Bebeklerde Geç Diş Çıkarmanın 10 Nedeni, Komplikasyonları Ve Tedavi Yöntemleri
Bebeğinizin ilk dişini ne zaman çıkaracağını biliyor musunuz? Peki, bebeğiniz hala dişini çıkarmadı mı? Bebeklerde geç diş çıkarma sorununun 10 sebebini sizler için yazımızda derledik. Gelin bu sorunları tek tek sizlerle beraber inceleyelim.
Bebekler ilk dişlerini ne zaman çıkarır? Bebeklerde ile ilgili Avustralya Diş Hekimleri Birliği’nin yaptığı araştırmaya göre bazı bebeklerde 4 aylıkken dişler çıkmaya başlayabilirken bazı bebeklerde ise diş çıkarma süreci 10. aya kadar uzayabilir, yani çıkmamış olabilir. Bu durum doğal bir durumdur ve anne babaların panik yapmamaları gerekmektedir.
Bebeklerde bazı durumlar dişlerin geç çıkmasına sebebiyet verebilir. Bu sebeplerin içinde iyi beslenememe, vitamin eksikliği, genetik aktarımlar, tiroid bezi rahatsızlıkları gibi etkenler dişleringeç çıkmasına sebebiyet verebilir.
Bebeklerin Dişi En Geç Ne Zaman Çıkar?
Bebeklerin diş çıkarma dönemi genel olarak 6 ile 10. ayda başlayıp 25 ile 33. aya kadar sürebilmektedir. Seyrek görülse de bazı bebeklerde 18. ayda hiçbir dişin çıkmadığı olabiliyor.
İlginizi Çekebilir: Yumurta Akı ile Çatlak Tedavisi
Bebeklerde Diş Çıkması Neden Gecikir?
Yazımızın bu bölümünde belirteceğimiz sebeplerden ötürü bebeklerin dişlerinin çıkması gecikebilir. Patolojik anormallikler, vitamin ve minerallerin eksikliği gibi durumların tedavi edilmesi ile dişlerin çıkma süreci hızlanabilir.
Kalıtsal Faktörler
Bebeklerde dişlerin geç çıkmasında en sık görülen sebeplerin başında genetik etmenler yer almaktadır. Sizin ya da eşinizin ya da aile bireylerinizin birisinde dişlerde geç çıkma durumu varsa bebeğinizde de bu durumun görülme ihtimali vardır.
Vitamin Eksikliği
Bebeklerde dişlerin geç çıkmasına sebebiyet veren bir diğer ve sıklıkla görülen etmenlerden olan vitamin ve mineral eksikliğidir. Bebeğinizin D vitamini ya da kalsiyum eksikliği varsa ve ya mineral eksiklikleri yaşıyorsa bebeğinizin dişlerinin geç çıkması muhtemeldir. Doktorunuzun bebeğiniz için vereceği D vitamini takviye damlaları ve kalsiyum takviyeleri ile bu sorunu kökten çözebilirsiniz.
Kötü Beslenme
Bebeğinizin beslenme sürecinde yaşayacağı aksaklıklar ve yetersiz beslenmesi durumunda ihtiyacı olan besin maddelerini almamış olur. Eğer bebeğinizin beslenme ihtiyacı karşılanamıyorsa diş çıkarma süreci oldukça gecikecektir.
Anne sütü kalsiyum içermektedir. Bebeklerin diş ve kemiklerinin gelişimi için en az 6 ay boyunca anne sütü ile beslenmeleri gereklidir. Anne sütü yerine bebeğinizi mama ile besliyorsanız ve mama bebeğinizin ihtiyacı olan kalsiyumu karşılamıyorsa bu durum da bebeklerde dişlerin geç çıkmasına sebep olabilir. Bebeklerin dişlerini sağlıklı bir şekilde çıkarabilmesi için fosfor, A, C ve D vitaminlerini mutlaka almaları gerekmektedir. Aynı zamanda bu bileşenler çocuğunuzun bağışıklık sisteminin güçlenmesi, sağlıklı büyümesi gibi işlevler için de gereklidir.
Eğer kullandığınız mamada bu bileşikler yoksa bebeğinizin gelişimi olumsuz yönde etkileneceği için hem büyümesi hem de diş çıkarma süreci uzayacaktır.
Hipotiroidizm
Bebeklerde diş çıkarmanın gecikmesi, hipotiroidizm ile alakalı olabilir. Hipotiroidizm tiroid bezlerinin vücudun ihtiyacı olan miktarda tiroid hormonu salgılamaması üzerine oluşan duruma verilen isimdir. Bebeklerde ise hipotiroidizm diş çıkarmanın yanı sıra yürüme ve hatta konuşmada bile gecikmeye sebebiyet verebilirken bunun yanında fazla kilo alınmasına bile etki edebilir.
Düşük Doğum Ağırlığı Veya Erken Doğum
Erken doğan yapan ya da düşük doğum ağırlıklı olan annelerin bebeklerinde de gelişim gecikmeleri sıklıkla görülür. Bu durumda bebeğin dişleri normalden geç çıkabilir. Örneğin erken doğum yapan annelerin bebeklerinin gelişimleri anne rahmi dışında gerçekleşeceği için bebeğiniz normalden daha geç gelişimini tamamlayacaktır. Dolayısı ile bebeğinizin dişlerinin normalden birkaç ay sonra çıkma ihtimali de vardır.
Fibrozis
Fibrozis rahatsızlığı diş etlerinin normalden daha kalın olması ve bu durumdan dolayı dişlerin zor çıkmasına sebep olan bir durumun ismidir. Eğer bebeğiniz bu durumdan mustarip ise diş çıkarmasında gecikmeler olabilir.
Hormonal Sorunlar
Hipofiz bezi tarafından vücudumuza büyüme hormonları salgılanmaktadır. Bu bezde yaşanacak olan problemler, dişlerin çıkması da dahil olmak üzere yüz yapısının gelişimine kadar pek çok problemi beraberinde getirebilir. Hipofiz bezi bozuklukları diş çıkmasında gecikmeden büyüme ve gelişmeye kadar pek çok gelişim sorununa yol açabilir.
Sistemik Hastalıklar
Demir eksikliği anemisi ya da orak hücreli anemi gibi yaşanabilecek sistemik hastalıklar ve bozukluklar bebeklerde dişlerin geç çıkmasının sebebi olabilir.
Hastalıklar
Emziren annelerde HIV ya da kanser tedavisi ile ilgili bir durum söz konusu ise, tedavide kullanılan kemoterapi bebeğinizin dişlerinin geç çıkmasına sebebiyet verebilir.
Genetik Bozukluklar
Bebeklerdeki bazı genetik bozukluklar, kas ve vücut yapısındaki gelişimi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu gelişim bozukluğu dişlerin geç çıkmasına bile sebebiyet verebilir. Dişlerin geç çıkmasına sebebiyet verebilecek genetik bozuklukları saymamız gerekirse bunlar Down Sendromu, Tuner Sendromu, Gardner Sendromu, Hutchinson-Gilbert Sendromu ve Bloch Sluzberger sendromu olarak sıralanabilir.
Bebeklerde Geç Diş Çıkarmanın Komplikasyonları Nelerdir?
Yazımızın bu bölümünde bebeklerde geç diş çıkarma durumunda oluşabilecek sorunlardan bahsedeceğiz.
Çene Kemiği Deformesi Ve Asimetrik Yüz
Dişlerin geç çıkması kalıcı dişlerin de geç çıkmasına sebebiyet vermektedir. Bu durum ise çenenin yanlış hizalanması sonucu yüzün asimetrik bir biçimde gelişmesine sebebiyet verebilir. Bu durumlar genellikle genetik sorunlara benzer problemler sebebiyle meydana gelir ve diş çıkarmayı geciktirebilir.
Yiyecekleri Çiğnemede Gecikme
Süt dişlerinin geç çıkması sonucu bebeklerde katı yiyecekleri tüketme yaşı gecikebilir. Bu durum da katı yiyeceklerin yenmesinin öğrenilme dönemini geciktirir. Sonuç olarak katı yiyecekleri geç yemeye başlayan bebeklerde yetersiz beslenme riski ile karşılaşabilir.
Kist Oluşumu
Gömülü ve henüz daha çıkmayan dişler kist oluşum riskini artırır. Bu durum ağız ve diş etlerinde yoğun bir ağrıya sebebiyet verebilir ve cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.
Çapraşık Kalıcı Dişler
Geç diş çıkarmanın en önemli sonuçlarından birisi de süt dişlerinin geç çıkması sonucu diğer dişlerin çarpık olarak çıkmasıdır. Süt dişleri kalıcı dişler için yer tutucu görevinde olduğu için süt dişlerinde yaşanacak herhangi bir sorun kalıcı dişlerin de olumsuz etkilenmesini sağlamaktadır. Süt dişlerinin çıkış zamanlarındaki problemler direk olarak kalıcı dişlerde hiza bozukluğu ya da gömülü kalmalarına sebebiyet verebilmektedir.
Diş Çürükleri
Diş çıkarmanın gecikmesi, çocuklarda dişlerin çürük çıkmasına ya da diş çürümesinin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
Zayıflık
Dişlerinin çıkması gereken bebekler bu durum geciktiğinde katı yiyecekler yiyemezler ve bunun sonucu olarak kilo ve boy açısından akranlarının gerisinde kalabilirler.
Bebeklerde Diş Çıkması İçin Doktora Ne Zaman Başvurmalı, Nasıl Tedavi Edilmeli?
Bebeklerde ilk dişler, yani alt ortanca dişler, 12 ay olmasına rağmen çıkmadıysa bebeğinizi mutlaka bir hekim kontrolüne götürmelisiniz. Bazı bebekler herhangi bir sebebe bağlı olmaksızın geç gelişim gösterebilirler. Ama bazı durumlarda bu gelişim yavaşlığının teşhisi ve tedavisi yapılması gerekebilir. Çocuk diş doktoru oluşan bu durum için gerekli kontrollerin ardından tedaviye başlayacaktır. Bebeğinizin dişlerinin çıkma sürecini hızlandırmak için aşağıdaki adımları da yapabilirsiniz.
- Bebek diş etlerine nazikçe her gün masaj yapmak genellikle kana dolaşımını iyileştirir ve diş çıkarma sürecini hızlandırabilir.
- Emziren annenin diyetine ve bebeğin beslenmesine süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyum içeren besinleri bolca dahil edin.
- Doktorunuzun verdiği kalsiyum ve D vitamini damlaları kullanabilirsiniz.
- 1 yaşından büyük bebeklerin diş etlerine bal ile masaj yapmak da diş çıkmasına yardımcı olabilir.
- Diş çıkarma halkaları kullanın. Eczanelerde satılan içi su dolu diş çıkarma halkaları ve diş çıkarma oyuncakları da bebeğin diş çıkarma sürecini hızlandıracaktır.
Buna benzer video içeriklerimiz için Begonya Kadın Youtube kanalımıza bir göz atabilirsiniz.