Aldara krem farklı cilt hastalıklarını iyileştiren ve gideren bir üründür. Peki Aldara krem nedir, nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir, ne işe yarar, muadili nedir, fiyatları nedir, özellikleri nelerdir, cilt üzerinde hangi etkileri vardır gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam etmelisiniz.
UYARI! İlaç Satışı İnternet Sitelerinden Yapılamaz. İlaçlar Sadece Eczanede Satılır.
Aldara Krem Nedir?
Bu krem, dış genital siğiller ve anüs çevresindeki siğiller için bir tedavi yöntemidir. Bu krem aynı zamanda küçük habis olmayan cilt kanserlerini (bazal hücre karsinomları) ve güneş hasarının neden olduğu pürüzlü cilt bölgeleri olan aktinik keratozları tedavi etmek için reçete edilir. Bu cilt lezyonları genellikle zararsızdır ancak yaklaşık yüzde ikisi tedavi edilmezse cilt kanserine (skuamöz hücreli karsinom) dönüşebilir. Bu krem, bağışıklık sistemi sağlıklı kişilerde, diğer tedavilerin uygun olmadığı durumlarda yüz bölgesinde veya saç derisinde kabarık olmayan lezyonlar için kullanılmaktadır.
Aldara Krem İçindekiler
Bu kremin etken maddesi imikimod maddesidir. Ayrıca içinde metilhidroksibenzoat (E218), propilhidroksibenzoat (E216), setil alkol, stearil alkol gibi maddeler vardır.
Aldara Krem Neye Yarar?
Bu krem, vücudun kendi savunma mekanizmalarını uyararak etki gösteren yüzde beş imikimod içerir. Derideki bağışıklık hücrelerine bağlanarak çalıştığı ve sitokin adı verilen doğal savunma kimyasallarını salmasına neden olduğu düşünülmektedir. Sitokinler, virüslerin hücrelerde çoğalmasını önleyerek viral enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Ayrıca anormal veya kötü huylu hücrelerin sayısının artmasını engellerler.
Yüzeysel (kötü huylu olmayan) cilt kanserleri, belirli cilt hücreleri anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğaldığında ortaya çıkar. Bu krem, ciltteki bağışıklık hücrelerinin anormal hücrelere saldırmasını sağlayarak kanserli büyümeyi küçültür.
Aktinik keratozlar, örneğin güneşlenmek veya şezlong kullanmak veya dışarıda çalışmak yüzünden uzun yıllar boyunca güneş hasarının neden olduğu pürüzlü cilt bölgeleridir. Cildi özellikle UV ışınlarının zararlı etkisine duyarlı olan açık tenli insanlarda görülürler. Bu krem, vücudu anormal veya hasar görmüş cilt hücrelerine saldırması için uyarır.
Genital siğiller, insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklanır. Aldara kremi, ciltteki bağışıklık hücrelerini virüse saldırması için uyararak siğilleri temizler.
- İlginizi Çekebilir: Gyno lomexin krem
Aldara Krem Faydaları
Bu krem, yüz ve saç derisindeki solar keratozu (SK), yüzeysel bazal hücreli karsinomu (sBCC) ve genital / perianal siğilleri tedavi etmek için kullanılır.
Güneş keratozları, çok fazla güneşe maruz kalmanın neden olduğu kalınlaşmış, pullu cilt lekeleridir. Solar keratoz, aktinik keratoz olarak da bilinir. Bazal hücreli karsinom, bir tür cilt kanseridir.
Dış genital / perianal siğiller (kondiloma acuminata), penis veya vulva (dış dişi cinsel organı) yüzeyinde ve anüs çevresinde ortaya çıkan siğillerdir. Bu kremin on sekiz yaşın altındaki hastalarda kullanılması tavsiye edilmez çünkü bu yaş grubundaki etkileri konusunda herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
Doktorunuz bu kremi başka bir amaç için reçete edebilir. Bu ilacı neden kullandığınızı bilmiyorsanız, doktorunuza sorunuz.
Aldara Krem Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bu kremi sadece on sekiz yaş ve üstü yetişkinler için uygundur.
- Bu kremin etken maddesine ya da yardımcı maddelerine karşı herhangi bir alerjik reaksiyonunuz varsa bu kremi kesinlikle kullanmayın.
- Bu krem vajina, serviks, üretra veya anüs içindeki genital siğilleri tedavi etmek için kullanılmamalıdır.
- Bu kremi etkilenen bölgeye yatmadan önce uygulayın ve sabah yıkayın. Genital siğiller için altı ila on saat, bazal hücreli karsinom veya aktinik keratozlar için sekiz saat bekletilmesi gerekir.
- Bu kremi genital siğiller veya aktinik keratozlar için haftada üç kez ve bazal hücreli karsinom için haftada beş kez uygulamalısınız.
- Genital siğilleri tedavi ediyorsanız, bu kremin prezervatiflere ve diyaframlara zarar verebileceğini ve bu da onları hamileliği önlemede daha az etkili hale getirebileceğini unutmayın. Genital siğilleri tedavi ederken seks yapmaktan kaçınmak en iyisidir.
- Bazal hücreli karsinom veya aktinik keratozları tedavi ediyorsanız, tedavi edilen cildi güneş ışığından koruyun ve dışarıdayken geniş kenarlı bir şapka kullanın. Şezlong veya solaryum kullanmayın.
- Aldara kremi kullanırken, tedavi edilen bölge iyileşene kadar normal sağlıklı cildinizden belirgin şekilde farklı görünecektir.
- Bu kremi sürdüğünüzde en yaygın yan etkiler kaşıntı, kızarıklık, tahriş, yanma hissi veya ağrıdır.
- Bu kremi kullanırken bazı kişilerin ekstra izlemeye ihtiyacı olabilir.
- Eğer hamile bir kadınsanız veya emziren bir kadınsanız bu kremi kullanmadan önce doktorunuza sorun.
- İltihaplı bir cilt rahatsızlığınız varsa bu kremi kullanmadan önce doktorunuza sorun.
- Sistemik lupus eritematozus gibi bir otoimmün rahatsızlığınız varsa (bağışıklık sisteminizin vücudun kendi dokularına saldırdığı yer) bu kremi kullanmadan önce doktorunuza bildirin.
- Organ nakli olduysanız bu kremi kullanmadan önce doktorunuza sorun.
- Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar alıyorsanız bu kremi kullanmadan önce doktorunuza sorun.
- Zayıf bir bağışıklık sistemine sahipseniz bu kremi kullanmadan önce doktorunuza sorun.
- HIV pozitifseniz bu kremi kullanmadan önce doktorunuza sorun.
- Kanınızda düşük seviyelerde bir veya daha fazla kan hücresi türü varsa bu kremi kullanmadan önce doktorunuza sorun.
Aldara Krem Kullanımı
Bu kremle birlikte verilen bilgi broşüründe yazılı olanların yanı sıra doktorunuz tarafından verilen talimatlara uymanız önemlidir.
Her uygulamadan önce ellerinizi ve tedavi edeceğiniz cilt bölgesini hafif sabun ve suyla yıkayın ve iyice kurulayın. Kremi uyguladıktan sonra ellerinizi tekrar yıkayın. Kremi çatlamış, iltihaplı veya normal sağlıklı cilde uygulamayın ve gözleriniz, dudaklarınız ve burun deliklerinizle temas etmemesine dikkat edin. Tedavi edilen bölgeyi pansuman veya bandaj ile kapatmayın. Kremi uyguladıktan sonra, kremi yıkama zamanı gelene kadar duş almayın veya banyo yapmayın.
Tedavi süresi dolduktan sonra kremi hafif sabun ve suyla çıkarmayı unutmayın. Aşırı miktarda krem sürmek veya çok uzun süre açık bırakmak ciddi bir cilt reaksiyonuna neden olabilir. Yatmadan önce kremi uygulamayı unutursanız, bu dozu atlayın ve bir sonraki dozunuzu bir sonraki yatmadan önce uygulayın. Unutulan bir uygulamayı telafi etmek için kremi günde iki kez uygulamayın.
Rahatsızlığa neden olan şiddetli bir cilt reaksiyonu yaşarsanız, kremi, bölgeyi yumuşak sabun ve suyla yıkayarak çıkarın. Nadir durumlarda, deri reaksiyonlarına ateş, bulantı veya ağrı ve sızı gibi grip benzeri semptomlar eşlik edebilir. Gerekirse, tedaviye yeniden başlamadan önce birkaç günlük bir dinlenme süresi alabilirsin.
Uygulama yerinde enfeksiyon kaparsanız, tedavi edilebilmesi için doktorunuza görünün. Gerekirse, tedaviye yeniden başlamadan önce birkaç günlük bir dinlenme süresi alabilirsiniz.
Cinsel organlardaki ve anüs çevresindeki siğiller için bu krem siğillere ince bir tabaka halinde sürün ve yatmadan önce haftada üç kez yok olana kadar ovalayın. Krem her seferinde altı ila on saat bekletilmeli ve ardından hafif sabun ve suyla yıkanmalıdır. Siğiller temizlenene kadar tedaviye devam edin. Her siğil vakası için maksimum on altı haftaya kadar kullanabilirsiniz. Kremi vajina, anüs veya üretra içindeki siğillere uygulamayın.
Sünnet derisinin altındaki siğilleri tedavi eden sünnetsiz erkekler, sünnet derisinin daralmasını (fimosis) önlemek için sünnet derisini geri çekmeli ve alanı her gün yıkamalıdır. Tedavi sırasında sünnet derinizi geri çekmekte sorun yaşarsanız veya ciltte kızarıklık, ülserasyon veya sertleşme gibi cilt reaksiyonları yaşarsanız bu kremi kullanmayı bırakın ve doktorunuza görünün.
Bazal hücreli karsinomlar için tümörü çevreleyen bir santimetrelik deri dahil olmak üzere tedavi alanını kaplayacak kadar krem uygulayın ve yok olana kadar sürün. Bunu yatmadan önce haftada beş kez yapın. Krem her seferinde sekiz saat bekletilmeli ve ardından hafif sabun ve suyla yıkanmalıdır. Altı hafta boyunca tedaviye devam edin. Tedavi bittikten on iki hafta sonra doktorunuz kanseri yeniden değerlendirecektir. Tam yanıt vermediyse, farklı bir tedavi uygulanacaktır.
Aktinik keratozlar için, tedavi alanını kaplayacak kadar krem sürün ve yok olana kadar ovalayın. Bunu yatmadan önce haftada üç kez yapın. Kremi her seferinde sekiz saat açık bırakın ardından yumuşak sabun ve suyla yıkayın. Tedaviye dört hafta devam edilir ve ardından doktorunuz cildinizi yeniden değerlendirmeden önce dört haftalık bir tedavisiz döneminiz olur. Herhangi bir aktinik keratoz kalırsa, size bir dört haftalık daha tedavi kürü verilecektir. Bu dört haftada dozları veya dinlenme dönemlerini unutmuş olsanız bile, her tedavi dönemi dört haftadan uzun sürmemelidir.
- İlginizi Çekebilir: Stafine krem ne işe yarar?
Aldara Krem Yan Etkileri
İlaçlar ve olası yan etkileri insanları farklı şekillerde etkileyebilir. Uygulama yerinde kaşıntı, tahriş, ağrı veya yanma, uygulama yerinde ciltte kızarıklık ve iltihaplanma, uygulama yerinde deride aşınma, pullanma veya şişlik ve uygulama yerinde ciltte kabuklanma ve kabuklanma bu krem ile ilişkili olabilecek yan etkilerden bazılarıdır. Uygulama yerinde karıncalanma hissi, uygulama yerinde ülserasyon, uygulama yerinde saç dökülmesi, uygulama yerinde cilt pigmentasyonunda artış veya azalma, baş ağrısı, grip benzeri semptomlar, ağrıyan kaslar veya eklemler, enfeksiyonlar, şişmiş bezler ve mide bulantısı yine bu kremin yan etkileri arasındadır. Bu yan etkilerden herhangi birisini ya da birkaçını görürseniz hemen ilacı kullanmayı bırakın ve hemen doktorunuza başvurun.
Genital siğil tedavisi gören kadınlarda idrara çıkmada güçlük veya ağrı oluşabilir. Bunu yaşarsanız doktorunuza görünün.
Sırf burada bir yan etki belirtildiği için, bu kremi kullanan herkesin bu veya herhangi bir yan etki yaşayacağı anlamına gelmez. Aldara kreminin olası yan etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için ilacınızla birlikte gelen broşürü okuyun.
Bizi İnstagramda Takip Edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/