Kedilerde Kan Kusması Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Birçok kedi bakıcısının başına gelmesini istemediği sağlık sorunlarından biri, kedilerde kan kusması vakkalarıdır. Peki kedi neden kan kusar? Bu durumla nasıl başa çıkarız.
Bir kedi ile asla sakin bir yaşam süremezsiniz. Bu özgür ve bağımsız hayvanlar, özellikle sağlığı söz konusu olduğunda bizi her an korkutabilir. Evcil kedi ile başımıza gelebilecek en endişe verici olaylardan biri, tuvalete gittikten sonra veya kustuktan sonra kan izlerini bulmaktır. Bu tür ciddi olayların arkasında birçok sebep vardır. Kedi neden kan kusar ve bu durumun altında yatan sebepler nelerdir? Göz atalım.
Kedilerde kan kusması nedenleri
Kedi bakanların yaşayabileceği en kötü durumlardan biri kedinin kan kustuğunu görmektir. Bu durum ile karşılaştığınızda ilk önce panik yapmamaya çalışın, kanın neden geldiğini anlamak ve kedide görülen farklı belirtileri gözlemlemek gerekir.
Kedinizin sağlığı, sizin için çok önemli biliyoruz. Acı çektiğini ve çaresiz hissettiğini görmek çok kötü ama cesaret edip ona doğru şekilde yardım etmeye çalışın. İlk yapmanız gereken kedinizin ağzında, dişlerinde veya yüz bölgesinde herhangi bir kesik, yara vs. varmı, kontrol etmektir. Bu gibi sorunlar varsa endişelenmeye gerek olmayıp, sizde bu soruna çözüm bulabilirsiniz.
Eğer bu gibi durumlar yok ve kedi kan kusuyorsa ilk bilmeniz gereken, kediler, köpekler gibi sık sık kusmazlar. Bu nedenle, kedinizin kan kustuğunu gördüğünüz anda veterinere haber vererek, ona sağlığı ile ilgili tüm gerekli bilgileri anlatmak gerekir. Veya derhal veterinere gitmelisiniz.
Kedi kan kusarsa, nedeninin ne olduğu hemen anlaşılmalıdır. Bu bozukluğun arkasında başka sebepler varmı bilmek gerekir. Kediniz kan kusarsa ve ayrıca ishali (kanlı) varsa, zehirli bir madde yutmuş olabilir. Zehirlenme, evde bulunan zehirli ve zararlı bir üründen kaynaklanmış olabilir.
Kedinin kan kusmasının bir başka nedeni de, hayvanın aparatında oluşan yaralar veya gastrointestinal ülserlerdir. Bu duruma, yanlış ilaç kullanımı veya yabancı bir cismin varlığı neden olmuş olabilir.
Kronik hastalık veya iç parazitler de kedilerin kan kusması nedenleri arasındadır. Unutmayalım ki, camdan kötü bir düşüş veya araba kazası gibi nedenler de, kedinin kan kusmasına neden olabilir. Böyle bir durumda, devam eden iç kanama riski çok yüksektir, bu nedenle kedinin acilen hastaneye yatırılması gerekir.
Kedilerde kan kusması belirtileri
Kediniz sürekli kan kusuyorsa, buna aşağıdakiler gibi diğer önemli semptomlar eşlik eder:
- Zayıflık;
- Kedide iştah kaybı;
- Yavaş nefes alma;
- Kedilerde anemi(kansızlık)
- Soluk mukoza zarları;
- Ateş;
- Dizanteri;
- Kedinin dışkısında kan;
- Gastrointestinal sistemde tümör.
Kedim kan kusuyor ne yapmalıyım?
Yukarıdaki kan kusması nedenleri ve belirtileri kedinizde görülüyorsa, kedinin acil olarak gözlem altına alınması gerekir. Hayvan derhal muayene edilmeli ve bu tehlikeli sağlık sorununu tetikleyen neden ortaya çıkarılmalıdır. Bu nedeni belirleyecek ve en uygun tedaviye karar verecek olan uzman doktor olacaktır.
Yukarıda sıralanan belirtilere ek olarak, ruh hali değişimleri ve kronik yorgunluk, oyun oynamayı bırakma ve sosyalleşme gibi herhangi bir anormallik fark ederseniz, bu belirtiler veterinere bildirilmelidir.
Kedilerin kan kusmasının riskleri nelerdir?
Kedide, kan kusması ile ilişkili birden fazla semptomun varlığında, ölümcül sonuçlardan kaçınmak için tıbbi müdahale ve tedavi çok acildir. İlk olarak kanlı kusmada (ishalde olduğu gibi) büyük miktarda kan kaybı olur ve kediye kan nakli gerekebilir. Çoğu durumda kedilere kan verilmektedir.
Ayrıca, bağışıklık sistemi hala zayıf olan yavru kedilerde, hızlı önlem alınmaz ise onların ciddi şekilde kötüleşmesine ve hatta ölmesine neden olabilir.
İlginizi çekebilir: Kurilian Bobtail Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Yazımızın sonunda sizler için oluşturduğumuz Begonya Kadın Instagram sayfamızı takip ederek bize destek olabilirsiniz.