Scuba Kumaş Nedir? Özellikleri Nedir?
Bu yazımızda sizlere Scuba kumaş ve özelliklerinden bahsedeceğiz. Dayanıklı, esnek ve bir beden küçük gösteren yapısı ile kadınların tercihi olan bu kumaşı yakından tanıyalım. Aslında günlük hayatta pek çok üründe kullanılan ancak dikkat çekmesi ile bilinen bu kumaşın tüm özelikleri, olumlu olumsuz yanları ve yıkama önerileri ile sizlerle olacağız. Gelin önce kumaştan sizlere biraz bahsedelim.
Scuba kumaş, bir diğer bilinen adı ile dalgıç kuma, kaliteli ipekten üretilmiş, hava geçiren yapısı olan bir kumaştır. Kumaşın en büyük özelliği ise dayanıklı olması ve vücudu tam sarmasıdır. Bu sayede pek çok kıyafet türünde rahatlıkla kullanılabilir ve tercih de edilir. Esneyen yapısı sayesinde kıyafetlerde şık bir görüntü oluşmasını da sağlar. Kalınlıklarına göre çeşitlere ayrılmaktadır. Moda sektöründe sıklıkla ilgi çekiciliği, kolay işlene bilirliği ve dayanıklılığı ile tercih sebebidir.
Scuba Kumaştan Neler Dikilir?
Bilmemiz gereken en önemli konu kumaşın kalınlığına göre çeşitlere ayrılmasıdır. Eğer dikilen kıyafetin dik ve kabarık görünmesi gerekiyorsa Puf Dalgıç veyahut Sünger Dalgıç ismi verilmiş olan türlerinden birisi temin edilip kullanılmalıdır. Şık kıyafet denilince akla gelen abiye kıyafetlerin dikiminde de tercih edilen Scuba kumaş, balık modelinde dikilecekse balık kumaş tercih edilmelidir.
Düz ve dar kesimli bir elbise dikilecekse ya da tayt, ceket gibi orta kalınlıktaki ürünler üretilecek ise bu ürünlerde de dalgıç kumaş oldukça güzel görünecektir. Ayrıca yüksek bel İspanyol paça pantolonlarda da harika sonuçlar vermektedir.
Scuba Kumaşın Olumlu Yönleri Nelerdir?
Scuba kumaş oldukça kolay bir şekilde şekil alır. Vücuda yapışmaması ile bilinir ve vücudu toplayan bir yapısı vardır. Moda sektöründe çok sık tercih edilen bu kumaşın bir beden küçük gösterdiği de bilir ve kadınlar tarafından bu özelliği ile de tercih edilir. Kıyafet dikiminde tercih edilmesinin sebebi de kolay işlenebilir olması ve şekil alabilmesidir. Ayrıca scuba kumaşlar ütüye ihtiyaç duymadan rahatlıkla kullanılabilir.
Scuba Kumaşın Olumsuz Yönleri Nelerdir?
Scuba kumaş tüm olumlu yönlerinin yanında söylemesi üzücü bir şekilde tamamı sentetik bir kumaştır. Kıyafetlerinde pamuklu kumaşları tercih edenlerin dalgıç kumaşı pek tercih edeceği söylenemez. Ayrıca yaz aylarında terletme ve ter çekmeme özellikleri ile pek tercih edilecek bir kumaş değildir. Tüm bunların yanında şık duruşu ve elbiselerdeki toparlama özelliği ile ince olanları yaz mevsimlerinde bile tercih sebebidir. Pileli kıyafetlerde ince ya da kalın tüm türleri kullanılabilir. İki türünde de çok güzel modeller çıkar. Vücuda yapışmaması oldukça önemli bir artı özelliğidir.
Mayo üretiminde ince çeşitleri sıklıkla kullanılır, ince dalgıç kumaş mayolarda en çok kullanılanıdır. Jarse kumaşlar ise biraz daha kalın mayo üretiminde daha olumlu sonuç verecektir. Muhafazakar kesime özel üretilen tesettür ve kapalı mayolarda su geçirmemesi özelliği, üst yapışmaması sebebi ile paraşüt ya da puf kumaş haricindeki kumaşlardan güzel ürünler çıkar.
Dalgıç Kumaş Dikerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğer dikiş işlerine yeni başladıysanız Scuba kumaş tam da size göre. Kolayca dikilebilen dalgıç kumaş zorlanmadan modeller üretebileceğiniz bir kumaştır. Scuba kumaşları dikiminde ve tasarımlarınızda kullanırken jarse iğnesi kullanmanız sizlere hem kolaylık sağlayacak hem de daha güzel sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Dalgıç kumaşın belki de dikim işlerinde kullanımında sağladığı en önemli fayda, herhangi bir overlok işlemi yapmadan kumaşı kolayca kullanabilmenizdir. Bu pratikliği sayesinde etek modellerinde uç kısımları güzel bir makas kesimi ile başka bir işleme sokulmadan direk olarak kullanılabilir. Sentetik kumaşları giymekten çekinmeyenlerin ve alerjisi omayanların rahatça giyebileceği bir kumaş türüdür.
Scuba Kumaş Nasıl Yıkanır?
Dalgıç kumaşın da her kumaş gibi kendine ait yıkama özelliği mevcuttur. Talimatlara uyulmadığı takdirde kumaşınız zarar görebilir. Öncelikle uymanız gereken ilk kural kıyafetin etiketindeki yıkama talimatlarına uymaktır. Ancak makinada yıkamanız gereken bir durum olursa aşağıdaki kurallara uymanız gerekiyor.
Scuba kumaş sentetik özellikte bir kumaş olduğu için düşük sıcaklıklarda yıkanması gereklidir. Eğer imkanınız varsa kuru temizlemecilere vererek yıkatmanız kıyafetlerinizin uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Eğer makinada kendiniz yıkayacaksanız su sıcak olmamalı, devir ayarınız ise düşük olmalıdır. 30 derecede, düşük devirde ve sıkma yapılmadan yıkamanız en uygunu olacaktır.