Çiçekler

Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Reklamlar

Açelya çiçeği bakımından önce, açelya, ev ve bahçeleri süsleyen eşsiz bir çiçek türüdür. Özel bir ilgi isteyen açelya çiçeği, güzel bakıldığı zaman muhteşem bir görünüme sahip olacaktır. Ancak ilgisizlik, açelya çiçeğinin küsmesine neden olarak 1 yıl boyunca çiçek vermemesine yol açacaktır. Fundagiller familyasına ait olan bu bitki, evde ve bahçede bakılmaya uygundur.

Açelya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
Açelya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Açelya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Açelya çiçeği, genel olarak pembe ve sarı renklerinin sayısız tonlarında olabilmektedir. Pek çok farklı türde olabilen açelyalar, aynı şekilde bakılabilmektedir. Açelya çiçeğinin en bilinen özelliği ılıman iklimleri sevmesidir. Soğukta çiçek vermeyen açelya çiçeği, kavurucu sıcaklardan da haz etmemektedir. Sulama, doğru sıcaklık, gübre ve ilgi ile açelya çiçeğinize uzun yıllar boyunca bakabilirsiniz.

Açelya çiçeğinin anlamı özlemdir. Genellikle sevgililerin birbirine hediye ettiği bu çiçek türü, sevgi nedeniyle duyulan acı ve özlemi ifade etmektedir. Bu çiçek güzel görünümü ile dikkat çekmektedir. Ancak bu bitkinin kokusu yoktur.

Reklamlar

Açelya Çiçeği Ne Zaman Açar?

Açelya çiçeği, ılıman iklimlerde açmaktadır. İlkbahara girildiği zaman hareketlenmeye başlayan açelya çiçeği, yaz aylarının sonuna kadar çiçekli kalabilmektedir. Ancak bilinmesi gerekir ki, çiçeklenme dönemi yalnızca sıcaklık ile alakalı değildir. Açelya çiçekleri oldukça narin bitkilerdir ve doğru bakılmadığı zaman bir yıllık emeğiniz boşa gidecektir.

Açelya Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Açelya Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Açelya çiçeği özellikleri arasında en çok narinliğin ön plana çıktığı tartışılmaz bir konudur. Narin çiçekler, bakım aşamasında hata yapıldığı zaman çiçek vermemekte ve var olan çiçeklerini dökebilmektedir. Açelya çiçeğini canlandırmak için doğru sulama yapmak oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Genel olarak suyu seven açelya çiçekleri, aşırı sulamadan dolayı çürüyebilmektedir. Bunun yanı sıra dış etkenler de çiçeğin yapısını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle doğru bakım ile çiçeğinizi canlandırabilirsiniz.

Açelya Çiçeği Tohumu

Açelya çiçeği, tohumdan yetiştirilebilmektedir. Fide türünde satılan açelyalara nazaran daha uygun fiyatlı olan tohumlar, sera tipi bir alanda çimlendirilmelidir. Zira nemin içeride kalması, çimlenmenin doğru olması için oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Eğer açelya çiçeğinize bahçede bakıyorsanız, çimlendirme işlemi için çaba sarf etmenize gerek yoktur. Açelya, çiçek açarken tohumlarını etrafa düşürerek yeni kökler oluşmasını sağlamaktadır.

Açelya çiçeği tohumu kullanarak fide elde etmek istiyorsanız, mevcut tohumlarınızı humuslu bir toprağın 2-3 cm altına serpiştirerek can suyu vermelisiniz. Evinizde şeffaf bir kap kullanarak saksının üstünü kapatabilir ve sera etkisi yaratabilirsiniz. Bu sayede nem dışarı çıkmayacağı için çimlenme hızı artacak ve sağlıklı açelyanız olacaktır.

Reklamlar
Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Açelya çiçeği bakımı, çiçek bakımı yapmaktan keyif alan bireyler için oldukça kolaydır. Aşağıdaki listeyi inceleyerek açelya çiçeği bakımı hakkında bilgi alabilirsiniz.

  • Açelya çiçeğinizin saksısı mutlaka drenaj delikli olmalıdır. Zira fazla suyun dışarı atılmaması, kök çürümelerine sebep olacaktır.
  • Çiçeği suladıktan sonra drenaj deliğinden dışarı akan su, sulama işleminden bir gün sonra dökülmelidir.
  • Açelya çiçeği saksısı, çiçeğin boyutundan bir boy büyük seçilmelidir.
  • Açelya çiçeği güneş alan bir yerde bakılmalı ve gün içerisinde sağa veya sola doğru döndürülerek her tarafının güneş alması sağlanmalıdır.
  • Açelya çiçeğinin haftada 2 defa sulanması yeterlidir. Ancak toprağın çamur kıvamına gelecek kadar sulanması zararlıdır.
  • Bitkinizi sularken oda sıcaklığında su kullanmanız gerekmektedir. Sıcak ya da soğuk su, açelyaya zarar verecektir.
  • Açelya çiçeğinin çok yakınında farklı bir çiçek olursa, çiçeğin büyüme hızı yavaşlayacaktır.
  • Açelya çiçeğinin gübreleme işlemi çok sık yapılmamalıdır. Sık gübreleme çiçek toprağının havasız kalmasına neden olacaktır.
  • Açelya çiçeği için seçeceğiniz toprak mutlaka humuslu olmalıdır. Humuslu toprak, çiçeğin daha hızlı ve sağlıklı büyümesini sağlayacaktır.
  • Açelya çiçeği toprağı 2 ya da 3 senede bir defa değiştirilmelidir. Yeni geçilecek toprağın türü de bir önceki gibi olmalıdır.

Açelya çiçeği bakımının püf noktaları mutlaka doğru bir şekilde öğrenilmelidir. Aksi halde bodur bitkiniz, istediğiniz kadar çiçek veremeyecektir. Açelya çiçeği bakımı yaparken oldukça dikkatli ve özenli davranmanız tavsiye edilmektedir.

Açelya Çiçeği Neden Kurur?

Açelya Çiçeği Neden Kurur?

Açelya çiçeği bakımı yapan bireyler, bazı zamanlarda çiçeklerinin kuruduğunu gözlemleyebilmektedir. Eğer bitkiniz kuruyorsa, bakımını yanlış yaptığınızı öğrenebilirsiniz. Çiçeğin kurumasının pek çok farklı nedeni olabilir. Bu nedenler arasında fazla sulama, çiçeği susuz bırakma, yanlış toprak seçimi, haşere, bitki hastalıkları gösterilebilmektedir.
Açelya çiçeğinizi çok güneşli bir alanda bırakırsanız, bitkiniz kurumaya başlayacaktır. Aynı şekilde fazla soğuk hava da bitkinizin çiçeklerinin dökülmesine ve yapraklarının solmasına neden olur. Bitkinizi oda sıcaklığında su ile suladığınızdan, doğru sıcaklıkta bir mekânda tuttuğunuzdan ve düzenli bakım yaptığınızdan emin olduğunuz sürece, bitkinizde solma ve kuruma yaşanmayacaktır. Ayrıca fazla gübreleme de toprağın hava almamasına neden olacağı için kurumalara neden olabilir. Bu nedenle bakım yaparken aşırıya kaçmamanız gerekmektedir.  

Açelya Çiçeği Nerede Durmalı?

Açelya çiçeği hangi ortamı sever? Açelya çiçekleri hem evde, hem balkonda hem de bahçede bakılabilecek bir bitki türüdür. Bahçe açelyaları, daha dayanıklı olduğu için sulama işlemi ile bitkinizi canlı tutabilirsiniz. Ancak evde ya da balkonunuzda baktığınız açelyalar için daha özenli bir bakım yapmanız gerekmektedir. Eğer açelya çiçeğiniz balkondaysa, direkt olarak güneşe maruz bırakmamanız ve biraz gölge yapabilmek adına balkon duvar dibine saksınızı yerleştirmeniz tavsiye edilmektedir.

Açelya çiçeğinize salon gibi iç mekânlarda bakıyorsanız ise, direkt olarak cam önüne koymaktan kaçınmalısınız. Ancak karanlık bir alanda bırakmamalı ve dolaylı yoldan güneş ışığı aldığına dikkat etmelisiniz. Gün içerisinde güneşin pozisyonuna göre saksınızı sağ ve sol yönlerinde çevirerek bitkinizin her tarafının güneş almasına özen göstermelisiniz. Eğer bitkinizin sadece tek bir tarafı güneş alırsa, çiçeğinizin güneş görmeyen tarafından büyüme çok daha az olacaktır.

Açelya çiçeği bakımı hakkındaki yazımız bu kadardı. Gazanya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılmalı? adlı yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

Youtube kanalına abone olun, birbirinden güzel videoları kaçırmayın https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır? 2024 Açelya Çiçeği Bakımı
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx