Van Kedisi Özellikleri Nelerdir? Van Kedisi Bakımı Nasıl Yapılır?
Van Kedisi Kaç Yıl Yaşar? Bakımı Nasıl Yapılır?
Meraklı, heyecanlı ve oyuncu bir kedi ırkı olan Van kedisi, renkli gözleri ve karakteri ile en çok beslenmek istenen kedi ırklarından biridir. Bir dönem soyu tükenme tehlikesine girdiği için alım satımı yasaklanmıştır. Gerekli üreme sağlandığı için şuan sadece yurt dışına çıkması yasaktır. Ülkemizin gururu olan Van kedisinin bakımına, sağlığına ve özelliklerine göz atalım. Yazımızda Van kedisi özellikleri, yaşam alanı ve süreleri hakkında özenle yazdığımız yazıyı gelin inceleyelim…
Van kedisi özellikleri
Yurt dışında Van kedisine White Turkish Van denmektedir. Genel karakterize rengi beyazdır. Gözleri çift renkli olup Anavatanı Türkiye ve adını aldığı Van ilçesidir.
Orta beden kedi ırkı olup, ortalama ağırlığı 3 ila 8 kg arasında değişmektedir. Hipoalerjenik bir kedi türü değildir. Fırsat bulursa kaçma eğilimi vardır. Bu yüzden bu kediyi dışarı salarsanız dikkat etmelisiniz. Kilo alma eğilimi olmasa da beslenmesine dikkat etmek gerekir.
Bu kediler sıcak veya ılıman iklimleri sever. Soğuk havaları pek sevmez. Yalnızlıktan muzdariptir. Sahibini yanında ister ve yalnız kalmayı sevmez. Çocuklarla çok iyi geçinen bu kedi, aynı zamanda evde başka hayvanların varlığını sorun etmez.
Van kedisi ideal yaşam alanı ve yaşam tarzı
İnanılmaz derecede meraklı ve canlı bir hayvandır. Bu nedenle ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir ortama ihtiyaç duyarlar. İdeal olan, kedinin koşabileceği, oynayabileceği ve tırmanabileceği açık bir alana sahip olmaktır.
Tabii ki, alanın kaçmaması için çitle çevrilmesi ve korunması önemlidir. Kaçmakla kalmaz aynı zamanda meraklı olduğu için başını belaya sokabilir.
Kapalı ortamlarda, kediye aktif ve uyarıcı bir yaşam tarzı sürdürmesini sağlayan bir dizi alet ve aksesuar sağlanmalıdır. Petshoplardan, kediler için tasarlanmış oyuncaklar vs. satın alabilirsiniz.
Van kedisi sahiplenmek, çocukları ve diğer hayvanları olan aileler için tavsiye edilir, ancak evden daha çok dışarıda zaman geçirenler için asla tavsiye edilmez. En büyük risk, bu kedinin kendini yalnız hissetmesi ve yalnızlıktan muzdarip olmasıdır.
Cinsin kökenleri ve tarihi
Ülkemize ait olan Van kedisi için en önemli nokta, diğer kedi türlerine göre, insanların herhangi bir müdahalesi olmaksızın tamamen doğal bir şekilde gelişmiş kendine has, safkan bir kedi ırkıdır.
Van kedisi görünüm ve fiziksel özellikler
Görkemli, muhteşem ve zarif: Gerçekten muhteşem bir kedidir. Bu kedi türü orta büyüklükte olup, maksimum 43 cm uzunluğunda 3 ila 8 kg ağırlıktadır. Yapıları kıvrak, kaslı ve atletiktir.
Vankedisi’nin başı yuvarlak olup genel görüntü aslanı andırır. Geniş ve iyi aralıklı kulaklar, uçta hafifçe yuvarlaktır. An renk beyazdır. Gözleri çift renklidir. Kuyruğu biraz uzundur.
Van kedisi, kalın ve yumuşak kürklü uzun tüylü bir kedidir. Kedinin patileri uzun, kaslı ve vücudun geri kalanıyla orantılıdır. Bu kedisinin diğer kedilerden ayıran diğer bir özelliği, çok iyi yüzücü olması ve diğer kedilere göre suyu sevmesidir.
Van kedisi karakteri
Van Kedisi, her insanı büyüleyen gerçekten karşı konulmaz bir mizaca sahiptir. Canlı, zeki ve oyuncu olan bu kedi, ailesiyle birlikte olmayı sever ve insanların dikkatini çekmekten çekinmez.
Van kedisi, ailenin belirli bir üyesine bağlanma eğilimindedir. Ne olursa olsun, diğer insanlara karşı da tatlı ve sevecendir.
Çocuklar ve diğer hayvanlarla uyumluluk
Küçükler için mükemmel bir arkadaştır. Yumuşak ve hareketli doğası ile çocuklara unutulmaz anlar yaşatır.
Van kedisi, sosyal ve arkadaş canlısı mizacından dolayı, köpek veya kedi farketmez, diğer tüm evcil hayvanlarla iyi geçinir. İyi eğitilirse kuşlarla bile çok iyi geçinmektedir.
Van Kedisi Kaç Yıl Yaşar?
Diğer kedi ırklarında olduğu gibi Van kedilerinin de yaşam süresi ortalaması hemen hemen aynıdır. Van kedisi kaç yıl yaşar sorusu elbette ki çok gelmektedir. Van kedilerinin yaşam süresi iyi bakılması halinde 12 ile 17 yıl arasındadır.
- İlginizi Çekebilir: Kediler Kaç Yıl Yaşar?
Van kedisi sağlığı ve bakımı
Bu kedi ırkının ortalama ömrü 14 ile 16 yıl arasındadır. Tıp dilinde Heterokromatik gözleri olan veya irisleri iki farklı renge (genellikle yeşil ve mavi) sahip olanlar, mavi gözlü olanlara göre, sağırlıktan muzdarip olabilir.
Van kedisinde belirli bir yaygın hastalık olmamasına rağmen, bu kediler evcil kedilerde yaygın olarak ortaya çıkan solunum yolu sorunları veya idrar yolu rahatsızlıkları gibi hastalıklardan etkilenebilir.
Van kedisi Tüy bakımı nasıl olur? En iyi tavsiye, ölü tüyü çıkarmak ve tüy yumağı oluşumunu önlemek için kedinin tüylerini her gün taramak gerekir. Bunun haricinde herhangi birşey yapmanıza gerek yok ama bu kedi zaten suyu seviyor diğer kediler gibi duş yaparken size zorluk çıkarmayacaktır.
Van kedisi beslenmesi
Diğer kedi türleri gibi, Van kedileri de hayvansal kaynaklı proteinleri alması gerekir. Tavuk eti, sığır eti, somon balığı ve ton balığı gibi protein kaynaklı besinlere ihtiyaçları vardır. Bu gıdaların içinde bulunan niasin, tiamin ve kobalamin gibi maddeler, bağışıklık ve sinir sistemlerinin doğru çalışmasına katkı sağlar ve ayrıca hayvanın metabolizması için çok gereklidir.
Kediler için üretilmiş kaliteli hazır mamalar satın alabilirsiniz. Aldığınız mamanın protein içeriği önemlidir. Kedinize ne kadar mama vereceğiniz, mama üzerinde yazan yaş ve kilo faktörlerine bağlı olarak belirlenebilir. Veya uzman bir veterinerden bu konu hakkında yardım alabilirsiniz.
Van kedisi üremesi
Van kedisi iyi bakılırsa yılda iki kere doğum yapabilir. Aynı cins renkli gözlü kediler arasında sağırlık riski nedeniyle üremeleri yasaktır. Sağlıklı üremede gebelik yaklaşık 65 gün sürer ve 2- ila 4 arası yavru dünyaya gelir. Yavrularına sevgi ve şefkat ile bakarlar.
Yaşamın ilk yıllarında yavru kedilerin saçları kısa olur. Zaman geçtikçe, tüyleri, kediler yetişkin boyutuna ulaşıncaya kadar yani 5 yaşına kadar büyüdükçe giderek kalınlaşır.
YouTube Kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin