Mor Salkım Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Görüntüsüyle, rengiyle ve kokusuyla bizleri büyüleyen ve kendine hayran bırakan Mor salkım çiçeği bahçelerimizin vazgeçilmez çiçekleri arasındadır. Bakımı doğru yapıldığında uzun yıllar bahçelerinizde yer edinecektir. Peki güzelliğiyle kendisine hayran bırakan Mor salkım çiçeği nedir?, Mor salkım çiçeğinin bakımı, Mor salkım çiçeğinin özellikleri ve Mor salkımın hikayesi gibi merak edilen tüm detayları yazımızda derledik.
Mor Salkım Çiçeği Nedir?
Bahçe ve dış mekanların vazgeçilmez çiçekleri arasında olan Mor salkım çiçeği yaz aylarının en gözde çiçekleri arasındadır. Kökeni Çin’ e kadar dayanmaktadır. Ortamı elverişli olan yerlerde 10 – 15 metreye kadar uzayabilmektedir. Bu yüzden olsa gerek halk arasında Mor salkım ağacı olarak da bilinmektedir.
Mor Salkım Çiçeğinin Anlamı
Her çiçeğin kendine özgü bir anlamı olduğu gibi Mor salkım çiçeğinin de güzelliğine yakışan bir anlamı bulunmaktadır. Dostluk anlamı taşıyan bu çiçeğimiz arkadaşlık, kardeşlik açısından güzel bir semboldür. Dostluğun en temel oluşumu ise dürüstlük olduğu için dürüstlük anlamına da gelmektedir.
Mor Salkım Çiçeğinin Latincesi
70 yılı aşkın ömrüyle kök salan Mor salkım çiçeğinin Latincesi Wisteria Sinensis olarak bilinmektedir.
Mor Salkım Çiçeğinin Bakımı
- Muhteşem kokusuyla bahar aylarının gelişini müjdeleyen Mor salkım çiçeğinin bakımının birkaç püf noktası bulunmaktadır. Bu püf noktalar şunlardır:
- Mor salkım çiçeğinin bakımında önemli detaylardan biri toprağın düzenli aralıklarla gübrelenmesi ve nemli tutulmasıdır. Eğer Mor salkım çiçeğinizin yaprakları cansız, çiçeklerinde azalma ve solgun renk gözlemliyorsanız gübre zamanı gelmiş demektir.
- Güneşi çok sevmektedir. Dikim esnasında bahçenizin en çok güneş alan yerine dikmeyi unutmayınız.
- Sarmaşık olarak gelişimini sürdüren Mor salkım çiçeği düzenli aralıklarla budama ister. Düzenli olarak budama yapılması köklerinin havalanmasını ve oluşabilecek hastalıkların önüne geçmesine fayda sağlar.
- Ayrıca kuruyan veya çelimsiz dalların budanması toprağın bütün vitaminini, suyunu diğer çiçeklere vererek çiçeğin canlı kalmasını sağlar.
- Yılda iki kez çiçek açmaktadır Mor salkım çiçeği. İlk çiçeklenme Nisan ayından itibaren gözlemlenir. İkinci çiçeklenme ise Haziran sonlarına doğru açar. Böylelikle ilkbaharın gelişiyle yaz sonuna kadar görüntüsüyle, kokusuyla bizleri kendine hayran bırakır.
- Mor salkım çiçeği bakımında sulama önemli detaydır. Çok yapraklı ve çiçekleri bol olan bir bitki olduğundan su gelişiminde ne can alıcı püf noktadır. Toprağın uzun süre kuru kalmasına fırsat vermeden düzenli aralıklarla sulama yapılmalıdır.
Mor Salkım Çiçeğinin Özellikleri
- Mor salkım çiçeğinin en belirgin özelliklerinden bir tanesi şüphesiz ki eşsiz kokusudur. Bulunduğu ortamın ambiyansını değiştirir ve ferahlık katar.
- Özellikle de mor renginin yaygın olarak bilinmesi ve çiçeklerinin sarmaşık şekilde bir yere tutunmasıyla güzelliğini etrafına saçmaktadır.
- Uzun ömürlü bir çiçektir. Bakımı yapıldığında ve güneş gören bir yere dikildiğinde ortalama 65 – 70 yıl yaşamaktadır. 10 – 15 metreye kadar uzanan Mor salkım çiçeği hem uzun ömürlü olmasından hem boyundan dolayı ağaç görünümü vermektedir. Halk dilinde mor salkım ağacı olarak da bilinir.
- Çiçekleri tam bir tohum yuvasıdır. Mavi, beyaz ve mor olmak üzere 3 rengi bulunmaktadır. Fakat bizim ülkemizde mavi ve beyaz rengini görmek oldukça zordur. Yaygın olan mor rengidir.
- Özellikle dış mekân süslemelerinde görüntüsü ve kokusundan dolayı sıklıkla tercih edilen bir çiçektir.
Mor Salkım Çiçeği Çoğaltma
Hani çevrenizde gördüğünüz ve o an dalından koparmak isteyip çoğaltmak istediğiniz çiçekler olur ya işte Mor salkım çiçeği tam olarak onlardan. Kokusuyla, görüntüsüyle herkesi kendine büyülen Mor salkım çiçeğini nasıl çoğaltırız peki?
Öncelikle o mor çiçeklerinin ardında tam bir tohum yuvası bulunan Mor salkım çiçeğinde tohum ile çoğaltım gerçekleşmesi için uzun bir süre beklemek gerekiyor. Bunun da sebebi Mor salkım çiçeği hemen çiçek açmamaktadır. Çiçek açmadığı için tohum da veremeyen bu çiçeğimiz 5 – 10 yıl bekle sürecini geçirdikten sonra tohumundan yararlanabiliriz. Tohum ile çoğaltabilecek zamanı geldiğinde unutmamalıdır ki tohumlarının saklanma özelliği yoktur. Hemen ekilmesi önerilir. Mümkünse de bu çoğaltma işlemini sonbahar zamanında gerçekleştirin ki çoğalma işleminin gerçekleşme oranı artsın.
Bir diğer çoğaltma yöntemi ise kökünden ayırdığımız dal ile gerçekleşmektedir. Çiçeği olmayan bir tercih etmemiz dalın tutması açısından önemli bir detaydır. Bu esnada sulamaya dikkat edilmesi toprağı nemli kalmalıdır.
Mor Salkım Çiçeği Nasıl Ekilir?
Mor salkım çiçeğinin tohumu baklagillerden geldiğinden dolayı kapalı bir tohumdur. Kapalı tohumların yetiştirilmesi de bir hayli zordur. Sonbahar ve ilkbahar zamanları dikimi gerçekleşir. Güneş gören bir yere dikmeniz ömrünün uzun olması için oldukça önemli bir etmendir. Toprağı gübreleyerek ortalama 10 cm derinliğe ekim gerçekleşir. Düzenli sulama yaparak filizlenme beklenir.
Mor Salkım Çiçeğinin Faydaları
- Mor salkım çiçeğinin faydaları arasında en bilindik olanı kokusunun sakinleştirici özelliğe sahip olmasıdır. Ferahlatan ve nefes açan bir kokusu mevcuttur.
- Köklerinden ve çiçeklerinden yapılan çayın vücutta önemli etkileri vardır. Günde bir bardak tüketimi Tiroit rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
- Stres ve sinir gibi durumlarda sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.
- Unutkanlıklara da birebir olarak gösterilen Mor salkım çiçeği birçok rahatsızlıklarda şifa amaçlı kullanılmaktadır.
- Fakat siz yine de ekstra bir ilaç kullanıyor veya ekstra bir rahatsızlığınız varsa doktor yönlendirmesi olmadan kullanmayınız.
Bu yazımızda sizlere özellikle de kokusuyla kendisine hayran bırakan Mor salkım çiçeğini ele aldık. Merak ettiğiniz tüm detaylarıyla Mor salkım çiçeği nedir? Mor salkım çiçeğinin anlamı, Mor salkım çiçeğinin bakımı, Mor salkım çiçeğinin özellikleri ve Mor salkım çiçeğinin faydaları gibi birçok konu başlığına yer verdik yazımızda. Varsa sorularınızı ve yorumlarınızı bekler ve okuduğunuz için teşekkür ederiz.
İlginizi çekebilecek içerik: Kolyos Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri
Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/