Beslenme

Lahana turşusu faydaları nelerdir?

Reklamlar

Bu yazımızda sizinle lahana turşusu faydalarını paylaşacağız. Avrupa da ‘ekşi lahana’ anlamına gelen lahana turşusu, fermente lahana ve baharatlardan oluşan bir garnitür olarak adlandırılır. Anadolu da yüzyıllardır yapılmakta ve kış sofralarının vazgeçilmez lezzetidir.

İnce kıyılmış lahanalar hava geçirmez kaplarda laktik asit fermantasyonuna tabi tutulur. Laktik asitle fermantasyon, lahana turşusunun uzun bir raf ömrüne ve eşsiz bir ekşi tada sahip olmasını sağlar.

Eski zamanlarda lahana turşusu gibi fermente gıdalar, uzun yolculuklar boyunca gıdaların yenilebilir ve taze kalmasını sağladığı için çok değerliydi. En önemlisi, lahana turşusu kış aylarında yiyeceklerin kıt olduğu zamanlarda çok tercih edilirdi. Fermantasyon süreci, yoğurda benzer, sağlığa yararlı probiyotikler üretir.

Lahana turşusu faydaları arasında, sindirime yardımcı olmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, kalp sağlığını geliştirmek, astım krizlerini azaltmak, enerji seviyelerini yükseltmek, kemikleri güçlendirmek ve zihinsel sağlığı iyileştirmek yer alır.

Diğer faydaları arasında stresle mücadele, kilo vermeye yardımcı olma, göz ve cilde faydaları, iltihapla savaşma, alerjiyi azaltma ve iskorbüt hastalığını önleme yer almaktadır.

Lahana turşusu faydaları
Lahana turşusu faydaları

Lahana turşusu faydaları

1. Sindirimi Destekler

Lahana, yüksek lif içeriği ile dikkat çekici bir gıdadır. Lifin, sindirim sistemi yararı, beslenmede kilit faktörler arasındadır. Lif, akıcı bir peristaltik harekete izin verir, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eder ve kabızlık ve fazla gazı ortadan kaldırır. Lahana fermente olurken, geniş bir bakteri spektrumu üretir. Bu probiyotikler veya iyi bakteriler bağırsağın içinde yaşar ve yediğimiz yiyeceklerden girebilecek patojenlere karşı ilk savunma hattı olarak hizmet eder.

Reklamlar

Lahana turşusunun içindeki iyi bakteriler, antibiyotik alımından sonra bağırsaklardaki bakteri dengesinin yeniden kurulmasına yardımcı olur. Benzer şekilde, lahana turşusu daha iyi emilim için besinleri parçalamaya yardımcı olan enzimler içerir. Probiyotikler iltihabı azaltmaya ve sindirim sisteminizde bulunabilecek patojenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olduğundan, irritabl bağırsak sendromunun getirdiği semptomları azaltmak için faydalıdır.

2. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bağışıklık sistemimizin yaklaşık %75’i bağırsak bütünlüğüne dayanır. Lahana turşusundaki probiyotikler, günümüzde pek çok rahatsızlığın temel nedeni olan iltihabı kontrol ederek ve bağışıklık reaksiyonlarını engelleyerek bağışıklık sistemine katkıda bulunur.

Probiyotikler, zararlı bileşiklerin vücuda girmesini önlemek için daha güçlü bir mide astarı oluşturmaya yarar ve antikor üretimi için de hayati öneme sahiptir. 100 gr lahana turşusu, bağışıklık sisteminin sürekli sağlığı için gerekli olan C vitamininin %24’ünü içerir.

3. Kalp Sağlığını Destekler

Lif, sindirim için olduğu kadar kalp sağlığı için de hayati öneme sahiptir. Arter duvarlarındaki yağ birikintilerini gidermeye yardımcı olur; dolayısıyla ateroskleroz, kalp krizi, felç ve diğer kalp sorunları riskini azaltır. Ayrıca 100 gr lahana turşusu, atar damarlarda kalsiyum birikimini önleyerek kalp hastalıklarını azaltmaya yardımcı olan menakinon içerir.

Reklamlar
Astım Ataklarını Azaltmaya Yardımcı Olur
Astım Ataklarını Azaltmaya Yardımcı Olur

4. Astım Ataklarını Azaltmaya Yardımcı Olur

Astım, solunum sistemi üzerinde etkileri olan alerjik bir reaksiyondur. Lahana turşusu, astım ataklarını azaltmaya ve durumu tedavi etmeye yardımcı olan anti inflamatuar özellikler içerir.

5. Enerji Düzeylerini Artırır

Lahana, vücudun metabolizmasını artırarak, organlar ve hücrelerin oksijenlenmesini artırarak enerji üretimine katkıda bulunan demir içerir. Artan demir seviyeleri ayrıca demir eksikliği anemisini ve baş ağrısı, yorgunluk ve ağrılı adet krampları gibi yan etkilerini önler.

6. Kemikleri Güçlendirir

Lahana turşusu, kemik sağlığına büyük ölçüde katkıda bulunan K vitamini bakımından zengindir. K vitamini, kemik mineralizasyonunu ve güçlü kemiklerin ve dişlerin temeli olan kalsiyumun emilimini kolaylaştıran proteinler üretir.

Ayrıca, lahana turşusunun C vitamini içeriği de kemik sağlığında hayati bir rol oynar, çünkü kemik yapımı kollajen iplikçikleri ile başlar. Kristalize kalsiyum ve fosfor, kemik oluşumu için kolajene bağlanır. Minerallerin ve kolajenin birleşmesi, darbelere dayanabilecek bir kemik yapısı oluşturur.

7. Ruh Sağlığını İyileştirir

Beyin ve sindirim sistemi birbirine bağlantılıdır. Lahana turşusu gibi bağırsak florasını destekleyen probiyotik açısından zengin besinler tüketmek, beyne olumlu etkiler sağlar. Bu bağırsakta bulunan iyi bakterilerden etkilenen vagus siniri yoluyla olur. Ayrıca, probiyotiklerin hafızayı güçlendirdiği de bilinmektedir.

8. Stresle Savaşmaya Yardımcı Olur

Lahana turşusunda bulunan probiyotiklerin kaygıyı, depresyonu hafiflettiği bilinmektedir. Magnezyum ve çinko gibi ruh hali düzenleyici minerallerin emilimi artırılarak stresle savaşmaya ve mutlu bir mizacın oluşmasına yardımcı olur.

9. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Lahana turşusu faydaları için tüketmek, yiyecek isteğini frenlemeye yardımcı olur. Araştırmalar, düzenli olarak probiyotik açısından zengin gıdaları tüketen kişilerin obezite riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Lahana turşusu kalorisi düşük ve lif oranı yüksek olduğu için sizi tok tutar ve sık sık atıştırmanızı engeller.

Göz ve Cilt Bakımına Fayda Sağlar
Göz ve Cilt Bakımına Fayda Sağlar

10. Göz ve Cilt Bakımına Fayda Sağlar

Lahana turşusu, vücuttaki serbest radikalleri ortadan kaldıran ve erken cilt yaşlanmasını önlemeye yardımcı olan bir antioksidan olan A vitamini bakımından zengindir. Aynı şekilde A vitamini de göz sağlığı için hayati önem taşır ve katarakt ve makula dejenerasyonu riskini azaltır.

11. Kanserle Savaşan Antioksidanlar Sağlar

Lahana turşusunun ana maddesi olan lahana, kanserli hücre oluşumlarına karşı savaşan ve iltihabı azaltan fitokimyasallara sahiptir. Bununla birlikte, lahana turşusunun kanser üzerindeki kesin etkisini ortaya çıkarmak için araştırmalar devam etmektedir.

12. İltihabı ve Alerjileri Azaltır

İltihap oluştuğunda, vücut yabancı istilacılardan korunmak için etkilenen dokulara beyaz kan hücreleri salar. İltihaplanma hastalıkların birçoğunun ana nedenidir.

Lahana turşusu faydalarına bakacak olursak lahan turşusundaki probiyotikler, vücudun iltihaplanma yollarını kontrol eder ve buna göre tepki verir, gereksiz semptomları önler ve kronik hastalıkları geciktirerek doğal yoldan öldürücü hücreleri düzenlemeye yardımcı olur.

13. C Vitamini Eksikliklerini Önler

Lahana turşusu, soğuk algınlığı, grip ve ateşe karşı etkinliği ile ünlü güçlü bir antioksidan olan C vitamini bakımından zengindir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve sağlıklı diş etlerini korumaya yardımcı olur. Hastalandığınızda, probiyotik açısından zengin gıdalar tüketmek, hızlı şekilde iyileşmeye ve gelecekte hastalığa yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur.

Son Söz

Lahana turşusu, en eski ve fermantasyonla yapılan en sağlıklı besinler arasındadır. Bununla birlikte, lahana turşusunun popülaritesi arttı ve kendine özgü aroması ve sağlığa faydaları nedeniyle küresel pazarda bir yer bulmayı başardı. Süt ürünlerinden hoşlanmıyorsanız, yoğurtla aynı etkiyi paylaşan lahana turşusu tüketmeyi ihmal etmeyin.

Bu yazımızda sizlerle lahana turşusu faydalarını paylaştık. Sorularınızı ve yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Badem Sütünün Faydaları Nelerdir?

Youtube kanalımızdan bizi takip edebilirsiniz: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Lahana turşusu faydaları nelerdir? 2024 Lahana turşusu faydaları
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx