GenelÇiçekler

Afrika Menekşesi Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Afrika menekşesi, tüm çiçekseverlerin ilgi duyduğu bitkilerden bir tanesidir. Yıl boyunca çiçeklenmesi ve kısa uyku dönemi sayesinde gözde çiçekler arasında yerini almaktadır. Afrika menekşesinin ana vatanı Tanzanya olmaktadır. Ancak ülkemizde de sık sık görülmekte ve yetiştirilmektedir.

Afrika Menekşesi Bakımı
Afrika Menekşesi Bakımı

Afrika Menekşesi Bakımı

Afrika menekşesi, narin bitkiler arasında yer almaktadır İlgiyi seven bu çiçek, doğru bakıldığı zaman uzun ömürlü olacaktır. Ancak bakımına dikkat edilmezse, çiçeklenme görülmeyebilir ve kısa sürede ölebilir. Çiçeğinizin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız, mutlaka bakımını ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Afrika Menekşesi Özellikleri
Afrika Menekşesi Özellikleri

Afrika Menekşesi Özellikleri Nelerdir?

Bu menekşe, çoğunlukla pembe renktedir. Ancak beyaz ve morun da her tonunda çiçek açabilmektedir. Çiçekleri kalp şeklinde ve öbek halindedir. Bodur bitkiler arasında yer alan Afrika menekşesi,  boy olarak pek büyümemekte ve büyüdüğünü çiçek vererek belli etmektedir. Afrika menekşelerinin birden fazla türü olabilmektedir. Türler genellikle taç yapraklardaki ufak farklılıklar göstermektedir. Ancak genel olarak tüm Afrika menekşelerinin bakımı aynı şekilde yapılabilmektedir.

Reklamlar

Afrika Menekşesi Ne Zaman Açar?

Afrika menekşeleri, doğru ortam sağlandığı zaman yılın her döneminde çiçek açabilmektedir. Bu nedenle pek çok insanın hem evde hem de bahçede yetiştirdiği çiçekler arasındadır. Yılın bazı dönemlerinde uykuya dalan Bu menekşe, kısa süreli uyku dönemi sona erdiği zaman tekrar çiçek açmaktadır. Yılın tüm dönemlerinde çiçeklenme gösterebilen bu bitki, uzun süre çiçek açmıyorsa, bunun uyku dönemi ile bir ilgisi yoktur. Uzun süre büyüme ya da çiçeklenme göstermeyen Afrika menekşesi, hastalanmış olabilir ya da ortamından dolayı çiçeklenme eğilimi göstermiyor olabilir.

Afrika Menekşesi Nasıl Canlandırılır?

Afrika menekşesi bakan bireyler, bazı zamanlarda çiçeklerinin cansız olduğunu gözlemleyebilmektedir. Bu durumda, çiçeği tekrar canlandırabilmek için ne yapılması gerektiği araştırılmaktadır. Eğer bitkiniz uzun bir süre cansız ise,  bu durum uyku döneminde olmadığının göstergesi olacaktır.

Afrika menekşesi çiçek açtırma işlemi yamak istiyorsanız, ancak bitkiniz cansızsa doğru bir bakım yapmanız gerekecektir. Zira Bu menekşeler, uygun ortam sağlandığı ve iyi bakım yapıldığı zaman kendiliğinden çiçek vermeye başlayacaktır.  Bu menekşenin bakımının en önemli unsuru sıcaklıktır. Eğer bitkiniz çiçek açmıyorsa, çiçeğin ihtiyacı olan ısı ve ışığı alamadığını anlayabilirsiniz.

Afrika Menekşesi Bakımı Nasıl Yapılır?

Afrika menekşesi bakımı pek çok insanın araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Bu çiçeğe bakmak isteyen insanların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Eğer bu hususlara dikkat edilmez ise, çiçeğiniz kısa ömürlü olacaktır. Aşağıdaki listeye göz atarak Bu menekşenin bakımı hakkında her detayı öğrenebilirsiniz.

Reklamlar
  • Afrika menekşesi bakımının en önemli adımı doğru ışıktır. Bu menekşe, direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Bu bitkiler için en doğru ışık, dolaylı olarak alınan güneş olacaktır.
  • Bu menekşe, balkonun ara ara ışık alan bir bölümüne yerleştirilmelidir. Eğer gölgede bırakılırsa, besin eksikliğinden dolayı çiçeklenme olmayacaktır.
  • Bu menekşeye saksıda bakacaksanız, saksının drenaj deliklerine sahip olması gerekmektedir. Bu sayede bitki, fazla suyu tahliye edebilecektir.
  • Afrika menekşe saksısı, mutlaka çiçeğin boyuna uygun olmalıdır. Küçük saksılar çiçeğin gelişmesini engelleyecektir. Büyük saksılarda ise, yeterli kök gelişimi sağlanmadığı zaman çiçeklenme görülmeyecektir.
  • Bu menekşe, nemden hoşlanmaktadır. Bu nedenle sulanması oldukça önemlidir. Menekşe toprağını kontrol ederek sulama işlemi yapmanız gerekmektedir. Toprak hiçbir zaman nemsiz bırakılmamalıdır.
  • Afrika menekşesinin toprağı mutlaka besin açısından zengin olmalıdır. Mutlaka bitkinin toprağı uygun çiçek toprağı olmalıdır.
  • Bitkinin toprağı düzenli aralıklarla değiştirilmelidir. Zira her toprak, bir süre sonra besin değeri açısından zayıflamaktadır.
  • Yıl boyunca aktif olan Afrika menekşeleri, gübresiz bırakılmamalıdır. Çiçeklerin gelişebilmesi ve taç yaprakların devamlı olabilmesi için mutlaka gübre gerekmektedir. Yapı market ya da çiçekçilerden uygun gübreyi edinebilirsiniz.

Yukarıdaki Afrika menekşesi bakımı ile ilgili hususlara dikkat ederseniz, Afrika menekşenizi yıl boyunca çiçekli tutabilirsiniz.

Afrika Menekşesi Tohumu

Afrika menekşesi, tohumdan yetiştirilebilmektedir. Tohum, fideye göre daha uygun fiyatlıdır. Ancak bilinmesi gerekir ki, tohumdan fide yetiştirmek çok daha zordur. Bu menekşenin tohumunu kullanmak isteyen bireyler, tohumların taze olmasına özen göstermelidir. Zira bayat tohumların içi boş ya da kurumuş olacağından büyüme gözlenmesi zor olabilmektedir.

Afrika menekşesi çeşitleri, tohumdan iyi şekilde yetiştirildiği zaman çoğaltma ve çiçek açtırma daha kolay olacaktır. Tohumları küçük bir saksıya serpiştirmeniz ve üzerini 3 cm kadar toprakla kapatmanız gerekmektedir. Tohumların hareket etmemesi için suyun birden dökülmemesi gerekmektedir. Ayrıca saksının güneş alan bir alanda tutulması tavsiye edilmektedir. Tohum büyüdükten sonra menekşe bakımı normal olarak devam ettirilmelidir.

Afrika Menekşesi Neden Kurur?

Afrika menekşesi, bazı durumlarda kuruyabilmekte ve çiçeklerini dökebilmektedir. Bu sorunun en büyük nedenleri arasında susuzluk ve ışıksızlık yer almaktadır. Eğer bitkinizi yeteri kadar sulamazsanız, yapraklardan başlayarak sararmalar olacaktır. Bu durumda çiçeğinizi doğru şekilde sulayarak çiçeğinizi kurtarabilirsiniz. Ancak tüm bitki sararmış ise, kurtarmak zor olabilmektedir.

Bu menekşenin kurumasının bir diğer nedeni ise yanlış ısı ve ışıktır. Bu menekşe sıcak ve nemli ortamlardan hoşlanmaktadır. Ancak bilinmesi gerekir ki, direk olarak güneş ışığına maruz kalan Afrika menekşelerinde kurumalar gözlemlenebilmektedir. Bu nedenle dolaylı güneş ışığında muhafaza edilmeli ve çok sıcak alanlarda bekletilmemelidir.    

Afrika Menekşesi Nerede Tutulmalı?

Afrika Menekşesi nerede tutulmalı

Afrika menekşesi bakımı, bazı hususlara dikkat edilmesini gerektirmektedir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, çiçeğin gelişmesi ve büyümesi için en önemli noktalar arasında ısı ve ışık yer almaktadır. Bu hususlara uygun ortamlarda çiçeğiniz oldukça sağlıklı olacaktır.
Bu menekşeye evde bakacaksanız balkonda, bahçede bakacaksanız ise dolaylı ışık alacak bir alan seçmeniz gerekmektedir. Aksi halde köklerde gelişmeler olmayacak, çiçeklenme zorlaşacak, var olan çiçekler dökülecek ve bitkiniz kuruyacaktır.

Afrika Menekşesi Çeşitleri

Çok farklı çeşitleri ve cıvıl cıvıl renkleriyle hem göze hem de ruha hitap eden Afrika menekşesi, narin bitkiler arasında yer almaktadır. İlgiyi oldukça seven bu çiçek, doğru bakıldığı takdirde uzun ömürlü bir çiçektir. Ancak bakımına dikkat edilmediği zaman çiçeklenme olmayıp kısa sürede ölebilir.

Bodur bitkiler arasında yer alan Afrika menekşesi, boy olarak pek büyümeyen ve büyüdüğünü çiçek vererek belli eden bir bitkidir. Afrika menekşesinin birden fazla türü mevcuttur. Bu türler genellikle yapraklarındaki ufak farklılıklarla birbirinden ayrılır. Ama genel olarak bütün Afrika menekşeleri bakımı aynı şekilde yapılmaktadır. Afrika menekşesi çeşitleri arasında; mor, mavi, beyaz, pembe, sarı ve çift renkli olmak üzere birçok çeşidi bulunmaktadır.

Afrika menekşesi bakımı için en önemli adım doğru ışıktır. Direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalı dolaylı olarak güneş ışığı almalıdır. Balkonunuzun ara ara ışık alan bir bölümüne yerleştirilebilir. Gölgede bırakılırsa besin eksikliğinden dolayı çiçeklenme gerçekleşmez. Afrika menekşesi saksı seçimi de doğru yapılmalıdır. Küçük ve drenaj deliği olmayan saksılar çiçeğin gelişmesini engelleyecektir. Afrika menekşesi toprağı mutlaka besin açısından zengin, bitkiye uygun çiçek toprağı olmalıdır.

Afrika Menekşesi Nasıl Çoğaltılır?

Afrika menekşesi çoğaltma yöntemi için; tohumla, çelik alarak ve doku kültürü gibi yöntemlerle yapılır. En çok tercih edilen çoğaltma yöntemi ise yaprak çelikleriyle çoğaltma şeklidir. Bu yöntemle çoğaltma yapılırken yaşlı ve aşırı büyümüş yapraklar tercih edilmemelidir. Genç yapraklarda yine bunun için uygun değildir. Bu yapraklar yavaş büyüyen küçük yapraklar ile yapılmalıdır.

Bu yazımızı beğendiyseniz Lavanta Çiçeği Bakımı isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

YouTube Kanalımıza Abone olarak yeni çıkan videolarımıza ulaşabilirsiniz.

Afrika Menekşesi Bakımı ve Özellikleri 2024 Afrika Menekşesi
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx