Pratik Bilgiler

Ahşap Zemine Zarar Veren Şeyler

Reklamlar

Evinizin yerlerinde döşeme olarak genellikle ahşap yüzeyler tercih edilmektedir ahşaplarınızı yeni alınmış gibi göstermek için çok yapılan bazı hataları yapmamaya dikkat ederseniz ahşap döşemeleriniz ilk günkü gibi duracaktır. Ve ahşap yüzeyinizi uzun süreler boyunca kullanabilirsiniz.

Ahşap zeminin uzun süre yıpranmadan kullanılabilmesi için zarar verebilecek bazı cisimleri ahşap yüzeylerden uzak tutmanız gerekmektedir. Uygun olmayan uygulama veya malzemeleri yüzeyden uzak tutmanız gerekmektedir. Bu sayede, ahşap yüzeylerin ömrünü uzatmış olabilirsiniz.

Doğru Ahşap Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Elektrikli süpürgelerin dönen başlıklı olanlarını ahşap yüzeylerden uzak tutmalısınız. Dönmesi sebebi ile yer döşemelerinin çizilmesine sebep olabilir ve ahşap zeminlerde kalıcı hasarlar oluşturabilir.                       

Reklamlar

Ahşap zeminleri sildikten sonra zemini ıslak bırakmamalısınız. Bezinizin iyice sıkılmış olduğuna emin olmalısınız. Eğer zemin ıslanırsa ıslak zemin rutubeti beraberinde getirebilir bu da ahşap yüzeyin aşınmasına yol açabilir.

Temizlik yapılırken çok fazla kimyasal temizlik maddesi kullanılması ahşabın yüzeyin zamanla zarar verebilir. Kimyasal temizlik maddeleri dozunda kullanılmaya dikkat edilmelidir.

Halınız çok kayıyorsa ve bu durumda halı kaydırmaz kullanmak isterseniz kaydırmazın kauçuk malzemede yapılmadığına dikkat etmelisiniz. Çünkü kauçuk ahşabın parlaklığını alabilir ve matlaşmasına yol açar.

Güneş ışınları ahşap zeminin üzerine direk gelirse ahşabın rengi değişebilir. Bu yüzden ahşap yüzeyin direk güneş ışınlarına maruz kalmasını engelleyiniz.

Reklamlar

Ahşap yüzeylere sivri cisimleri değdirmemeye özen gösteriniz. Ucu keskin olan ve sivri objeler yüzeyin çizilmesine ve ciddi hasarlar almasına neden olabilir.

Ahşaplardaki  Bozulmalar

1-Renk Değişimi; Ahşaplarda renk değişimi meydana gelebilir bunu sebebi genellikle mantardır. Reçine kullanıldıysa yaş halkalarında mavileşme meydana gelirken kayın kullanıldıysa sarı lekelerin oluşması dikkat çekmektedir. Aynı zamanda bu lekeli yerler diğer bölgelere göre daha yumuşak dokuludur.

2-Çürüme; Ahşaplardaki çürümeler çoğunlukla mantar sebebi ile ortaya çıkar. Ahşapta çürüme olan yerlerde yumuşar, tozlaşır ve zamanla kovuk haline dönüşür. Çoğunlukla rutubetli, ışıksız ve hava akımının olmadığı yerlerde depolanan ahşaplarda çürümeye rastlanır. Bu şekildeki yerlerde mantarlaşma daha hızlı olur. Ahşabın mekanik ve fiziksel özelliklerini olumsuz yönde etkiler.

3-Böcekler; Bazı böcekler odun yiyerek beslenmektedir. Odun yiyerek beslenen böceklerin yemesi ile ahşabın içinde bir takım boşluklar oluşur böcek ve kurt yenikleri meydana gelir. Ahşabın yapısındaki dayanıklılık böcek yenikleri sebebi ile azalır ve bu gibi oyuklar ahşap için kusur sayılır.

Ahşabı renk değişimi, çürüme ve böceklerin zararlarından korumak için civabiklorür, kreosot, bakırsülfat, çinloklorür, krom, arsenik, bor veya flor tuzları ya da bezir yapı ile korunmalıdır.

Ahşap Zemin
Ahşap Zemin

Ahşaba Zarar Veren Etkenler

Mantarlar;  ormanda, ahşabın kesildiği veya kurutulduğu fabrikada çok sayıda bulunduğundan her kerestede yeterli sayıda mantar bulunmaktadır. Mantarlar ahşabın çürümesine sebep olur. Aynı zamanda ahşabın rengi bozulabilir ve lekelenme görülebilir. Renk bozulması ve lekelenmeler ahşabın dayanıklılığını etkilemez. Bazı tür mantarlar ahşabın selüloz yapısına saldırarak ahşabı bozarlar. Ancak rutubetli havada çoğaldıkları için ahşap kuru kaldığı veya havalandırıldığı sürece mantar üremesi görülmez. Ahşap eğer nem alırsa bir süre sonra çürüme, yumuşama gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple kullanılan ahşap rutubet almayacak şekilde yapılmalıdır.

Kurtlar; ahşap içerisine yumurta bırakırlar yumurtadan çıkan yavrular ahşabı talaş haline getirir. Kanallar açarlar ve süngerimsi ortam oluştururlar. Kanallar ahşabın dış yüzüne kadar çıkmadığı için varlıkları vurulduğunda çıkardığı sesten anlaşılır. Bazı zehirli maddeleri kurt olan alana vermek yararlı sonuçlar sağlar.

UV Işınları; bu ışınlar ahşabın içindeki lignin maddesini tahrip eder. Lignin maddesi ahşabın hücrelerini birleştiren, yapıştıran bir maddedir. Eğer ahşap hücreleri birbirine iyi yapışmamış ise ahşap hücreleri parçalanır ve ahşabın yapısı bozulur. Bu durumda ahşap suyun yıpratıcı etkilerine karşı savunmasız bir hale gelir.

Ahşap Zemine Zarar Veren Şeyler 2025 ahşap zemin
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx