Ağda Mı Jilet Mi Sağlıklı?
Yaz dönemi geldi. İstenmeyen kıllardan en iyi şekilde kurtulmaya çalışıyoruz. İstemiyorsak kurtulmuyoruz. Sağlığımızı ve konforumuzu düşünüp seçeneklere göz atıyoruz. Ağda mı jilet mi sağlıklı sorusunu çoğu kişi soruyordur. Bu yazımızda sir ağda ve jilet arasındaki farklara değineceğiz.
Ağda Mı Kullanmalıyım Jilet Mi?
Kıllardan kurtulmanın çeşitlerini saymakla bitmiyor. Ama şimdi jilet ve ağdayı ele alacağım. Ağda mı jilet mi sağlıklı diye sorduğumuz için cevaplamaya buradan devam edelim. Ağdanın türlerine öncelikle bir göz atalım.
Sir Ağda ve Geleneksel Ağda
Ağda mı jilet mi kafa karışıklığının yanında ağda da kendi içerisinde çeşitlere ayrılıyor. Şeker içeren ağda türü ve şeker içermeyen, kullanılmasının tavsiye edildiği sir dediğimiz ağda türü vardır. Genel olarak kullanımı daha yaygındır. Çünkü sir ağda kullandığımız zaman, kılın çıkma süresi yaklaşık 2 hafta ile 1 ay kadar sürebiliyor ve sık sık kıl derdine düşmemizi engelliyor. Bu yönden oldukça kullanışlı olan ağdanın, madalyonun diğer tarafı dediğimiz acısı akıllara geliyor.
Elbette erkekleri korkutan dillere destan acısını da hesaba katmak gerek. Ancak oldukça etkili olan bu yöntemin, vücudumuzdaki ölü derileri attığını da artı olarak söyleyebiliriz. Kılları kökünden aldığı için kıl dönmesi problemine de yol açmaz. Hassas bir cildiniz varsa, buna uygun sir ağdayı bulup rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Ağda Yapmak Tüyleri Çoğaltır Mı?
Bu soru akıllara gelebilir. Ancak ağdanın türlerinden bahsetmiştik. Sir ağda, içinde şeker bulundurmadığı için kılların azalmasını sağlar. Klasik olan ağda, içerisindeki şeker sebebiyle kıl köklerini besler ve ne yazık ki kılların azalmasını engeller. Peki, ağda kılları inceltir mi? Evet… Kılı kökünden aldığı için, uzun süreli kullanımda kıl kökleri zamanla hassaslaşır ve daha ince çıkmaya başlar.
Ağdanın Yan Etkileri
Ağda mı jilet mi sağlıklı diye düşünürken ağdanın bize neler yaptığına bir bakalım. Ağda, kullanım içerisinde çok pratik olmayan ancak uzun süreli kılsız ve pürüzsüz bir görüntü sağlayan yöntemdir. Ancak hassas ciltler için birtakım sorun oluşturabileceği de akıllardan çıkmamalıdır.
Özellikle ince derili bölgeler, dudak üstü, yanak kısmı gibi bölgelerde deri kalkmalarına ve cilt lekelerine sebebiyet verebilir. Bu yan etkilerle beraber, tekrar tekrar kullanılması kalıcı lekelere de sebep olabilir. Bu durumda ağda mı jilet mi sorunuza jilet yanıtını verebilirsiniz. Peki, gün aşırı jilet kullanmaya hazır mısınız?
Vücudunuzda yanık, kesik gibi yaralar varsa, kullanmamakta fayda var. Ağda kullanım gereği yapış yapış ve ellere kollara hatta yüzeylere yapışabiliyor. Ağda kullandığınız yeri ağda mendiliyle silebilirsiniz ancak içinde ne var bilmiyoruz. Bu yüzden doğal yağlardan yararlanabilirsiniz. Daha nemli ve parlak olmasına da yarıyor. Ağda uzun süreli kılsız ve pürüzsüzlük hissi veriyor evet, ama tekrar kullanmak için kılların belirli bir uzunluğa da gelmesini beklemek gerekiyor. Ağda mı daha acı verici yoksa beklemek mi bilemiyoruz…
İlginizi çekebilir: Kükürtlü Sabunun Faydaları Nelerdir?
Ağda Kullanırken Küçük Tüyolar
Sanırım çoğumuz batık sorunuyla karşı karşıyayız. Bu sorunu yaşamayan şanslı bir kesim var ama onlara değinmiyorum. Ağdanın batık sorununa iyi geldiğini dile getirmiştik. Kılları kökünden alıyor ve alırken ölü derileri de beraberinde götürdüğü için kılın rahat bir şekilde uzamasına alan bırakıyor. Ağda kullanırken, ısıtılan ağda türünü kullanıyorsanız, makineli ya da bir çubuk yardımıyla olabilir, kılların çıktığı yöne doğru sürmeniz gerekiyor. Ancak çekerken uzadıkları yönün tersinden çekerseniz daha hızlı alınmasını sağlarsınız. Bu durum aynı zamanda batık oluşumunu da engelliyor.
Peki ya jilet? Ağda mı jilet mi sorunuza bir de bu açıdan bakalım.
Jiletin Rahatlığı
Jilet, hem pratikliği ile hem de acısız olması ile tercih edilebilir bir yöntem olabilir. Tabii kesiklere dikkat etmek gerekiyor. Sir ağdanın sağladığı uzun süreli konforu bize sağlamıyor. Jiletin yan etkisi de, sık sık kullanılması gerektiği diyebiliriz. Yumuşacık cilt hissini kısacık yaşıyoruz.
Jilet Kılları Arttırır Mı?
Jilet, çoğu kesim tarafından kılları çoğaltır olarak bilinir. Ancak bu söyleme yanlış diyebiliriz. Jilet kılları arttırır mı değil de, jilet kıllara ne yapar bir bakalım. Jilet, sir ağda gibi, kılı kökünden almaz. Dibinden keser. Kılın kesilen bölgesi, ucundan daha kalın olduğu için çoğaldığı düşüncesini doğurabiliyor. Gözle pek göremediğimiz kılları da kestiği, büyüyen kıllar için de böyle bir his oluşturuyor. Kolay ve sağlıklı kullanım için cilt tipinize uygun jiletleri bulabilirsiniz.
Jilet Kılları Kalınlaştırır Mı?
Jilet, kılları kökünden almadığı için kalın olan gövdesi bizim gözümüze çarpabilir. Daha sert çıkmasına sebep olabilir. Sert görünümü bize daha kalın izlenimi verebilir. Ancak jilet kılları kalınlaştırmıyor.
Jilet Kullanırken Neye Dikkat Etmeliyim?
Amacı kesmek olan jileti kullanırken sadece kılları kestiğimizden emin olmalıyız. Vücudumuzda oluşabilecek kesiklere dikkat etmeliyiz. Cildimiz kuruyken kullanmayalım çünkü kesik ihtimalini arttırıyor ve kızarmasına sebep oluyor.
Duş alırken kullanılmasını tavsiye edebiliriz, ancak acil durumda jilet kullanımı için köpük edinirseniz onunla da kullanabilirsiniz. Aynı zamanda ıslandığında jel hissi oluşturan jilet türlerini de kullanabilirsiniz.
Kıvrımlı bölgeler için oynar başlıklı jiletleri kullanmak kesik ihtimalini minimuma indirecektir. Ağda mı jilet mi sağlıklı sorusuna cevap ararken, jiletin yan etkilerinden olan batıkla nasıl baş edebiliriz bir bakalım.
Jiletle Olan Batık Kavgamız
Jilet, kılı kökünden almadığı için, kalan kök uzarken birtakım problemler ortaya çıkabiliyor. Bu problemlerden biri ise batık sorunu olarak karşımıza çıkar. Ama çözümlerimiz var. Jilet sonrası, peeling yapmak, vücudumuzu fırçalamak batık sorununu minimuma indirir ve aynı zamanda kan dolaşımını da hızlandırdığı için daha canlı görünmesini sağlar.
Cildin kurumasını engeller. Sonrasında organik yağlardan kullanabilirsiniz. Mesela çam ağacı yağı, aşırı yağı kurutur ve olası sivilcelenmeyi engeller. Kuru ciltliler için pek öneremem. Hindistancevizi yağı da, nemlendirip cildinizi besler.
Ağda mı jilet mi sağlıklı diye düşünürken biraz fikir sahibi olmaya başladık sanırım. Kendimiz için en iyisi diye düşündüğümüz, en sağlıklı olandır. Vücut zaten istemediği bir durumu gayet açık bir dille belirtir.