Cilt Bakımı

Anne Doğum Lekeleri Nasıl Geçer?

Reklamlar

Bebek ana rahmine düştükten sonra anne de bazı değişiklikler meydana gelir. Anne doğum lekeleri nasıl geçer, nelere dikkat edilmelidir, anne de yaşanan değişimler nelerdir birlikte ele alacağız. Anne de yüzünde ve cildinde vücudunun diğer bölümlerinde cilt lekeleri meydana gelebilir. Karnında bebeği olan anneler hassas davranarak kimyasal içerikli krem kullanmak istemezler. Bu aşamada bitkisel içerikli krem arayışına girerler.

Anne ile bebek arasında harika bir bağın oluşmasına sebep olan anne sütü, bebek için yeri doldurulmaz bir şifa kaynağıdır. Anne sütü ile anne ile bebek arasında kuvvetli bir bağ oluşur. Anne sütü ile bebek daha sağlıklı büyür ve gelişir. Hamilelik sürecinin sağlıklı ve mutlu bir şekilde sürdürülmesi ve sona ermesi, anne sütünün oluşmasındaki ilk adım sayılmaktadır.

Anne Sütünün Oluşmasını Sağlayan İlk Adım Nedir?

Kadının hamilelik süreci başlayınca vücudu anneliğe adapte olmak için bazı değişimlere girer. Bunların en önemlisi de anne sütüdür. Anne sütü ile anne bebek arasında olumlu duygular yaşanır ve bebek sağlıklı bir şekilde büyür. Hamile kadın mutlu ise süt kanalları da düzgün çalışır ve doğum sonrası emzirme yönünden sıkıntı yaşamaz. Bu nedenle hamilelik döneminde mutlu ve huzurlu olmak kendini yormamak çok önemlidir.

Reklamlar
Anne Sütünün Salgılanmasını Sağlayan Etkenler
Anne Sütünün Salgılanmasını Sağlayan Etkenler

Anne Sütünün Salgılanmasını Sağlayan Etkenler

Anne sütünün oluşumundaki ilk aşama annenin mutlu olmasıyken bunu takip eden de doğum sonrası anne ile bebeğin doğum sonrası kurduğu temastır. Anne bebeğini hemen emzirmeye başlarsa sütü daha çok gelecek ve bebek annesini emmeye alışacaktır. Anne sütünün içinde bebeğin ihtiyacı olan bütün vitamin ve mineraller vardır. Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü alması çok önemlidir. Olmaması durumunda formül mama kullanılmadır.

Anne sütü alan bebek daha mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürer. Ve annesini daha iyi tanır. Ayrıca her daim hazır olan anne sütü bebek için faydalı enzimler içerir. Bebekte pişik oluşumunun önüne geçer ve bebeğin bağışıklığının gelişmesini sağlar.

Bebek için çok sayıda faydası olan anne sütünün oluşmasında oksitosin refleksi devreye girer. Bu refleks de annenin bebeğine karşı beslediği iyi duygular sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yani annenin bebeğini görmek ve dokunmak istemesi, bebeğinin sesini duymak için heyecanlanması anne sütünü attıran etkenlerden birisidir.

Anne Sütü Nasıl Oluşur?

Anne ile bebek arasında kuvvetli bir ilişki oldukça annenin sütü de artacaktır. Fakat bu bağ tek başına yeterli değildir. Bebek doğduğu andan itibaren ilk yarım saat içinde annenin bebeğini emzirmesi oldukça önemlidir. Annenin emzirmeye istekli olması ve bebeğin emmesini sağlamak için uğraşması çok önemlidir. Bebek emdikçe annenin sütü de artacaktır.

Reklamlar

Anne bebeğini emzirmek için kucağına aldığı andan itibaren kuvvetli bağın etkisiyle süt kanalları dolmaya başlamaktadır. Ayrıca emzirme isteğini ile birlikte annenin bebeğini emzirme şekli de süt kanallarının dolmasını sağlamaktadır. Anne bebeğini kucağına aldığı esnada meme ucunun tamamını bebeğin ağzına yerleştirmelidir. Bu sayede süt kanalları süt salgılamaya başlamaktadır.

Doğum Lekeleri Nasıl Ortaya Çıkar
Doğum Lekeleri Nasıl Ortaya Çıkar

Doğum Lekeleri Nasıl Ortaya Çıkar?

Hamilelik süreci ile hormonlarda değişim olması sonucunda vücutta bazı değişiklikle meydana gelir. Bu değişiklikle dış etkenlere bağlı olarak da gelişebilir. Bunlara bağlı olarak ciltte lekeler meydana gelebilir. Ciltte koyu renk lekeler meydana gelebilir. Hamilelik döneminde ve sonrasında ciltte bu lekeler görülebilir. Lekelere neden olan bir diğer etken de cildi düzenli temizlememektir. Cildin düzenli olarak temizlenmesi leke meydana gelmesi ihtimalini en aza indirir.

Hamilelik döneminde salgılanan hormonlar, cilt lekelerini tetikliyor

Gebelik döneminde ciltte meydana gelen lekelerin en sık karşılaşılan nedeni bu dönemde salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Güneşe maruz kalan anne adayları ultraviyole ışınları aldıkları için ciltlerindeki hassasiyete bağlı olarak lekeler ile karşılaşabilirler. En çok da yüz bölgesinde meydana gelir. Rahatsız edici bu görünüm genellikle doğum sonrası düzelecektir. Ancak düzelmezse anne emzirme sürecinde de farklı tedaviler denemeye başlar. Bu tedavilerde kimyasal içermeyen ürünleri kullanmamaya dikkat etmelidir.

Açık tenli anne adayları risk grubu altında

Cilt lekeleri en çok beyaz tenli olan anne adaylarında görülse de, açık tenli anne adayları daha çok risk altındadır. Çünkü ciltleri güneşe karşı daha hassastır. Açık tenli kişilerde ciltlerinin hassaslığı ile hamileliğin getirdiği hassasiyet eklenince hamilelik lekeleri için açık hedef haline geliyor. Açık tenliler için leke oluşumunu engellemek bir hayli zordur, çünkü gün ışığı, ciltteki pigmentasyonu arttırarak hamilelik lekelerine yol açabiliyor. Bu lekeler kalıcı da olabilir. Açık tenli olmanın yanı sıra;

  • Kişinin genetik yapısı,
  • Beslenme alışkanlıkları,
  • Gebelik öncesinde uzun süre doğum kontrol hapı kullanması,
  • Uzun süre güneşe maruz kalması gibi etkenlerde hamilelik döneminde cilt lekelerinin oluşumunda rol oynuyor.

Doğum Lekelerini Temizlemeden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Hamile kadında doğum öncesinde görülen lekeler vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. En çok da yüz bölgesinde meydana gelir. Bu nedenle vücudunuz için kullandığınız temizleme yöntemlerini yüzünüze uygulamamaya özen gösteriniz. Doğum lekelerini temizleme işlemine hamilelikte ve emzirme dönemindeyken dikkat edilmeli doğal içerikli ürünler kullanılmalıdır. Aksi takdirde temizle işlemini anne karnındaki bebeğe ya da emzirilen bebeğe zarar verebilir.

Anne Doğum Lekeleri Nasıl Geçer?

Cilt lekelerini temizlemek için anne doğal ya da kimyasal yöntemlerden herhangi birini tercih etmektedir. Normalde kimyasal ürünler de kullanarak tedavi etmeye çalışılabilir, ancak anne emzirme sürecindeyken doğal içerikli ürünler tercih etmelidir. Çünkü kimyasal içerikli ürünler bebeğine zarar verebilir. Doğal içerikli birçok leke giderici, önleyici yöntem bulunmaktadır.

Birçok doktor ve eczacı da cildi temizlemek için doğal içerikli ürünlerin kullanılmasını tavsiye etmektedir. Elinizin altında olan, evinizde bulunan doğal ürünler ile maskeler yaparak cildinizdeki lekeleri yok edebilirsiniz. Böylece hem size fazla maliyetli olmayacak, hem de bebeğinizin sağlığı zarar görmeyecektir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Hamilelik lekeleri çoğunlukla doğum sonrasında kendiliğinden yok olmaktadır. Ancak hamilelik sürecinde müdahale etmek isterseniz yapmanız gereken hamileliğin ilk aylarında daha çok C vitamini takviyesi alabilirsiniz. Ayrıca lohusalık döneminde de C vitamini ve fitik asit gibi bitkisel içeriği olan doğal ürünleri tercih edebilirsiniz. Leke kremleri ise diğer bir tercih edilen yöntem arasında yer alıyor. Kremlere rağmen lekelerin geçmemesi halinde uygulanabilecek tedavi yöntemleri ise;

  • Lazer tedavisi,
  • Kimyasal peeling,
  • PRP tedavisi,
  • Leke mezoterapisidr.

Sizler için video içerikler ürettiğimiz begonya kadın youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Ayrıca telefonla uzun süre konuşmak zararlı mı konulu yazımız da ilgilinizi çekebilir.

Anne Doğum Lekeleri Nasıl Geçer? 2025 Anne doğum lekeleri nasıl geçer
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx