Sağlık

Lazer ile Çil Tedavisi

Reklamlar

Bu yazımızda çillerinden muzdarip olanlar için Lazer ile Çil tedavisi hakkında detaylı bilgileri sizlere vereceğiz. Ayrıca lazer ile uygulanan bu tedavide nelere dikkat edilmesi gerektiği, tedavinin zararının olup olmadığının yanında çiller ile ilgili tüm detaylı bilgileri ve bilmeniz gerekenleri sizlere aktaracağız. Keyifle okumanızı dileriz.

Çil Nedir? Çil Nasıl Oluşur?

Çiller derinizin güneş tarafından fazlaca hasara uğraması sonucu oluşan küme halinde lekelere verilen isimdir. Cildin rengini veren melanositlerin fazla güneşe maruz kalması sonucunda melanin pigmentlerinin salgılanması durumunda çiller cildinizde belirir. Cildinizin rengini oluşturan bu hücreler güneşe karşı oldukça hassas hücrelerdir.

Çil Nedir? Çil Nasıl Oluşur?
Çil Nedir? Çil Nasıl Oluşur?

Sıklıkla beyaz tenli, kızıl saçlı ve renkli gözlü kilişerde görünen çiler, yazın artarken yaz sonunda ise kademeli olarak azalırlar. Çiller genelde vücudumuzun el, yüz, göğüs ve sırt bölgelerinde oluşur. Bazı insanlarda çiller çok güzel ve estetik dururken bazı insanlar bu çillerden rahatsız olur ve tedavi ettirmek isterler. Bazı insanların sosyal hayatını oldukça etkileyen bu çiller çeşitli yöntemler ile azaltılıp tedavi edilebiliyor. Lazer ile çil tedavisi de çillere karşı çözümde sıklıkla tercih edilen yöntemlerden birisidir.

Reklamlar

Çiller Sağlık Açısından Tehlikeli Midir?

Çillerin sağlık açısından herhangi bir riski ya da tehlikesi bulunmamatadır. Cildinizin fazla güneş alması sonucu oluşan bu lekecikler sadece kişilerin sosyal hayatını etkileyebileceği için rahatsızlık duyanlar tedavi ettirerek yok olmalarını istemektedir. Bu nedenle yazı konumuz olan lazer ile çil tedavisi uygulanır. Yüzünde çil gören insanların kesinlikle panik yapmadan en yakın zamanda bir cilt doktoruna giderek cildinin güneşin zararlı etkilerini alıp almadığını kontrol ettirmesi gerekir.

Çiller Kansere Döner mi?

Yüzümüzde oluşan çiller kesinlikle kanserli ya da kansere sebebiyet verebilecek dokular değildir ve kansere dönüşme ihtimalleri yoktur. Ancak az önce de belirttiğimiz gibi her cilt rahatsızlığında olduğu gibi çil oluşumu sonrasında da mutlaka bir dermatoloğa görünmenizde fayda var.

Çillerin Silinmesi Yok Edilmesi Nasıl Sağlanır?

Çillerin yok edilmesinde sıklıkla kullanılan tedavinin adı lazer ile çil tedavisidir. Dermatolog doktorunuz tarafından çilleriniz değerlendirildikten ve kontrolleri sağlandıktan sonra yüzünüzdeki lekelerin çil olup olmadığı tespit edilir. Çil olduğu konusunda kesin tespitte bulunulan lekeler üzerinde lazer tedavisi ile uygulama yapılarak temizlenebilir.

Lazer ile Çil Tedavisi 2024 Lazer ile Çil Tedavisi
Çillerin Silinmesi Yok Edilmesi Nasıl Sağlanır?

Lazer ile yapılan bu uygulamada çilleri oluşturan melaninin lazer ışığını emmesi üzerine cildimizin üst katmanında bulunan bu yapı tamamen yok edilebilir. Lazer ile çil tedavisi en yüksek başarı oranına sahip tedavi yöntemidir.

Reklamlar

Lazer ile Çil Tedavisi Nedir?

Lazer ile çil tedavisi, fazla güneşe maruz kalmış cildinizde beliren çillerin tedavi edilmesinde ve yok edilmesinde kullanılan, belirlenen seanslar sonu çillerden tamamen kurtulmanızı sağlayan bir tedavi yöntemidir. Epidermis isimli cilt tabakamıza yerleşen çiller, tedavi edilmek istendiğinde en sık ve kesin çözüm lazer yöntemidir. Melamin katmanının lazer ışınlarını iyi emmesi sayesinde tedavide başarı oranı oldukça yüksektir. Yeni, henüz koyulaşmamış çillerin tedavisinde peeling yöntemi de tercih edilebilir ve bu sayede çiller hafifletilerek rengi açılabilir. Ancak kesin ve kökünden bir çözüm arıyorsanız lazer yöntemini yaptırmanız kesinlikle şarttır.

Lazerle Çil Tedavisinde Hangi Lazer Çeşitleri Kullanılmaktadır?

Lazer ile çil tedavisi içinde bir den fazla lazer türü kullanılmaktadır. Bu lazer türleri gelişmiş teknolojinin sağladığı en büyük faydalardan birisidir. Bu sayede hastanın cilt yapısına uygun lazer ile tedavide önemli aşamalar kat edilebiliyor. Çillerin lazer ile tedavisinde kullanılan lazer çeşitlerini sizler için derledik.

Q-switch ND Yag Lazer

Q-switch ND Yag Lazer ile ciltte oluşmuş istenmeyen lekelerin giderilmesi konusunda sıklıkla tercih edilen bir lazerdir. 3-4 seans gibi kısa sürelerde gözle görülür sonuçlar alabileceğiniz lazer ile cilt bu lekelerden arındırılır. Seans sonrası hasta direk olarak normal hayatına devam edebilir ancak seans sonrası cilt üzerinde kızarıklık ve hafif bir kabuklanma görünme ihtimali vardır. Bu görünen semptomlar tedavinin bir parçasıdır ve geçicidir. Sosyal hayatınızı etkileyecek herhangi bir durum söz konusu değildir.

Erbium Yag Lazer

Erbium Yag Lazer çillerin ve güneş yanıklarının tedavisinde oldukça etkili bir lazerdir. Erbium lazer ile cildin derinlerine etki edilebilir. Bu sayede ciltte bulunan lekeli doku eritilerek cildin 1 ile 3 seans arasında etkili bir şekilde çillerden ve lekelerden arındırılması sağlanabilir. Seans sonrasında 1 ya da 2 gün ciltte kızarıklıklar ve kabuklanmalar görülebilir. Erbium lazer tedavisi herhangi bir ağrı veya sızlama yapmayan bir uygulamadır. Bunun dışındaki kabuklanma ve yanma semptomları geçicidir, tedavinin parçasıdır.

CO2 Lazer

Karbondioksik franksiyonel lazer ile tek vurumda cildin derin noktalarına rahatlıkla erişilebilir ve cilt çok hızlı bir şekilde yenilenebilir. Cildi çillerden arındıan en etkili lazer türüdür. Cildin normalden çok hızlı bir şekilde yenilenmesi sağlanır.

Fraksiyonel Lazer

Mikroskobik boyutlarda atım yaparak sadece uygulama yapılacak yere etki eden, böylece diğer bölgelere zarar vermeyen bir lazer türüdür. Çil tedavisinde sıklıkla kullanılır. Her uygulamada %20 oranında ciltte yenilenme sağlayarak iyileşme sürecinin kısa ve ağrısız geçmesini sağlar.

Lazerle Çil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktor muayenesi, lazer ile çil tedavisi için oldukça önemlidir. Uzman dermatolog tarafından muayene edilen hasta, yüzündeki yapı hakkında bilgi alabilir. Bu sayede yüzünde belirmiş olan lekelerin çil olup olmadığı anlaşılır. Çilin tipine ve türüne göre tedavi yöntemi uygulanacak olan hastaya uygun lazer ile atımlar yapılır. Lazer atışları sırasında hasta hafif ağrı ya da acı hissedebilir. Eğer hasta buna dayanamayacak durumda olursa ya da hassasiyeti yüksekde o bölgeye lazer seansı öncesi anestezi kremi uygulaması yapılabilir.

İlk seansta çillerin kaybolmasını beklemek hayal olur. Çillerinizin tipi, yoğunluğu, rengine göre size uygulama yapılacak olan seans sayısı doktorunuz tarafından belirlenir ve buna göre seans takviminiz oluşturulur.

Lazerle Çil Tedavisi Sonrası

Lazer ile çil tedavisi seanslarınızın sonrasında cilt yüzeyinizde görebileceğiniz kızarıklıklar ya da kabarmalar sizi korkutmasın. Bunlar tedavi sürecinin doğal sonuçlarıdır ve geçicidir. Seanslar sonrası gördüğünüz bu semptomlar ortalama 12 saat içerisinde tamamen yok olacaktır. Kabarıklıklar ise birkaç saate tamamen ortadan kalkar.

Çillenen ciltlerin güneş toleransı düşüktür ve tedavi sonrası bu toleransın artması beklenmemelidir. Dolayısı ile çillenebilen ya da çillenmiş ciltlerin çil tedavisi sonrası da öncesi de mutlaka iyi korunması gerekmektedir. Güneşin zararlı ışınlarına karşı olan direnç düşüklüğü sebebiyle doktorunuza danışıp cildinize uygun korumayı sağlayacak bir güneş kremi kullanmalı, güneşli havalarda şapka takmalı bazı çok güneşli günlerde ise güneşe çıkmaktan sakınmalısınız.

Lazer ile Çil Tedavisi Sonrası
Lazer ile Çil Tedavisi Sonrası

Lazer ile çil tedavisinden sonra yaklaşık yarım gün kadar su altına girmemeniz, duş almamanız gerekmektedir. Seans sonrasında kabarmaların giderilmesi için belirli aralıklarla cildinize iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla buz kompleksi yapılabilir. Bazı hastaların çillerine lazer tedavisi uygulaması yeterli sonuçlar vermeyebilir. Hastaya ilk seansta verilecek test atışları sayesinde sonuca göre hareket edilebilir.

Lazerle Çil Tedavisi Kaç Seans Uygulanmalıdır?

Lazer ile çil tedavisi seanslarında seans başı ortalama yüzde 30 oranında sonuçlar alınmaktadır. Çillerinizin fazlalığına ve cildinizin reaksiyonuna göre çillerinizde ortalama 3 seansta tamamına yakın temizlik elde edebilirsiniz. Lazer tedavisinde seanslar ortalama 3 hafta aralıklarla yapılmaktadır. Çil tedavisinin sonunda yüzünüzde ya da çil oluşan bölgelerinizde çillerin yinelenmemesi için cilt korumanızı iyi yapmalısınız, aksi takdirde çillerin yeniden görülme olasılığı oldukça fazladır. Ayrıca lazer ile çil tedavisi bitiminin ardından 1 yıl sonra bu tedaviyi tekrarlamanız önerilmektedir.

Lazerle Çil Tedavisi Yaptırmak İçin Hangi Cilt Tipi Daha Uygundur?

Lazer tedavisinde kullanılan lazer makinasının kalitesi ve verimliliğine göre tedavinin etkisi değişkenlik gösterebilir. Açık tenli cilt ve koyu çillere sahip hastaların lazerle çil tedavilerinde oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bunun sebebi ise koyu renkli çillerin lazer ile çok daha rahat yakalanıyor olmasıdır.

Koyu tenli ciltlerde açık renkli çiller üzerinde lazer uygulanması bazı riskleri barındırmaktadır. Bu riskleri bertaraf etmek için koyu tenli kişilerde önce test atışı yapılmalı ve atışın dozu buna göre belirlenmelidir. Atış dozlarının bu şekilde belirlenmesi tedavi sürecinde çok büyük bir önem taşımaktadır.

Lazerle Çil Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Lazer ile çil tedavisinde belirebilecek ve uygulamanın yapıldığı kişilerde görülebilecek yan etkiler kişinin ten rengi ve koyuluğuna, çillerinin yoğunluğu ve koyuluğuna göre değişkenlik gösterebilir. Beyaz tenli kişilerde herhangi bir yan etki görünmüyorken koyu tenli kişilerde ciltte bölgesel koyulaşmalar görülebilir. Uygulamanın doğru yapılamaması ve test atışının yapılmaması bu kalıcı koyulaşmanın direk olarak sebebidir.

Lazerle Çil Tedavisi Fiyatları 2020

Lazer ile çil tedavisinde 2020 fiyatlarını öğrenmek için dermatolog ile görüşülmelidir. Çünkü uygulanacak tedavide kullanılacak lazerin çeşidi ve seans sayısına göre farklı tutarlar belirlenmesi gerekebilir. Seans sayısı farklı olan hastalar için verilecek fiyatın aynı olması beklenemez. Bunun için mutlaka lazer ile çil tedavisi uygulamasını yaptıracağınız dermatologdan detaylı bilgi almanız ve buna göre tercihinizi yapmanız gerekmektedir.

Bu yazımızda sizlere lazer ile çil tedavisi, tedavinin çeşitlerini, lazerler hakkında bilgileri, çilin ne olduğu ve neden oluştuğunu anlattık. Bu bilgilerin yanı sıra çilin kanser ile alakası olmadığını da sizlere anlattık. Unutmayın ten renginiz lazer tedavisinde oldukça önem arz ediyor. Koyu tenli kişilerin mutlaka deneme atışı yaptırarak lazer uygulamasını yapması elzemdir. Açık tenli kişiler ise 3-4 seansta çillerinden kolayca ağrısız acısız kurtulabilmektedir. Bu etkili tedavi yöntemi için kaliteli, denenmiş ve gerekli belgeleri tam olan bir klinik tercih edilmelidir. Sağlığınız için bu çok önemlidir. Ayrıca çil tedavisinin ardından cildinizi güneş ışınlarından tüm hassasiyetiniz ile korumalısınız. Aksi durumda çiller tekrar eder ve sizleri sürekli uğraştırır.

Lazer ile Çil Tedavisi 2024 Lazer ile Çil Tedavisi
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx