Alan Turing Kimdir? Alan Turing Hayatı
Bu yazıda, II.Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren ve yapay zekanın temelini atan bir bilim adamı olan Alan Turing’in hayatı hakkında yazıyoruz. Alan Turing kimdir, hayatı nasıl geçmiştir, Alan Turing tanındığı alan, Turing testi ve Turing makinesi nedir bu yazımızda sizlere aktaracağız.
Bilgisayar biliminin öncüsü sayılan Alan Turing’in hayatı , II. Dünya Savaşı sırasında, hazırlayan bir makineyi çözen Alman ‘Enigma’ kodu, modern bilgisayar sistemleri ve yapay zeka teoremi İngiliz bilim insanının temelini oluşturuyor.
23 Haziran 1912 doğumlu Alan Turing, İngiltere’ye Hintli bir mülteci olarak gelen orta sınıf bir ailenin üyesiydi. Bilim ve kimyasal deneyler her zaman Alan Turing’in ilgisini çekmiştir. Okullardaki yüksek performansı ve zekası kısa sürede herkesin dikkatini çekti. Üniversiteye başlamadan önce kuantum mekaniğinde teoremleri keşfetti. Aynı zamanda türevler ve integrallerle ilgili problemleri çözmekle uğraştı. Cambridge, King’s College’da başladığında çalışmalarına odaklandı ve kariyerini olasılık teorisi ve matematiksel mantık sevgisiyle geliştirdi.
Alan Turing kimdir?
Dünya tarihinin önemli isimlerinden birisi olan Alan Mathison Turing, 3 Haziran 1912 yılında dünyaya gelmiş İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptologdur. Turing testi ile bilinen Alan Mathison Turing, yapmış oldu test sayesinde bilgisayarların düşünme yetisini sahip olup olamayacaklarını öne sürmüştür. II. Dünya Savaşı’nın olduğu zamanlarda Alman şifrelerini kırma da büyük rol üstlenmiş ve savaşın seyrini değiştirdi için savaş kahramanı ilan edilmiştir.
Turing Makinesi denilen algoritma sayesinde modern bilgisayarların temelini atan Alan Mathison Turing, aynı zamanda geliştirmiş oldu Church-Turing hipotezi ile matematik tarihini de geçmiştir. 1952 yılında eşcinsel olmasının açığa çıkması ile Alan Turing, eşcinsellik suçlamasından yargılandığı için kimyasal olarak adım edilmiştir. 1954 yılında potasyum siyanid zehirlenmesinden dolayı ölmüştür. Hala gizemini koruyan olayda intihar mı yoksa cinayet mi olduğu çözülememiştir
Alan Turing hayatı
Alan Mathison Turing, 23 Haziran 1912 tarihinde Londra’da dünyaya gelmiştir. John adında bir abisi olan Alan Mathison Turing, 6 yaşındayken ST Michaelss okuluna başladı. 1926 yılında Sherborne okuluna girdi. Bilgisayar dehası olarak bilinen alan Turing, II. Dünya Savaşı’nda Alman şifrelerinin kırılmasında önemli çalışmalar yapmış ve savaşın seyrini adeta değiştirmiştir. II Dünya savaşında İngiltere ve Almanya denizlerde mücadele verirken İngiltere’nin galip gelmesindeki sebep ise Alan Turing’in geliştirmiş olduğu Enigma adlı şifredir.
Geliştirmiş olduğu bu şifre sayesinde makinelerin metinlerini çözmektedir. Geliştirmiş olduğumu yeni yöntem sayesinde İngiltere Almanya’yı deniz Savaşı’nda yenmiştir. Bu yeni makine dünyanın ilk bilgisayarı unvanına sahiptir. Sherborne okulun da eğitimine devam ettiği dönem içerisinde yakın arkadaşı olan Christopher Morcom ile aşk yaşayan Alan Turing, Marcom’nun ilerleyen zamanlarda Tüberküloz hastalığına yakalanması ve ölmesi ile dini inancını kaybetmiş ve ateist olmuştur. 1935 yılında mezun olan Alan Turing, Kings Koleji’nde akademik üye seçilmiştir.
28 Mayıs 1936 tarihinde ise “Hesaplanabilir Sayılar: Karar Verme Probleminin Bir Uygulaması” adlı makalesi ile felsefe doktoru unvanını kazanmıştır. 1938 tarihinde İngiliz şifre ve kod kırma organizasyonlarında yarı zamanlı olarak çalışan alan Turing İngiltere’nin savaşa girmesinden sonra askeri hizmet için Bletchley Park’ta görevlendirilmiştir. Üstün zekası ve başarıları ile savaşın seyrini değiştirmiş olan Alan Turing, 1948 yılında ise modern bilgisayarın temellerini atmıştır.
1941 yılında görev arkadaşı olan Joan Clarke’a evlenme teklif etmiş eşcinsel olduğu ortaya çıkınca nişan bozulmuştur. 1948 yıllarında Manchester’da matematik departmanında okutman olarak tayin edildiğinde bilgisayar laboratuvarında Vekil yöneticiliği yapmış ve Mark bir yazılım üzerinde çalışmıştır. İlk gerçek bilgisayarlardan birisi olan Manchester Mark 1 ile bilgisayar öncüsü olmuştur. Homoseksüelliğin İngiltere’de yasak olduğu dönemler içerisinde alan Turing, Murry adında biri ile beraber olmuş. Turing’in evi soyulmasından sonra Murray şüpheli konumuna düşmüştür. Aralarındaki ilişki açığa çıktığında ise eşcinsellik suçlamasından yargılanmış ve kimyasal hadım etme yöntemi kullanılmıştır. Suçlu bulunmasından sonra devlet tarafından verilen yetkiler kaldırılmış birçok danışmanlık hizmeti de sona erdirilmiştir. 8 Haziran 1954 yılında ise siyanür ile zehirlenmiş elmayı yemesi sonrası ölmüştür. Başarılı matematikçi Alan Turing’in ölümü hala gizemini korumaktadır
Alan Turing eğitim
Alan Mathison Turing, 6 yaşındayken ST Michaelss okuluna başladı. 1926 yılında Sherborne okuluna girdi. Sherborne okulun da eğitimini bitiren Alan Mathison Turing, 1935 yılında mezun olan Turing Kings Koleji’nde akademik üye seçilmiştir. 1948 yıllarında Manchester’da matematik departmanında okutman olarak tayin edildiğinde bilgisayar laboratuvarında Vekil yöneticiliği yapmış mark bir yazılım üzerinde çalışmıştır.
Alan Turing movie
II. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren Enigma kodunu ülkenin en önemli matematikçileri ile birlikte çözen alan Turing’in yaşadıkları konu alınan film 8 dalda Oscar adayı gösterilmiştir.
Alan Turing film
Amerikan yapımı Enigma sinema filminde tarihin önde gelen isimlerinden birisi olan Alan Turing’in II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin kullandığı enigma kodunu çözdüğü oranları konu almıştır. 2014 yapımı filmin yönetmen koltuğunda Morten Tyldum oturmuştur. Filmin başrollerinde ise Benedict Cumberbatch ve Keira Knightley paylaşmıştır. II. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren Enigma kodunu ülkenin en önemli matematikçileri ile birlikte çözen Alan Turing’in yaşadıkları konu alınan film 8 dalda Oscar adayı gösterilmiştir.
Alan Turing kitap
II. Dünya savaşı sırasında Nazilerin kullandığı Enigma kodunu çözen Alan Turing, ülkenin ünlü matematikçileri ile çalışarak kodu kırmıştır. Savaşın seyrini değiştiren bu olay da Alan Turing, kahraman ilan edilmiştir. Başarılı matematikçi ve bilgisayar bilimci Alan Turing, aynı zamanda modern bilgisayar öncülerindendir. Başarılı bilgisayar bilimci Alan Turing, birçok kitaba ve filme konu olmuştur.
Alan Turing tanındığı alan
Bilgisayar dehası olarak bilinen Alan Turing, II. Dünya Savaşı’nda Alman şifrelerinin kırılmasında önemli çalışmalar yapmış ve savaşın seyrini adeta değiştirmiştir. II Dünya savaşında İngiltere ve Almanya denizlerde mücadele verirken İngiltere’nin Galip gelmesindeki sebep ise Alan Turing’in geliştirmiş olduğu Enigma adlı şifredir. Geliştirmiş olduğu bu şifre sayesinde makinelerin metinlerini çözmektedir.
Turing makinesi
karışık hesaplamaların belirli bir şekilde yapılabileceği 20. yüzyılın başlarında çok tartışmaya maruz kaldı. Öte yandan, manuel veya zihinsel hesaplamalar sadece zaman alıcı olmakla kalmadı, aynı zamanda birçok hata getirdi. Turing, otomatik hesaplamanın tüm matematiksel hesaplamaları çözebileceğini gösterdi. Turing makinesi iddia edilen teoremlerle oluşturuldu.
Enigma kodu Alan Turing enigma
Enigma kodu, Alman deniz taşımacılığında kırılmaz kabul edilen karışık bir koddu. Alan Turing 1941’de kodu kırdı ve devam etmek için mekanik bir makine geliştirdi. Bu olaydan sonra Turing, müttefikler için değerli bir hale geldi ve birçok Alman mesajını başarıyla çözdü.
Savaştan sonra Alan Turing, elektronik teknolojisinin potansiyel hızı ve güvenilirliğine uyan bir cihaz geliştirmeye başlayan tek kişi oldu. Bu teknoloji, programlama ile aritmetik problemlerin çözümüne yol açmıştır. Alan Turing, Manchester Üniversitesi’nde Bilgi İşlem Müdürü oldu ve Kraliyet Cemiyeti üyesi olarak kabul edildi.
II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin kullandığı Enigma kodunu çözen Alan Turing, ülkenin ünlü matematikçileri ile çalışarak kodu kırmıştır. Savaşın seyrini değiştiren bu olay da Alan Turing, kahraman ilan edilmiştir. Başarılı matematikçi ve bilgisayar bilimci Alan Turing, birçok kitaba ve filme konu olmuştur.
Turing Testi
Alan Turing, makinelerin insan beyni gibi düşünebileceği felsefi tartışmalara katıldı. Bunun için bir test geliştirdi ve eğer bilgisayar duygusal bir varlık olarak davranıp tepki verdiyse, bunun duygusal bir varlık olduğu kanıtlanabilirdi.
Turing testi, yapay zekanın temelini oluşturan bir kavramdır. Test çok basit. Bir duvar düşünün. Testi hazırladınız ve duvarın diğer tarafında yazılı bir program ve bir kişi var. Hangi kişinin program olduğunu ve hangi programın test sorularının cevabı olduğunu bilmiyorsanız, testin geçtiği düşünülür.
Alan Turing’e saygısızlık
Turing’in eşcinselliği hiçbir zaman memnuniyetle karşılanmadı. Açık sözlü ve hayat doluydu. Polis genç bir erkekle olan ilişkisini keşfetti ve duruşma 1952’de başladı. Turing, eylemlerini reddetmedi ve savunma, yaptıklarıyla ilgili yanlış bir şey olduğunu iddia etmedi. Mahkemeler onunla aynı fikirde değildi ve Turing büyük ahlaksızlık suçlamasıyla tutuklandı. Hapse girmemek için Turing östrojen hormonunu almak zorunda kaldı.
Çalışmalarına kuantum fiziği ve kriptanitik alanında devam etti. Turing’in cinsel yönelimi biliniyordu ve o sırada çok fazla şiddete maruz kaldı. Durumla başa çıkamayan 1954’te siyanür elması ısırmakla intihar etti. Apple logosunun bu olayla ilişkili olduğunu söyleyenler var.
Başbakan Gordon Brown, 2009’da bilim adamından özür dilediğini ve haksız olduğunu kabul etti. Aralık 2013’te, Kraliçe II. Elizabeth de Turing’den özür diledi. “Turing, parlak bir akla sahip harika bir adamdı. Savaştaki çalışmaları ve bilime bıraktığı miras nedeniyle hatırlanmayı ve tanınmayı hak ediyor. ” dedi.
Ayrıca Alan Turing’in biyografisine dayanan İmitasyon Oyununu izlemenizi öneririz. Benedict Cumberbatch ve Keira Knightley rol alıyor.
Bu yazımızda Alan Turing kimdir, hayatı nasıl geçmiştir, Alan Turing tanındığı alan, Turing testi ve Turing makinesi nedir sizlere aktardık.
Ayrıca, ilginizi çekebilecek içerik: Nigar Muharrem Kimdir?
Daha fazla içerik için Begonya Kadın adlı Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz.