Psikoloji

Spor Psikolojisi Nedir? Spor Psikoloğu Olmak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Reklamlar

Psikolojinin bir alt türü olan spor psikolojisi, ülkemizde yeni yeni gelişen bir alandır. Bu alan ülkemizde büyük bir önem kazanarak sporcu bireyler, antrenörler ve spor kulüpleri için büyük fayda sağlamıştır. Spor psikolojisinin amacı, sporcu ve antrenörlerin motivasyonunu yükseltmek ve daha iyi başarı sağlamaktır. Spor psikolojisi, sporcu bireyin düşünce ve davranış ilişkisini anlamlandırmak için çalışır. Böylece, sporcu bireyin zihinsel olumlu etkilerine odaklanır. Spor psikolojisi, sporcu bireyin içinde bulunduğu psikolojik durum ile atletik performans, egzersiz ve fiziksel aktivite arasındaki ilişkiyi inceler.

Spor Psikolojisi Nedir? Spor Psikoloğu Nasıl Olunur ?

Spor psikologlarının çalıştığı konular arasında sporcunun performans kaygısı bulunur. Sporcuların bulunduğu iş ortamı, rekabet içerisindedir. Sporcu bireyler arasındaki bu rekabet, onların yoğun stres yaşayarak performans kaygısı yaşamalarına yol açabilir. Spor psikologları da bu alanda çalışarak, sporcu bireylere stresle başa çıkma yöntemlerini kullanmak için yardımcı olur. Bunun yanında spor psikologları, yaşanan sakatlıklarda mücadele etme, yaşanan öfke problemleri ve özgüven eksikliği gibi konularda da çalışmalarda bulunur. Sporcu bireylerle yapılan bu çalışmalar, bu problemleri ortadan kaldırmak ve sporcunun motivasyonuna odaklanması üzerine olan çalışmalardır.

Spor psikologlarının çalışmalar yaptığı bir diğer konu, sporcu bireylerin performans gelişimi için fiziksel ve psikolojik becerilerin geliştirilmesine yönelik antrenman programları hazırlamaktır. Bu programlar hazırlanırken bazı teknikler de kullanılır. Bu teknikler arasında zihinde canlandırma ve odaklanma teknikleri bulunur. Spor psikologları sporcu bireylere yönelik terapiler yaparak kariyer değişimlerinde çalışmalarda bulunur. Tüm bunların yanında, araştırma görevlisi olarak çalışan spor psikologları, sporla ilgili konular üzerinde araştırmalar yaparlar.

Reklamlar
Spor Psikolojisi Uzman Bilgileri
Spor Psikolojisi Uzman Bilgileri

Spor Psikolojisi Uzman Bilgileri

Spor psikoloğu, spor psikolojisi ile alâkalı sosyal, tarihsel, gelişimsel ve kültürel araştırmalar konusunda bilgilidir. Sporcu bireylerle ilişkili klinik ve danışmanlık konuları hakkında bilgi sahibidir. Spor ve egzersiz ile ilgili egzersiz fizyolojisi, motor öğrenme, sporcu ilaçları ile ilgili biyodavranışsal konularda bilgilidir. Sporla ilgili antrenman ve teknik bilgilere sahiptir.

Spor Psikolojisinde Kullanılan Teknikler

  • Sporcu bireylerin performans gelişimi için bilişsel ve dayanışsal beceri kazandırma eğitimi: Spor psikoloğunun, sporcu bireylerle çalıştığı bu alanda amaç, sporcuyla hedef belirleyerek performans planlaması yapmaktır. Konsantrasyon ve dikkat stratejileri geliştirerek sporcu bireyde özgüven ve benlik saygısı ve liderlik geliştirmek için çalışır. Ayrıca bilişsel davranışçı öz denetleme teknikleri kazandırarak duygu yönetimi konusunda gelişim sağlamaya yardımcı olur.
  • Sporcu bireye danışmanlık yapmak ve klinik müdahalelerde bulunmak: Spor psikoloğu, sporcu bireyin atletik motivasyonu ve kilo yönetimi konusunda çalışmalar yapar. Sporcu bireyin yaşadığı üzüntü, depresyon, kayıp gibi konularda danışmanlık sağlar. Yoğun çalışmadan dolayı yaşanabilecek tükenmişlikle çalışır. Saldırganlık, şiddet, atletik yaralanma ve rehabilitasyon konularında da çalışmalarda bulunur. Ayrıca kariyer değişiminde de danışmanlık yapabilir.
  • Sporcu bireylere eğitim: Spor psikoloğu spor organizasyonu danışmanlığı verir. Ayrıca antrenörlerle çalışarak motivasyon sağlama ve liderlik becerileri ve yetenekleri ile ilgili eğitim çalışmaları yapar.
Spor Psikoloğu Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Spor Psikoloğu Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Spor Psikoloğu Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Spor psikolojisi alanını seçerek uzman destek vermek isteyen bireylerin gerekli eğitimleri tamamlaması gereklidir. Üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra 2 yıl daha okuyarak yüksek lisans yaparak alanda uzmanlaşması gerekmektedir.

Spor Psikolojisinin Faydaları Nelerdir?

  • Sporcu bireyin konsantrasyon ve odak noktasını yöneterek odaklanmayı kolaylaştırmada yarar sağlar.
  • Sporcu bireyin öfke kontrolünü yönetmesine yardımcı olur.
  • Sporcu bireyin motivasyonunun artmasına ve buna bağlı olarak performansının da artmasına fayda sağlar.
  • Sporcu bireyin yaşadığı sakatlık sonrasında iş performansının düşmemesine katkıda bulunur.
  • Sporcu bireylere, antrenörlere ve teknik direktörlere yeni strateji ve teknik kazandırma noktasında fayda sağlar.

İlginizi çekebilir: Gilbert Sendromu Nedir?

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Reklamlar
Spor Psikolojisi Nedir? Spor Psikoloğu Olmak İçin Ne Yapılması Gerekir? 2024 Spor Psikolojisi
Psikolog Sevi Müge Kör

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx