda dikenli taç çiçeği nedir, dikenler tacı çiçeği fiyatı nedir, dikenler tacı çiçeği bakımı nasıl yapılır ve dikenler tacı çiçeği nasıl çoğaltılır gibi soruların yanıtlarını bulacaksınız.
Dikenli Taç Çiçeği Nedir?
Euphorbia olarak da bilinen dikenler tacı çiçeği, sütleğen ailesinde (Euphorbiaceae) bulunan, bir metre ile bir buçuk metre arasında büyüyen, pürüzsüz ve dikenli çalılar ve kaktüs benzeri sulu meyveler cinsidir. Bin altı yüzden fazla türden (poinsettia, hint fasulyesi ve manyok dahil), dikenli taçları olan bu bitki, uzun zamandır sıcak iklimlerde ev bitkisi veya süs bitkisi olarak yetiştirilen Madagaskar’dan ufacık bir tropikal türdür. Çiçek boyutu ve rengine göre değişen birçok çeşit ve melez geliştirilmiştir.
Tür adı olan Euphorbia milii, bir zamanlar Bourbon adasının valisi olan ve bu bitkiyi 1821’de Fransa’da ilk yetiştiren Baron Milius’u onurlandırır. Ortak ad, bu bitkinin İsa tarafından çarmıha gerildiğinde giydiği dikenli taç olarak kullanıldığına dair bir efsaneye atıfta bulunur. Bu bitkinin Orta Doğu’ya, İsa’dan önce getirildiğine ve saplarının bir daire oluşturacak kadar esnek olduğuna dair kanıtlar var, ancak tacı olarak başka bir bitkinin kullanılmış olması daha olası.
Dikenler tacı çiçeği türü, bir metre yüksekliğe kadar odunsu bir gövde üzerinde çalılık bir bitki olarak yetişir. Su depolamaya uyarlanmış grimsi kahverengi, dallı gövdeler beş ila yedi kenarlıdır. Neredeyse dikensiz bazı klonlar olmasına rağmen, gövde ve dallar belirgin, iki buçuk santimlik keskin gri dikenlerle kaplıdır. Yeni büyüme seyrek olarak dar etli yapraklarla kaplıdır. Düz kenarlı yapraklar üç santim uzunluğundadır.
Bazı melezler çok daha büyüktür, on beş santim uzunluğa kadar büyüyebilir ve gövde üzerinde spiral olarak düzenlenmiştir. Parlak yeşil ila grimsi yeşil yapraklar, saplar olgunlaştıkça doğal olarak düşer ve yaşlı bitkilerde cılız bir görünüm oluşturur. Bitki stres altındayken (kuraklık veya yüksek sıcaklıklar) tamamen yaprak dökebilir, ancak daha sonra yeni büyümede yaprak döker.
Dikenler tacı çiçeği renkleri genellikle parlak kırmızı veya sarıdır. Ancak melezler beyaz, krem ve sarıdan pembe ve kırmızının birçok tonuna kadar çeşitli çiçek renkleri sunar. Bazı melezler çift formda gelir. Çiçekler genellikle gövde (aksiller) boyunca kümeler (cymes) halinde üretilir, ancak bazı seleksiyonlar terminal kümelerde çiçek açar. Bazen zayıf çiçeklenme, geceleri çok fazla ışıktan kaynaklanır – bu bitkilerin çiçeklenmeyi başlatmak için karanlığa ihtiyacı vardır.
Dikenler Tacı Çiçeği Fiyatı
Dikenler tacı çiçeğinin güncel fiyatı 15 lira ile 200 lira arasında değişir.
Dikenler Tacı Çiçeği Bakımı
Bu bitkiler yaz için açık havaya taşınabilir. Güneş yanığını önlemek için, onları dış mekanlarda kademeli olarak daha yüksek ışık seviyelerine alıştırın. Bitkiler yağmur suyundan faydalanacaktır, ancak mantar hastalıklarının gelişmemesi için uzun süreli ıslaklık dönemlerinde ölü yaprakları veya keçeleşmiş çiçekleri çıkarmanız gerekir. Kahverengiye dönen herhangi bir bitki parçası derhal kesilmelidir, böylece çürümenin daha fazla yayılmasını önleyin.
Dikenli taç, çeşitli koşullara oldukça toleranslıdır. Bu tür tam, doğrudan güneşi ve ortalama sıcaklıkları tercih eder, ancak kısmen gölgede büyür ama çiçeklenme azalabilir. Bazı melezler kısmi gölgeye daha iyi adapte olur. Yaklaşık bir dereceye kadar sıcaklıklarda hayatta kalacaktır, bu nedenle yaz için açık havada taşınan bitkilerin dondan çok önce içeride taşınması gerekir. Düşük nemde başarılıdır, bu nedenle kuzey iklimlerde ısıtmalı evlerde başarılı olur. Türler ve çeşitler, derin sulamalar arasında toprağın kurumasına izin verildiğinde en iyisini yapar.
Bununla birlikte, melezlerin çoğu, tipik sulu meyvelere göre tropikal yapraklı bitkiler için daha uygun yetiştirme koşullarında daha iyi sonuç verir ve daha sık sulama gerektirir. İlkbahar ve yaz aylarında dengeli bir gübre ile hafifçe gübreleyin. Aşırı gübreleme, yumuşak ve güçlü vejetatif büyüme ve az çiçek üretecektir. Bu bitki bora duyarlıdır, bu nedenle yüksek düzeyde mikro besin içeren gübreler kullanırken dikkatli olun.
Çoğu dikenli taç türü, bitkileri daha kompakt tutmak için küçük kaplarda tutulabilir ve sınırlı kök odası olsa bile çiçek açar. Bazı melezlerin daha büyük kaplara ihtiyacı var. Yalnızca bitki kabını aştığında yeniden saksı yapın ve ek perlit, pomza, keskin kum veya çakıl ve biraz fazladan kompost gübresi veya diğer organik besin kaynakları ile değiştirilmiş ticari bir kaktüs karışımı gibi zengin, iyi drene edilmiş bir ekim ortamı kullanarak yeniden dikin.
Bitki, özellikle bitki kap için çok uzunsa veya aşılı melezlerin bazılarında aşı birliğini gizlemek için orijinal seviyesinden daha alçakta yerleştirilebilir. Bitki kuvvetli bir şekilde büyüdüğünde ilkbahar veya yaz aylarında tekrar dikin.
Bitkiler şekillerini ve boyutlarını korumak için budanabilir. Sütlü özsuyu kesme aletlerine yapışacaktır bu nedenle makas yerine daha kolay temizlenen bir bıçak kullanmak en iyisidir. Diğer dikenler tacı çiçeklerinde olduğu gibi, bol, yapışkan, sütlü özsu, duyarlı kişilerde dermatite ve yeterince göze kaçarsa geçici körlüğe neden olabilir. Yutulması halinde zehirlidir, bu nedenle bu bitkiyi budarken veya çoğaltırken dikkatli olun. Ayrıca keskin dikenlere dikkat edin. Dallanmayı ve daha kompakt bir alışkanlığı artırmak için gövdeleri aksiller tomurcuklara geri kesin veya bitkiyi açmak için tüm dalları tabanlarına geri çıkarın. Bitkinin gücünü artırmak için önce zayıf veya ince dalları çıkarın. Melezler, daha dallı ve kompakt olacak şekilde yetiştirildikleri için türlere göre daha az budamaya ihtiyaç duyarlar.
Bu bitki, budamalardan veya gövde kesimlerinden kolayca yayılır. Sekiz ila on beş santimlik terminal kısımlarını çıkarın ve sütlü özsuyunun aşırı akmasını önlemek için kesilmiş ucu soğuk suya veya toz haline getirilmiş bahçe kömürüne daldırın. Kökleri iyi drene edilmiş ekim karışımına (keskin kum, perlit ve turba gibi) yerleştirmeden önce çeliklerin iki ila üç gün kurumasını bekleyin. Ortamı çok az nemli tutun, çok kuruysa çelikler köklenmez, ancak çok ıslaksa çürüyebilirler. Sıcaklıklar ılıkken beş ila sekiz hafta içinde kök salmalıdırlar. Saksıdaki dikenli taç, uzun yıllar sonra genellikle bitkin hale gelir. Bu bitkiler, orijinal bitkinin yerini alacak kesimler oluşturulduktan sonra en iyi şekilde atılır.
Dikenler Tacı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Dikenler tacı çiçeği, kesimlerden çoğaltılabilir. Bitkilerinizi kesimlerden bir veya iki gün önce sulayın. Bu, kesimlerin gövdelerinde yeterli su olmasını sağlayacaktır. Steril bir kesici aletle, sağlıklı, genç bir gövdenin sekiz ila on santim üst kısmını kesin. Ana bitkiyi şekillendirmek için daha uzun bir parçayı kesmek isteyebilirsiniz, ancak daha sonra çoğaltma amacıyla sekiz ila on santim kesin. Kestiğiniz sapların üzerinde yaprak olmasına dikkat edin. Sapın akmasını durdurmak için kesilmiş uca soğuk su püskürtün. Özsu cildinizi tahriş edebilir ve giysilerinizi ve mobilyalarınızı lekeleyebilir. Bu yüzden eldiven giymeniz ve koruyucu gözlük takmanız gerekir.
Kestiğiniz köklerin iki ila üç gün boyunca bir kağıt havlu üzerine koyarak yaranın nasırlaşmasına zaman tanıyın. Köklerin üzerinde üç veya dört tane yaprak bırakın. Diğerlerini temizleyin. Drenajı iyi olan bir toprak karışımına koyun. Farklı karışımlar hakkında bir şeyler duyabilirsiniz, ancak önemli olan iyi drenajdır. Bahçe kumu (plaj kumu değil) veya perlit eklenmesi drenajı iyileştirecektir.
Saksılar, iyi bir toprakla doldurulduktan sonra, bir kalemle veya parmağınızla yaklaşık dört santim derinliğinde bir delik açın. Köklendirme hormonu tozunuz varsa, küçük bir kaba biraz dökün ve kesik ucu içine daldırın. Sadece kaplayacak kadar, daha fazla değil. Kalan hormon tozunu atın. Toz haline getirilmiş, kesilmiş ucu deliğe yerleştirin, ardından toprağı nazikçe ektiğiniz köklerin etrafına sıkın. Saksıyı parlak ışık alan ancak doğrudan güneş görmeyen bir alana yerleştirin.
Bitirdikten sonra kökleri az miktarda sulayın. Ardından birkaç günde bir sulayın, ancak yalnızca toprağı nemli tutacak kadar. Normalde yaptığınız gibi sulamayın çünkü yeni bitkinin henüz topraktan suyu emecek kökleri yoktur ve çürüme oluşabilir. Kesilen köklerin kök salması birkaç hafta alacaktır. Yeni büyüme görmeye başladığınızda normal şekilde sulamaya başlayabilirsiniz. Bu kadar!
- İlginizi çekebilecek içerik: Frezya Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Daha fazla içerik için Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz: begonyakadin