Lazer ile Diş Eti Tedavisi
Diş etlerinde hassasiyetten, genetik sebeplerden ve yaşlılıktan dolayı çekilme ya da sızlama gibi sorunlar meydana gelebiliyor. Lazer ile diş eti tedavisi yapılabilir.
Lazer ile diş eti tedavisi yapıldığında diş etlerin kanama çok az meydana gelir ve hastanın iyileşme süresi kısalır. Lazer ile çok sayıda hastalık tedavi edilmektedir. Tabi ki diğer tedavilerde olduğu gibi burada da önemli olan diş hekiminin tecrübesidir. Eğer lazer tedavisi tecrübesiz kişiler tarafından yapılırsa doku kayıplarına sebep olabilir ve bunun geri dönüşü olmaz. Tedaviyi uzman kişilere yaptırmayı, yaptırmadan önce çok iyi bir şekilde araştırmayı ihmal etmemelisiniz.
Lazer ile Diş Eti Tedavisinde İlk Olarak Diş Taşları Temizlenir
Diş eti tedavisine başlamadan önce yapılması gereken ilk iş diş taşlarının temizlenmesidir. Diş taşı temizliği için kavitron isimli cihazlar kullanılabilir. Bu yöntem kalp pili olan hastalarda dikkatli olarak kullanılmalı hatta kullanılmamalıdır. Bu cihaz ile diş taşı temizlemek oldukça kolay ve daha etkilidir. Lekeleri ve plakları kısa sürede dişin üzerinden ayırır. Diş etleriniz kısa sürede iyileşir. Ve böylece diş eti tedavisi daha az ağrılı ve kanamalı olarak kısa sürede tamamlanır.
Lazer Tedavisi ile Yapılan Diş Tedavileri
- Diş eti eşitleme
- Gingivektomi
- Dezenfeksiyon
- Yumuşak dokulardaki hasarların tedavi edilmesi
- Diş eti hassasiyetinin giderilmesi
- Biyostimülasyon
- Frenektomi gibi birçok işlem; lazer tedavisi yöntemi ile gerçekleştirilebilmektedir.
Bunun yanında dişlerde zamanla meydana gelen lekelerin yok edilmesi için de yine lazer tedavisi ile depigmentasyon işlemi yapılabilmektedir. Lekelerin yok edilmesi için gerçekleştirilen lazer tedavisi estetik amaçlıdır.
Lazer ile Diş Eti Şekillendirme
Alanında uzman kişiler tarafından diş eti şekillendirme işlemi yapılmaktadır. Bu işlemin amacı diş etlerini istenilen şekle getirmektir. Bu yöntemden daha çok diş etlerinin görüntüsünden rahatsızlık duyan kişiler, diş boylarındaki eşitsizliği yok etmek için kullanılır. İşleme başlamadan önce kişinin diş ve diş etlerinin sağlıklı olmasına bakılır. Eğer hastanın diş etlerinde kanama ya da şişlikler varsa öncelikle yapılması gereken bunların tedavi edilmesidir. Tedavinin süresi hastalığın ne durumda olduğuna ve işlemin şekline göre değişiklik gösterir. Çoğunlukla işlem 15 ile 60 dakika arasında değişiklik göstermektedir. Lazer uygulaması ile diş et şekillendirmesinde anestezi işlemine gerek kalmadan yapılmaktadır. Bazı durumlarda kişinin ağrı eşiğinin çok düşük olması gibi, anestezi uygulanabilmektedir.
Lazer ile Diş Boyu Uzatılması
Diş etinin boyunu uzatmak, diş etlerine yakın yerlerde kırılmış olan dişlere ve diş etinin altındaki çürük dişlere işlem yapılmadan önce dişlere işlem yapılmadan önce diş eti seviyeleri düzenlenmelidir. Bu işlemin yapılmasının bir diğer nedeni de kişinin güldüğünde diş etlerinin normalden daha fazla gözükmesi durumunda da lazer tedavisi yapılabilir. Diş etinin boyunu kısaltarak dişin boyunu uzatmak için yapay kuron kullanılır bu süre iki hafta kadardır sonrasında diş etlerinin işlemi biter. Burada dikkat edilmesi gereken ağzı temiz tutmak, hijyen sağlamaktır.
Lazer ile Diş Etinin Kesilmesi (Gingivektomi)
Diş etinin kesilmesi işlemine gingivektomi denmektedir. Bu işlem diş eti dokusunun uzaklaştırılması için yapılmaktadır. Cerrahi bir işlemdir. Diş etinin temizlemek için zorluk oluşturacağı için öncesinde diş etinin uzun kısmının kesilmesinde bu tedavinin uygulanmasında fayda vardır.
Lazer ile Diş Eti Çekilmeleri
En çok görülen diş eti sorunlarından biri diş eti çekilmesidir. Herkesin başına gelebilir. Daha çok ilerleyen yaşlarda bu sorunla karşılaşılmaktadır. Yaşlılığın dışında düzensiz ve yanlış beslenme, vitamin eksikliği gibi farklı hastalıkların belirtileri gibi sebeplerle de ortaya çıkabilmektedir. Sık doğum yapan kadınlarda da vitamin eksikliğine bağlı olarak diş eti çekilmeleri meydana gelebilir. Bunun yaşanmaması için yapılması gereken kadınların doğum sonrasında vücudunun ihtiyacı olan vitamini almasıdır. Diş eti çekilmesinin oluşmaması için alınacak önlemler oldukça basittir. İlerlediyse ve ileriki seviyelerdeyse hastalar için zorluk yaşatabilmektedir. İleriki aşamalarda alınan önlemlerin de pek önemi yoktur. Doktor kontrolü ve ağız bakımına normalden daha çok önem vermek gereklidir. Vitamin değeri yüksek besinlerle beslenmek oldukça önemlidir.
Diş eti rahatsızlığına karşı önlem alabilmeniz için belirtiler de oldukça önemlidir. Eğer dişlerinizi fırçalarken kanama meydana geliyorsa, dişlerinizin arasında ve çevresinde sürekli diş taşı oluşuyorsa, ağızda sürekli ve geçmeyen koku ve diş etlerinizde ağrılar varsa diş eti çekilmesi sorununuz olabilir. Dişe eti çekilmesine yakalanan kişiler vitamin eksikliği olan ve yaşı ileri olan kişiler olduğunu söylemiştik ama şeker hastaları da diş eti sorunundan muzdariptir. Ve kadınlarda ki hormonal değişiklikler de etkilidir. Sigara kullanımı da diş eti çekilmesini tetiklemektedir. Diş eti çekilmesinin durdurulabilmesi için etkenlerin azaltılması ya da uzman hekim tarafından müdahale edilmesi gerekmektedir.
Lazer Destekli Diş Hekimliği
Lazer ışınlarının özelliği iyonize olmaması ve dokuda birikimin yapmamasıdır. Dokuda birikim yapmadığı için de x ışını gibi zarar verecek özellikte değildir. Lazer uygulaması uygun lazer dalga boyu ile olması gereken dozda uygulanmalıdır. Bu uygulama hamileler, çocuklar ve kalp hastaları da dahil olmak üzere herkeste kullanılabilir.
Diş hekimliğinde kullanılan lazer tedavileri 2’ye ayrılmaktadır;
1. Lazer Diş Hekimliği
Dişlerimizde meydana gelen herhangi bir sorununun tamamının lazer uygulaması ile tedavi edilmesi durumunda lazer diş hekimliğinden bahsedilebilir. Bu tedavide diğer aletler kullanılmadan sadece lazer kullanılır. Lazer uygulaması estetik bir diş etine kavuşmanız için de uygulayabilir. Cerrahi yöntemlere başvurmadan ağrısız ve acısız bir tedavi yaptırabilirsiniz.
2. Lazer Destekli Diş Hekimliği
Lazer tedavisi tek başına değil de başka tedavilere ek olarak kullanılacaksa bu işleme lazer destekli tedavi denmektedir. Mesela kanal tedavisi uygulanacak olan kişinin tedavisine ek olarak dezenfeksiyon yapılmasını sağlamaktadır. Yani lazer tedavisi ile yapılan tedavinin kalitesi arttırılmaktadır.
Lazer ile Diş Eti Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
- Diş eti tedavilerinin lazer ile yapılması sırasında farklı yöntemler uygulanır. Bu yöntemler klasik cerrahi teknikler karşılaştırıldığında işlem şekli, iyileşme süreçleri ve hastanın rahatı açısından farklılıklar göstermektedir.
- Lazer ile diş eti tedavisinde daha hızlı bir iyileşme sağlanırken kemik kaybı görülen ileri dişeti hastalıklarında tedavi yaklaşımları tamamen değişebilmektedir.
- Hastanın tedavi olması için cerrahi tedavi gerekiyorsa ilk olarak klasik yöntem ve aleyler ile diş etindeki ve diş yüzeyindeki yabancı dokular kombine lazer cihazları ile uzaklaştırılır. Daha sonra da derin dezenfeksiyon yapılabilir. Bu tedavi şekli ile açık ameliyat gerektiren dişeti hastalıkları bile (eğer ileri seviyede kemik desteği gerektirmiyorsa) ameliyatsız tedavi edilebilecektir. Bu şekilde sorunlu dişetlerinin iyileşmesi hızlı, güvenilir ve ağrısız bir şekilde gerçekleşir.
- Lazer cihazlarının çift dalga boyu içeren sert doku ve yumuşak doku olmak üzere iki çeşidi vardır. Bu sistemlerin maliyetleri oldukça yüksek olduğu için her muayenehanelerde karşımıza çıkmayabilir.
- Lazer destekli çalışmak isteyen diş klinikleri diyot lazer cihazları tercih ederler. Bu cihazların özelliği daha düşük maliyet ile temin edilebiliyor olmasıdır. Kombine cihazlar ile yapılan çalışmaların bir kısmı bu cihazlarla yapılabilmektedir. Diyot lazerler ile kemik, diş gibi sert dokularda çalışılmadığı için daha kısıtlı tedaviler yapılabilmektedir.
- Lazer ile uygulanan diş eti tedavisi kalıcı bir işlemdir.
- Bazı kurallar çerçevesinde dental lazer ile yapılan diş eti tedavisinin kalıcı bir etkisi vardır. Lazer tedavisinin uygulanabilmesi için kişinin 18 yaşını doldurmuş yani çene gelişimini tamamlamış olması gerekecektir.