Kalanchoe Kalanşo Çiçeği Bakımı
Kış aylarına yaklaştığımız bu günlerde kış çiçeği olan kalanchoe kalanşo çiçeği bakımı nasıl yapılır, birlikte ele alalım. Kalanşo bitkisi evlerde yetiştirilebilen, dayanıklı ve kış aylarında çiçeklenen bir bitkidir. Renk renk açan çiçekleri ile evlerimiz süsler. Ancak bazen çiçek açmayı bırakır, işte bu durumda kalanşo çiçeği bakımı nasıl olmalı bilmeliyiz. Gelin birlikte kalanşo çiçeği bakımı nasıl yapılır, inceleyelim.
Kalanchoe Genel Özellikleri
Kalanchoe şeklinde yazılan kalanşo şeklinde okunan bu güzel bitki crassulaceae familyasındandır ve 125 türü vardır. Kalanchoe blossfeldiana bütün dünyada süs bitkisi sektörünün önemli bitkilerinden birisidir. Bir çeşidi olan calandiva denen türleri daha katmerli çiçekler açar. Daha gösterişlidir. Batı ülkelerinde Christmas Kalanchoe, Florist’s Kalanchoe isimleri de verilir. Florist’s denmesinin nedeni çiçekçi dükkânlarında hediyelik çiçek olarak çok satılmasındandır. Krasula metabolizmasına sahiptir. Kalanşo bünyesinde su tutabilmektedir ancak bunun için geceleri hava olan bir ortamda durması gerekir. Kökleri çok büyük olmadığı için genellikle küçük saksılarda satılır. Ama iyi bakılırsa yarım metreye kadar büyüyebilirler.
Kalanşo bitkisinin anavatanı Madagaskar’dır. Tsarantanana dağlarının serin yaylalarında humuslu topraklarda yetişir.
Kalanchoe (kalanşo) kelimesi Çinceden gelmektedir. Çin’de de bazı türleri olduğu için ilk olarak Çin’de süs bitkisi olarak kullanıldığından bilimsel ad olan Kalanchoe (kalanşo) ismi verilmiştir.
Kalanchoe Çiçeklenme
Kalanşo bitkisi yılda bir kere tomurcuklanmaya başlar. Bu tarihte yaz sonu ile kış başı arasıdır. Tomurcuk verme zamanları gündüz süresinin kısalması ile bağlantılıdır. Kalanşonun bulunduğu yerde akşamları ışık yanıyorsa tomurcuklanmaz. Kalanşo tohumladıktan sonra kış aylarında soğuk yerde kalırsa ilkbahar aylarında çiçeklenecektir. Ancak sıcak yere alınırsa yılbaşı zamanında çiçek açar. Ama bazı kalanşo çiçekleri sonbaharda gelişen çiçek sapı yaz ortalarına hatta yaz sonuna kadar tomurcuk üretip çiçeklenmeye devam edebiliyor. Yılın istediğiniz zamanında çiçeklenmesi için özel uygulamalar yapılabilir. Kalanşonun çiçek açması günün 12-13 saatinde karanlıkta bırakılmasına bağlıdır.
Kalanchoe Nereyi Sever?
Kalanşo çiçeği en çok hediye amaçlı satılmaktadır. Bu nedenle genelde küçük saksılarda yetiştirilir. Kalanşo çiçeğini evlerde pencere önünde bulundurmalısınız. Ayrıca kayalık bahçeler ve succulent bahçeler için uygun bitkilerdendir.
Kış Aylarında Kalanchoe
Soğuğa karşı dayanıklı bir bitkidir. -5 dereceye kadar dayanır. Ama kuzeyli yönlerden direkt rüzgâr almamalıdır. Fakat havası kuru olan bölgelerde 0 derecenin altında hiç dayanamayabilir. Kış aylarında soğuğun etkisiyle yapraklarda soluk renkte kızarmalar olabilir. Bu çiçeğe zarar vermez aksine ayrı bir güzellik verir.
Kalanchoe Bakımı Hakkında Bilgi
Çok bakıma ihtiyaç duymayan bir bitkidir. Genel olarak humusça çok zengin ve kumlu toprakta güçlü gelişir. Sulama serin günlerde yapılmalı ve az sulanmalıdır. Bitlenmeye ve mantar hastalıklarına karşı dikkat ister.
Güneş ihtiyacı
Kalanşo çiçeğini gün içinde en az iki saat güneş alabileceği bir yerde tutmalısınız. Gün boyu kuvvetli aydınlık olan yerler iyi gelecektir. Özellikle kalanşo çiçeğini evde yetiştirecekseniz buna dikkat etmelisiniz. Ama yaz aylarında dik gelen güneş ışınlarından da korumalısınız.
Toprak
Güvenilir bir markanın humus katkılı toprağını alınız. Burada aldığınız toprağın humus katkılı olması önemlidir. Ve bitkinin köklerinin çürümemesi için kuvars kumu ve küçük taneli ponza taşı karıştırmak gerekiyor. Ölçüler şu şekildedir;
6 ölçü humus katkılı toprak + 1 ölçü kuvars kumu + 1 ölçü ince taneli ponza taşı (taneler nohuttan büyük olmamalı).
Ponza taşı bulamazsanız akvaryumculardan alacağınız kuvars kumuyla şu oranlarda karışım yapın:
3 ölçü humus katkılı toprak + 1 ölçü kuvars kumu.
Eğer bu şekilde bir toprak hazırlayıp ekerseniz humuslu, havada, süzek toprakta kalanşo bitkini çok güzel yetişecektir. Çiçeklerinin büyümesi de ilkbahardan yaz başına kadar hızlı olur. Yaz aylarında sıcaklığın şiddetine göre azalabilir ya da durabilir. Yaz sıcakları bitince tekrar gelişmeye koyulur. Sonbahar serinlerinin artmasıyla birlikte gelişim daha da hızlanır ve tomurcuklanır.
Kalanchoe Saksısı
Kalanşo bitkisi genellikle küçük saksılarda satılır. Yeni alan kişilerde küçük saksı diye büyük bir saksıya geçirirler ancak bu durumda bitkinin kökleri çürür. Bitkinin kökleri çok az geliştiği için küçük saksıda iki üç yıl kadar kalabilir.
Bitkinin toprağını değiştirmek istiyorsanız ilkbaharın fazla serin günleri geride kaldığı zamanları tercih edebilirsiniz. Ve geçireceğiniz yeni saksıya bitkinin kökleri sıkışık şekilde sığsa yeterli olacaktır. Bitkinin mevcut köklerinin gövdeden en üst başlangıç yeri toprak üst yüzeyiyle aynı hizada olacak şekilde dikmelisiniz. Bu sırada kökler çok derinde kalmamalıdır. Eğer toprağınız nemliyse fazla sulamanıza gerek yoktur. Sığ toprakta kalanşo çiçeğiniz dik duramıyorsa devriliyorsa ağır taşlarla destekleyin. Birkaç günde toprağın nemliliği azalınca ilk sulamayı yapabilirsiniz.
Kalanşo çiçeği zamanla büyüyüp ağırlaştığı için ağır çömlek saksıları tercih edebilirsiniz. Bu şekilde bir saksı bulamazsanız da çiçeğinizi dikerken saksının dibine ağır çakıl taşları koyup ve ara boşluklara kuvars kumu dökün. Sonra toprak doldurup dikebilirsiniz.
Sulama
Kalanşo çiçeğinizi sularken suyun dinlenmiş olması önemlidir. Çeşmeden su alıp iki gün dinlendirdikten sonra sulayabilirsiniz. Böylece toprağın alkalinliği artmayacaktır. Ya da içme suyuyla da sulayabilirsiniz. Çiçeğinizi yaz aylarının sıcak günlerinde sulamadan önce toprağın üst yüzeyinin kontrol edin, hafifçe kuru olduğu zamanlarda ve toprak üst yüzeyi iyice kuruduğu zaman sulama yapılmalıdır.
Besin
Çiçeğinizin daha canlı ve sağlıklı olması için yılda iki kere bitki besini verebilirsiniz. Kalanşo için özel bir bitki besini olmadığından orkide besini, afrika menekşesi besini kullanabilirsiniz. Diğerleri çiçeğinize zarar verebilir.
Budama
Kalanşo ne zaman budanır diyorsanız bunun için en uygun zaman çiçeklerinin düştüğü bahar aylarıdır. Yani Nisan ayının sonu ve Haziran ayının başı arasıdır. Bu aralıkta budamanıza rağmen tekrar gür şekilde büyürse Ağustos ayında isterseniz tekrar budayabilirsiniz. Ve budadığınız dalları farklı saksılarda köklendirebilirsiniz. Kesip diktiğiniz her dal sonbahar aylarında kesinlikle tomurcuklanacaktır. Budamayı istediğiniz şekilde rahatça yapabilirsiniz. Sadece yapraksız bırakmamaya dikkat edin.
Kalanchoe Çoğaltılması
İki yöntem ile çiçeğinizi çoğaltabilirsiniz. Bu yöntemlerin hangisini uygularsanız uygulayın her ikisinde de köklenecek parçayı direkt güneşten uzak tutmalısınız. Köklenecek parça güneş alıp biraz ısınacak ve çok havadar yerde tutulmalıdır.
Kalanşo çiçeğini çoğaltmanın ilk yolu; yılın istediğiniz bir zamanında herhangi dalını kırıp dikebilirsiniz. Bitkiniz tutar ve büyür. Ancak ilk üç ay bitki besini vermeyin.
Kalanşo çiçeğini çoğaltmanın ikinci yolu; yaprak çeliğiyle çoğaltmadır. Fakat bu işlemi evde uygulamanız pek mümkün değildir. Bahar aylarında uygulanmalıdır. Çiçeğinizin sağlıklı olan bir yaprağını dala bitiştiği yerden koparıp alın. Bir hafta kadar açıkta, sık suladığınız bir çiçeğinizin dibinde, gömmeden bekletin. Sonrasında kökleneceği toprağa yaprak sapının bir kısmı gömülü olarak dikin. Ama hemen sulamayın, toprak kurumadıkça sulamayın. Çiçeğiniz zamanla yavaş yavaş köklenecek ve filizlenecektir.
Kalanchoelerde Hastalıkları
Kalanşo çiçeği en çok kök ve dip kısımlarından çürür. Bunun belirtisi de yaprakların pörsümesi, yumuşamasıdır. Eğer toprak kuru olmasa da bitkinin yaprakları yumuşadıysa köklerinin çürüdüğüne işarettir. Kökün çürümesinin nedeni fazla sulama ya da toprak çeşidi olabilir. Çiçeğinizi kurtarmak için çürüklerin erişmediği sağlam yerinden kesip yeniden dikerseniz hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam edecektir. Hatta bitkiniz çiçek açarken bile kesip yeniden dikseniz hiçbir şey olmamış gibi bir iki hafta içinde toparlanacak ve hayatına devam edecektir. Kısa sürede yeni kökler çıkarır.
Kalanşonun köklerinin çürümesinin bir sebebi de topraktan gerekli besini alamamasıdır. Bu durumda bünye kendiliğinden köklerle ilişiği keser. Amacı kopup sürüklenmek ve başka yerde köklenmektir.
Ayrıca çiçeğinizde bitlenmeler olabilir. En çok bite maruz kalan türü ise kalandivalar (katmerli çiçek açan kalanchoeler)dir. Eğer kalanşonuzun yaprakları yapış yapış ise buna bitler neden olmaktadır.
Kalanşonun yapraklarında oluşan bitler mantar hastalığına da sebep olmaktadır. Bazı bitler fark edilmez ya da yaprakların yapış yapış olduğu anlaşılmaz. Bu durumda güneşsiz ve esintisiz ortamlarda da yapraklarda mantar hastalıkları görülür. Mantar hastalığı sonucunda çiçeğin yapraklarında çürüme, bazen küf gibi, tozlanma gibi oluşumlar görülür. Çiçeği kurtarmak için yapmak gereken yaprakların günde en az iki saat direkt güneşte ısınması ve ortamın çok havadar, esintili olabilmesidir. Kalanşonuzun yapraklarında en hafif bir küf, toz gördüğünüz gibi ıslak besle silip temizlemelisiniz. Bu şekilde hastalık artmayacak, yayılmayacaktır.
- İlginizi çekebilecek içerik: Bitkilerde Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?
Çiçek açmaması problemi
Kalanşo bitkisinin tomurcuklanma zamanı yaz sonu ile kış başı arasıdır. Ve yılda bir kere tomurcuklanır. Fakat bu zamanlarda akşam vakitlerinde ışık almayan bir yerde tutulmalıdır. Akşam ışık alan bir yerde tomurcuklamaz. Kalanşonun çiçek açması için gündüz süresinin azalması gerekir. Eğer uzun süre akşam ışığı alıyorsa tomurcuklanması mümkün değildir. Kalanşo yılda bir kere tomurcuklanır.
Kalanchoe ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Dal kırılmaları da çok görülür. Çünkü bu bitkinin dalları çok gevrektir. Kalanşo çiçeğinin yaprakları çok hassastır. Kolayca kırılabilir. Ancak kırılan dalı bir yere dikerseniz yüksek ihtimalle tutacaktır.
Kalanşo çiçeğinde yaprak sararması, gelişememe gibi problemler gibi sorunlar varsa bunların nedeni ya topraktan besin alamaması ya da gece havasız ve sıcak yerde kalmasıdır. Bu nedenle çiçeğinizi geceleri aydınlık, sıcak ve havasız odalarda bulundurmamaya çalışın. Az da olsa asitli toprakları sever. Toprağına ve sulamasına dikkat edin. Toprağınızın alkalinliliği yüksek olursa besin verseniz bile iyi gelişemez. Cılız kalır. Yaprakları kısa ömürlü olur, kısa zamanda dökülür.
Çiçeğiniz güneş almalıdır. Eğer çiçeğinizin yaprakları, ince, uzun, esnek ve sarkık dalları varsa çiçeğiniz yetersiz güneş almış demektir.