Bulimia Nervoza Nedir? Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi Nedir?
Bulimia nervoza, kişinin yemek yeme ataklarının olduğu dönemlerin olmasıdır. Birey bu ataklar sırasında, doyma duygusunu yitirmişçesine çok kısa zaman içerisinde yemeğini bitirir. Ancak bireyin kilosun önem vermesinden dolayı, çok yediği ataklardan sonra kendisini uzun süre boyunca aç bırakarak ya da kusturarak kilo alımını engellemeyi amaçlar. Çünkü fazla kiloya sahip olmak istemez.
Bulimia nervozada çıkartma ve çıkartma olmayan şekilde iki tip insan vardır. Çıkartma tipe sahip olan birey, yemek yeme ataklarından sonra, parmağı yardımıyla kendisini kusturmaya çalışır. Bireyin kendisini ksturma davranışında kullandığı parmağında deri döküntüsü ve nasır oluşumu söz konusudur. Çıkartma olmayan tipteki birey ise, kusturma davranışında bulunmadan geri kalan tüm kilo dengeleyici yöntemleri kullanır.
Bulimia Nervoza Nedenleri Nelerdir?
Yeme bozukluklarını tetikleyen sebepler arasında ergenlikten ötürü hormonlarda meydanda gelen değişiklikler, bireyin yaşam koşullarında meydana gelen değişiklikler söz konusudur. Yeme bozukluğunun kadınlarda görülme olasılığı, erkeklere göre daha fazladır. Ancak günümüzde ki vücut geliştirme arzusunun fazlalığı erkeklerde de yeme bozukluğunun artışını tetikleyen faktörlerdendir. Bunun yanında yeme bozukluğu, Batılı toplumlarda daha sık görülmüştür.
Ebeveyn tutumu, yeme bozukluğunu tetikleyen faktörler arasındadır. Ebeveynin çocuğuna karşı olan korumacılığının yoğun olması, çocuğun baş etme stratejilerinin gelişmesini engellemektedir. Çocuk ayrıca bu anne baba tutumu sebebiyle farklı düşünce sistemlerine sahip olarak şüpheci bir birey olur. Bu durum da bulimia nervozanın gelişimini etkiler.
Yeme bozukluğu semptomlarının kendini göstermesi bireyin güvensiz bağlanma stiline sahip olmasıyla ilişkilendirilebilir. Bulimik bireyin sahip olduğu bu semptomlar, aslında bireyin iç çatışmalarını çözmek için geliştirdiği bir başa çıkma mekanizmasıdır. Bu noktada ebeveynlerin çocuklarını koşulsuz kabul etmesi ve destekleyici davranışlards bulunmaları önerilir. Böylece çocuğun özsaygı ve özgüveninin gelişimi desteklenmiş olunur.
Bulimia Nervoza Semptomları Nelerdir?
- Birey sürekli vücut kilosu ve şekliyle ilgilenir.
- Yoğun şekilde kilo alma korkusu yaşar.
- Yeme atakları sırasında kontrolsüzce yemek yemesi ve bunu hiç kontrol edemeyeceğini düşünür.
- Birey yemek ataklarından sonra, kilo alma korkusundan ötürü kendini kusmaya ya da fazla egzersiz yapmaya zorlar.
- Birey her yemek öğününde çok fazla yemek yer.
- Kilo vermek için aşırı derecede diyet uygulaması yapar.
Bulimia nervoza olan bireyin çevresindeki insanlar, bazı belirtilerle bireyin durumunun farkında olabilir. Bu gözlenebilen semptomlar arasında şunlar vardır:
- Bireyin kilo almaya karşı sahip olduğu yoğun endişe
- Bireyin vücuduyla ilgili olumsuz düşüncelere sahip olması
- Yeme ataklarından sonra ağır diyet programı uygulaması
- Ortamda diğer insanların yanında yemek yemekten çekinme
- Çevresi tarafından onaylanma ihtiyacı
Bulimia Nervoza Tedavi Yöntemi
Bir yeme bozukluğu olan bulimia nervoza tedavisinde terapist, psikiyatrist ve beslenme uzmanları işbirliği içinde çalışırlar. Bilişsel davranışçı terapinin uygulandığı terapi seanslarında, bireye olumsuz duygu ve düşüncelerini yönetebilme becerisi kazandırılarak çarpık düşüncelerin işlevselleştirilmesi amaçlanır. Tedavi sürecinde birey ayrıca, yemek ve uyku düzenini fiziksel ve zihinsel sağlığa etkilerini de öğrenebilir.
Tedavi yöntemleri arasında ilaçla tedavi de kullanılabilir. Bireye uygulanan psikoterapi sürecine ek olarak ilaç tedavisi, bulimianın semptomlarının azalmasına yardımcı olur.
Beslenme danışmanlığında ise, bireye sağlıklı bir beslenme planı oluşturulması amaçlanır.
Tüm bunların yanında, bireyin özgüveninin arttırılmasına yönelik desteklemeler yapılarak rahatlama duygusunun gelişimi sağlanmalıdır. Bulimia nervozanın semptomları arasında üzüntü, kıskançlık, korku, endişe duyguları bulunur. Bu semptomlardan kaçınarak kişinin duyguları hakkında konuşması gerektiği bireye anlatılmalıdır. Bu sebeple danışana bireysel terapi uygulanır. Ancak bazı bireylere ailelerin de katılım sağlayacağı aile terapisi uygulanabilir. Terapistin aile terapisi uygulamadaki amacı, aile üyelerinin birbirleri arasındaki güvenli bağın güçlenmesine yardımcı olmaktır.
İlginizi çekebilir: Narsisizm Nedir? Narsist Partnerle İlişki Nasıl Olur?
YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin