Aç Karnına Yapmamanız Gerekenler
Yaşamımızı sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için beslenmek zorundayız. Aç karnına yapmamanız gerekenler nelerdir birlikte ele alacağız. Çünkü aç olunca vücudumuzun dengesi değişir. Aç durmanın iyi tarafları olsa da vücudu kötü etkileyen tarafları da vardır.
Uzun süre kalmanın çeşitli nedenleri olabilir. Bazen uzun kilo vermek için, bazen maddi şartlardan dolayı, bazen de yoğun iş temposundan dolayı uzun süre aç kalınabilir. Uzun süre yemek yenmediği zaman vücutta bazı problemler meydana gelebilir. Gelin birlikte uzun süre aç kalmanın vücuda zararlarını ele alalım.
Uzun Süre Aç Kalmanın Zararları
1-Vücut halsiz kalır;
Vücudumuzun enerji alması için beslenmek gerekir. Uzun süre aç kalınca vücut halsiz düşer. Kendimizi yorgun ve bitkin hissederiz.
2- Kan basıncı olumsuz etkilenir;
Uzun süre aç kalınca kan basıncımız ve tansiyonumuz düşer. Bunun sonucunda bayılmalar yaşanabilir. Bu nedenle özellikle tansiyon hastaları ve ileri yaştaki kişiler için uzun süre aç kalmak çok tehlikelidir. Çünkü tansiyon düşerse ciddi sorunlara neden olabilir.
3- Dikkat eksikliği ortaya çıkar;
Uzun süre aç kalındığında odaklanamama sorunu yaşanabilir. Bu nedenle tam olarak konsantre olmak isterseniz aç olmamaya dikkat ediniz. Yani özellikle çalışma ortamınızda aç kalmanız odaklamanızı zorlaştırır ve iş verimliliğiniz azalır.
4- Mide problemleri yaşanır;
Uzun süre aç kalınması sonucunda mideye herhangi bir besin girişi olmadığı için midenin salgıladığı asit mide sorunlarına yol açar. Yani midede ağrı, mide bulantısı gibi şikayetler görülebilir. Çoğunlukla uzun süre aç karnına duran kişilerde belli bir süre sonra ciddi mide rahatsızlıkları görülebilir.
5- Bağırsak sorunları ortaya çıkabilir.
6- Uzun süre aç kalmaya bağlı olarak baş dönmesi yaşanır.
7- Uzun süre aç kalmaya bağlı olarak baş ağrısı yaşanır;
Uzun zaman aç kalınca baş ağrısı görülebilir. Özellikle de migren hastaları uzun süre aç kalırsa migren atakları yaşanabilir.
8- Ellerde titreme görülür;
Uzun süre aç kalma sonucunda tansiyonumuz düşünce buna bağlı olarak ellerimiz titreyebilir.
9- Vücudun enerji depoları tükenir;
Vücudumuz beslenmediğinde gerekli enerji sağlanamadığı için vücudumuzun depolarındaki enerjiden harcar. Ve enerji depolarımız tükenir.
10- Kusma olur;
Kan şekerinin düşmesi sonucunda mide bulanması ve kusma olabilir. Bünyesi zayıf olan kişiler uzun süre aç kalırlarsa kusabilirler.
Özellikle şeker hastaları uzun süre aç kalmamalıdır. Uzun zaman aç kalırlarsa elleri, ayakları titrer, gözleri bulanık görmeye başlar. Hatta kandaki şeker oranı düşerse komaya bile girebilirler. Koma şeker hastaları için hayati sorunları beraberinde getirebilir.
İlaç kullanan kişiler ilaçları tok karnına içmelidir. Aç karna ilaç içmek ters tepkilere sebep olur.
Spor aç ve tok karnına yapılmaz. Sporcular spor yapacakları zaman ne aç ne tok olurlar. Mide boşken spor yapıldığında kaslarda kayıp yaşanır. Vücut enerji kaybeder.
Genel olarak sağlıklı bir yaşam için sağlıklı ve düzenli beslenmek çok önemlidir. Bazı zamanlar iş yoğunluğundan dolayı öğünler atlanabilse de alışkanlık haline gelmemelidir. Ayrıca uzun süre aç kalıp kilo vermeye çalışmak zararlı olabilir. Sağlığınız kilo vermekten daha önemlidir. Öğün atlamamaya ve düzenli bir şekilde beslenmeye dikkat ediniz.
Aç Karnına Yapmamanız Gerekenler
Bunların yanında aç karnına yapılmayacak diğer aktiviteler nelerdir, aç karnına yapılmaması gerekenler nelerdir ele alalım.
1.Tartışmak
Yapılan araştırmalara göre aç kalmak bizi daha çok sinirlendirir. Tartışma sırasında kendimizi kontrol etmek için enerji gerekir, ancak karnımız açken bu enerji vücudumuzda yoktur. Aç karnına kavga edildiğinde sakin olmak normal zamandakinden kat ve kat zordur.
2.Portakal Suyu İçmek
Aç karnına asitli ve sert lifli meyve ve sebzelerden uzak durmalıyız. Özellikle mide rahatsızlıkları olan kişiler bu meyvelerden olabildiğince uzak durmalıdır.
3.Alışveriş
Aç karnına market, pazar alışverişinden elimizden geldiğince uzak durmalıyız. Çünkü alışveriş sırasında aç olmak daha fazla yiyecek almasını sağlar. Bu nedenle zararlı çıkmamak için alışverişe tok karnına gidiniz.
4.Yoğun Spor
Bazı kişiler aç karnına egzersiz yapmanın daha fazla kalori kaybetmeye yardımcı olduğunu söylemektedir. Ama işin aslı öyle değildir aç karnına spor yaptığınızda yağ yakımı değil, kas kaybı gerçekleşir. Vücudumuzda enerji olmadığı için egzersiz yoğunluğu da azalır.
5.Uyumadan Önce Bir Şeyler Yemek
Uzun süre aç kalmak ve kan şekerinin düşük olması uykuya dalmamızı ve erken uyanmamızı engeller. Enteresan olarak uyku eksikliği, açlık hormonlarının seviyesini arttırır.
6.Sakız
Sakız çiğnerken sindirim asidi üretilir. Ve bu asit boş midenin astarını yok eder. Aç karnına sakız çiğnemek gastrite neden olabilir. Ve yapılan bilimsel araştırmaya göre çok sakız çiğneyen kişiler meyve ve sebzeler yerine önemsiz yemekleri (patates kızartması, şekerleme) tercih etmektedirler.
7.Kahve
Özellikle sigara içen kişiler aç karnına kahve ve sigara içmeyi alışkanlık haline getirirler. Ancak bu çok yanlıştır ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Aç karnına kafeinsiz kahve bile içilmemelidir. Kahvenin aç karnına içilmesi mide ekşimesi ve diğer sindirim sistemi sorunlarına neden olabilecek asit üretimini uyarır. Bir de kahve içtikten sonra kahvaltı yapmamak bu öğünü atlamak vücutta serotonin eksikliğine neden olur. Bu da kasvetli bir havaya neden olabilir.
8. Antienflamatuar İlaçlar
İlaçların büyük bir kısmı aç karnına içilmez. Özellikle aspirin, parasetamol ve diğer nonsteroid antienflamatuar (NSAID’ler). Aç karnına içmek bu ilaçların etkilerini azaltır ve mide kanaması gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olur.
Aç Karnına Tüketilmemesi Gerekenler!
Uzun süre aç kalınmaması gerektiği gibi uzun süre aç kaldıktan sonra bazı besinleri de tüketmemek çok önemlidir. Özellikle de sabahın erken saatlerinde bazı besinleri ağzınıza bile sürmemelisiniz. İşte o yiyecekleri sizler için ele aldık;
1. Domates
Domates C vitamini bakımından çok etkilidir. Ancak domates tannik asit içermektedir. Bu nedenle aç karnına yenmelidir. Tannik asit genellikle ağrılı mide sorunlarına neden olabilecek asit miktarında artışa yol açacaktır. Eğer midenizde ülser, gastrit gibi mide rahatsızlıkları varsa aç bu tür asitli yiyeceklerden uzak durmak en sağlıklısı olacaktır.
2. Gazlı İçecekler
Alkollü içeceklerin zararlı olduğunu biliyoruz, ancak asitli olmayan alkolsüz asitli içeceklerin de günün her saatinde içilebileceği düşünülebilir. Gazlı içecekleri özellikle aç karnınıza içtiğinizde midenizdeki asit seviyesini yükseltebilirsiniz. Bu sürekli devam ederse ileriki yaşanabilecek en korkunç sorun mide kanseri olabilir. Midenizdeki asit seviyesi arttıkça değişik birçok hastalığa davetiye çıkarabilirsiniz. Aç karnına soda içildiğinde ve fazla soda tüketiminde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
İlginizi çekebilir: Japon Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?