Beslenme

Antioksidan Nedir? Faydaları Nelerdir?

Reklamlar

Antioksidanlar, gıda takviyelerinde, kozmetik ürünlerinde ve daha birçok ürünün içerisinde karşımıza çıkan bileşenlerdir. Sağlık açısından son derece faydalı olan bu bileşenlerin özellikle meyve ve sebzelerde yoğun olarak bulunduğunu ve vücutta yeterli seviyede tutulabilmesi için düzenli ve sağlıklı bir beslenme programının gerektiğini söylemek mümkündür. Serbest radikalleri etkisiz hale getirerek vücut direncini yükselten antioksidanlarla ilgili merak edilenler ve antioksidan faydaları aşağıda derlendiği gibidir.

Antioksidan Nedir? Faydaları Nelerdir?
Antioksidan Nedir? Faydaları Nelerdir?

Antioksidan Nedir?

Serbest radikaller, sürekli olarak meydana gelen ve kararsız kimyasal yapısını yükselterek sağlıklı hücreleri tahrip eden bir yapıya sahiplerdir. Bu sebeple kanser, Alzheimer, kalp hastalıkları ve diyabet gibi rahatsızlıkları ortaya çıkardıklarını söylemek mümkündür. Antioksidanlar ise serbest radikalleri nötralize eden ve bu sayede etkilerini ortadan kaldıran bileşenlerdir.

Vücut açısından son derece zararlı olan diğer unsurlar, oksidatif maddelerdir. Bu maddeler ise sigara, stres, çevre kirliliği, alkol tüketimi gibi nedenlerle artış gösterir bir yapıdadır. Serbest radikallerin bir diğer görevi ise bu maddelerle mücadele etmek ve etkilerini azaltmaktır. Bu detayları, antioksidanların faydaları ile birlikte daha net bir şekilde anlamak mümkündür.

Reklamlar

Antioksidan Vücut İçin Neden Önemli?

Besin yoluyla vücuda geçen antioksidanların bilinen birçok faydası vardır. Bu etkilerin tamamını ise “sağlığı iyileştirici” şeklinde özetlemek mümkündür. Bununla birlikte antioksidanların bağışıklık sistemini ve vücut direncini yükseltmeye ek serbest radikalleri ve oksidatif maddeleri nötrlemek gibi etkileri de vardır. Genel itibarıyla “Antioksidan vücut için neden önemli?” sorusunun cevabını aşağıda verilen faydaları özetlemek mümkündür;

  • Antioksidan, serbest radikalleri nötrler. Bu sayede ise hücre hasarları sebebiyle ortaya çıkması muhtemel olan kanser riskini ortadan kaldırır.
  • Göz sağlığını destekler. Özellikle A ve C vitaminlerinin yeterli boyutta alınmasıyla katarakt riskini ortadan kaldırır ve makula dejenerasyonunu önler. Makula dejenerasyonu yeterli A vitamini alımıyla birlikte %25’e kadar önlenir. Katarakt riskini ise gözün yapısında yer alan ve protein birikimini azaltarak önler. Çünkü protein birikimi, göz yapısında yer alan merceklerin bulanık görmesine sebep olur.
  • Birçok antioksidan çeşidi, sinir ve beyin hücrelerinin koruma altına alınmasını destekler. Özellikle Alzheimer, demans, Parkinson gibi nörolojik hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltır.
  • Antioksidanların yeterli boyutta alınması, kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlar. Yapılan araştırmalar, meyve ve sebze tüketimi diğerlerine kıyasla fazla olan bireylerin felce ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin çok daha az olduğunu gözler önüne sermiştir.
Antioksidan Hangi Besinlerde Bulunur?
Antioksidan Hangi Besinlerde Bulunur?

Antioksidan Hangi Besinlerde Bulunur?

Antioksidan deposu olarak adlandırılan gıdalar, bitkisel kökenli gıdalardır. Özellikle meyve ve sebzelerde yoğun miktarda antioksidan bulunduğunu söylemek mümkündür. Sağlık açısından etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış antioksidanların yoğun olarak bulunduğu bazı gıdalar ise aşağıda verildiği * gibidir;

  • Süt ürünlerine, yumurtada ve karaciğerde yaygın olarak A vitamini bulunur.
  • Bitkisel yağlarda, fındık ve ceviz gibi kuru gıdalarda, yeşil yapraklı sebzelerde E vitamini bulunur.
  • Çilek, limon, portakal gibi meyvelerde ve biber gibi sebzelerde C vitamini bulunur.
  • Domates ve karpuz gibi yoğun olarak kırmızı ve tonlarında bulunan meyve ve sebzelerse likopen bulunur.
  • Mısır, papaya ve portakalda lutein bulunur.
  • Siyah üzüm, nar, bitter çikolata, yaban mersini, karnabahar, brokoli, patlıcan ve mercimek gibi besinler de yoğun olarak antioksidan barındıran besinler arasında yer alır.
Antioksidan Eksikliğinin Olası Etkileri
Antioksidan Eksikliğinin Olası Etkileri

Antioksidan, besin takviyeleri yoluyla da vücuda alınabilir. Kimi zaman gün içerisinde sürekli meyve tüketilmesi ya da sağlıklı beslenilmesi mümkün olmaz. Böyle durumlarda vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri alabilmesi için besin takviyelerine başvurulabilir. Besin takviyeleri sağlıklı, dinç bir vücuda kavuşmayı mümkün kılar.

Antioksidan Eksikliğinin Olası Etkileri

Antioksidan eksikliği belirtileri, kişinin genel sağlığına bakılarak gözlemlenebilir. Çünkü antioksidan eksikliği, kişinin genel sağlık durumunu etkiler. Örneğin yeterli seviyede antioksidan tüketmeyen bireylerde bağışıklık sistemi zayıflar. Bu ise kişinin hastalığa açık bir hale gelmesine sebep olur. Kemik ağrıları, cilt hastalıkları, diş eti hastalıkları ve sürekli yorgunluk hali buna örnek verilebilir.

Reklamlar

Antioksidanın zihinsel fonksiyonları da desteklediği bilinir. Bu sebeple yeterli düzeyde antioksidan alınmaması, zihinsel yorgunluğa ve unutkanlığa sebep olur. Bununla birlikte ise kansızlık, sinir sisteminde bozulma gibi belirtiler ortaya çıkar. Özellikle yoğun bir tempoda çalışan bireylere iş ve eğitimlerinde aksama yaşanmaması için sürekli antioksidan içeren besinler tüketmeleri önerilir.

Antioksidan eksikliği belirtileri arasında kemik ağrıları da yer alır. D vitamini ile güvence altına alınan kemikler, iskelet sistemi, eksiklik halinde ağrılara sebep olur. Bununla birlikte kas krampları, sürekli halsizlik gibi durumlar ortaya çıkar.

Daha fazla bilgi için; https://takviyelik.com/antioksidan/

Antioksidan Nedir? Faydaları Nelerdir? 2025
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx