Dini Sorular

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Faydaları Nelerdir?

Reklamlar

Ramazan ayının yaklaştığımız bu günlerde oruç tutmanın sağlığınız için faydaları nelerdir konusu oldukça merak edilmektedir. Ramazan ayında sabretmek, hoşgörü, empati ve halden anlamak öğrenilir. Bunlar orucun manevi faydaları iken bir de sağlık için faydaları vardır. Ayrıca sosyal hayat için de oruç çok önemlidir. Tutulan oruçlar birlik, beraberlik dürtüleri sosyal yaşantı duygularının yeniden ortaya çıkmasını sağlar.

Oruç Tutmanın Bilinmeyen Faydaları

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Faydaları Nelerdir?

  • Yağ yakımını hızlandırır.
  • Mide ve bağırsakları dinlendirir.
  • Zihin fonksiyonlarını güçlendirir.
  • Vücudu zor şartlara karşı güçlendirir.
  • Cildi canlandırır ve parlaklık verir.
  • İnsülin direncinde olumlu etkileri vardır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ayrıca Oruç Tutmak;

  • Kanseri önlemeye yardımcı olur.
  • Alzheimer hastalığını önler.
  • Kalp sağlığını korur.
  • Tip 2 diyabet riskini düşürür.
  • Hücreleri onarır.
  • Yaşlanmayı geciktirir.

Oruç İslam âleminin olmazsa olmaz ibadetlerindendir. Orucun birçok çeşidi vardır. Ramazan ayında oruç tutmak Müslümanlara farzdır. Ancak sünnet olan tutulmasının zorunlu olmadığı oruçlar da vardır. Muharrem orucu gibi. Oruç tutmak manevi olarak kişiye kendisini iyi hissettirdiği gibi, sağlık açısından da çok faydalıdır. Bu nedenle dini görevimizi yerine getirirken aynı zamanda sağlığımıza da katkı sağlıyoruz.

Gelelim orucun faydalarına; her geçen gün yapılan araştırmalarla orucun sağlığa faydaları tekrar ortaya çıkmaktadır. Ramazan ayını heyecanla beklediğimiz şu günlerde bir de orucunu faydalarını bilirsek daha istekli bir şekilde orucumuzu tutarız. Oruç tutmanın sağlığımıza faydalarınız bilmiyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.

Reklamlar

Oruç tutmanın sağlığınız için faydalarını duyunca oruç tutmak için ramazan aynı beklemeyecek, belli aralıklarla oruç tutacaksınız. Oruç tutmanızın zorunlu olmadığı ama tutmanın güzel davranış olduğu bazı mübarek aylar, kandiller de vardır. Oruç tutmanın sağlığa faydasının yanında kilo verme aşamasında zorluk yaşayan kişileri yakından ilgilendirmektedir. Oruç tutarak hem ibadetinizi yapmış dinimizin gereğini yerine getirmiş olursunuz, hem de sağlıklı bir şekilde kilo verirsiniz. Oruç tutmanın faydalarından bazıları da diyabet ve insülin direnci için de etkili olmasıdır. Orucun vücudumuza olan faydaları ve manevi yönünüzü kuvvetlendiren özellikleri sizleri çok şaşırtacak.

Gelelim oruç tutmanın sağlığımız için bilimsel faydalarında oluşturduğumuz listemize. Oruç tutmanın faydalarını maddeler halinde ele aldık, birlikte göz atalım.

İlginizi Çekebilir: Doğum Yapınca Günahlar Silinir mi?

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Faydaları

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Faydaları
Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Faydaları

1) Oruç Tutan Kişinin Vücudu Daha Hızlı Yağ Yakar

Oruç tutmanın sağlık açısından ilk faydası sağlıklı bir şekilde kilo vermektir. Çünkü oruç tutarken vücudumuzda bulunan depolanmış yağ hücreleri harekete geçer ve vücudumuzdaki yağlar yakılmaya başlar. Vücudumuza giren gıdaları hızlı bir şekilde enerjiye çevirmesi de yağ yakım oranını artırıyor. Oruç tutarken hem ibadet etmiş Müslümanlık görevinizi yerine getirip hem de sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Bazı sporcular ve kilo vermek isteyen kişiler ramazan ayı dışında da kilo vermek için oruç tutarlar.

Reklamlar

Oruç tutarak hem ibadetinizi yapıp dini görevinizi yerine getirebiliyorsunuz hem bedeninize fayda sağlıyorsunuz. Çünkü oruç tutarak kolay bir şekilde ideal kilonuza ulaşabilirsiniz. Ramazan ayında oruç tutarak hem dini görevinizi yerine getirmiş olursunuz hem de yağ yakıma hızınızı arttırmış olursunuz.

2) Mide ve Bağırsakları Dinlendirir

Oruç tutmanın sağlığımıza bir diğer faydası da vücudumuzda ikinci beyin diye geçen bağırsaklar ve mide içindir. Orucun midemize faydası ilk olarak midenin pasif kalmasıyla midede asidin düşmesidir.

Oruçlu olduğumuz süre boyunca mide ve bağırsaklarımız dinlenmeye fırsat bulmaktadır. Bu sürede mide ve bağırsaklarımız kendi yapısını onarır. Böylece sindirim sistemimiz da daha sağlıklı çalışır. Ve kalori yakımı da daha sağlıklı ve sorunsuz olarak çalışır. Yani oruç tutarak metabolizma sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Metabolizmanın yavaş çalışması ömrü kısaltmaktadır. Bu nedenle oruç tutarak metabolizmanızı hızlandırabilir dolaylı yoldan ömrünüzü uzatabilirsiniz. Bazı kişiler gün içinde birkaç öğünü kısa zaman aralıklarla yapar. Böylece bağırsaklar tıkanabilir ve mide yorulabilir. Eğer bu şekilde metabolizmanız ile ilgili bir şikâyetiniz varsa oruç tutarak sindirim sisteminizi dinlendirebilirsiniz. Kısa bir süre sonra faydasını göreceksiniz.

Oruç tutmak midenin dinlenmesini sağladığı için vücudumuza çok faydalıdır.

3) Zihin Fonksiyonlarını Güçlendirir

Oruç tutmanın vücudumuza çok faydası vardır. Bu faydalardan biri de orucun vücudun irade hâkimiyetini geliştirmesi ve bedeni dinlendirmesidir. Yani orucun hem fiziksel hem psikolojik faydaları vardır.

Oruç tutmanın şimdilerde çok görülen zihinsel hastalıkların Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara iyi gelebileceği aklınıza gelir miydi?

Oruç tutmak vücudun zihinsel gücünü arttırır ve Parkinson, Alzheimer gibi zihinsel hastalıkların oluşmasının önüne geçer. Orucun bilimsel olarak açıklanan bir diğer faydası da beyinde yeni kök hücre oluşumunu sağlamasıdır.

4) Vücudu Zor Şartlara Karşı Güçlendirir

Oruç tutmanın vücudumuza sağladığı fiziksel faydalarından birisi de bizi hastalıklara ve strese karşı korumasıdır. Vücudumuz oruç sırasında açlığa karşı direnirken kontrol sistemini güçlendirmiş olur. Böylece vücudumuz hem fiziksel hem de bilinçsel anlamda çok daha zinde ve sağlıklı olur.

Bunun yanında oruç tutarken vücudumuz yemek yememe konusunda direnme gücü kazanır. Böyle kilo verme konusunda da vücudumuz daha rahat olacaktır. Yani vücudu oruç tutmaya alışan kişilerin diğer zamanlarda diyet yapması da kolaylaşır.

5) Daha Canlı ve Parlak Bir Cilde Sahip Olmayı Sağlar

Herkes sağlıklı ve güzel görünen bir cilde sahip olmak ister. Dışarıdan cildimize yapılan bakımların faydası bir yere kadar etkili olur. Asıl cilt güzelliği içten gelir. Beslenmemiz, karaciğerimizin, midemizin, böbreklerimin temiz ve sağlıklı olması cilt güzelliğimizi belirlemektedir. Böylece oruç tutmak cilde de faydalıdır.

Oruç tutulurken vücudumuzda oluşan toksinleri böbrekler uzaklaştırır. Karaciğerler arınır. Böylece böbrek ve karaciğerlerin temizliği cilt güzelliğini sağlar. Yani oruç cilt güzelliği konusunda da faydalıdır.

6) İnsülin Direncinde Olumlu Etkileri Vardır

Araştırmalara göre oruç sırasında hücreler kandan daha fazla glikoz alınmasını tetikler. Böylece oruç tutulan süre boyunca 1 ay boyunca kandaki şeker seviyesi dengelenir. Böylece hem oruç sırasında hem de sonraki dönemlerde vücudunuz da insülin sağlığı koruyacaktır.

Ailenizde şeker hastalığı varsa ya da yatkınlığınız varsa insülin seviyeniz sık sık değişiyorsa kesinlikle uzmandan onay almadan oruç tutmayınız. Ayrıca insülininiz varsa ve tedavi oluyorsanız oruç tutmanız tehlikeli olur. Bu nedenle insülin sorununuz varsa oruç tutmayınız.

7) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Oruç tutmanın sağlığa faydalarını maddeler halinde ele aldık. Son ve en önemli faydası da vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olur.

Orucun Faydaları Hakkında
Orucun Faydaları Hakkında

Orucun Faydaları Hakkında

Oruç ile vücuttaki bazı organlar yenilenir. Bunun yanında vücudumuz dinçleşir, bağışıklık sistemi sağlık çalışır. Vücudumuzda yenilenme olur. Japonyalı biolog Yoshinori Ohsumi’nin araştırmalarına göre vücuttaki “yenilenme” olayı, en yaşlı insanlarda bile yüzde yüz oranda gerçekleşiyor.

Orucun faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ohsumi’nin bir diğer kanıtlanmış çalışması da açlık sırasında yararlı hücrelerin zararlı hücreleri yok etmek için daha çok uğraşmasıdır. Yani oruç tuttuğunuz zaman vücudunuzdaki zararlı hücreler daha hızlı yok olacaktır.

Begonya Kadın youtube kanalımıza abone olarak video içeriklerimize erişebilir, bize destek olabilirsiniz.

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Faydaları Nelerdir? 2024 oruç tutmanın sağlığınız için faydaları nelerdir
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx