Alan Adı Nedir?
Alan adı, en genel ifade ile kullanıcıların girmek istediği web sitesinin adresi ve ismidir. Bir kullanıcının istediği web sitesini ziyaret edebilmesi için web sitesinin IP adresinin eksiksiz şekilde bilmesi gerekir. Fakat IP adresi kullanıcıların hem her defasında yazması için çok uzun hem de ezberlenmesi için çok uzundur. Alan adı da kullanıcıların IP adresini ezberlemeye ya da bilmeye gerek kalmadan kolayca istedikleri web sitelerine girebilmeleri için geliştirilmiştir. Kullanıcıların böylece IP adresi yerine alan adı kullanarak istedikleri web sitelerine pratik bir şekilde bağlanabilmesi sağlanmıştır. Alan adı kavramına aynı zamanda domain de denilmektedir.
Domain, her web sitesi için eşsiz olmalıdır. Çünkü domainler web sitelerinin DNA’ları gibidir. Hiçbir farklı web sitesi aynı alan adına sahip olamaz. Eğer web siteleri aynı domainlere yani alan adlarına sahip olabilselerdi kullanıcılar pek çok problem yaşarlardı. Bunlar kullanıcıların istedikleri siteler haricinde farklı siteleri yanlışlıkla ziyaret etme gibi kullanıcılar tarafından hoş karşılanmayacak problemlerdir. Her web sitesi için özel olan domainlerin sonunda genellikle “net” ya da “com” ibareleri olur. Böylece kullanıcılar başında web sitesinin isminin yazdığı ve sonu “net” ya da “com” ile biten web sitesi domainlerini girerek tam olarak gitmek istedikleri web sitesini ziyaret edebilirler. Domainler aynı zamanda web sitesi sahipleri için de oldukça önemlidir. Çünkü alan adı sayesinde sadece kendi web sitelerine ait bir kimlik olur ve o alan adı ile kullanıcıların farklı bir yere yönlendirilmesi mümkün olmaz. Böylece sitelerine gelen ziyaretçi trafiğini kaybetmezler.
Alan Adı Türleri Nelerdir?
Web sitelerine erişimi kolaylaştıran domainlerin yani alan adlarının türleri bulunmaktadır. Alan adı türleri iki ayrılır. Birinci alan adı türü genel alan adıdır. Genel alan adlarının kısaltılması gTLD şeklinde yazılır. Generic Top Level Domain teriminin kısaltması olarak kullanılan gTLD’nin Türkçesi Genel Üst Seviye Alan Adı’dır. Genel üst seviye alan adı ülke fark etmeksizin web sitesi açmak isteyen herkes tarafından alınabilir. En yaygın olarak alınan ve kullanılan domainler gTLD türü domainlerdir. En çok tercih edilen generic top level domain türü alan adlarına örnek olarak ise .com, .net, .org, .gov, .info, .edu ve .jobs verilebilir. Bu gTLD’lerin her birinin bir anlamı ve kullanım alanı da bulunur. En çok kullanılan ve günlük hayatta herkesin en çok karşılaştığı domain tabii ki “.com” alan adıdır. .com ticari organizasyonlar için üretilmiş bir alan adıdır.
Şu anda domain sahibi kişilerin %43.59’u “.com” alan adıyla bir web sitesine sahiptir. Diğer birçok sık karşılaşılan ve kullanılan domain “.net” alan adı olmakla birlikte genelde network yani ağ uzantısı için kullanılır. Fakat isteyen herkes bu alan adını alabilir. Genel olarak bilgi içeren web sitelerinin tercih ettiği domain ise “.info”dur. Eğitim ile ilgili web sitelerinin almayı tercih ettiği domain ise “.edu” alan adıdır. Genel alan adı olarak karşımıza çıkan gTLD bu şekilde alt kategorilere ayrılarak hem domainlerin daha rahat dağıtılmasını hem kullanıcıların aradıkları web sitelerini daha rahat akıllarında tutarak ulaşmasını sağlar. Alan adı türlerinden ikinci olan tür ise ccTLD’dir. Country-code Top Level Domain olarak yazılan ve Türkçesi İnternet Ülke Alan Adı olan bu tür, ülkeye özel tahsis edilmiş alan kodlarını içerir. Türkiye’nin internet alan kodu “tr”dir.
Alan Adı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Alan adı bir web sitesi için en önemli unsurdur. Alan adı seçilirken bu yüzden titiz davranılması gereklidir. Alan adı sorgulama da domain alırken yapılması gereken önemli bir işlemdir. Alan adının daha önce bir başka kişi veya kurum tarafından alınıp alınmadığına dair bilgi edinmek için alan adı sorgulama yapabilirsiniz. Domain sorgulaması çok kolaydır ve birkaç adımda yapılabilir. Öncelikli olarak yapmanız gereken alan adı sorgulaması yapmak için Natro sitesine girmek. Natro, alan adı yani domain sorgulamasını kolayca yapmanızı sağlar.
Domain sorgulama kısmında çıkan arama kutusuna aratmak istediğiniz domaini girebilirsiniz. Fakat bu sırada dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır. Mesela domain sorgularken arama kutusuna Türkçe karakterlerin yazılmaması gerekir. Eğer web sitenizin alan adı Türkçe karakterler içeriyorsa bu karakterleri İngilizce karakterler ile değiştirerek yazmanız sizi doğru sonuçlara ulaştıracaktır. Bunun yanı sıra domain sorgulamak için kısa 15 karakteri geçmeyen tercihler yapmalısınız. Son olarak ise alan adı sorgulama sırasında web sitenizin amacına uygun olarak “.com”, “.org” ya da “.info” gibi seçeneklerden hangisini seçmek istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Bu unsurlara dikkat ederek, Natro.com üzerinden kolayca domain sorgulama yapabilirsiniz.
Alan Adı Sorgulama Aracı
Alan adı sorgulama aracı olan Natro, domain almak ve sorgulamak gibi işlemlerin kullanıcıların pratik bir şekilde yapmasını sağlayan bir web aracıdır. Natro profesyonel bir domain yönetimine sahip bir firmadır ve müşterilerine çok güven veren hizmet sunuyor. Domain al ve sorgula işlemlerini kolayca yapabiliyor olmanın yanı sıra kullanıcılarına hesap koruması, whois gizleme, 7/24 destek hizmeti, ücretsiz iç transfer ve iki aşamalı hesap koruması gibi önemli hizmetler sunuyor. Natro domain konusundaki tecrübelerini domain ile ilgili her alanda gösteriyor. Sitede alan adı alma ve sorgulama işlemlerinin yanı sıra kişiler kendilerine ait olan domainleri de satışa çıkarabiliyorlar. Site, satışa çıkarılan domainleri güvenle satarken, satıcıların da ödemelerine güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlıyor. Aynı zamanda Natro whois özelliği ile sorguladığınız domain sahibinin kim olduğunu bulabilmenize de yardımcı oluyor. Natro ile web sitenizle ilgili her türlü işlemi güvenle ve kolaylıkla yapabilirsiniz.