Pratik Bilgiler

Araba Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?

Reklamlar

Arabalarda çeşitli nedenlerle boyalarda deforme gerçekleşir. Araba boyama işlemi nasıl yapılır merak edilmektedir. Araba boyama işlemlerinin sıralamaları nelerdir ve boya nasıl hazırlanır merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.

Araba Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araba Boyama İşlemi Neden Yapılır?

Kaza sonucunda ya da zaman içinde oluşan güneş yanıklarından dolayı arabanın boyanması gerekebilir. Yeni model arabalarda güneş yanığı olmayacağı için genelde boyalı araçlar kaza yapmış veya eski araçlardır. Bel altı boya olmasının nedeni de göçük, zift, kaldırım sürtmesi gibi küçük nedenlerdendir. Önemli bir bilgi de 5 yaşından küçük bir aracın tamamen boyanması büyük bir kaza belirtisidir. Ayrıca bir nedeni de vernik atmasıdır. Eğer aracın tavanında boya varsa takla atmış ya da büyük bir kaza geçirmiş olma olasılığı yüksektir. Bagaj kapısı boyalıysa araca arkadan vurulmuş olma ihtimali yüksektir.

Araba Boyama İşlemi
Araba Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araba Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?

Arabalar dışarda sürekli yağmur, güneş, dolu gibi dış etkenlere maruz kaldığı için havadaki değişiklikler arabanın boyasında esnemeye neden olabilir. Arabanızı boyatırken dikkat etmeniz gereken nokta boyanın kalitesidir. Çünkü araba sürekli dış etkenlere maruz kalacağı için iyi boyanmazsa boyası atabilir. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta da boyamaya başlamadan önce metal yüzeyin çok iyi temizlenmesidir.

Reklamlar

Araba Boyama Öncesi İşlemler Nelerdir?

Boyama işlemine başlamadan önce ilk olarak boyanacak parçalar seçilmelidir. Sökülebilecek far, cam çıtaları gibi parçalar sökülür. Eğer arabada parçalarda göçük ya da vuruklar varsa düzelttirilir. Sonrasında ise ilk macunun çekileceği yüzey zımparalanır. Ve sertleştirici karıştırılmış macun çekilir. Macun kuruyunca da kalın zımparadan ince zımparaya kadar yüzey düzeltilir. En son olarak da ince zımpara olan su zımparası ile yüzey tamamen pürüzsüz hale getirilir. Yüzey pürüzsüz hale geldikten sonra boya önce astar atılır ve astarın sertleşmesi için genelde bir gün kadar beklenir. Astar sertleşirse yine ilk kalın zımparadan başlanır ve ince zımparaya kadar(su zımparası) yüzey tekrar pürüzsüzleştirilir.

Araba Boyama Sonrası İşlemler Nelerdir?

Önceki işlemler tamamlandıktan sonra araç boyaya hazır hale gelir. Boyaya hazır olan araba fırın adındaki ısıma sistemine sahip olan boyahaneye götürülür. Burada boyanın taşmaması ve sıçramaması için bantlama yapılır. Sonrasında boyanın rengine göre değişse de yaklaşık 3- 4 kat boya yapılır. Boya kuruyunca da boyanın daha uzun süre dayanması için vernik atılır ve artık araç boyama işlemi bitmiş olur. Bantlar çıkarılır. Bu sürede boya da kuruduğu için son olarak sıfır zımpara atılır. Pasta işlemi yapılır ve son olarak üzerine cila atılarak sökülmüş olan parçalar takılır.

Araç Boya İçin Nasıl Hazırlanır?
Araç Boya İçin Nasıl Hazırlanır?

Araç Boya İçin Nasıl Hazırlanır?

Arabanın boyasında kabaran yerler ve atan yerler varsa çatlaklar soyulur. Eğer derin çatlaklar varsa spiral taşlar ile o bölgedeki boyalar kaldırılır. Bu işlemlerden sonra da aracın tamamı zımparalanır. Gereken yerlere macun atılır. 1-2 gün kuruması için beklenir ve macunlu yerlerin pürüzsüzleşmesi için tekrar zımparalanır. Sonrasında astar atılır ve astar kuruduktan sonra tekrar zımparalama işlemi yapılır. Sonrasında birkaç kat boyama yapılır. Araç boyama işlemi bittikten sonra vernikleme yapılarak boyama işlemi tamamlanır.

Boyaların Bileşenleri

Modern boyalar genellikle sentetik reçinelerden oluşur. İçinde bulunan bağlayıcılar kuruma, parlaklık ve dış etkenlere direnç gibi boyanın fiziksel özelliklerini güçlendirir. Tüm boya ürünlerinin istenen herhangi bir türde sentetik reçineler karıştırılır ve diğer boya malzemeleriyle birleştirilir.  Bu karışımın daha güçlü olması için boya uygulanmalı ve ıslatılmalıdır. Boyanın daha sağlıklı olması için direkt güneş alan yerlerde araç bırakılmamalıdır.

Reklamlar

İlginizi çekebilecek içerik: Çamaşırlarınızı Beyazlatmak İçin Doğal Yöntemler

Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Araba Boyama İşlemi Nasıl Yapılır? 2025 Araba boyama işlemi nasıl yapılır
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx