Bu yazımızda sizlere fulya çiçeği bakımı ve özellikleri, fulya çiçeğinin anlamı, fulya çiçeği nasıl çoğaltılır gibi sorulara yanıt vereceğiz. Çiçek beslemek isterken veya birine hediye almak isterken kimimiz görüntüsüne, kimimiz kokusuna kimimiz de bize hissettirdiği anlamından yola çıkarak çiçek alırız. Ama bazı çiçekler vardır ki bu saydığım özellikleri fazlasıyla barındırır ve insanları doğrudan kendine çeker. İşte bu çiçeklerden biri de Fulya çiçeğidir. Şimdi gelin Fulya çiçeğini yakından inceleyelim.
Fulya Çiçeğinin Anlamı
Öyle bir çiçek düşünün ki görüntüsüyle, kokusuyla etkilediği gibi anlamıyla da hayran bırakıyor. Fulya çiçeğinin anlamı güzelliktir. Fazla güzel. Öyle ki kendine bile zarar verebilecek kadar güzel olmak anlamına gelir. Bu yüzden aşk çiçeği olmayı fazlasıyla hak etmektedir. Kokusu, muhteşem görüntüsü ile aşkı en güzel ifade eden çiçekler arasında yer alır.
Fulya Çiçeği Kökeni
Nergis türü olarak da bilinen Fulya çiçeğinin kökeni Avrupa Kıtasıdır. Yani çoğunlukla Avrupa Kıtası’nda bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Kuzey Amerika, Afrika ve Akdeniz Kıyılarında da görülmektedir. Ülkemizde de İzmir ve çevresinde yetişmektedir. Ortalama elliye yakın çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca Fulya çiçeği soğanlı bir bitkidir.
Fulya Çiçeğinin Bakımı
Fulya çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Fulya çiçeğinin bakımı hakkında tüm ayrıntıları paylaşacağız.
- Yetiştirilmesi kolay olan Fulya çiçeği bakımı da oldukça kolaydır. Fulya çiçeğinin kendini yapraklarından yenileme özelliği vardır.
- Mineraller bakımından zengin olan toprakları sever. Gelişimi ve ömrünün uzun olması için toprağın nemli tutulması önemlidir.
- Fulya çiçeği bakımında eğer bahçede yetişiyorsa ekstra bir bakıma veya sulamaya ihtiyaç duymaz. Bahçedeki doğal ortamı yeterli olacaktır.
- Eğer saksıda yetiştiriliyorsa Fulya çiçeği 3-4 günde bir sulama yapılması yeterli olacaktır. Doğrudan gün ışığı sevmez; dolaylı yoldan almayı sever Fulya çiçeği.
- Fulya çiçeği açısından drenajın ciddiye alınması gereken önemli bir detaydır. Çiçeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini ve çiçek açmasını istiyorsanız saksıların drenajları ona göre ayarlamanız gerekmektedir.
- Fulya çiçeğinin yapraklarının kendini yenileme özelliği olduğundan dolayı herhangi bir işleme ihtiyaç duymaz. Yani yapraklarının büyümesine, gelişmesine ve sonra da ölmesine izin verilmelidir. Yani yaprakları tam anlamıyla ölmeden koparılmamalıdır. Aksi halde Fulya soğanına zarar verilir ve çiçek kendisini yenileyemez.
Fulya Çiçeğinin Özellikleri
- Soğanlı bir bitki olması fulya çiçeğinin en belirgin özelliğidir. Tekrar tekrar bu soğanı kullanabilmek mümkündür. Tabi bunun için bir iki hasattan sonra bir yıl kadar dinlenmesi sürecinden geçmesi gerekir. Bu yüzden her yıl çiçek açmamaktadır. Ayrıca Fulya çiçeğinin soğanı zehirlidir.
- Dalları 20 ile 80 cm arasında bir uzunluğa erişebildiği gözlenmiştir.
- Taç yaprakları ve beyaz sarı karışımlar şeklinde çiçeklere sahiptir. Yaprakları ovaldir. 6 adet yan taç yaprakları bulunmaktadır.
- Tabi mükemmel kokusu ve şık görüntüsü en güzel özellikleri arasında yer almaktadır. Yanından geçen birisi Fulya çiçeğinin kokusunu alıp etkisi altında kalmaması imkansızdır.
Fulya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Soğanlı bitkilerin genelinin çoğaltılması kolaydır. Fulya çiçeğinin çoğaltılması da soğanları ekildikten sonra dönemi gelince çok sayıda yavru verir. Bunlar da küçük soğan olarak şekilde ortaya çıkar. Bu soğanlar ortaya çıkıp toplanıp ayrı ayrı saksılara mevsimi geldiği zaman ekilmesiyle çoğalma işlemi gerçekleşir. Bir diğer Fulya çiçeği çoğalması da çiçeklerinin tohum verdiği zaman gerçekleşir. Bu tohumlar çimlendirilerek çoğaltılır ve filizlenmesi beklenir.
Fulya Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Fulya çiçeğinin faydaları say say bitmemektedir. Öncelik olarak temizleyici bir özelliği vardır. Fulya çiçeğini kokladığımızda genizdeki tıkanıklığı açmakta önemli bir fayda sağlar. Ayrıca bu koku sakinleştirici özelliğe de sahiptir. Fulya çiçeğini kaynatıp suyunun içilmesi veya haşlanıp yapraklarının yenmesiyle kusma isteği uyandırmaktadır. Dolayısıyla mideyi rahatlatmaktadır. Midenin dibindeki rutubeti almak için faydalıdır. Çiçek kökünü öğütüp yaralara sürdüğümüz takdirde iyileştirme etkisi gözlemlenir.
- İlginizi çekebilir: Hanımeli Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Fulya Çiçeği Yetiştiriciliği Yapılabilir Mi?
Fulya Çiçeği Yetiştiriciliği doğada gayet uygun şartlarda yetişen bir çiçek olduğu için kolaylıkla yapılabilir. Eğer evde saksıda yetiştirmek istiyorsanız ticari anlamda biraz sizi zorlayabilir. Bu yüzden evde Fulya çiçeği bakımı yetiştiriciliği yapılabilir mi sorusuna cevabımız hayırdır. Ama yine de denemek isterseniz tohumların Ağustos ile Kasım aylarında ekimi gerçekleştirmeniz önerilir. Bu aylarda ekilen tohumlar gerekli şartlar ve bakım yapıldığında mart ayında çiçek açmaya başlarlar. Toprak seçimini kumlu ve nem oranı yüksek tercih ediniz.
Fulya Çiçeği Latincesi
Fulya çiçeğinin Latincesi Narcissus jonquilla olarak ifade edilmektedir. Soğan kelimesinin İtalyanca isminden (foglia) esinlenip Türkçemize de Fulya adıyla anılmaktadır.
Fulya Çiçeği Bakımı ve Özellikleri adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu yazımızda sizlere fulya çiçeği bakımı ve özellikleri, fulya çiçeğinin anlamı, fulya çiçeği nasıl çoğaltılır gibi sorulara yanıt vermeye çalıştık. Varsa sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz…
Daha fazla içerik için Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz: begonyakadin
İlginizi çekebileceğini düşünüyoruz: Kamelya Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri