Dini Sorular

Nazar boncuğu takmak caiz mi? Süs için nazar boncuklu aksesuarlar…

Reklamlar

En çok bebeklere ve çocuklara nazar boncuğu takılarak kem gözlerden korunduğu inanılır. Peki Nazar boncuğu takmak caiz mi sorusunun cevabını birlikte ele alalım. Peki nazar boncuğu takmak günah mı? Süs için nazar boncuklu aksesuarlar nelerdir inceleyelim.

Eskiden beri kullanılan nazar boncuğu geçmişten beri bulundurulan batıl inançlardan birisidir. Dini inançlarımıza göre bizi Allah’tan başkasına yönelterek medet ummamıza sevk edecek inanç ve davranışların hepsi yanlıştır ve yasaktır. Sadece Allah’tan bekleyip ona yönelmemiz gerektiği konusunda bilinçli olmalı ve bu gibi batıl inançlardan uzak durmalıyız. Öyle ki Peygamber Efendimiz (SAV)’in “Kim nazarlık takarsa Allah onun işini tamama erdirmesin.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, 623) buyurduğu bilinmektedir.

Bir başka  hadis-i şerifte ise nazarlık takan ve nazarlığa koruyucu etki sağladığı gözüyle bakanın Allah’a ortak koşmuş olacağı ifade edilmiştir (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, 637)

Reklamlar

İlginizi Çekebilir: Turpun Faydaları Nelerdir?

Diyanetten Nazar Boncuğu Açıklaması

Tıp ve Sağlıkla ilgili Fetvalar kitabında nazar boncuğu ile ilgili merak edilenlere değinen Diyanet, “Yeni doğan çocuğa nazar boncuğu takmak caiz midir?” sorusunu şu şekilde cevaplamıştır. Nazarın nasıl olduğu tam bilinmese de bazı kimselerin bakışlarıyla insanların üzerinde negatif enerji vererek olumsuzluk oluşturduğu görülmüştür.

Diyanetten Nazar Boncuğu Açıklaması
Diyanetten Nazar Boncuğu Açıklaması

Dinen de kabul edildiğine yer verilerek, “Nazar konusunda Hz. Peygamber’in tavsiyelerini uyguladıktan sonra sonucu Yüce Allah’tan beklemek İslam inancının gereğidir. Dinimizde nihai etkiyi Allah’tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışlar yasaklanmıştır. Bu sebeple nazar boncuğu ve benzeri şeylerin, bunlardan medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılması caiz değildir” ifadesinde bulunuldu.

Nazar Muskası Nedir? Nazar Muskası Nasıl Yazılır?

Nazar ve göz değmesinden korunmak için bebek ve çocuklara muska da hazırlanmaktadır. Muska hazırlarken Kuran-ı Kerim’den bir ya da birkaç sure ya da dualar hoca tarafından bir kâğıda yazıldıktan sonra bunu üçgen gibi yapıp 7 kat muşambaya sarılır. Sonrasında bez kılıfa koyularak omuzda veya boyunda taşınır.

Reklamlar

Göz değmesine karşı nazar boncuğu takmak caiz midir?

Nazarın mahiyeti ve keyfiyeti kesin olarak bilinmemekle beraber, bazı kimselerin bakışlarıyla olumsuz etkiler meydana getirebildikleri dinen de kabul edilmektedir. Bir hadis-i şerifte, “Nazardan Allah’a sığının, çünkü nazar (göz değmesi) haktır.” (İbn Mâce, Tıb, 32) buyrulmaktadır. Resûlullah’ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Âyete’l-Kürsî ile İhlas ve Muavvizeteyn (Felâk, Nâs) sûrelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği; bunlardan kurtulmak için ayrıca doğrudan Allah Teâlâ’ya yakardığı rivayet edilmektedir (Buhârî, Tıb, 32, 38; Tirmizî, Tıb 16; İbn Mâce, Tıb 32, 36; Kamil Miras Tecrîd Tercemesi, XII, 90).

Nazar için Peygamberimiz Hz. Muhammed’in tavsiyeleri olan Âyete’l-Kürsî ile İhlas ve Muavvizeteyn (Felâk, Nâs) sûreleri okunmalı ve sonuç yüce Rabbimize bırakılmalıdır. Bu nedenle bunun dışında Allah’tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışlar yasaklanmıştır. Bu sebeple nazar boncuğu ve benzeri şeylerin, bunlardan medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılması caiz değildir.

Göz değmesine karşı nazar boncuğu takmak caiz midir?
Göz değmesine karşı nazar boncuğu takmak caiz midir?

Bu tür davranışlarda bulunanlar hakkında Resûlullah (s.a.s.) “Kim nazarlık takarsa Allah onun işini tamama erdirmesin” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, 623) buyurmuştur. Diğer bir hadiste ise nazarlık takan ve nazarlığa koruyucu etki atfeden kimsenin Allah’a ortak koşmuş olacağı ifade edilmiştir (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, 637).

Nazardan korunmak için böyle hurafeleri terk edip Hz. Peygamberin öğrettiği duaları yapmak gerekir (Buhârî, Tıb 38; Tirmizî, Tıb 16; İbn Mâce, Tıb 32; Kamil Miras Tecrîd Tercemesi, XII, 90). Bu çerçevede Felak ve Nâs sureleri yanında Hz. Peygamberin torunlarına yaptığı şu dua da okunmalıdır: “Her türlü şeytan ve zehirli hayvanlardan ve bütün kem gözlerden Allah’ın eksiksiz kelimelerine sığınırım.” (Buhârî, Ehâdîsu’l-enbiyâ, 10; bkz: İbn Mâce, Tıb, 36).

Begonya Kadın YouTube kanalımızı inceleyerek daha fazla video içerikli bilgiler edinebilirsiniz.

Nazar boncuğu takmak caiz mi? Süs için nazar boncuklu aksesuarlar... 2024 Nazar boncuğu takmak caiz mi
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx