Hayvanlar Alemi

Annesi Olmayan Yavru Kedi Nasıl Beslenir? Annesiz Yavru Kedi Bakımı

Reklamlar

Annesi Olmayan Yavru Kedi Nasıl Beslenir? Annesiz yavru kedi bakımı oldukça zor ve sabır isteyen bir iştir. Reddedilmiş ve terk edilmiş yetim yavru kedilerle uğraşırken ya da sadece anneleri hastalık gibi nedenlerle onlara bakamadığı için onlara bakmak zorunda kalırsanız, anne kedinin yerini almak zordur.

Bu makalemizde, annesiz yeni doğan yavru kedilerin, sağlıklı ve herhangi bir fiziksel veya davranışsal sorunu olmadan büyümeleri için onlara nasıl doğru bakılacağı konusunda size bazı tavsiyelerde bulunmak istiyoruz. Annesi olmayan yavru kedi nasıl beslenir? Ne yapmalıyız? Hepsi yazımızda.

Annesiz yavru kedi bakımı için ilk ne yapmalıyız?

Terk edilmiş yavru kediler veya annesi ölen yavru kediler, durum ne olursa olsun bu gibi sorunla karşılaşırsanız işiniz biraz zor olacak ama inanın bir canlıyı hayatta tutmak ve ona annesinin yapmadığını yapmak sizi çok mutlu edecek. Sadece biraz yorulacaksınız ama buna değmez mi?

Reklamlar

Annesiz yavru kedi bakımı için ilk önce, annenin aslında orada olmadığından veya yavruları terk ettiğinden emin olmak gerekir, çünkü onları bir an için güvenli görünen bir yerde yalnız bırakmış ve örneğin yiyecek aramaya gitmiş veya yavrularını taşımak için yeni yuva aramaya gitmiş olabilir. Gerçekten de annesiz yavru kediler ise, özellikle yaşamın ilk 3 haftasında savunmasız ve hassas oldukları için çok dikkatli olmanız gerekecektir. Ancak bu aşamadan sonra kedilerin hayatta kalma olasılığı daha yüksektir.

Yeni doğan yavru kedileri nereye koymalıyız?

Yeni doğan yavru kedileri nereye koymalıyız
Yeni doğan yavru kedileri nereye koymalıyız

Yapılacak ilk şey, yavru kedilerin barınabileceği uygun bir alan hazırlamak ve evin sakin bir yerinde bir tür rahat, sıcak ve korumalı yuva olmalıdır. Bir sepet, kutu veya kedi yatağı kullanın ve rüzgar ve yüksek sesin olmadığı bir yere yerleştirin. Pek çok kişinin girmediği veya sık gitmediğiniz bir oda seçin, ancak onlara göz kulak olmayı unutmayın.

Annesiz yeni doğan yavru kedilere bakmak için en önemli noktalardan biri vücut ısısıdır. Çünkü çok küçük oldukları için henüz kendi başlarına ısılarını düzenleyemezler. Yavru kedilerin bulunduğu ortamın sıcak olması ve üşümelerine izin vermemek için aşağıda verdiğimiz tavsiyelere uyunuz:

1. Kedi yatağına battaniye koyun ve sık sık yıkayın.

Reklamlar

2. Yavru kedilerin sıcak kalmasını sağlayın;

  • Hayvanlar için özel olarak tasarlanmış termal ped, herhangi bir kazayı önlemek için tercihen bir battaniyeye sarılır.
  • Sıcak su şişesini 37º civarında tutacak şekilde ısıtın, bir battaniyeye sarın ve yavru kedilerin yanına koyun.
  • Arada sırada kucağınıza alıp göğsünüzde ısıtabilirsiniz. Vücudunuzun sıcaklığı da onları rahatlatacak, tıpkı anneleri gibi kalp atışlarınızı dinleyecekler.
  • Yavru kedilerin birbirlerine çok yakın olarak uyurken birbirlerini sıcak tuttuklarını unutmayın, bu nedenle onları farklı sepetlere veya kulübelere koymayın.

İlginizi Çekebilir: Korat Kedisi Özellikleri

Annesi olmayan yavru kedi nasıl beslenir?

Tıpkı bebekler veya herhangi bir memeli gibi, yeni doğan yavru kediler için en iyi besin anne sütüdür. Ancak bu durumda annesiz yeni doğan yavru kedilerden bahsediyoruz, bu nedenle bu seçenek ne geçerli ne de mevcut ve bu nedenle yavrular için anne sütünün yerini alacak bir gıda bulmak gerekiyor. Pet shoplardan, eczanelerden ve veteriner kliniklerinden yavru kediler için özel anne sütü yerine geçecek ürünler satın alabilirsiniz. En az ilk 3 hafta boyunca bu mama yetim kedi yavrularının beslenmesi için temel oluşturacaktır.

Kedilerde ishal ve diğer sindirim sorunlarına neden olabileceğinden ve küçük yavru kedi olduklarından kolayca susuz kalarak ciddi sonuçlara ve hatta ölümcül sonuçlara yol açabileceğinden, onlara asla inek sütü veya bu tür insan tüketimine uygun diğer ürünleri vermeyin. Yavru kediniz varsa ve ev yapımı yavru kedi sütü yapmak için gerekli malzemelere sahip değilseniz, susuz kalmalarını önlemek için onlara ılık su verin.

Anne sütü yerine geçecek gıdayı aldığınız zaman, paketteki talimatları izleyerek veya veteriner tavsiyesine uyarak mamayı hazırlayın ve ılık olarak verin. Yavru kediyi beslemek için annenin göğüslerini taklit edecek bir biberonla beslemeniz gerekecek, bu yüzden sütü emebilmeleri için yatay olarak yerleştirin. Kediyi asla bebek gibi koymayın. Çünkü boğulabilir!

Yavru kedilerin alışkanlıklarından biri, annelerinin göğüslerini daha fazla süt vermesi için uyarmaktır. Sütü verirken kucağınıza yavru kedinin karnı aşağıda olacak şekilde yerleştirin. Elinizle yatay şekilde biberonu tutarak yavru kedinin sütü emmesini sağlayın. Artık emmediklerini veya uykuda olduklarını gördüğünüzde biberonu çıkarabilirsiniz. Yemekten sonra sırtına hafifçe dürterek gaz çıkarmasını sağlayın.

İlk iki hafta boyunca yavru kedilerin geceleri bile 2-3 saatte bir beslenmeleri gerekir. ikinci haftadan sonra ona her 4 saatte bir süt verebilirsiniz.

Yavru kedinin kakası nasıl yaptırılır?

Yavru kedinin kakası nasıl yaptırılır
Yavru kedinin kakası nasıl yaptırılır

Annesiz yeni doğan yavru kedilere bakarken göz ardı etmemeniz gereken en önemli konulardan biri kakayı uyarmaktır. Aslında, kedinin sfinkterini diliyle uyaran annedir, böylece sorunsuz dışkılayabilir ve idrarını yapabilir, bu yüzden bu davranışı taklit etmeniz gerekecek.

Ilık suya batırılmış bir bezle, kedinin cinsel organını, kendini rahatlatana kadar her zaman aynı yönde hafifçe ovalayın. Onları temiz bir bezin üzerine koyun ve kirletmemek için yattığı yerde yapmayın. Her yemekten sonra bu işlemi tekrarlayınız. Kakasını ve çişini yaptığında uyuması için yerine geri koyun.

Dikkat etmeniz gereken bir konu, yavru kedinin dışkısı güçlü bir koku yaymamalıdır. Aksi takdirde sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir, eğer dışkıda kötü bir koku varsa ve bu durum devam ederse mutlaka veterinere gitmelisiniz.

Yavru kediyi yıkamak yanlış bir davranıştır. Temizlemek için bir bezi ılık suyla nemlendirin ve kedinin kürkünü nazikçe silin. İşiniz bittiğinde, üşüyebileceğinden ve henüz bu kadar küçükken soğuk algınlığı tehlikeli olabileceğinden, yavru kedinin kürkünü tamamen kurutup yerine bu şekilde koyun.

Yeni doğan kedi yavrusu ellenir mi?

Yeni doğan kedi yavruları ilk birkaç hafta çok hassas olduklarından hastalanmalarını veya enfeksiyon kapmalarını önlemek için onları ellemeden önce aşağıdaki önlemleri alın;

  • Yavruları almadan önce ellerinizi ve kollarınızı iyice yıkayın.
  • Evinizde başka evcil hayvanlarınız varsa, kazaları önlemek veya onlara hastalık bulaştırmamak için ilk iki ila üç hafta yavru kedilerden uzak durmalarını sağlayın.
  • Diğer hayvanların yavru kedi eşyalarıyla oynamasına izin vermeyin.

Yukarıda verilen bilgilerin, annesiz yeni doğan yavru kedilere bakmanız için yararlı olduğunu umuyoruz. Burada ek olarak ilk üç haftadan sonra parazit kontrolü ve aşısı için mutlaka veterinere gitmelisiniz. Bu aynı zamanda yavru kedinin sağlığının kontrolü içinde önemlidir. Begonya kadın youtube kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz.

Annesi Olmayan Yavru Kedi Nasıl Beslenir? Annesiz Yavru Kedi Bakımı 2025 Annesi Olmayan Yavru Kedi Nasıl Beslenir
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx