Şifalı Bitkiler

İçeriği Şifa Deposu! İşte Acı Biberin Faydaları

Reklamlar

Acı biberin faydaları için tüketilmekten daha ziyade, yemeklere tat ve baharat vermesi veya yemeklerin yanında yaş, kuru veya turşusu olarak tüketilmesi ile ünlüdür. Tüm bunların yanında, kardiyovasküler sistemimizi destekleyen ve can sıkıcı ağrıları gideren, zengin özelliklere sahip önemli bir baharattır. Acı biberin faydaları ve özellikleri nelerdir? Hep birlikte göz atalım.

Acı Biberin Tarihi
Acı Biberin Tarihi

Acı Biberin Tarihi

Öncelikle Orta Amerika’da kullanıldığına dair birkaç bin yıl öncesine ait arkeolojik kalıntılarla ortaya konmuştur. Bu değerli sebzeyi İspanya’ya taşıyan ve böylece Avrupa’ya yayılmasını sağlayan Kristof Kolomb olmuştur. Acı biberin ülkemize 15 ila 16. yy. arasında girdiği düşünülmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde birçok ülke ile yapılan ticaret anlaşmalarında acı biberin ülkemize girdiği ve daha sonra çok çabuk benimsenerek ekimine başlandığı bilinmektedir. O zamanlar karabiberin pahalı olması nedeniyle, ucuz olması ile, kara bibere rakip olması için yerli halka ve ve diğer ülkelere pazarlanmıştır.

Kış sonu veya ilkbahar başında ekilen acı biber, yetiştirilen çeşide göre yaz veya sonbahar başında hasat edilebilir. Mutfakta hem taze hem de kurutulmuş olarak kullanılır, böylece birçok yemeğe lezzet katmak için tüm yıl boyunca kullanılabilir.

Öncelikle, biber meyve mi sebze mi? Biber, herkes tarafından sebze olarak bilinsede aslında meyvedir. İçindeki çekirdeklerden dolayı meyve olarak kabul edilir. 

Acı biberin en tatlısından en acısına kadar doğada pek çok çeşidi vardır. İçerdiği kapsaisin miktarına bağlı olarak acılığı Scoville ölçeği ile ölçülür. Acı biber çeşitleri arasında bulunan Calabrese ve Meksika jalapeno çeşitleri sadece orta derecede baharatlı olarak kabul edilirken, en acı ve en iyi bilinen biberler arasında habanero biberi vardır. Ancak gines rekorlar kitabına giren dünyanın en acı biberi Carolina Reaper biberidir. Yeşil Arnavut biberi ülkemizde yetişen en acı biber türüdür.

Acı Biberin Özellikleri
Acı Biberin Özellikleri

Acı Biberin Özellikleri ve Besin Değeri

Acı biberin faydaları saymakla bitmez. Her şeyden önce, kalorilerinin düşük olduğunu (100 g’da yaklaşık 30 kcal) ve esas olarak su, iyi miktarda karotenoid, kapsaisin ve vitaminlerden oluştuğunu unutmayın. Daha sonra Acı veya tatlı biberin çok iyi bir C vitamini kaynağı olduğu bilinmektedir. Sadece 10 gr acı biber, yetişkin bir erkeğin günlük C vitamini ihtiyacının %30’unu karşılar. Ancak uçuculuğu nedeniyle bu vitaminin içeriği, kuru biberlerde neredeyse hiç yoktur.

Acı biber, insan sağlığı için faydalı özellikler sağlamada çok önemli antioksidan madde olan, polifenoller açısından da zengindir.

Reklamlar

100 gr acı biberin besin değeri

Su 97,8 gr, kalori 30 kcal, protein 1.8 gr, karbonhidratlar 3,8 gr, lifler 1.9 gr, Potasyum 395 mg, Fosfor 18 mg, Sodyum 11 mg, Çinko 0.27 mg, C vitamini 229 mg, E vitamini 0,8 mg, A vitamini 824 ug, Beta karoten 4944 ug bulunmaktadır.

Acı Biberin Özellikleri Nelerdir?
Acı Biberin Özellikleri Nelerdir?

Acı Biberin Özellikleri Nelerdir?

Acı biberin özellikleri, sağlık için önemli olan bazı vitaminlerin ve diğer maddelerin mükemmel bir kaynağı olduğu için çok önemlidir. Vitaminler arasında bahsi geçen C vitaminine ek olarak E vitamini ve A vitamini de orta derecede bulunur. Bütün bu maddeler farklı özellikleri sayesinde vücudumuzun iyiliği için gereklidir.

Acı biberin C Vitamini içeriği, bağışıklık sistemimiz için gerekli olan antioksidan özelliklere sahip bu vitamin açısından çok zengindir. Aynı zamanda kolajen sentezinde yer alır ve demirin kırmızı kan hücreleri tarafından asimilasyonu için önemlidir.
 
Acı biberin A Vitamini içeriği, görme sisteminin doğru çalışması, bağırsak epitel hücrelerinin bakımı, bağışıklık ve genital sistemlerin çalışması için önemlidir.

Acı biberde bulunan E Vitamini, hücresel bütünlüğün korunmasına katkıda bulunan bir başka doğal antioksidandır. Tahmin ettiğimiz gibi biber, meyvelerine karakteristik rengini veren ve bizi çeşitli hastalıklardan korumak için önemli olan mükemmel bir karotenoid kaynağıdır. Ayrıca kaempferol ve fitoaleksin gibi çeşitli polifenoller de bulunur. Son olarak, kapsaisin sadece biberin acı olmasından sorumlu değildir, aynı zamanda acı biberin birçok analjezik ve anti-inflamatuar özelliğinden de sorumludur.

Kuru acı biber, taze bibere göre daha fazla miktarda kapsaisin içerdiği için genellikle taze biberden daha baharatlı, yani acıdır.

Ayrıca meyvenin olgunluk derecesi de acılığını belirler. Genel olarak, kapsaisin olgunlaşma ile artar, bu nedenle olgun taze meyvelerde (genellikle kırmızı renkte) olgunlaşmamış taze meyvelere göre daha yüksek derecede acılık bulunmaktadır.

Kırmızı, yeşil, sarı ve mor biberler gibi, biberlerin farklı renkleri olabilir. En yaygın olan biber türleri kırmızı veya sarıdır. Bu bitkilerden bazıları süs amaçlı da kullanılmaktadır.

Acı Biberin Faydaları Nelerdir?
Acı Biberin Faydaları Nelerdir?

Acı Biberin Faydaları Nelerdir?

Acı biber, genellikle mide-bağırsak veya dermatolojik problemlerde, artrit veya yaralarda veya kanı temizlemek için tavsiye edilir. Ayrıca, akut ve kronik ağrı, iltihaplanma, obezite ve onkolojik patolojilerde bile acı biberin faydalarını gösteren bilimsel kanıtlar vardır.

Şimdi acı biberin tüm faydalarını detaylı olarak görelim

Acı Biber Ağrıları Hafifletir

Kapsaisin tedavisinin çeşitli ağrıları giderdiği dünya çapında bilinmektedir. Acı biber aslında iyi bir doğal ağrı kesicidir. Amerika ve Asya’da, ağrılı adet görme, diş ağrısı ve kas ağrıları durumunda acı biberin ve yapraklarının uzun süredir kullanıldığı bilinmektedir.

Reklamlar

Acı Biber Ülseri Önler ve Mide Koruyucu Etkisi Vardır

Popüler inanışlara ve baharatlı yiyeceklerden kaçınma tavsiyelerine rağmen, klinik çalışmalar acı biberin ülserler üzerinde faydalı etkileri olabileceğini gösteriyor. Örneğin, aspirin uygulamasının neden olduğu mide lezyonlarında gastro-koruyucu bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca ülsere bağlı mide yanmasından çok az acı biber tüketmek sizi rahatlatacaktır.

Acı Biber Zayıflatır Mı?

Bazı çalışmalarda, acı biber tüketiminde ve acı biber yağı kullanımında karın yağlarında azalma ve buna bağlı olarak vücut ağırlığında bir azalma olduğunu ortaya koymuştur. Bu zayıflama etkisine ek olarak, bazı hayvan çalışmalarında kandaki kolesterol, trigliserit ve glukoz düzeylerinde azalma da gözlenmiştir.

Acı Biber Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur
Acı Biber Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Acı Biber Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Acı biberin içeriğindeki kapsaisin anti-tümör etkilere sahiptir. En yaygın bazı onkolojik hastalıklar olan meme, prostat, mide, kolon ve akciğer kanseri dahil, güçlü bir anti-tümör etkiye sahiptir.

Acı Biber Kalp Sağlığına İyi Gelir

Acı biber hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını düşürmesi ile bilinir. Kanın akışını hızlandırır ve kanın vücudun heryerine sağlıklı bir şekilde dağılmasına yardımcı olur. Düşük kan basıncı kalp krizi dahil bir çok kalp sorununun oluşmasını engeller.

Acı Biber C Vitamini Bakımından Zengindir

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir yeri olan C vitamini, acı biberde bol miktarda bulunur. Kışın acı biber tüketmek heme dolaşım sisteminin hızlanmasına hemde tüm hastalıklara karşı dirençli olmamızı sağlar. Ayrıca Sağlıklı saçlar ve cilt içinde C vitaminin önemli bir vitamindir.

Taze Biber ile Kuru Biber Arasında Ne Fark Var?

İhtiyacınıza göre taze veya kuru biber kullanabilirsiniz. Taze biberin bozulma riski vardır ve bu yüzden saklama sorunu vardır. Kuru veya toz halde saklamak daha kolaydır. Acı olması açısından bakıldığında, biberin kırmızı ve kuru olması, taze biberden daha acı olması demektir. Çünkü kapsaisin esas olarak kuru ve kırmızı biberde daha konsantre olan tohumlarda bulunur.

Taze biber ve kuru biber arasındaki fark, taze biberin zengin olduğu vitaminler olup, özellikle C vitamini içeriğidir. Bu vitamin esas olarak taze meyvelerde bulunur ve kuru meyvelerde yoktur. Ayrıca taze biber, kuru biberde olmayan tipik biber aromasını korur.

Acı Biberin Zararları

Aşırı acı biber tüketmek özellikle basur olanlar için çok zararlıdır. Basuru azdırır ve ızdıraplı hale getirir. Yine aşırı acı biber tüketmek mide ve bağırsak sorunlarına yol açar. Özellikle mide sorunu yaşayanlar mutlaka doktor tavsiyesi ile acı biber kullanmalıdır.

Ayrıca karaciğer hastalığı olanlar ve özellikle karaciğer yetmezliği olanlar acı biber tüketmekten kaçınmalıdır.

Acı Biber Ne Kadar Yenir?

Acı biber yerken genel olarak aşırıya kaçmamak ve günde 8-10 gramdan fazla biber tüketmemek tavsiye edilir.

İlginizi çekebilir: Mısırın Faydaları

Begonya Kadın instagram hesabımızı da takip edebilir, bizlere destek olabilirsiniz.

İçeriği Şifa Deposu! İşte Acı Biberin Faydaları 2024 Acı Biberin Faydaları
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx