Hayvanlar Alemi

Akbaş Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Reklamlar

Akbaş köpeği özellikleri bakımından, çiftlik hayvanı koruyucusu olarak yani sürü koruma köpeği olarak kullanılır, bu da koyunları ve diğer hayvanları yırtıcılardan ve hatta potansiyel hırsızlardan korumak için kullanıldığı anlamına gelir. Akbaş, güzel Anadolumuza ait bir köpek ırkı olup, Eskişehir, Sivrihisar ve Emirdağ yörelerine ait, nadirde olsa Polatlı ve Haymana arasındaki bölgelerde de görülen bir köpek türüdür.

Akbaş yabancılara karşı temkinlidir ve tehdit oluşturmadıklarından emin olmak için onları gözlemler ve inceler. Bununla birlikte, sahibi ve ailesiyle çok yakın bir bağ kurar ve sevgi dolu ve sadık bir arkadaş olabilir. Akbaş köpeğinin, tüm yabancıları tehlikeli olarak görmemesi için, erken ve sürekli sosyalleşmeye ihtiyaç duyacaktır. Ayrıca düzenli ve tutarlı bir eğitime ihtiyaç duyar. Neyse ki, akıllı bir cins olan Akbaş, kontrollü eğitim gerektirse de tüm komutları ve istekleri hızlıca öğrenebilir.

Büyük bir köpek olmasına rağmen, Akbaş, çok fazla egzersiz gerektirmez. Zaten sürü koruma görevinde ihtiyacı olan egzersizi fazlası ile yapar. Diğer köpeklerle iyi geçinmez. Bölgeci ve koruyucudur. Apartman dairesine uygun değildir ve serin havayı sıcak havaya tercih eder.

Reklamlar
Akbaş Köpeği Özellikleri Nelerdir?
Akbaş Köpeği Özellikleri Nelerdir?

Akbaş Köpeği Özellikleri Nelerdir?

Akbaş köpeği 70 ila 85 cm boylarında, 40 ila 65 kg arasında bir ağırlığa sahiptir. Ortalama ömrü 10 ila 15 yıl arası değişmektedir. Erkek Akbaş’ın dişiden daha iri ve kilolu olduğu bilinmektedir. Bir erkeğin bir dişiden yaklaşık 20 kilo daha ağır olması ve birkaç santim daha uzun olması normal bir durumdur.

Akbaş cinsi köpeğin, kısa ila orta arası bir kürkü vardır. Safkan Akbaş cinsi köpeğin rengi beyaz olması gerekir. Beyaz renk, köpeğin bir koyun sürüsüne daha iyi uyum sağlayabilmesi ve böylece bir kurt, çakal veya diğer yırtıcı hayvanlarla karıştırılmaması için önemlidir. Beyaz rengine ek olarak, bu büyük köpek ırkının uzun bacakları, kıvrık kuyruğu ve tüylü kürkü vardır.

Akbaş, yeteneklerinin, özelliklerinin ve niteliklerinin bir kombinasyonu nedeniyle bekçi köpeği olarak kullanılır. Mastiff tipi bir cins olarak kabul edilen büyük ve heybetli bir köpektir. Bu ona kurtlar ve hatta ayılar gibi büyük potansiyel saldırganlarla savaşabilecek fiziksel güç verir.

Bir çiftlik hayvanı koruyucusu olarak kullanılması, aynı zamanda, türün çok meraklı ve çok uyanık olduğu anlamına gelir. Yabancılara, insanlara veya hayvanlara güvensizlikle bakar. Akbaş yabancıları gözlemler ve kontrol eder ve onları bir tehdit olarak algılarsa hırlayabilir veya havlayabilir.

Akbaş köpeği, son derece bağımsız bir köpek türüdür. Bu, bir bekçi köpeği için faydalı bir özelliktir, çünkü sürüyle uzun süre yalnız bırakılabileceği anlamına gelir. Bu köpek, çoban ya da çiftçi ona ne yapması gerektiğini söylemeden sürüyü izler ve korur.

Akbaş cinsi köpekler her ne kadar çalışan bir köpek olsada, tembel de olabilir. Nadiren koşar, korumasının çoğunu yüzüstü ama uyanık bir pozisyondan yapar ve aşırı koşma veya özellikle uzun yürüyüşlere ihtiyaç duymaz. Sonuç olarak görevini yerine getirir ama biraz yatarak.

Reklamlar
Akbaş Köpeği Mizacı ve Zekası
Akbaş Köpeği Mizacı ve Zekası

Akbaş Köpeği Mizacı ve Zekası

Akbaş iki mizaca sahip bir köpektir. Ailesine karşı kendinden emin ve sevecendir. Aynı zamanda yabancılara karşı şüphecidir ve potansiyel olarak saldırgandır. Bu köpeğe bakıyorsanız, türün her iki tarafını da idare edebileceğinizden emin olmalısınız. Köpeğin ömrü boyunca bu idareyi bu şekilde devam etmek zorunda kalacaksınız.

Ailesine karşı sevgi dolu ve sevecen olan Akbaş, her yaştan aile bireyi ile iyi geçinebilir, ancak köpeklerin küçük çocuklarla vakit geçirmesine izin verirken her zaman dikkatli olmalısınız. Akbaş çok büyük bir cinstir ve 50 kg veya daha fazla ağırlığa sahip olabilir ve bu büyüklükteki bir köpeğin bir çocuğu kazayla yaralaması çok kolaydır.

Cinsin aile hayatıyla mücadele edeceği yer, ziyaretçilerin ve misafirlerin geldiği zamandır. Cins son derece koruyucu olabilir. Ayrıca, köpeğin yeni gelenleri, onlara daha aşina olana kadar ölçmesi ve izlemesi için hazırlıklı olun.

Akbaş Diğer Evcil Hayvanlarla İyi Anlaşır Mı?

Akbaş, yavruluk döneminde diğer hayvanlarla tanışır ve sosyalleşir ise yetişkinlik döneminde de onlarla iyi anlaşacaktır. Bu cins, koyunlara saldırmadan veya onları ürkütmeden koruyuculuk görevini mükemmel şekilde yerine getirir.

Kemirgenler gibi küçük hayvanların, Akbaş gibi büyük köpeklerle yanında, insan olmadan birlikte zaman geçirmesine asla izin vermeyin. Akbaş yavruluk döneminde çiftliğe getirilirse tavuk, ördek gibi kümes hayvanlarına da zarar vermez ve onlarla iyi anlaşır.

Akbaş Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Akbaş büyük bir ırktır. Belli bir boyut ve ağırlığa sahip olması gerekir. Bununla birlikte, iri oldukları ve çok fazla egzersize ihtiyaç duymadıkları veya çok fazla enerjileri olmadığı için, cins kilo almaya ve obez olmaya eğilimlidir. Köpeklerde obezite, insanlarda olduğu kadar tehlikelidir ve diyabet, solunum ve kalp hastalıkları gibi hastalık vakalarını artırır. İyi bir beslenme, köpeğinizin devam eden sağlığı için hayati önem taşır.

Akbaş köpeği için %28 ila %30 protein içeren bir beslenme uygundur. Hazır mama alırsanız eğer, paket üzerindeki besleme yönergelerini izleyin. Ayrıca, bu köpekleri çiğ et ürünleri ile beslemeyin. Bu onların vahşi olmalarına ve bir takım sağlık sorunlarına neden olur.

Akbaş Nasıl Eğitilir?
Akbaş Nasıl Eğitilir?

Akbaş Nasıl Eğitilir?

Eğitim, Akbaş cinsi ve ailesi için hayati önem taşır. Bu köpeğin otoriter ve kararlı bir sahibe ihtiyacı vardır. Bu, acımasız eğitim teknikleri kullanmanız gerektiği anlamına gelmez, ancak iddialı ve kontrollü olmanız gerekir. Ne istediğinizi, nasıl elde etmek istediğinizi bilmeniz gerekir. Çünkü Akbaş, kontrolün tamamen sizde olmadığına inanırsa eğitiminizi görmezden gelmeye başlar.

Sosyalleşmede eğitimin bir parçası olarak düşünülmeli ve bu, köpeğiniz sadece birkaç aylıkken başlamalıdır. Bu cinsin yabancılara karşı endişeli ve potansiyel olarak saldırgan olduğu bilindiğinden, erken sosyalleşme, köpeği yeni ve olağandışı durumlar ve insanlarla tanıştırmaya yönelik olmalıdır.

Akbaş Bakımı Nasıl Yapılır?

Akbaş köpeği özellikleri gereği kısa veya orta uzunlukta bir kürke sahiptir. Akbaş tüy döker ve yılın çoğu zamanında orta düzeyde tüy dökme eğilimindedir. Tüy dökümü ilkbahar aylarında büyük bir patlama yaşayacaktır. Özellikle tüy dökme döneminde haftalık fırçalama ile tüylenmeyi kontrol ederken, keçeleşmeyi önlemeye ve düğüm oluşumuna engel olursunuz.

Akbaş köpeğinin diş hijyeninin korunmasına da yardımcı olmanız gerekir, bu da köpeğinizin dişlerini haftada en az iki ila üç kez fırçalamak anlamına gelir. Köpeğiniz yavruyken başlarsanız, yaşlandıkça süreci çok daha kolay hale getirebilirsiniz. Köpeğiniz diş fırçası ile dişlerinin fırçalanmasından hoşlanmıyorsa parmak fırçası kullanın.

Özellikle Akbaş köpeklerinin çabuk uzayan tırnaklarının kesilmesi gereklidir. Köpeğiniz düzenli olarak beton üzerinde yürüyorsa, sadece 2 ayda bir tırnaklarını kesmek yeterlidir. Eğer ki köpeğiniz sürekli toprak ile temasta ise ayda bir tırnak kesimi önemlidir. Yine, köpeğiniz daha kolay ve daha çabuk alışacağından, köpeğin, yavruyken tırnak bakımına başlamak en iyisidir.

Akbaş Köpeği Hastalıkları?

Akbaş, bu büyüklükteki bir cins için 10 ila 15 yıl arasında nispeten kısa bir yaşam beklentisine sahiptir. Uzun ve sağlıklı bir yaşam sağlamak için köpeğinizin egzersiz yapmasını ve sağlıklı beslenmesini dikkate almak gerekir. Akbaş köpeklerinde görülen bir dizi sağlık sorunları aşağıda listelenmiştir.

  • Epilepsi (Beyin hastalıkları)
  • Hipotiroidizm (Tiroid bezlerinin sağlıklı çalışmaması)
  • Kardiyomiyopati (Kalp kası hastalıkları)
  • Kalça displazisi (Eklem hastalıkları)
Akbaş Köpeği Hakkında Tavsiyeler
Akbaş Köpeği Hakkında Tavsiyeler

Akbaş Köpeği Hakkında Tavsiyeler

Akbaş köpeği özellikleri itibari ile, ilk kez köpek sahibi olanlar için ideal bir cins değildir ve özellikle çok küçük çocuklarınız varsa ve sık sık ziyaretçileriniz oluyorsa, aileniz için uygun olmayabilir.

Çiftlik hayvanlarını korumakla görevli Akbaş, yabancılara karşı dikkatli davranır. Halkın içindeyken ve yeni insanlarla veya yeni durumlarla ilk kez tanıştığında nasıl davranmasını istediğinizi yavruluk döneminden itibaren iyi bir eğitim ile öğretmeniz gerekir.

Bununla birlikte, deneyiminiz varsa, cins çok sevecen bir aile hayvanı olabilir ve kesinlikle sadık olacaktır. Özellikle çok fazla egzersiz yapmaktan hoşlanmamasına veya çok fazla egzersize ihtiyaç duymamasına rağmen, dışarıda vakit geçirmeyi seven sağlam bir ırktır. Obezite bu cinsin en büyük sağlık sorunlarından biri olduğundan kontrollü bir beslenme çok önemlidir.

Akbaş Köpeği Üremesi Nasıl Olur?

Akbaş köpeği dişileri, senede iki defa kızgınlık dönemi yaşar. Kızgınlık dönemi 20 ila 22 gün arası sürmektedir. Çiftleşme 9 ile 12. gün arasında olur. Akbaş hamileliği 58 ila 65 gün sürmektedir. Ortalama tek seferde 8-10 arası yavru yaparlar.

Akbaş Fiyatı Ne Kadar?

Akbaş köpeği fiyatı belirlenirken köpeğin anne ve babalarının fiziksel durumuna bakılır. Ortalama olarak Akbaş köpeği fiyatı 2000 ila 5000 TL arasında değişmektedir.

İlginizi çekebilir: Kedilerde Kızgınlık Dönemi

Sizler için hazırladığımız video içeriklere ulaşmak ve bize destek olmak için Begonya Kadın Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Akbaş Köpeği Özellikleri ve Bakımı 2024 Akbaş Köpeği Özellikleri
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx