Kek Kabartma Yolları Nelerdir? 10 Püf Noktası..
Bu yazımızda sizlerle kek kabartmak için tüm püf noktalarını paylaşacağız. Vazgeçilmez hamur işlerinin başında şüphesiz ki birbirinden çeşitli kekler gelir. Hanımların günlerinde, 5 çaylarında, misafirlere çayın yanına eşlik edecek olan keklerdir. Yemesi zevkli olduğu gibi yapması da zevklidir. Fakat yaparken ve fırının başında beklerken herkesin aklını kurcalayan tek bir soru vardır. Acaba kekim kabaracak mı? Tadından önce görüntüsüyle gözlerimizi doyuracağı için kek kabartması oldukça önemli bir durumdur.
Sizin de kekiniz kabarmıyor mu? Ya da fırından çıktıktan sonra sönüyor mu? Endişenizin farkındayız ama önce derin bir nefes alın ve sizler için hazırladığımız yazımızdaki tavsiyelere kulak asmanızı tavsiye ederiz. Bu tavsiyeleri uyguladıktan sonra kekinizdeki kabarıklığa sizler de şaşıracaksınız. Ve tabi ki bizlere de teşekkür edeceksiniz. Şimdi gelin hep beraber Kek kabartma yolları nelerdir öğrenelim.
1. Malzemeler Oda Sıcaklığında Olmalı
Birçoğumuzun gözden kaçırdığı ve bilmediği bir detaydır malzemelerin oda sıcaklığında olması. Özellikle de kekin kimi yeri kabarıp kimi yeri sönük kalıyorsa en önemli sebebi kesinlikle budur. Kek yapımızda kullandığınız bütün malzemelerin en az yarım saat öncesinden oda sıcaklığına çıkarılması gerekmektedir. Tereyağından sütüne kadar bu durum geçerlidir. Fakat yağ ve yumurta için bu süre biraz uzun olabilir. Böylelikle malzemelerin kimyası açısından eşit sıcaklığa gelmesi ve birbirleriyle eşit bir şekilde karışmasını sağlamış olacaksınız ve maksimum düzeyde kabaran keklere sahip olacaksınız.
2. Kek Kabartma İçin Ölçülü Malzeme Kullanın
Ne kadar göz kararı ayarınıza güveniyor olursanız olun muhakkak ölçü kullanmanız kekinizdeki doğru oranda malzeme kullanımıyla kabarması eş değer olacaktır. Dijital mutfak tartılarıyla bu ölçme işlemini gerçekleştirmeniz çok kolay. Özellikle de kek, pasta veya böyle ölçü gerektiren tatlıları sık sık yapıyorsanız sizin eliniz kolunuz olacaktır. Eğer dijital tartınız yoksa ve temin edemiyorsanız da evdeki imkanlarınızla kendinize ölçü yapabilirsiniz. Yani belki birkaç yanılmayla bu sonuca varacaksınız ama daha sonrasında kek yaparken kullandığınız bir su bardağı veya kaseniz ile un, yağ, sür oranını ayarlayabilirsiniz.
3. Fırın Ayarlarını Doğru Ayarlayın
Kekin pişirme süresi elinizdeki fırının modelinden sıcaklık ayarına kadar değişiklik gösteren bir durumdur. Bu yüzden kekinizi yapmadan önce fırınınızı çok iyi tanımanız lazım. Homojen bir ısı sağlamaması kekinizin kabarmamasına problem oluyor olabilir. Böyle bir durumda pişirme sürelerinde veya fırınınızı değiştirme, tamir etme gibi yöntemlere başvurmanız gerekebilir.
4. Kek Kalıplarını Yağladıktan Sonra Unlayın
Kek kalıplarını yağlamak herkes tarafından bilinen doğru fakat eksik bir bilgidir. Yağladıktan sonra ince bir tabaka halinde unlamanız kekinizin yapışmamasına, alt tabakasının daha güzel pişmesine ve ısıyı içten daha iyi ilettiği için güzelce kabarmasını sağlayacaktır. Fakat unutmayın ince bir tabaka un yapmanız yeterli olacaktır. Ne fazlası ne de azı!
5. Kullandığınız Gıdaların Taze Olduğundan Emin Olun
Dikkat edilmesi gereken her şeyi uyguluyorum fakat yine de kabarmıyor diyorsanız kullandığınız malzemelerinizi gözden geçirmenin vakti gelmiş olabilir. Uzun zamandır kullandığınız kabartma tozunun da paketi açılmamış olsa da bir raf ömrü olduğunu unutmayınız. Özellikle de mutfak gibi sıcak ortamlarda çok daha hızlı bayatlama gösterebilmektedirler. Elinizdeki kabartma tozunun taze olup olmadığını anlamanız için de çok az miktarını kaynamış suyun içine atın. Eğer kabarcıklar çıkıyorsa hala tazedir kullanabilirsiniz. Kullandığınız gıdaların tazeliği için bizden tavsiye hem daha soğuk ortamlarda muhafaza etmeniz hem de bu tür gıdaları azar azar temin etmeniz olacaktır. Böylelikle taze bir şekilde herhangi soru işaretine gerek kalmadan kabaran keklere sahip olabilirsiniz.
6. Un Ekledikten Sonra Fazla Karıştırmayın
Kekinizi hazırlarken sıvı ürünleri önce koyup iyice çırpmanız gerekmektedir. Araya un girdikten sonra ne kadar karıştırma eylemi yaparsanız kabarma ihtimalini o kadar aza indirirsiniz. Unu ekledikten sonra spatula yardımı ile alttan üste doğru unu yedirmeniz ve un gözden iyice kaybolana kadar karıştırmanız yeterli olacaktır. Unutmayın kekin kabarmasında bu durum oldukça etkilidir bu yüzden dikkat etmeniz ve gözden kaçırmamanız gerekir.
7. Yumurta ve Şekerin İyice Çırpın
Kek tarifinin başlangıcı olarak yumurta ve şekerin iyi bir şekilde çırpılması ve şekerin homojen bir şekilde dağılması kabarmasında önemli etkisi vardır. Ayrıca yumurta yeterli miktarda çırpılmadığında kokusunun geldiğini fark edeceksiniz tabi bu da kekimizde olmasını istemediğimiz bir durumdur. En az 2-3 dakika çırpılması gerekmektedir.
8. Kek Kabartma İçin Soda Kullanın
Kekinizin kabartması için kabartma tozu kullanıyor olabilirsiniz. Onu da kullanın fakat bir tane soda dökmeniz kekinizi kabartmaktan da öteye götürecektir. Sadece deneyip görmenizi istiyoruz. Sonuca şaşıracağınıza eminim.
9. Kekinizin Yeterince Soğumasını Bekleyin
Sonuca hemen ulaşmak isteyenler ve yapılan keki hemen yemek isteyenler için beklemek çok zor olabilir. Fakat sonuna bu kadar yaklaşmışken biraz daha beklemeniz emeklerinizin karşılığını almanızda oldukça önemlidir. Fırını kapattıktan sonra kekinizi hemen dışarıya çıkarmayın. Kalıbında dinlenmesine izin verin. Çünkü hala içten pişmeye devam edene kekiniz narin ve dağılmaya müsait olabilir. Ayrıca çikolatalı kek gibi sos kullanmanız gereken keklerde sosun da kekin de ılık olması detayını da gözden kaçırmamamız gerekmektedir.
10. Kek Pişerken Fırının Kapağını Açmayın
Biliyorum kontrol etmek istiyorsunuz hatta değişimi görmek acaba kabarıyor mu diye göz gezdirmek istiyorsunuz ama kapağını açmanız kekinizin sönmesine sebep olacaktır. Özellikle de ilk 20 dk. kesinlikle kapağını açmayınız. Soğuk havayla temas eden kekiniz kabarsa bile çökme durumuyla karşı karşıya kalacaktır.
Bu yazımızda kek kabartma için birbirinden önemli tüyolar verdik. Özetlemek gerekirse güzel kabaran bir kek için biraz özen, zaman ve bolca da sevgi gerekmektedir. Verdiğimiz tavsiyelere de dikkat ederseniz birbirinden güzel kabaran keklere sahip olacaksınızdır. Varsa sorularınızı ve yorumlarınızı bekler okuduğunuz için teşekkür ederiz.
İlginizi çekebilir: Gerçek Deri Nasıl Anlaşılır?
Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/