Kinoa Nedir? Nasıl Yenir? Faydaları Nelerdir?
Kinoa, yenebilir tohumlardan oluşur.Güney Amerika kökenli bir tahıldır ve son yıllarda ülkemizde de popüler hale gelmiştir. Tahıllara benzese de buğdaygillerden değildir. Pancar ve ıspanak gibi bitkilere daha yakındır. Kinoa, yüksek protein içeriği, sağlıklı yağlar, lif ve mineraller bakımından zengin olması sebebiyle sağlıklı bir besin kaynağıdır.
Kinoanın Faydaları
Kinoanın faydaları arasında sindirim sistemi sağlığını desteklemesi, kan şekeri kontrolüne yardımcı olması, kemik sağlığını koruması ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltması sayılabilir. Ayrıca gluten içermemesi nedeniyle gluten hassasiyeti olanlar için iyi bir alternatiftir. Kasları destekler ve vücuda enerji verir. Halsizliğe iyi gelir. Kan şekerini düşürür. Bu nedenle diyabet hastalarına da önerilir. Demir bakımından zengindir. Bu yüzden kansızlığı olan kişilere önerilir.
Kinoa Çeşitleri
Beyaz Kinoa: Genellikle pilav, dolma ve kısır gibi yiyeceklerde kullanılır
Kırmızı Kinoa: Genellikle salatalara eklenir
Siyah Kinoa: Aromatik olarak çok yoğundur. Yine salatalarda yaygın olarak kullanılır.
Kinoa Nasıl Yenir?
Kinoa, haşlama veya pilav şeklinde tüketilebilir. Oldukça besleyici bir besin olduğu için birçok farklı yemek ve tatlı tarifinde kullanılabilir. İşte kinoa ile yapılabilecek bazı tarifler:
Çorba: Kinoa ile leziz çorbalar yapabilirsiniz. Kuzukulağı, yeşil mercimek gibi sebze ve bakliyatlarla bir araya getirilen kinoa çorbası, vejetaryen ve diyet menüleri için de uygundur.
Ekmek: Diyet denilince ilk unutulan besin beyaz ekmek oluyor. Bu ekmek tüketimine alışık toplumumuzu çok zorluyor. Ancak burada kinoa harika bir alternatif olabilir. Chia tohumu, keten tohumu ve kabartma tozu ile hazırlanan kinoa ekmeği, fırında pişirilir. Yemeklerin yanında sunulabilir.
Salata: Haşlanmış kinoa ile yeşillikler, sebzeler ve protein kaynakları (örneğin tavuk, ton balığı veya kuru baklagiller) bir araya getirilerek besleyici bir salata yapılabilir. Burada ben de bir tavsiyede bulunmak isterim. Taze sebze ve meyvelerle üretilen detoks ürünleri üreten Juico harika bir de Kinoa Salatası yapmış. Kendi özel sosu ile birlikte toplam 283 kalori olan bu salata tek başına bir öğün olarak mükemmel bir alternatif. Denemenizi öneririm.
Kinoa köftesi: Haşlanmış kinoa, ince kıyılmış sebzeler, baharatlar ve yumurta gibi malzemelerle karıştırılarak köfte şekli verilir ve fırında pişirilir.
Kinoa pudingi: Kinoa sütü, bal, vanilya özütü ve kakao tozu gibi malzemelerle karıştırılarak tatlı bir puding yapılabilir.
Kinoa bar: Kinoa, fındık, kuru meyveler, bal ve hindistan cevizi yağı gibi malzemelerle karıştırılıp, fırınlanarak sağlıklı atıştırmalıklar yapılabilir.
Bu tariflerin yanı sıra, kinoa unu da tatlı ve tuzlu tariflerde un yerine kullanılabilir.
Kinoa Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu harika besini tüketirken de bazı şeylere dikkat etmek gerektiğini unutmamak lazım. Kinoa yüksek oksalat içeriği nedeniyle bazı kişilerde böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle, böbrek taşı riski olan kişilerin kinoa tüketiminden kaçınması önerilir.