Meyvelerin Kraliçesi Çileğin Faydaları Nelerdir?
Çileğin faydaları arasında, bilişsel işlevi geliştirme, diyabeti kontrol etme, kalp işlevini geliştirme, hipertansiyonu azaltma, alerji ve astımı önlemeye yardımcı olma, görme yeteneğini iyileştirme, bağışıklık sistemini güçlendirme, kanseri önlemeye yardımcı olma, doğum kusurlarını önleme, artrit ve gut hastalığının tedavisine yardımcı olma ve hızlı iyileşmeye yardımcı olma yer almaktadır.
Çilek, bu dünyada ki en sevilen meyvelerden biridir ve insanları cezbeden eşsiz bir tada sahiptir.
Çilek nedir?
İsimlendirme açısından, Çilek çeşitlerinin her çeşit için farklı son ekleri olup, ancak hepsinin ortak bir bilimsel adı vardır. Örneğin, Fragaria vesca, yaban çileğinin bilimsel adıdır. Sibirya çileği bilimsel adı Fragaria orientalis olup, Fragaria ananassa bahçe çileğinin bilimsel adıdır. Dünyada yaklaşık 600 çeşit çilek vardır.
Çileğin tarihi antik Roma’ya kadar uzanır, ancak çileği ilk kez 17. yüzyılda ormandan bahçeye taşıyan ve bahçelerinde yetiştirmeye başlayan Fransızlar olmuştur.
Şu anda, çilek, meyvesi için küresel olarak yetiştirilmektedir. Meyve hoş bir aromaya, kırmızı bir renge, sulu bir dokuya ve tatlı ama hafif ekşi bir tada sahiptir. Çilekler, meyve olarak ve dondurma, şekerleme, meyve suları, milk shake gibi çok sayıda işlenmiş gıdanın bir bileşeni olarak büyük miktarlarda tüketilmektedir. Aynı şekilde, çilekler parfüm, ruj ve losyonlarda da kullanılmaktadır.
Bununla birlikte çilek de diğer meyveler gibi zengin besin, vitamin ve minerallere sahiptir.
İlginizi Çekebilir: Dereotunun Faydaları Nelerdir?
Çileğin Besin Değerleri (100 gr porsiyon için)
Enerji 32 Kalori, Karbonhidratlar 7,7 g, Protein 0.67 g, Toplam Yağ 0,30 g, Diyet Lifi 2g, Folat 24 µg, Niasin 0,386 mg, Pantotenik asit 0,125 mg, Piridoksin 0,047 mg, Riboflavin 0,022 mg, Vitamin A 12 IU, Vitamin C 58,8 mg, Vitamin E 0,29 mg, Vitamin K 2,2 µg, Potasyum 153 mg, Kalsiyum 16 mg, Demir 0,41 mg, Magnezyum 13 mg, Manganez 0,386 mg, Çinko 0,14 mg, Karoten -ß 7 µg, Lutein-zeaxanthin 26 µg
Bu besin tablosundan da anlaşılacağı gibi çilek yemek için birçok nedenimiz var. Çileğin sağlığa faydaları nelerdir daha detaylı göz atalım.
Meyvelerin Kraliçesi Çileğin Faydaları Nelerdir?
1. Çilek Bilişsel İşlevi Geliştirir
Serbest radikaller genç erişkinlerde beyin ve sinir sisteminin erken yaşlanmasına neden olabilir. Hücre metabolizmasının zararlı bir yan ürünü olan serbest radikaller, sinirleri bozan oksidatif stres adı verilen bir fenomen üretir.
Neyse ki çilek, C vitamini ve sinir sistemini canlandırmaya yardımcı olan fitokimyasallar açısından zengindir. Ayrıca çilek, beyin ve sinir sisteminin düzgün çalışması için faydalı olan mükemmel bir iyot kaynağıdır.
Benzer şekilde, çileklerde de mütevazı miktarlarda bulunan potasyum, beyne kan akışını teşvik ederek gelişmiş bilişsel işlevle ilişkilendirilmiştir.
Öğrenciler üzerinde yapılan son araştırmalar, yüksek miktarda potasyum ve çileğe kırmızı rengini veren flavonoid olan fisetin alımının hafızayı güçlendirdiğini ve uzun vadede Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.
2. Çilek Şeker Hastalarına Fayda Sağlar
Çilek tatlı olabilir, ancak bu meyve aslında diyabet hastaları için faydalı bir tedavidir. Çilek, düşük glisemik indekse ve yüksek lif içeriğine sahiptir.
2011 yılında yapılan ilginç bir araştırma, günde 37 çilek yemenin böbrek hastalığı ve nöropati dahil olmak üzere diyabetik komplikasyonları etkili bir şekilde en aza indirebileceğini ortaya koymuştur.
3. Çilek Kalbi Korur
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, haftada en az üç porsiyon çilek tüketmek kalp fonksiyonunu koruyabilir ve kalbinizi sağlıklı tutabilir.
Benzer şekilde, Harvard üniversitesinde yapılan bir araştırma, çileklerde bulunan bir grup flavonoid olan antosiyaninlerin kalp krizi riskini %32 oranında azalttığını buldu.
Ek olarak, çileklerde de bulunan flavonoid kersetin, ateroskleroz riskini azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.
Çilekte bulunan önemli miktarda polifenol trombosit oluşumunu engelleyerek kardiyovasküler hastalık riskini azaltır ve antiinflamatuar mekanizmaları sayesinde kan basıncını düşürür. Bu, çileği kalp sağlığını geliştirmek için çok önemli bir meyve yapar. Çileğin Faydaları daha bitmedi, aşağıda okumaya devam edin.
4. Çilek Hipertansiyonu Azaltır
Çilek, sodyum tarafından tetiklenen yüksek tansiyonu düşürmede etkili olan önemli miktarda potasyum ve magnezyum içerir. Bir vazodilatör olan potasyum, yüksek kan basıncını ve kan damarlarının sertliğini azaltır, böylece kanın tüm vücuda kesintisiz dağılımını sağlar.
5. Çilek Alerjileri ve Astımı Önlemeye Yardımcı Olur
Çilek, meyvenin iltihap önleyici özelliklerini oluşturan bir flavonoid olan kuersetin içerdiğinden, çilek tüketmek burun akıntısı, gözlerde sulanma ve kurdeşen gibi alerjiyle ilgili semptomların hafifletilmesine yardımcı olur.
Aynı şekilde, çilekte bol miktarda bulunan yüksek C vitamini alımı ile astım ataklarını büyük ölçüde azaltılabilir. Çilek, astım ataklarının sıklığını ve şiddetini azaltmada etkili olan bioflavonoidler içerir.
6. Çilek Görmeyi İyileştirir
Çileğin Faydaları arasında göz sağlığı da gelmektedir. Gözle ilgili sorunların çoğu, serbest radikallerin oluşumuyla ortaya çıkar. Yaşlılık ve koruyucu besinlerin eksikliği, serbest radikallerin optik sinir dejenerasyonu, göz enfeksiyonlarına karşı artan hassasiyet ve makula dejenerasyonu gibi gözlerde ciddi hasarlara neden olmasına neden olur.
Çilek, bu tür sorunları büyük ölçüde önlemeye yardımcı olan Ellagik asit, flavonoidler ve fenolik fitokimyasallarda bol miktarda bulunur. Ayrıca çilek, göz basıncını düzenlemeye yardımcı olan potasyum içerir.
7. Çilek Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bağışıklık sisteminiz, patojenik saldırılara ve diğer potansiyel olarak zararlı koşullara karşı ilk savunma hattınızdır. Çilek, serbest radikalleri nötralize eden ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminizin tepkisini güçlendiren güçlü bir antioksidan olan mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.
8. Çilek Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur
Serbest radikaller vücutta hücresel metabolizmanın bir yan ürünü olarak sürekli üretilir. Bu zararlı yan ürünler, sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştürmekten sorumludur.
Çilek C vitamini, antosiyaninler, kaempferol, folat ve kuersetin içerir. Bu flavonoidler çileğin antioksidan ve antikanserojen özelliklerini oluşturur.
Günlük bir porsiyon çilek, oksidasyona karşı tepkinizi güçlendirmeye ve tümör büyümesini engellemeye yardımcı olabilir. Çalışmalar, düzenli çilek alımının, kanser hücrelerinin metastazında ciddi bir azalma ile bağlantılı olduğunu ve muhtemelen aynı anda uygulanan tedaviyi artırmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
9. Çilek Doğum Kusurlarını Önlemeye Yardımcı Olur
Hamilelikte yeterli folik asit alımı çok önemlidir. Çilek, bebeklerde nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olan mükemmel bir doğal folat kaynağıdır.
Aynı şekilde folat, yeni annelerde doğum sonrası depresyonu da önler. Doğum sonrası depresyon, doğumdan sonra ortaya çıkan bir duygudurum bozukluğu türüdür. PPD nin semptomları arasında düşük enerji, aşırı üzüntü, sinirlilik ve kaygı bulunur. Folat, mutluluk hormonları olan serotonin, dopamin ve norepinefrin üretimini bozduğu bilinen vücutta aşırı homosistein oluşumunu engeller.
10. Çilek Artrit ve Gut Tedavisine Yardımcı Olur
Serbest radikaller, kas ve dokuların dejenerasyonuna, eklem hareketliliğinin azalmasına ve vücutta ürik asit gibi toksik maddelerin birikmesine neden olur. Bu fenomenler, artrit ve gutun birincil nedenleridir.
Bununla birlikte, çilek, bu koşulların tedavisine yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir. Ek olarak, çileğin artrit ile ilişkili ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan anti-inflamatuar özellikleri vardır.
11. Çilek Cilt Kalitesini Artırmaya Yardımcı Olur
Çilekte bol miktarda bulunan C vitamini, ince çizgiler, donukluk ve cilt sarkması gibi erken cilt yaşlanmasına yol açabilecek serbest radikal aktiviteyi engeller. Çilek, kolajen üretimini destekleyen ve UV koruması sağlayan bir antioksidan olan Ellagik asit içerir. Buda cildi pürüzsüz ve esnek tutar.
Çileğin zararları nelerdir?
Çileğin Faydaları çok ama bir de çileğin zararları nelermiş bir bakanlım. Çilek çok fazla tüketildiğinde mide sorunlarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve ülser sorunu olanların çilek tüketirken dikkatli olması gerekir. Ayrıca yine fazla çilek tüketimi alerjik reaksiyonlara neden olur. Meyve ve sebzeleri tüketirken ölçülü ve aşırıya kaçmadan tüketmek önemlidir.
Son Söz
Asya’da ‘meyvelerin kraliçesi’ olarak da bilinen çilek, antioksidan içeriği en yüksek ilk 10 meyve arasında yer alıyor. Çilek, çok sayıda hazır gıdada popüler bir bileşen olmasına rağmen, sağlığa faydalarından en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız çiğ olarak tüketilmelidir.
Hergün bir porsiyon çilek tüketmek, artrit, hipertansiyon ve grip gibi sayısız rahatsızlığın önlenmesinde etkili ve doğal bir alternatiftir. Video içerikler ile sizlere kaliteli bir kanal sunuyoruz. Begonya Kadın youtube kanalımız ile sizlere ilgi çekici içerikler üretiyoruz. Çileğin Faydaları ile ilgili bilgilerinizi aşağıda yorum yaparak paylaşabilirsiniz.