Şifalı Bitkiler

Kereviz Sapının Faydalarını Hiç Duydunuz Mu? Okuyunca Çok Şaşıracaksınız!

Reklamlar

Kereviz sapının faydalarına geçmeden önce, kereviz, bir bütün olarak yaprağından köküne ve sapına kadar her şeyi ile çok değerli bir sebzedir. İşte, kereviz sapının faydaları;

  • İltihabı giderir,
  • Sindirimi destekler,
  • Toksinleri yok eder,
  • Hızlı kilo vermeye yardımcı olur,
  • Kolesterolü düşürür,
  • Karaciğeri korur ve destekler
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir,
  • Kan basıncının düzenler,
  • Uykusuzluğu tedavi eder,
  • Kanserle mücadele eder,
  • Cilt sağlığını destekler,
  • Artrit ağrısını azaltır,
  • Kalp sağlığını destekler.
Kereviz
Kereviz

Kereviz nedir?

Kereviz, apiaceae familyasına ait, özellikle, Avrupa’da sıkça yetiştirilen ve açık yeşil olan popüler bir bitkidir. Ancak gölgede yetiştirilirse beyaz bir renge sahip olabilir. Biraz keskin ve tuzlu bir lezzeti vardır. Bu nedenle birçok güveç yemeklerinde ve salata türlerinde popüler olarak kullanılır. Ayrıca bu bitki çiğ olarak da tüketilebilir.

Kereviz kökü ve kereviz sapından elde edilen suyu, kan basıncı seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Kereviz sapı çiğ veya pişmiş olarak tüketildiğinde tüm vücut üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Kereviz sapında, vücudumuza birçok fayda sağlayan önemli vitamin ve mineraller vardır.

Reklamlar

Kerevizin, kökü, sapı ve yaprakları, neredeyse hiç zararlı etkiye sahip değildir ve tüm dünyada binlerce kişi tarafından tüketilmektedir.

Kereviz Sapının Faydaları Nelerdir?
Kereviz Sapının Faydaları Nelerdir?

Kereviz Sapının Faydaları Nelerdir?

Gelin kereviz sapının faydalarını inceleyelim.

1. Kereviz Sapı İltihaplanmayı Önler

İnsanlar, iltihaplanmanın, vücudumuzun bir yaralanmaya veya enfeksiyona karşı, zararlı uyaranları öldürmek için doğal tepkisi olduğunu bilmiyor. Bununla birlikte, iltihaplanma kronik hale geldiğinde, iyileşmeye karşı savaşan ciddi bir hastalık gibi davranır.

Bu kronik durum ayrıca otoimmün hastalıklar, gastrointestinal enfeksiyonlar ve solunum anormallikleri dahil olmak üzere farklı rahatsızlıklara yol açar.

Reklamlar

Kereviz sapında bulunan antioksidanlar, iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Ayrıca, artrit gibi birçok hastalığı hafifletmek için, iltihab önlemeye yarayan iki bileşik flavonoid ve polifenol içerir.

Bilimsel araştırmalar, kereviz sapında, ondan fazla farklı türde antioksidan olduğunu kanıtlamıştır. Buda kereviz sapının, karaciğer problemlerini, idrar yolu enfeksiyonlarını ve cilt sağlığında gelişen bozuklukları gidermek için önemli bir bitki olduğunu gösterir.

2. Kereviz Sapı Sindirimi Destekler

Doğanın armağanı olan kereviz sapı, ayrıca vücudun sağlıklı bir sindirim fonksiyonunu desteklemek için polisakkaritler içerir. Bu polisakkaritler, pektin bazlı antioksidanlardır. Bu antioksidanlar, sindirimin sağlıklı sürmesini ve kabızlık gibi sorunların gelişmesini önler. Kereviz sapı, mide ülserini önlemede önemli etkilere sahiptir.

Kereviz Sapı Vücuttaki Toksinleri Temizler
Kereviz Sapı Vücuttaki Toksinleri Temizler

3. Kereviz Sapı Vücuttaki Toksinleri Temizler

Kereviz sapı, bol miktarda antioksidan içerdiğinden, zararlı toksinleri vücuttan atma konusunda oldukça başarılıdır. Bu sebzeyi tüketmek, safra kesesi, pankreas ve böbreklerin birçok olası hastalık ve enfeksiyonunu önlemenize yardımcı olur.

Kereviz Sapının Faydaları Nelerdir?

4. Kereviz Sapı Kilo Vermeyi Hızlandırır

Kalorisi düşük olduğu için diyet yapanlar salatalara kereviz sapı atmayı denemelidir. Aynı zamanda birçok çorba, et suyu ve güveçte lezzet katmak için kereviz sapı ve yaprağı kullanılabilir. Açlık çektiğiniz zamanlarda harika bir atıştırmalıktır. Çünkü kereviz sapı, önemli vitamin ve minerallerle yüklüdür. Sizi hem sağlıklı tutar hemde tok hissetmenizi sağlar.

5. Kereviz Sapı Kolesterolü Düşürür

Kereviz sapı ile ilgili en önemli konulardan biri, kolesterolü düşürme konusunda doğal bir yeteneğe sahip olmasıdır. Bunun nedeni, lipid azaltıcı etkiye sahip benzersiz bir bileşik olan 3-n-butylphthalide içermesidir. Bu nedenle gıda uzmanları, yüksek düzeyde kötü kolesterol veya LDL’niz varsa kereviz tüketmenizi şiddetle tavsiye eder.

6. Kereviz Sapı Karaciğeri Korur

Kereviz sapı tüketmenin bir başka mucize faydası da karaciğerdeki yağ birikimini azaltmaya yardımcı olmasıdır. Kereviz sapının faydalarından tam olarak istifade etmek için, düzenli ve çiğ olarak tüketin.

7. Kereviz Sapı Bağışıklığı Güçlendirir

Kereviz sapı, C vitamini başta olmak üzere birçok faydalı vitamin açısından zengin olduğu için bağışıklığı güçlendirmede yardımcı olur. Enfeksiyonlara ve virüslere karşı sağlam bir bağışıklık sisteminin gelişimini destekler.

Sürekli soğuk algınlığı çekiyorsanız, düzenli kereviz tüketimi sizi bu hastalığa karşı koruyacaktır.

Kereviz Kan Basıncı Düzenler
Kereviz Kan Basıncı Düzenler

8. Kereviz Kan Basıncı Düzenler

Kereviz sapı, kan basıncı seviyesini düzenlemek için antihipertansif özelliklere sahiptir. İyi basınç seviyelerini korumada başarılı olduğunuzda, zayıf kan dolaşımının tetiklediği birçok karmaşık hastalığın başlamasını önleyebilirsiniz.

Kereviz tohumu, iltihabı azaltmada yardımcı olur ve sebzenin sapı ve yaprakları tüm vücudu rahatlatmak için bir kas gevşetici görevi görür.

9. Kereviz Sapı Uykusuzluğa Doğal bir Çözümdür

Uyumakta zorluk çekiyorsanız veya uykusuzluk gibi kronik bir probleminiz varsa, kereviz sapından elde edilen suyu her gece yatmadan yarım saat önce tüketebilirsiniz. İçeriğindeki magnezyum ile, iyi bir uyku çekmenize yarayan sinirler üzerinde yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir.

10. Kereviz Sapı Kanserle Savaşır

Kereviz sapı, poliasetilen içeriğe sahiptir. Bu bileşik, kanserin başlamasını önlemek için kemo-koruyucu bileşiktir. Aynı zamanda kerevizin hücresel düzeyde büyük faydaları olduğu anlamına gelir. Bağışıklığı destekler ve toksinleri vücuttan atarak hastalıkları önler.

Anti-inflamatuar ve anti-kanserojen özellikleri sayesinde kerevizin başta meme kanseri olmak üzere birçok kanser türünü önlediği kanıtlanmıştır.

11. Kereviz Sapı Cilt Sağlığını Destekler

Kereviz sapı suyu, daha genç görünen bir cildi korumak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kereviz sapı yüksek oranda su içerdiğinden vücudumuzu nemlendirmek için beslenmenin önemli bir parçasıdır. Ayrıca kereviz suyu tüketmenin de cildi yumuşak ve esnek hale getirmek için kayda değer etkileri vardır.

Kereviz Sapı Artrit Ağrısını Azaltır
Kereviz Sapı Artrit Ağrısını Azaltır

12. Kereviz Sapı Artrit Ağrısını Azaltır

Anti-inflamatuar bileşikleri sayesinde kereviz, gut, artrit ve romatizma gibi hastalıkların ağrı ve semptomlarını azaltmanın harika bir yoludur. Ağrılı şişlik ve eklem rahatsızlığınız varsa; Düzenli kereviz kökü, yaprağı ve kereviz sapı tüketimi ağrınızı azaltacaktır.

Kereviz sapı, aynı zamanda idrar söktürücü görevi görür. Bu, eklemlerin etrafında biriken ürik asit kristallerinin oluşumu ile ilişkili ağrının giderilmesinde yardımcı olduğu anlamına gelir.

13. Kereviz Sapı Kalp Sağlığını Destekler

Kereviz sapı, kan dolaşımını teşvik ederek, iyi bir kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur ve kötü kolesterolden kaynaklanan birçok komplikasyonu önler. Zengin besin içeriği ve bol miktarda antioksidan varlığı, kalbin genel işleyişini geliştirir ve daha güçlü bir bağışıklığa sahip olmanızı sağlar. Bu sebzeyi günlük olarak tüketmek, hayatınızın sonraki yıllarında sizi kalp komplikasyonlarına karşı daha güçlü hale getirecektir.

Kereviz Sapının Zararları

Kerevizin sapı, kökü ve yaprağı mucizevi etkileri ile hiçbir yan etkisi olmayan ender sebzelerden biridir. Bugüne kadar hiçbir yan etkisi kayıt altına alınmamıştır. Sadece, taze olarak yeni toplanmış kerevizleri tüketmeye özen göstermelisiniz. Taze kereviz kökü serttir ve zor parçalanır. toplamasının üzerinden zaman geçen kerevizler yumuşar ve yavan hale gelir.

İlginizi çekebilir: Kuzukulağı Otu Nedir?

YouTube kanalımızı buradan takip edebilirsiniz: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Kereviz Sapının Faydalarını Hiç Duydunuz Mu? Okuyunca Çok Şaşıracaksınız! 2024 Kereviz Sapının Faydaları
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx