Kedilerde Eozinofilik Granülom Nedir?
Eozinofilik Granülom Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Kedilerde eozinofilik granülom, üst dudakta, deri ve mukozanın birleştiği bölgede, ağız içerisinde özellikle dilinde, kulağında, uyluk bölgesinde, parmaklarında, karın bölgesinde ve çok nadir olarak diğer vücut kısımlarında oluşan cilt problemidir. Bir tür alerji yani aşırı duyarlı olma durumudur.
Kedilerim muzdarip olabileceği sayısız hastalık vardır: bu nedenle hepsini bilmek imkansızdır. Gerçekte, eozinofilik granülom, tek bir hastalık değil, kediyi etkileyebilecek bir dizi bozukluk anlamına gelir. Kedinizin sağlığı için ne tür hastalıklara maruz kaldığını bilmek, erken teşhis ve tedavinin etkili olması için önemlidir. Bu hastalığın ne olduğuna ve tedavisine göz atalım.
Eozinofilik Granülom Nedenleri
Eozinofilik granülom nedir? Eozinofilik granülom, basit bir hastalık değil, kediyi ciddi şekilde etkileyebilen bir dizi cilt bozukluğudur (kompleks bir eozinofilik granülomdan bahsetmek gibi). Genel olarak 9 ila 12 aylık kedilerde çok görülür.
Nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, patolojiler kompleksinin genetik bir kökene sahip olduğu (ve dolayısıyla kediyi doğumdan itibaren etkilediği) veya alerjik reaksiyonlardan (yiyecek, polen veya parazitlere karşı) kaynaklandığı varsayılmaktadır. Ayrıca bit, pire ısırığı gibi diğer mikroorganizmalar tarafından tetiklenebilir.
Normalde “eozinofilik granülom” terimi aşağıdaki hastalıkları içerir:
- Eozinofilik plak (genelde kedilerde karın bölgesinde görülen, kızarıklık ,şişme ve kaşıntılı bir hastalık)
- Eozinofilik granülom ( Görüntüsü tümöre benzeyen, tedavisi zor bir hastalıktır.)
- Eozinofilik ülser ( Dudaklarda oluşan şişlik ve ülsere verilen addır)
Eozinofilik Granülom Belirtileri
Tüm formlarında eozinofilik granülom, kedilerde neden olacağı güçlü kaşıntı ile başlar. Hastalıktan etkilenen kedi, geçici bir rahatlama arayışı içinde, istemeden yaralara neden olacak olan, sürekli olarak kaşınma eğiliminde olacaktır. Bu kaşınma ve kedinin etkilenen bölgeyi yalaması ile hastalık dahada yayılır.
Öte yandan kedinin pençeleri bilindiği üzere çok keskindir; bu nedenle hastalıktan etkilenen bir kedinin birkaç yara taşıması kolaydır. Çünkü sürekli kaşınır ve keskin pençeleri ile kendine daha fazla zarar verir.
Örneğin, Eozinofilik ülser hayvanın dudak bölgesini etkiler; cilt bozukluğu, ne kadar görünür olursa olsun, ona acı vermez. Ama diğer bölgeleri kaşınma ile birlikte acılı bir hal alır.
Kedilerde Eozinofilik Granülom Nasıl Tedavi Edilir?
Belirtiler ortaya çıktığında, veteriner gözetimi gerekir. Bozukluğu teşhis eden profesyonel, bunun neden kaynaklandığını belirlemeye devam edecektir. Özellikle, eozinofilik granülomun bir alerjiden kaynaklandığından şüpheleniliyorsa, reaksiyona neden olan elementin tanımlanması gerekir.
Örneğin, alerjen gıda ise, kedinin menüsünü kökten değiştirerek ilerleyebilirsiniz. Ardından verdiğiniz yiyecekleri yavaş yavaş değiştirerek, kedide alerjiye neden olan mamayı tespit etmek mümkün olacaktır. Aynı zamanda veteriner, hayvanın vücudundaki lezyonları kontrol etmek için ilaçlar reçete edecektir.
Bu hastalıkta öncelik olarak bakteriyel, parazitler ve viral enfeksiyonlar gibi sebeplerin ortadan kaldırılarak önce kediyi rahatlatmak gerekir. Bu sayede kaşınmayacak ve hastalığın yayılması engellenmiş olacaktır.
Her durumda eozinofilik granülom tedavisi veteriner kontrolü ile yapılır. Evde tek başınıza bu enfeksiyonların üstesinden gelemezsiniz.
İlginizi çekebilir: Scottish Fold Longhair Özellikleri ve Bakımı
Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/