Şifalı Bitkiler

Arpa Otunun Faydalarını Duyduğunuzda Çok Şaşıracaksınız!

Reklamlar

Bu yazımızda bin derde deva arpa otunun faydalarını sizlerle paylaşacağız. Arpa, karada yetişen en eski tahıllardan biridir; farklı hava ve toprak koşullarına uyum sağlayan bir tahıldır. Arpa, taş devrinden beri kullanılmaktadır ve bugün çoğunlukla bira yapmak ve hayvan yemi için yetiştirilmektedir.

Buğday, geçtiğimiz yüzyılda büyük ölçüde arpanın yerini almıştır. Arpa, diğer tahıllara kıyasla çeşitli iklimlerde ve yetiştirme koşullarında yetişebilir. Makarna, yulaf lapası ve hatta pirince bir alternatiftir. Arkeolojik kalıntılar, 10.000 yıl öncesinden arpa ekiminin kanıtlarını göstermektedir. İlk evcilleştirilmiş mahsul olduğuna inanılıyor.

Çin, gıda tarihçileri tarafından arpanın anavatanının Çin olduğu iddaa edilmektedir. Arpa ekimi, altıncı yüzyılda düzgün bir şekilde başladı ve bu, günümüze kadar geldi. Birçok eski para birimi, özellikle madeni paralarda, arpa resimleri bulunmaktadır.

Reklamlar

Peki arpa bu kadar yaygın ve eski kullanıma sahip iken arpa otu sağlığımıza ne kadar faydalı! Çok yeni keşfedilse de arpa otunun faydaları;

Arpa Otunun Faydaları

Arpa otunun faydaları arasında kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesi, vücuda gerekli lifin sağlanması, daha sağlıklı sindirimin desteklenmesi, kilo vermeyi desteklemesi, kolesterolün düzenlenmesi, kanserle savaşılması ve ülseratif kolitin önlenmesi yer almaktadır.

Diğer arpa otunun faydaları arasında bağışıklığı artırma, UV radyasyonundan korunma, doğal bir detokslayıcı görevi görme ve mide asiditesini azaltma yer alır.

Tam tahıllar, kan kolesterolü ve koroner kalp hastalığı gibi diğer zayıflatıcı sağlık komplikasyonları olasılığını azaltmak için gerekli olan iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Arpa otu, tam tahıl ailesinin bir parçasıdır, daha az bilinmesine rağmen insan vücudu için inanılmaz faydalarla doludur.

Arpa Otu Besin Değeri
Arpa Otu Besin Değeri

Arpa Otu Besin Değeri

100 gram porsiyon başına Arpa otu besin değeri;

Reklamlar
  • 10 gr lif
  • Yağ 1 gr
  • Karbonhidratlar 45g
  • 7 gr protein
  • Manganez 1 mg
  • Selenyum 23 mg
  • Bakır 0.3 mg
  • B1 vitamini 0.4 mg
  • Fosfor 162 mg
  • Magnezyum 80 mg
  • Omega 3 33mg
  • Omega6 303 mg
  • B3 vitamini 8mg

Arpa otu ayrıca, Niasin, Tiamin, Riboflavin, Lutein, zeaksantin ve pantotenik asit gibi çeşitli biyokimyasalları da bol miktarda sağlar. Bu bitkisel besinler, vücudu metabolik sıkıntılardan korumak için arpa otunu en sağlıklı gıdalardan biri yapar.

Arpa Otunun Faydaları Nelerdir?
Arpa Otunun Faydaları Nelerdir?

Arpa Otunun Faydaları Nelerdir?

1. Arpa otu, kan şekeri düzeylerinin kontrolüne yardımcı olur

Arpa otu mineraller, vitaminler ve lif bakımından zengindir. Bu, metabolik süreçlerinde herhangi bir anormallikten muzdarip biri varsa beslenmesine güvenle ekleyebilir.

Kan şekeri artışları genellikle şekeri hemen kan dolaşımına bırakan bir beslenmenin sonucudur, oysa arpa otu kan dolaşımına salınan miktarları azaltmaya yardımcı olur. Arpa otu, vücudun ememeyeceği bir lif türü olan beta-glukan içerir; atılım için doğrudan bağırsaklara aktarılır. Bu lif, kan dolaşımındaki molekülleri ve elementleri kendisine bağlar. Bunlar, sindirim sistemi içindeki glikoz, şeker ve moleküller olabilir. Bu, şekerin kan dolaşımına düşük salınımına yardımcı olur.

2. Arpa otu lif bakımından zengindir

Lif vücuttaki birçok fonksiyon için gereklidir, ancak en çok sindirim sistemini etkiler. Arpa otu, metabolik süreç olduğu için vücut için çok sağlıklı olan ve ayrıca şeker, kolesterol ve benzeri seviyelerini kontrol altında tutan çözünür ve çözünmez lif içerir.

3. Arpa daha sağlıklı sindirim sağlar

Sindirim sistemi, tüketilen gıdalardan besinlerin alınmasında ve vücudun geri kalanına aktarılmasında en büyük role sahiptir. Arpa otu, sindirim problemlerini uzak tutmada çok etkilidir. İshalden muzdarip olduğunuzda dışkıyı şişirmek idealdir ve ayrıca E. coli ve Kolon kanseri gibi başka hastalıkları da önler.

Arpada otunda bulunan yüksek miktarda lif ayrıca kabızlıkla mücadeleye yardımcı olur ve yeterli bağırsak hareketlerini düzenler. Bu ayrıca bağırsak astarını herhangi bir hasardan korur ve bağırsak sağlığını destekler.

Arpa otu kilo vermeye yardımcı olur
Arpa otu kilo vermeye yardımcı olur

4. Arpa otu kilo vermeye yardımcı olur

Kilo alımı insan vücuduna çeşitli zorluklar getirebilir. Bu da hareketsizliği ve yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı gibi hastalıkları beraberinde getiren şiddetli obezitenin nedeni olabilir. İyi miktarda lif ve karbonhidrat içeren arpa otu, beslenmenizin bir parçası olarak idealdir.

Lif, vücudu daha uzun süre tok tutar ve karbonhidratlar, enerji oluşturmak için vücut tarafından parçalanır. Bu aynı zamanda sağlıksız atıştırma olasılığını da azaltır ve atıştırmalar ile öğünler arasında güvenli aralıklar sağlamanıza yardımcı olur. Arpa otunda bulunan çeşitli B vitamini formları, kilo alımıyla mücadele etmenize yardımcı olmak için iştah kesici olarak da işlev görür.

5. Arpa otu, kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur

Kolesterol, sağlıksız bir kardiyovasküler sistemin altında yatan nedendir. LDL kolesterol, kronik kalp hastalıklarına yol açan kan damarlarını ve arterleri tıkama gibi durumlar yaratır. Kalp hastalığı riski taşıyorsanız, düşük yağlı, yüksek lifli gıdalar beslenmemize en iyi katkı olabilir.

Arpa otu, bu tür hastalar veya kalp hastalıklarından kaçınmaya çalışan kişiler için mükemmeldir. Lif ve düşük yağ içeriği, kardiyovasküler sağlığı kontrol altında tutar.

6. Arpa otu antikanser özelliklere sahiptir

Bitkisel besinler ve antioksidanlar açısından zengin bir beslenme ile kanser önlenebilir. Arpa otu, vücuttaki oksidatif stresi azalttığı bilinen antioksidanlar olan selenyum, lutein, zeaksantin, tiamin, riboflavin ve niasin açısından zengindir. Bu kimyasallar kanserli hücreleri hedef alır ve kök salmalarını engeller.

7. Arpa otu ülseratif koliti önler

Arpa otunun faydalarına bakacak olursak, bağırsak dostu bakteriler üzerinde güçlü bir uyarıcı etkiye sahiptir. Bu bakteri, bağırsak sağlığını kontrol altında tutmaktan ve vücudun bağışıklığını azaltabilecek hastalıkları önlemekten sorumludur. Arpa otu, ülseratif kolitin başlamasını önlemek için sindirim sistemindeki sıvıları yönetmeye yardımcı olur.

Arpa otunun bağışıklık arttırıcı özellikleri vardır
Arpa otunun bağışıklık arttırıcı özellikleri vardır

8. Arpa otunun bağışıklık arttırıcı özellikleri vardır

Arpa otu, vücut için gerekli olan çeşitli besinler açısından zengindir. Antibiyotik görevi gören ve vücudun bariyerini güçlü tutan çeşitli antioksidanlar içerir. Arpa çiminde bulunan temel besinler, çeşitli hastalıkları önledikleri için daha sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olmada etkilidir. Vücut sağlıklı ve bağışıklığı bozulmadan kalır.

9. Arpa otu, UV Radyasyondan korunmaya yardımcı olur

Arpa çimi, vücudu hücresel düzeyde radyasyonun etkilerinden koruyan iyi bir süperoksit dismutaz enzimi kaynağıdır. Arpa otu suyu bu tür hasarları önlemek ve zararlı radyasyonun etkilerini azaltmak için düzenli olarak tüketilebilir. Arpadaki klorofil içeriği, yeni hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur ve ayrıca hasarlı hücrelerin onarımına yardımcı olur. Özellikle kemoterapi hastaları için bulunmaz bir seçenektir.

10. Arpa otu doğal bir detoks aracıdır

Detoks, vücudun kendini temizlemesi için gereklidir. Arpa otu, safsızlıkları kendisi ile birlikte dışarı çeken çözünür lif içerir. Ayrıca, doğal detoksifiye edici maddeler olan selenyum ve bakır da arpa çiminde bol miktarda vardır.

11. Arpa otu vücuttaki asiti azaltır

Arpa, vücuttaki asit-alkali dengesine etkili bir şekilde katkıda bulunur. Çoğu hastalık alkali bir ortamda yaşayamayacağından, vücut için çok sağlıklı olan doğada alkalidir.

Sonuç olarak

Arpa otu, vücut için birçok faydası olan besleyici yoğun bir gıdadır. Ancak gluten içeriği nedeniyle çölyak hastalığı olan kişiler için uygun değildir.

İlginizi çekebilir: Şerbetçi Otu Faydaları Nelerdir?

Bizi Youtube’de takip edin: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Arpa Otunun Faydalarını Duyduğunuzda Çok Şaşıracaksınız! 2025 Arpa Otunun Faydaları
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx