Tüp Bebek Tutma Belirtileri
Prof.Dr. Bülent Tıraş tüp bebek tutma belirtileri hakkında bilgi verdi.
Tüp bebek tedavisi, anne-baba adayları için çeşitli açılardan zorlayıcı bir süreçtir. Bununla birlikte tedavinin son aşaması olan embriyo transferi sonrası hamileliğin belli olması için beklenmesi gereken süreç, anne-baba adaylarının sabırsızlanmasına neden olduğu için daha da zorlayıcı olabilmektedir.
Hamileliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için beklenmesi gereken iki haftalık süreçte kadınlar vücutlarında bazı belirtilerle karşılaşabilmektedir. Bu belirtilerin genelde hamileliğe işaret ettiği düşünülse de bunların ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkıyor olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Transfer sonrası embriyonun tutunduğunu gösteren erken hamilelik belirtileri bulunmakla birlikte iki haftalık süreçte yaşanan belirtilerden hiçbiri, hamileliğin gerçekleştiğinin ya da gerçekleşmediğinin kesin bir işareti olmayacaktır. Bununla birlikte hamileliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan belirtilere bakarak iki haftalık bekleme sürecinizi geçirebilirsiniz.
Tüp Bebeğin Tutma Belirtileri
Tüp bebeğin tuttuğunu öğrenmenizin tek yolu, hamilelik testi yaptırmanızdır. Bununla birlikte hamileliğin erken döneminde görülebilen 10 belirtiye göz atmanız, hamilelik testi yaptırana kadar beklemeniz gereken iki haftayı daha kolay bir şekilde geçirmenize yardımcı olabilir.
1. Kanama ya da lekelenme
Embriyonun rahim içerisine tutunmasıyla birlikte hamileliğin ilk dönemlerinde hafif bir kanama ya da lekelenme meydana gelebilir. Bununla birlikte lekelenme bazen embriyo transferinin başarısız olduğuna da işaret ediyor olabilir. Ayrıca tedavide kullandığınız hormonlar da kanama yaşamanıza yol açabilir. Bu nedenle hafif kanama ya da lekelenme yaşamanız, hamile olduğunuzun kesin bir işareti olmayabilir.
2. Sancı
Sancı genelde adet döneminde rastlanan bir belirti olsa da embriyonun rahme tutunması sonucu da sancı görülebilir. Sancının nedeni hamilelikte salgılanan progesteron nedeniyle ligamentlerin ve kasların gevşemeye başlaması olabilir. Ancak tedavide kullandığınız progesteron da sancı yaşamanıza neden olabilir.
3. Göğüslerde hassasiyet
Embriyo transferinin başarılı geçtiğini gösteren işaretlerden bir diğeri, göğüslerde büyüme ve hassasiyet olabilir. Göğüsler genelde hamileliğin erken dönemlerinde hassaslaşmaya başlar. Ancak tedavide kullandığınız östrojen de göğüslerde hassasiyete neden olabileceği için belirtinizin nedeni hamilelik olmayabilir.
4. Yorgunluk
Kadınların pek çoğu hamileliklerinin başlarında kendilerini yorgun hisseder. Bunun nedeni, hamilelikle birlikte progesteron hormonunda yaşanan artıştan kaynaklanmaktadır. Sürekli yorgun hissediyor ve uykuya daha fazla ihtiyaç duyuyorsanız, hamile olabilirsiniz.
5. Mide bulantısı
Vücudunuzda hamilelik hormonları salgılandıkça mide bulantısı hissetmeye başlayabilirsiniz. Ancak hamilelik bulantıları genelde ilerleyen dönemlerde ortaya çıktığından dolayı embriyo transferi sonrası iki haftalık süreçte hamilelik nedeniyle mide bulantınız muhtemelen olmayacaktır. Bununla birlikte transfer sonrası bulantı ve kusma gibi şikayetleriniz varsa doktorunuzu bu durumdan haberdar etmelisiniz.
6. Şişkinlik
Embriyo transferi sonrası alt karnınızda şişkinlik varsa transfer başarılı geçmiş olabilir. Progesteron hormonu, hamileliğin başlarında yükselmeye başladığı için karında şişkinliğe yol açabilmektedir. Ancak özellikle karın ağrısıyla birlikte görülen şişkinlik, kullandığınız hormonlarla ilişkili olabileceği için bu durumda doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.
7. Vajinal akıntıda artış
Hamileliğin ilk dönemlerinde vücudunuz, rahme enfeksiyon bulaşmasını engellemek için daha fazla vajinal akıntı üretmeye başlayabilir. Hamilelikteki sağlıklı akıntı genelde ince yapılı, şeffaf ya da süt gibidir. Ancak tedavi sırasında kullandığınız ilaçlar da vajinal akıntıda değişikliğe yol açabilir.
8. İdrara çıkma ihtiyacında artış
Hamilelikte idrara çıkma ihtiyacında artış olması normaldir. Bunun nedeni, hamilelik hormonu olarak bilinen hCG’den kaynaklanmaktadır. Ancak sık idrara çıkmayla birlikte yanma ve kaşıntı gibi belirtileriniz varsa idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor olabileceğiniz için doktorunuza haber vermeniz gerekir.
9. Adet gecikmesi
Hamilelikle birlikte adet görmeyeceğiniz için hamileliğin en önemli belirtisinin adet gecikmesi olduğu söylenebilir. Adetiniz beklediğiniz zamanda başlamadıysa hamile olabilirsiniz.
10. Hiçbir belirti olmaması
Embriyo transferi sonrası hiçbir belirti yaşamamış olsanız dahi hamile olabilirsiniz. Yukarıdaki belirtilerin hiçbirini yaşamamanız, hamile olmadığınız anlamına gelmez. Bu nedenle umutsuzluğa kapılmak yerine moralinizi bozmadan hamilelik testi yaptırmayı beklemelisiniz.
Embriyo Transferi Sonrası Hamilelik Testi
Embriyo transferi sonrası hamilelik testi için yaklaşık olarak iki hafta beklemeniz gerekecektir. Bu iki haftalık süreç gözünüzde büyüyebilir, ancak bu süreyi beklemenizin önemli bir nedeni vardır.
Hamilelik testleri, kanda ve idrardaki hCG’yi tespit ederek çalıştığı için bu hormonların tespit edilebilmesi için hamile kaldıktan sonra belli bir süre geçmesi gerekir. Hamilelik testi çok erken yapıldığında hCG tespit edilemeyerek yalancı negatif sonuca neden olabilir.
Hamilelik testinden doğru sonuç almak adına iki hafta beklemeniz önemlidir. Ancak bu sayede kanınızdaki hCG yükselerek hamilelik testinde tespit edilecek düzeylere gelecektir. Ayrıca tüp bebek tedavisinde çatlatma iğnesi olarak kullandığınız enjeksiyon da kanınızdaki hCG’nin artmasına neden olacaktır. Bu nedenle transfer öncesi erken dönemde test yapmanız, çatlatma iğnesi nedeniyle yalancı pozitif sonuç almanıza yol açabilir.
Özet Olarak
Embriyo transferi sonrası iki haftalık bekleme sürecinde vücudunuzda yaşadığınız tüm belirtileri hissedebilir ve bunların hamilelikle bir ilgisi olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Bazı belirtiler hamilelikle ilişkili olabilse de hiçbir belirtinin, hamile olduğunuzu kesin olarak göstermediğini unutmamalısınız. Bu süreçte yapacağınız en iyi şey, moralinizi yüksek tutmak ve hamilelik testi yapmak için doktorunuzun belirlediği günü beklemek olacaktır.