Açelya Bakımının Püf Noktaları
Açelya bitkisi güzel görünümü, çeşit çeşit renkleri ile en çok satılan çiçeklerden birisidir. Ancak açelya bakımını iyi bilmezseniz kısa ömürlü olabilir. Çabuk kuruyan ve atılan bitkilerden olmasının sebebi bakımının iyi bilinmemesidir.
Açelya bitkisinin bakımı oldukça bakım istemektedir. Ve açelya kapalı alan salon bitkisi değildir. Belki de bitkiyi alanların çok yanıldığı yerlerden birisi de budur. Çiçeklerinin açtığı zamanlarda odanızda bulundurabilirsiniz. Direk güneş alan bir ortamda bulunmamalıdır. Ancak bol ışık alan bir ortamda bulunmalıdır.
Aşırı sıcak ve soğuk açelya bitkisinin düşmanıdır. Aynı zamanda aşırı rüzgardan da korunmalıdır. Bitkinin kökleri çok dibe inmez yüzeye yakındır. Açelya havanın sıcaklığına bağlı olarak en az 2 kere sulanmalıdır. Açelya bitkisi sulanmadan önce toprağa bakılır toprak nemli ise sulama yapılmaz.
Bitkinin üzerinde çiçekleri olduğu dönemde üstten sulama yapılmamalı dibine su verilmelidir. İlkbaharda açelya budanabilir. 8 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yaşadığı için kışın kapalı ortamda yazın ise dışarda bakılmalıdır.
Açelya Çiçeği Hangi Toprakta Yetişir?
Açelya bitkisinin toprağı 4-6 PH aralığında olmalıdır. Asitli toprakları sevmektedir. Açelyanızın toprağının nasıl bir toprak olduğu hakkında bir fikriniz yoksa zirai yerlerden bu özelliklere sahip toprak alarak açelyanızın toprağını değiştirebilirsiniz. Humuslu toprağa karıştırılmış çam gübresi veya kestane gübresi de açelya bitkisine iyi gelir.
Açelyanın kökleri yoğun olduğu için zamanla süngerimsi bir yapıya kavuşur. Açelyanın saksınında torf tek başına kullanılmamalı kum ile torf karıştırılarak en iyi çözüm olacaktır. Yani asit oranı yüksek ama kireçsiz bir toprak açelyaya en uygun topraktır. Açelya bitkisine uygun toprağı çiçeklerde ve fide satan yerlerde bulabilirsiniz.
Açelya Bitkisine Hangi Gübreler Verilebilir?
Açelya çiçeğine verilebilecek gübrenin içeriğinde azot, fosfor, potasyum ve kalsiyum bulunmalıdır. Gübre sıvı olmalıdır. Ve ilkbahar yaz ve sonbaharın sonuna kadar verilebilir. Kış mevsimde de soğuklardan korunması için magnezyum takviyesi yapılabilir. Saksı değişimi yapılırsa kuru yapraklarda toprağa karıştırılabilir.
Açelya Bitkisini Sularken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Açelyanın kökü sık ve yoğundur bu yüzdem suyu çok sever. Toprağı kontrol edilip nemi azaldığı anda sulanmalıdır. Sularken de kış aylarında suyun musluktan olmamasına oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir.
Musluk suyu veriliyorsa suyu dinlendirip öyle vermezseniz sudaki kireç açelyanızın sağlığını bozar. Eğer içme suyu vermeniz mümkünse içme suyu vermeniz açelyanız açısından çok daha iyi olacaktır.
Açelyanız çiçekli olduğunda suyu dibine vermeniz çiçeksiz olduğu zamanlarda yapraklarına biraz su püskürtmeniz daha uygun olacaktır. Ve sulama işleminden sonra saksının tabağında su kalmamasına dikkat edin.
Açelya Çiçeği Üretimi Nasıl Yapılır?
Açelya çiçeği köklerden ayırarak üretilebilir. Aynı zamanda çelik alma yöntemi ile de üretilebilir bu en çok kullanılan yöntemdir. Köklerden ayırma ise en kolay yöntemdir. İki yönteminde avantajlı ve avantajlı olmayan tarafları vardır.
Kökten ayırma yönteminde bitkinin saksıdan çıkarımı sırasında kök yapan diğer bir dala yani bitkiye zarar verebilir. Bu yöntem oldukça kolaydır, alınan kısım direk saksıya ekilir ve sulama işlemi yapılır.
Diğer yöntemde çelik alma yöntemiydi. Bu yöntemde özellikle ilkbahar ayında yeni filizler tercih edilir. 10 cmden daha küçük olan bir dal çapraz olarak kesilerek torf- kum karışımına dikilir. Bir pet şişe ortadan ikiye bölünerek içine ekilir ve pet şişe sulandıktan sonra bir poşet geçirilerek bağlanır ve nemli bir ortamda kalması sağlanır. Tabi sürekli kapalı olarak durmaz günde birkaç saat havalandırmalıdır. Bitkinizde 5-6 yaprak çıktıysa bitkinizi bir saksıya alabilirsiniz.
Açelya Çiçeği Nasıl Saksıda Yetişir?
Açelya çok sıcağı ve çok soğuğu sevmez. Toprak saksıda yetişmelidir. Bu bitki dikine değil yatay olarak köklenmektedir. Fazla derin olmayan bir toprak saksıda yetiştirilebilir. Saksı sık sık değiştirilmemelidir. Saksı sık sık değiştiği zaman bitkinin enerjisi kökünü geliştirmeye harcadığı için büyüme enerjisini azaltır.
Açelya çok sıcak ya da çok soğuk ortamları sevmeyen bir bitkidir. Nemli ve ışık alan ortamları seven bir bitkidir ancak güneş ışınlarını direk almayı sevmez. Toprağının asitli olması ve bu toprağın köklerini serin tutması gerekmektedir.
Kışın 8 derecenin altındaki soğukluklarda donar, yazın da güneş direk üzerine gelirse kurur. Eğer bahçeniz varsa açelya bitkisini bahçenize değil geniş ama derin olmayan saksıya ekmenizde fayda var. Çünkü aşırı soğuk ve sıcaklarda bitkinizin yerini rahatlıkla değiştirebilirsiniz.