Hayvanlar Alemi

Himalaya Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Reklamlar

Himalaya kedisi, Color Point İran kedisi veya Himalaya İran kedisi olarak da bilinir. Himalaya Kedisi Özellikleri, zerafeti, şıklığı ve mükemmel avcılığı ile bilinir, beslenmesi, bakımı, üremesi ve tüm karakter bilgilerine göz atalım.

Himalaya Kedisi Özellikleri

Himalaya kedisi Adını himalayalardan alsada ilk ABD’de görülmüş ve buradan popüler olmuştur. İran kedisi ve Siyam kedisi eşleşmesinden türetilmiştir. 10 ila 15 yıl arası bir ömre sahiptir. Orta beden kedi ırkına girer ve 3 ila 5 kg arasında bir ağırlığa sahiptir.
Himalaya kedisi, Hipoalerjenik bir kedi ırkı değildir. Beslenmesine dikkat edilmez ise kilo almaya müsait bir bünyesi vardır. Miyavlama huyu yoktur. Bunun yanında yalnız kalmayı hiç sevmez ve sürekli sahibini yanında görmek ister. Himalaya kedisi ılıman iklimleri sever ve soğuk havalar yaşam koşullarını kötü etkiler ve çok çabuk hasta olma eğiliminde olur.

Himalaya Kedisi Hakkında Her Şey!

Himalaya kedisi ideal yaşam alanı ve yaşam tarzı

Himalaya kedisi, doğasında avcılık ruhu olsada, mükemmel bir ev kedisidir. Bu nedenle, kilosunu korumak ve yatkın olduğu obezite riskine karşı koymak için, yaşadığı ortamın rahat ve onu oynamaya ve hareket etmeye teşvik edebilecek çok eşyalar ile donatılmış olması önemlidir. Tırmanma direkli, tırmalama tahtaları ve oyuncaklar bu kediyi zinde tutmak için önemlidir.

Reklamlar

Bu kedi herkes tarafından bakılabilecek bir kedi türüdür. Bekarlar, çocuklu aileler, diğer evcil hayvanları olanlar, yaşlılar tarafından çok rahat ve mutlu bir şekilde Himalaya kedisi beslenebilir. Sadece yalnızlığı sevmez. Evinizden uzakta fazla zaman geçiriyorsanız kediniz mutsuz olacak ve strese girecektir.

Himalaya kedisi kökenleri ve tarihi
Himalaya kedisi kökenleri ve tarihi

Himalaya kedisi kökenleri ve tarihi

Bu kedinin kökeni kesin değildir. İran kedisi ataları gibi, bu kedinin de Doğu’ya özgü olduğu sanılıyor. Cinsin modern üremesi 1930’larda İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri’nde başladı.

Yetiştiriciler, böyle ayırt edici görünen bir kedi yavrusu elde etmek için siyah ve mavi İran kedilerini, yarı uzun tüylü Siyam kedisi ile çaprazladılar. Himalaya kedisi aradan geçen 20 senenin sonunda, 1950’lerde resmen tanındı.

Himalaya kedisi görünüm ve fiziksel özellikleri

Himalaya kedisi, kendine özgü yapısı ve asık suratlı görünümü ile hayvanseverler tarafından en çok tercih edilen kedi türlerinden biridir. Himalaya kedisi orta boy bir kedidir, ağırlığı 3 ila 5 kg arasındadır ve maksimum uzunluğu yaklaşık 35 cm’dir.

Reklamlar

Fiziği İran kedisi ile aynıdır. Güçlü kemik, güçlü kas yapısı ve yuvarlak hatlar her iki ırkın da temel özellikleridir. Büyük ve yuvarlak, iki küçük kulağı dışarı bakar. Bu kedi, ormanın kralı ile rekabet edecek kadar, kalın bir yeleye sahip olabilir. Düz yüzünde iki güzel mavi göz ve hassas bir Fransız burnu vardır.

İlginizi Çekebilir: Kaktüsün Sağlığa Faydaları

Himalaya kedisinin kürkü, bol astarın varlığı ile uzun ve kalındır. Tüy modeli renk noktası olarak bilinir. Paltosunun tabanı beyazdır, kedinin kuyruk, bacaklar, kulaklar ve yüz gibi vücudunun uçları renklidir. Tüylerinin rengi siyah, mavi, tarçın ve kahverengi olabilir. Tüyleri yoğun ve yumuşaktır. Himalaya kedisinin patileri kısa ve sağlamdır.

Himalaya kedisinin karakteri

Himalaya kedisinin karakteri
Himalaya kedisinin karakteri

Himalaya kedisi, son derece sevecen ve ailesine çok düşkün bir kedidir. Sahibinin kucağına kıvrılmayı, orada uyumayı ve şımartılmayı çok sever.Bununla birlikte, bu kedi, sakin ve dengeli bir mizaca sahiptir. Biraz tembel ve miskin olup çok eğlenceli ve canlı bir tarafı yoktur.

Son olarak, Himalaya kedisi ilgi odağı olmayı sever. Bunun için sahibinin günün büyük bir bölümünü onunla geçirmesi gerekir. Aksi takdirde kedi yalnızlık çeker ve stres yaşayabilir.

Çocuklar ve diğer hayvanlarla uyumluluk

Himalaya kedisi, çocuklar ile oyun oynamayı sevsede bazen çocuklar ile anlaşamayabilir. Bu sahiplendiğiniz kedinin karakterine bağlıdır. Oyuncu ve zeki doğası nedeniyle çocuklarla bilmece oyunları dahi oynayabilirler.

Çocuklara kediler ile nasıl ilişki kuracaklarını öğretmek bu kedi ile daha iyi anlaşmalarını sağlayacaktır.

Diğer hayvanlarla birlikte yaşayabilirler. Bunun için tek önemli konu, Himalaya kedisi kendini güvende hissedecek ve tam bir sükunet içinde rahatlayacak, kendine özel bir alanda hissetmesi ve bu alanı sahiplenmesi gerekir.

Himalaya kedisi sağlığı ve bakımı

Himalaya kedisi genel olarak, uzun bir ömre sahiptir ve ortalama süresi 10 ila 15 yıl arasındadır. Himalaya kedisinde genetik olarak bir nesilden diğerine aktarılan bir dizi yaygın hastalık vardır. Bunlar:

  • İdiyopatik sistit (mesane iltahaplanması);
  • Hipertrofik kardiyomiyopati (kalp kasının anormal kalınlaşması);
  • Solunum bozuklukları;
  • Periton-perikardiyal-diyafram fıtığı;
  • Böbrek taşı;
  • Polikistik böbrek hastalığı;
  • Progresif retinal atrofi ( göz hastalıkları);
  • Sebase bez karsinomu ve Entropion (Göz kapağı hastalıkları);
  • İdiyopatik epifora (Göz yaşının içeride birikmesi);
  • Bazal hücreli karsinom;
  • Saçkıran;
  • Kriptorşidizm (erkek kedilerde cinsel hastalık);
  • Göz kapağı kolobomu;
  • Kornea nöbeti.

Himalaya kedisin de yukarıda da görüldüğü gibi ağırlıklı olarak göz ve göz kapağı hastalıkları genetik olarak gelmektedir. Bu nedenle kedinizi 6 ayda bir veteriner kontrolüne götürmeniz önemlidir.

Himalaya kedisi bakımı?

Kalın kürkünün uzunluğu göz önüne alındığında, her gün Himalaya kedisini fırçalamak ve düzenli olarak yıkamak, ayrıca göz ve burun delikleri etrafındaki kabukları temizlemek çok önemlidir.

Himalaya kedisi, brakiosefalik burnu nedeniyle, düzgün bir şekilde temizlenmezse enfeksiyon ve cilt bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olabilecek aşırı salgılar üretme eğilimindedir.

Himalaya kedisi beslenmesi

Tıpkı kendi türünün diğer üyeleri gibi bu kedi de bir etoburdur. Bu nedenle, beslenmesinin esas olarak et ve aralıklı olarak balık alımına dayalı olması çok önemlidir.

Himalaya kedisinin beslenmesindeki temel besınler şunlardır; Hayvansal kaynaklı proteinler, yağlar, karbonhidratlar, bitkisel proteinler, vitaminler, mineraller ve su.

Himalaya kedisine verilen mamalar her zaman taze ve en kaliteli olmalıdır. Bu sayede kedinin sadece kürkü her zaman yumuşak ve parlak olmayacak, sağlığı da demir gibi olacaktır. Kilo almaya yatkın olması ve biraz obez olması nedeni ile, ne kadar mama vermeniz gerektiğini bir veterinere danışarak ayarlamalısınız.

Himalaya kedisi üremesi

Himalaya kedisinin gebelik süresi 64 ile 68 gün arasındadır. Yavru kedilerin büyük kafa boyutu nedeniyle doğum sırasında komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunun için kediye yardım etmek şarttır.

Himalaya kedisi, kendi cinsi ile çiftleştirilmelidir. Senede iki defa kızana gelebilirler. Yaşamlarının ilk kızan dönemini boş geçirmek ve ikinci kızan dönemini beklemek kedi sağlığı açısından önemlidir.

Yavrular, doğumda tüyleri tamamen beyazdır. Birkaç aylık yaşamdan sonra türün tipik rengini kazanırlar.

Himalaya kedisi hakkında ilginç bilgiler

Himalaya kedisi hakkında ilginç bilgiler
Himalaya kedisi hakkında ilginç bilgiler
  • Himalaya kedisi son derece popülerdir. Bu cinsin sayısız örneği, çok sayıda filmde rol almıştır. Meet the Parents filminde Ben Stiller ile birlikte görülen Himalaya kedisi baya popüler olmuştur.
  • ABD’de Himalaya kedisi, evcil hayvan olarak ünlü ve özellikle yaygın iken, Avrupa’da hala nadir görülen bir kedi cinsidir;
  • Himalaya kedisi avcıdır ve avını ailesiyle paylaşmayı seven yetenekli bir kedidir. Bu nedenle kapı eşiğine fare, kertenkele ve diğer küçük hayvanları bırakırsa şaşırmayın.

Himalaya kedisi fiyatı

2022 yılı için, Himalaya kedi fiyatı 1500 ila 3500 TL arasında değişmektedir. Bu kediyi yurt dışından getirmek isterseniz sadece kedi için ödeyeceğiniz tutar 350 ile 900 Euro arasında değişmektedir.

Maliyetteki böyle bir fark, kedinin yaşı, cinsiyeti, hangi soydan geldiği ve soyunda kalıtsal hastalıkların varlığı gibi birçok faktörden kaynaklanmaktadır. Sizler için ürettiğimiz vidoe içeriklerimizi begonya kadın youtube kanalımızda paylaşıyoruz. Abone olarka destek olabilirsiniz.

Himalaya Kedisi Özellikleri ve Bakımı 2024 Himalaya Kedisi Özellikleri
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx